Don't try this at home...

Don't try this at home...

https://www.youtube.com/embed/bC2XIGMI2kM
קשה, אם לא בלתי ניתן להסביר עד כמה קשה לבצע את התרגיל הזה למי שלא התנסה בהטסת מסוקים. נדרש תאום בלתי נתפס בין חמש פעולות באופן סימולטני. שתי הרגליים, (רוטור זנב,סיבסוב) יד ימין על הסטיק (הגוי) יד שמאל (קולקטיב, ומצערת). ה- Signal Officer (הדגלן ) מסמן לטייס את מצבו ביחס לסיפון. הנווט חייב לשמור את הספינה במצב שהמסוק ינחות עד כמה שאפשר לתוך הרוח. כולם מזיעים עד שהנחיתה מתבצעת בשלום...

GidiRgov

New member
גידי גוב/אהוד מנור - "עניין של זמן"

הסרטון (מוכר) ומדהים כל פעם מחדש.
הבעייה האמיתית היא שמישור הייחוס משתנה באופן קיצוני כל הזמן.
הספינה עולה ויורדת ונוטה בחדות מצד לצד.
לא תנאים אופטימליים להנחתת מסוק...
ובאמת, אין נסיון הנחתה עד לרגע הנכון -
הטייס שומר על מיקום קבוע (יחסית לספינה) וממתין לאות מהדגלן
רק כשהספינה מתייצבת (לרגע) מגיע האות המיוחל ומבוצעת ירידה לנגיעה.
הרבה סבלנות ואמונה בצדקת הדרך...

ZeevRozenek1

New member
רגע, מה קורה אח"כ ?

כדי למנוע שהמסוק יחליק למים או יישטף לים על ידי גל גדול, צריך כנראה לקשור אותו . מי יצא החוצה לסיפון בסערה כזו כדי לקשור את המסוק ? אני לא .

GidiRgov

New member
לטעמי זה מעודד

אין הרבה ארועים כאלה
ואת כל המצולמים, כולנו כבר מכירים.
אני מקוה שלא יהיה לי מה לחדש בקרוב...

טכנית, מה שקרה כאן

בזמן ההמראה הסיפון התרומם והמגלש הימני נגע בו. כתוצאה מכך, מרכז הכובד "רץ" אחורה ורוטור הזנב נגע בסיפון והלך "קעקן". המסוק נכנס לסבסוב בלתי נשלט. מה שהציל את הטייס משתי מקלחות קרות (גם מי הים וגם ה-CO) היתה הרשת שלא נתנה למסוק להחליק ושאגב היא ציוד סטנדרד ומשום מה חסרה בסרטון הקודם. (יאיר, תשובה לשאלתך) והעובדה שהטייס הצליח להנחית את המסוק על שני המגלשים ועל הרשת בעת ובעונה אחת. מה שלא ברור לי הוא מדוע הוא פנה ימינה מיד לאחר הנתוק בנגוד להמראה מהסוג הזה שמחייבת המראה אנכית וגובה של פחות '10 מעל ה PAD. לפני כל פעולה אחרת, פרט למצב בו קיימת רוח צד מסוכנת (משבים) וגם אז רק בסבסוב. בכל מקרה אחר, ההמראה היא תמיד לתוך הרוח (איזה כיף, מסובבים את המסלול!). ביצועי המסוק משתפרים עם התחזקות רוח אף, אבל דורשים יותר טייס...

GidiRgov

New member
אני מנתח את זה קצת אחרת

הספינה בתנועה.

עלייה במצב כזה לריחוף, אינה עלייה רגילה, כיוון שעם הניתוק המסוק נמצא למעשה בטיסה לפנים, במהירות בה שטה הספינה.

הטייס מתכונן למצב טיסה לפנים ומבצע פיצוי (יתר). הוא שולח סטיק קדימה חזק מדי ומהר מדי.
אין כאן ניתוח של "קל על המגלשים" והטייס "מנחש" את מצב ההגאים הנכון. במקום לעלות לריחוף (מתואם) בקצב התקדמות הספינה, המסוק שועט קדימה לעבר המכשול וגם נוגע עם מגלש ימין בסיפון (אך לא עקב התרוממות הסיפון). בלית ברירה הטייס מכניס תיקון חריף לאחור, על מנת לא לפגע במכשול לפנים, ונוגע עם רוטור הזנב בסיפון.

עד פה - טר"ש...
מפה ועד הנגיעה חזרה ברשת - צל"ש

טל ר

New member
טיסה לפנים

אני לא מבין שום דבר במסוקים, אך מה השוני בין המראה ממשטח נע (כמו הספינה) להמראה ממשטח לא נע (למשל רחבת חנייה) אל מול רוח אף? בשני המקרים המסוק מנתק אל מצב של תנועה קדימה אל מול הרוח היחסית.

GidiRgov

New member
I stand corrected

אתה פשוט צודק – אין שום הבדל.

אם נשווה שני מצבים:
עלייה לריחוף ממנחת קרקעי עם רוח אף של 15 קשר, או
עלייה לריחוף (ללא רוח) מספינה ששטה קדימה במהירות 15 קשר

בשני המצבים המסוק "ירגיש" (בניתוק מהקרקע או הספינה) בדיוק את אותו הדבר (יחסית למישור הייחוס).

אם נשווה מה יקרה למסוק, אם הטייס מבצע עלייה (מושך קולקטיב) כאשר דיסקת הרוטור מאוזנת, בהתעלם מהרוח או מתנועת הספינה נקבל ש:

בעלייה ממנחת קרקעי, המסוק ייסחף אחורה (יאיץ לאחור) ממהירות 0 עד ל- 15 קשר.
בעלייה מהספינה, המסוק מנתק תוך כדי טיסה קדימה ב- 15 קשר (אך במהירות אפס יחסית למישור הייחוס), ומשם מאט (מאיץ לאחור) עד לריחוף מעל הים במהירות אפס, בעוד הספינה מתרחקת ממנו ב- 15 קשר.

בשני המקרים נקבל את אותה תוצאה – התרחקות מואצת ממישור הייחוס, עד להתרחקות במהירות קבועה של 15 קשר.

יכול להיות שגם הטייס בסרטון חשב שיש הבדל...

בדיוק כמו בעלייה לריחוף מול רוח, גם בניתוק מהספינה הטייס חייב להפנות את הדיסקה לפנים, על מנת לא להיסחף לאחור.

הטייס (בסרטון) לא מבצע בדיקה של "קל על המגלשים" בה ניתן להרגיש לאן המסוק "רוצה ללכת" ולהכין מצב סטיק תואם.

הוא "תולש" את המסוק מהסיפון – במצב סטיק מסויים שאותו יכול היה רק לנחש.

מצב הסטיק שבחר גורם למסוק להאיף בחריפות קדימה (תוך נטייה לימין).

מכאן – התיקון החריף לאחור, שנגמר בפגיעת רוטור הזנב בסיפון.

תמיד מוכן לקבל הערות...

הנה הנוהל המחייב...(U.S COAST GUARD)
The pilot executes a vertical takeoff to a hover. Maintaining heading alignment with the appropriate flight deck lineup line and keeping the nose of the helicopter behind the forward peripheral line, the pilot verifies aircraft performance then slides the helicopter clear of the cutter into a position where a normal transition to forward flight, instrument takeoff, or box pattern can be initiate
אני עדיין מחזיק בדעתי. הטייס מרחף ללא טיסה קדימה. התנועה הבאה לאחר ה-CHECK LIST היא החלקה (ולא פניה) לצד ימין למרחק שיבטיח CLEAR BRIDGE. אף פעם לא טיסה קדימה עם כוון הספינה. לדעתי הוא נגע עם המגלש הימני ואבד CG. אם בגלל HEAVING או בגלל תקון יתר, לא יודע. זאת בהחלט אפשרות.
כל שדות התעופה וה-PADS בהם נחתתי היו תמיד בגובה קבוע דבר שהופך את הענין לא תמיד לפשוט, אבל הרבה הרבה יותר נוח.

GidiRgov

New member
כנראה שלא תמיד...

אדם שכותב "אני עדיין מחזיק בדעתי" כנראה לא מוכן לקבל הערות...

הטייס לא: "מרחף ללא טיסה קדימה" (אין בכלל שלב של ריחוף...) ולכן גם לא מבוצע שום "CHECK LIST" לפני ביצוע פעולות מתוכננות.
אתה בטוח שהסתכלנו על אותו סרטון?
הסברים והדגמות בקובץ המצורף.

גידי, טעות.ועם כל הכבוד הראוי,

מוכן בהחלט לקבל הערות ובקורת.
לא מחוייב אוטומטית להסכים.
מה שכתבת (בתשובתך המפורטת מאד) הוא בעצם הסכמה לכל שאמרתי אני. פרט לנקודה בענין הנגיעה והסיבה, "והתיקון החריף אחורה"
כל מה שניסיתי להגיד הוא שהביצוע לא היה בהתאם לנוהלי הטיסה ואתה אישרת את זה..."הביצוע בפועל מאד מאד שונה מהנוהל". ניסוח מדוייק מזה, כמעט בלתי אפשרי.
אילו היה מבצע את הנוהל כהלכה היינו כולנו מפסידים סרטון...
הערה: אני לא יודע כמה שעות הליקופטר יש לך, אבל ההערה ביחס ל-"תיקון אחורה" מסגירה אותך.
אגב: לא בטוח בזהוי המסוק, אבל נראה לי שמדובר באנסטרום. 480B.
הערה והארה:...כל מה שנאמר, נאמר ברוח טובה ולא מתוך רצון או כוונה לצחצוח חרבות.

GidiRgov

New member
הסבר משלים

שלום עירא, נראה שלא הבנתי את (ההתיחסות ל) ציטוט. מבין את ההסבר. ומקבל. הכל ברוח טובה.

לכל יתר המעורבים... דיברתי עם חבר טוב (הכי טוב) וקיבלתי הסבר משלים שאני קונה בשתי ידיים.

הטייס לא התכוון להמריא.
הוא יושב במסוק עם סטיק דחוף קדימה והצידה ובכלל לא חושב על לצאת לטיסה.
המשטח לא פנוי! מאחוריו עוד מתעסקים עם שחרור חגורות.
מי בכלל חושב על טיסה? הטייס עסוק בדברים אחרים ולא מחזיק הגאים.
הקולקטיב "מטפס" לאט לאט למעלה (יש נטייה כזו, במסוק מונע, אם לא מחזיקים אותו) והמסוק (ללא כל הכנות מודעות מצד הטייס) מתחיל להיות קל על המגלשים.

הספינה עולה ויורדת - מה שלא מאפשר לטייס שעסוק במשהו אחר לזהות את המצב הבעייתי אליו הוא נקלע.
ניתן לראות שבסיבוב הקודם בו הסיפון יורד, המסוק מאוד קל על המגלשים וכמעט בורח קדימה.
אבל כיוון שהכל לא יציב, זה כנראה "נבלע" ברעש הכללי.
על מנחת יבשתי אי אפשר היה לפספס את התנועה הזו.

ואז מגיע הרגע, והמסוק פשוט בורח (ללא כל תכנון או כוונה מוקדמת) קדימה.
הבעייה היא אותה בעייה - הוא עומד להתנגש בגשר הפיקוד של הספינה וחייב לתקן באופן חריף ומיידי לאחור.
כיוון שלא היתה כאן המראה מתוכננת, הוא בגובה אפס מהסיפון, והתיקון המחוייב גורם לפגיעת רוטור הזנב בסיפון.

מפה, כאמור - צל"ש, ובהנחה שכל התגובות אכן בוצעו בהמראת הפתעה, זה לא עוד צל"ש...

ותודה לרפי בונה, שגרם להכל (כרגיל) להראות כל כך ברור, פשוט והגיוני... !

למעלה