GOSU- סקירת משחק
שלום לכולם, בשבוע שעבר החלפתי משחק וקיבלתי תמורתו את GOSU שהתגלה כפנינה אמיתית. לפני שקיבלתי אותו קראתי וראיתי סרטונים ב-BGG. לאחר 7 משחקים שערכתי בסוף השבוע עם חבר שלי, רציתי לעשות סקירה של המשחק על מנת שגם אחרים אולי ייהנו ממנו כמוני. זאת הסקירה הראשונה שאי פעם עשיתי אז: TAKE IT EASY
GOSU, הינו ראשי תיבות של GOblin SUpremacy. המשחק מיועד ל-2-4 שחקנים (אולם מומלץ לשחק אותו ב-2 בלבד), והוא אורך 35-45 דקות. במשחק השחקנים מגלמים שליטי גובלינים שבונים את הצבא שלהם, ומנסים להרוס את הצבא של שאר השחקנים. המשחק מתנהל על פני מספר סבבים, כאשר בכל סבב- המנצח צובר נקודה. הראשון שמגיע ל-3 נקודות מנצח במשחק. המשחק מוגדר כשילוב בין MAGIC ו-RACE FOR THE GALAXY. מעולם לא שיחקתי באף אחד מהם, כך שאינני יכול להסכים/להפריך טענה זאת. המשחק מכיל: 100 קלפים סמן יתרון 2 סמני הפעלה עבור כל שחקן 9 סמני נצחון. קצת על הקלפים: במשחק ישנם 5 שבטים, כשבכל שבט ישנם 20 גובלינים. הגובלינים מגיעים ב-3 רמות: ברמה 1 הגובלינים שווים 2 נקודות, ברמה 2 הגובלינים שווים 3 נקודות, וברמה 3, הגובלינים שווים 5 נקודות. לכל שבט ישנו צבע אחר שמייצג אותו, וכל שבט מתמחה במיומנות אחרת. כל למשל, הגובלינים הלבנים מתמחים בהוספת קלפים לידי השחקן, ולעומתם הגובלינים האדומים מתמחים בהריסת קלפים. הכנת המשחק: לאחר ערבוב הקלפים, כל שחקן מקבל לידיו 7 קלפים ו- 2 סמני הפעלה. סמן היתרון ניתן לאחד השחקנים בצורה אקראית ושחקן זה הוא שמשחק ראשון. עקרונות המשחק: צבא הגובלינים של השחקן מיוצג ע"י סטים של קלפים אשר מסודרים ב-3 שורות. השורה הראשונה היא של גובלינים בדרגה 1, מעליה שורה של גובלינים בדרגה 2, ומעליה גובלינים בדרגה 3. בכל שורה אסור שיהיו יותר מ-5 גובלינים (מקסימום 15 גובלינים בכל הצבא). הגובלין הראשון שמשוחק הינו בדרגה 1 והוא משוחק בחינם. לאחר מכן, אם ברצונך לשחק גובלין מאותו שבט, באפשרותך להניחו בשורה בחינם. אם ברצונך לשחק גובלין מדרגה 1 אשר שייך לשבט אחר, אתה חייב לזרוק 2 קלפים מהיד לערימת הקלפים המשומשים (נמצאת ליד ערימת הקלפים אשר ממנה שולפים). גובלינים בדרגה 2, משוחקים ב-2 תנאים: 1) השבט שהם שייכים לו כבר מיוצג בשורה הראשונה. כלומר, אם אני רוצה לשחק גובלין שחור דרגה 2, אני חייב שיהיה גובלין שחור בשורה 1 2) אסור שיהיו יותר גובלינים מדרגה 2 לעומת דרגה 1. לדוגמה: אסור שיהיו 3 גובלינים דרגה 1 ומעליהם 4 גובלינים דרגה 2 . גובלינים בדרגה 3 משוחקים בתנאים דומים לגובלינים בדרגה 2: 1) השבט שהם שייכים לו חייב להיות מיוצג בשורה ראשונה ובשורה השנייה. 2) אסור שיהיו יותר גובלינים מדרגה 3 לעומת דרגה 2 מה ניתן לעשות בכל תור (ניתן לבחור פעולה אחת בלבד בכל תור): 1) לשחק גובלין על פי העקרונות שפירטתי 2) לבזבז סמן הפעלה על מנת לשלוף קלף חדש 3) לבזבז 2 סמני הפעלה על מנת לשלוף 3 קלפים 4) להשתמש בסמן הפעלה על מנת להפעיל מיומנות ספציפית לאותו קלף. 5) לוותר על התור לאחר שכל השחקנים בוחרים את אופציה 5 (לוותר על התור), מתרחש קרב סופי. בקרב זה סופרים את הנקודות שמופיעות על כל קלף. השחקן שצבר את מירב הנקודות זוכה בסמן ניצחון. במידה והתוצאה תיקו- המחזיק בסמן היתרון מנצח. תנאים נוספים לנצחון: כפי שהסברתי, הדרך הראשונה לנצח בסבב היא על ידי ספירת נקודות. אולם, על חלק מהגובלינים מדרגה 3 מפורטים תנאים מיוחדים לנצחון. כך למשל, גובלין דרגה 3 מהשבט האדום נותן לך לנצח מיידית במידה וברשותך 3 קלפים ספציפיים מהצבא האדום. דוגמה נוספת- גובלין דרגה 3 מהשבט האפור מאפשר לנצח אוטומטית אם ברשותך 8 גובלינים מאותו שבט. הכנה לקראת הסבב הבא: 1) כל שחקן לוקח את סמני ההפעלה שנמצאים על הקלפים חזרה לשימוש חוזר 2) קלפים כלואים (פירוט בהמשך) מוחזרים לתפקוד רגיל 3) השחקן שמחזיק בסמן היתרון מתחיל את הסבב הבא. שימו לב שהסמן אינו מועבר אוטומטית לשחקן הבא. שימו לב- השחקנים לא משלימים את היד שלהם ל-7 קלפים, כהכנה לסבב הבא. אם מה שנשאר לך בתור הקודם, אתה מתחיל את התור הבא. מונחים נוספים: 1) מוטציה- חלק מהגובלינים יכולים לעבור מוטציה. על כל קלף כזה מצוין מספר כלשהו (למשל- 2). זהו מספר הקלפים שהשחקן יכול לזרוק מהיד שלו על מנת להיפטר מהקלף ולהביא קלף חדש (באותה דרגה) במקומו, גם כן מהיד שלך. מוטציית זומבי- אותו עקרון כמו מוטציה רגילה, רק שבאפשרותך לבחור קלף מערימת הקלפים המשומשים (ולא רק מהיד הנוכחית שלך) 2) קלף חופשי- מוגדר כקלף שאין מעליו או מימינו קלף נוסף. השבט האדום מתמחה בהריסת קלפים 3) קלף כלוא- השבט השחור מתמחה בכליאת קלפים. זהו מצב שבו הקלף הנבחר מסובב עם הפנים כלפי מטה. הקלף נחשב כחלק מהצבא, אולם בקרב הסופי אינו נחשב בספירה הכללית מה אהבתי: 1) נושא המשחק- הדבר הראשון שהלהיב אותי. גובלינים בד"כ נחשבים כיצורים הנחותים ביותר בכל משחק הרפתקאות. במשחק הזה מוחזר להם הכבוד 2) עיצוב גרפי- וואוו, פשוט וואוו. גם אם לא הייתי אוהב את המשחק הזה, הייתי משאיר אותו אצלי רק בגלל הציורים על הקלפים 3) ערך חוזר- 75/100 הקלפים במשחק כוללים טקסטים ייחודיים שמבצעים מניפולציה על חוקי המשחק. 25 הקלפים הנוספים הינם שכפול של גובלינים מדרגה 1. נתון זה גורם לכך שכל משחק יהיה שונה 4) משחקיות- התחושה במשחק היא שאתה בונה את הצבא שלך לאט, ולקראת סוף המשחק אתה רואה איך הוא התעצם. בנוסף, יש תחושה שכל חייל הוא ייחודי. 5) שילוב של אסטרטגיה ומזל- מצד אחד הרבה במשחק תלוי בשליפת הקלפים. מצד שני, הטקסט על הקלפים מאפשר לפתח אסטרטגיות. 6) אסטרטגיית הפסד- אחד המכניקות האהובות עליי במשחק. שליש מהקלפים כוללים את הסימן (+1). דוגמה תבהיר את הנושא בצורה טובה: הטקסט על אחד הקלפים אומר כי השחקן יכול להרוס 1 (+1) קלפים. רק שחקן אשר נמצא בפיגור מבחינת סמני נצחון יכול לנצל את הבונוס בסוגריים. ולכן בדוגמה שנתתי, השחקן המוביל יוכל להרוס רק קלף אחד, בעוד שהשחקן המפסיד יוכל להרוס 2 קלפים. מה לא אהבתי: 1) DOWNTIME- לעיתים הינו גדול בין תור לתור. כיוון שכל קלף כולל טקסט ייחודי, לעיתים לוקח לשחקן זמן לבחור את הקלף המתאים עבור האסטרטגיה. במשחקים הראשונים זה צרם לנו יותר, אולם מרגע שלומדים להכיר את הקלפים המשחק זורם יותר מהר. 2) מבוסס מזל- עבורי זאת לא מגרעה, אולם, לא מעט תלוי בקלפים שאתה שולף. לסיכום: אהבתי מאוד את המשחק. יוצרי המשחק הצליחו למצוא את האיזון בין משחק קלפים לא כבד מצד אחד, ובעל עומק אסטרטגי מצד שני. כרגע אני מדרג אותו 8 על פי BGG. אני מאמין שאם הזמן הוא יהפוך אצלי ל-9. הערות/הארות יתקבלו בברכה
שלום לכולם, בשבוע שעבר החלפתי משחק וקיבלתי תמורתו את GOSU שהתגלה כפנינה אמיתית. לפני שקיבלתי אותו קראתי וראיתי סרטונים ב-BGG. לאחר 7 משחקים שערכתי בסוף השבוע עם חבר שלי, רציתי לעשות סקירה של המשחק על מנת שגם אחרים אולי ייהנו ממנו כמוני. זאת הסקירה הראשונה שאי פעם עשיתי אז: TAKE IT EASY