baby led weaning

shavitta

New member
baby led weaning

הקטנצ'יק שלנו בן 7 חודשים פחות שבוע, נכנס ביום ראשון הבא לגן. בינתיים רק יונק
התחלנו טעימות בגיל חמישה וחצי חודשים של טחונים והוא מאד נהנה לירוק אותם. בעקבות שרשור שקראתי כאן נחשפתי לתאוריה של baby led weaning ונראה לי שזה יכול להתאים לנו. יש כאן מישהו שניסה את העניין? יש לי מספר שאלות -

1) בכל האתרים כתוב שצריך להושיב את התינוק זקוף. אני יודעת שבארץ ההמלצה הית לא להושיב לפני שמתיישבים עצמאית. מה יקרה אם אושיב? זה עלול לעזות לו נזק כלשהו?
2) ראיתי כל מיני סרטונים שהילדים אוכלים טוסטים וכל מיני דברים קשים. זה נראה לי קצת מפחיד לגיל 6 חודשים. עם מה להתחיל? מה מומלץ לגבי חשיפה לגלוטן?
3) האם ניתן להמשיך עם שיטת החשיפה הזאת בגן או שהמטפלות לא זורמות עם העניין?

לא מצאתי לאן לשרשר, מקווה שזה בסדר

lahadam

New member
עונה על סמך תחושה, לא על השאלות ששאלת.

לא הכרתי את הגישה הזו אבל באינטואיציה שלי אני חושבת שהיא נכונה.

אמנם ילדיי לא ינקו, אז המעבר צריך להיות קצת יותר מדורג מבחינת חשיפות
אבל מהר מאד נתתי להם לאכול לבד לבד.

הבת שלי בת שנה ו-3 חודשים וכבר חצי שנה אוכלת כמעט לבד (עם השלמות שלי אם צריך). זה אומר אורז, עוף, שניצל, ירקות מבושלים, טונה, פשטידות, לחם, אפילו טחינה, ריבה, גבינה... הכל עם הידיים או עם כפית. אני לא מפחדת לנקות אחריהם את הרצפה, זה כיף.
גם עם הבן שלי נהגתי כך.
בשום אופן לא הרשיתי למעוך עבורם אוכל, למעט מרק. זה מגעיל.
הסבתות מרימות גבה, הן תמיד שואלות אותי: מותר X או Y? ואני אומרת מותר הכל הכל בגודל המתאים רק לא אגוזים וכד'.

בהצלחה. זה כיף!

ללילילל

New member
אנחנו עשינו בערך את זה

לאחרונה כשיש לי תינוקת בגיל הזה אני פוגשת את המושג הזה הרבה ברשת הישראלית, אבל כשהתחלנו מוצקים עם הבנים (שהיום בני 8 ו-4) לא שמעתי על זה ובכל זאת עשינו משהו די דומה על בסיס עצות שאספנו וקראנו. לא נמנענו לגמרי מרסקים והאכלה אבל הם לא כ"כ התחברו לזה וניסינו לתת להם כמה שיותר עצמאות והתנסות. בפועל, מה שקרה זה שכל השלב הראשוני היה די משחקי וחווייתי מבחינתם והתזונה המשיכה להישען על הנקה באופן כמעט מוחלט. זה השתנה רק כשהם באמת היו מסוגלים לשבת בצורה יציבה ליד השולחן - כשהצטרפו אלינו לארוחות עם צלחת משלהם ועשו בה כרצונם (עם כל הבלגן שכרוך בזה). אצל הבכור זה היה גיל 8-9 חודשים, אצל הצעיר אפילו יותר מאוחר, בכיוון 10-11 חודשים.

עם הנוכחית, היא כבר בת 7 חודשים וממש לא מתיישבת וגם לא בכיוון, ואנחנו (האמת) קצת מואסים בלהאכיל אותה עלינו כי זה נורא מעיק ומלכלך ולא מאפשר לנו לאכול. אני קוראת לאחרונה שההקפדה הפנאטית על אי הושבה היא קצת היסחפות ואני נוטה לאמץ את הגישה המקלה שאומרת שבגיל כזה, אפשר להושיב אותה לכמה דקות של ארוחה או אמבטיה וזה לא מזיק. רק צריך להיזהר (אומרת את זה לעצמי) מלתת לה לשבת זמנים ממושכים כי זה עלול להוריד את המוטיבציה שלה לזמן בטן ואימוני זחילה.

מה שזכור לי לגבי גלוטן: זה מהדברים האלה שיש עליהם אינסוף דעות ועמדות. יש המלצה כלשהי לחשוף עד גיל 7 חודשים כדי להקטין את הסיכוי לרגישות, אבל מנגד קראתי שזה נאמר כי בעצם הרעיון הוא לחשוף בזמן שעדיין יונקים. בפועל, אני לא מסוגלת לדחות את זה יותר מדי כי זה יותר מדי נוח לי שאפשר בכל מסעדה לתת להם לנשנש חתיכת לחם :p אחרי חודש בערך של טעימות פירות וירקות (שהתחלנו בגיל 6.5 חודשים בערך) זה הצטרף אצלנו. לא הייתי נותנת טוסט קשה לגמרי, אבל הם מתמודדים לא רע עם מזונות קשים, ממוססים אותם ולועסים עם החניכיים. ניסוי וטעיה.

אין לי ניסיון עם גן בגיל הזה. אני משערת שאם זה עם עוד ילדים ולא מטפלת אישית, לא יושיבו אותו לארוחה ממושכת ומבולגנת מדי. בטח יעזרו לו בשלב הנוכחי קצת יותר ממה שהיית רוצה. אבל מצד שני נראה לי שבגנים עוברים לעצמאות יחסית מהר בכל מקרה. אולי כדאי לשאול איך זה הולך, רק לוודא שלא "דוחפים" אוכל ונותנים לילד מידה כלשהי של שליטה.

זה שלב כיפי:) אני נהנית לראות איך היא כל פעם פוגשת פעם ראשונה משהו חדש וטעים...

shavitta

New member
תודה למגיבות, ועונה -

בינתיים נתתי לו בננה כשהוא חצי יושב עליי. הוא ממש התנפל עליה בחדווה הכניס לפה, ירק, מעך על השולחן ועליי והיה כיף גדול. הוא לא לעס ואני די בטוחה ששום דבר לא נכנס לקיבה אבל לא ציפיתי שזה יקרה.
אבא שלו, הסטרילי, ברח מהבית עד שהמצב חזר לקדמותו אבל חוץ מזה אתן צודקות - זה כיף!

נראה לי שפעם הבאה תהיה על כסא אוכל, באמת לכמה דקות
דיברתי גם עם הגננת היעודית והיא די חוששת מחנק ולא ששה לשתף פעולה. עוד לא החלטתי מה אעשה בנידון. אני מעדיפה שיאכל מוצקים ולא מטרנה וכמויות החלב השאוב שלי די מדלדלות אז אולי אוותר, נראה.

אני לא כל כך מכירה את השיטה כשיטה

אבל את שלוש בנותינו האכלנו במה שאנחנו אכלנו. אף אחת לא רצתה אוכל מרוסק. מייד בהתחלה איפשרו לאכול לבד, עם כל מה שכרוך מסביב (ולמעלה, ולמטה, ועלינו... תמיד יש חתול או כלב שישמחו להיות מתחת לשולחן...) האם לזה התכוונת? לגלוטן באמת נחשפנו בשלב מאוחר יותר אבל מלבד זה האכילה הייתה משותפת, ממש כמו היום (הגדולה בת שבע ורבע והקטנה בת שלוש)

shavitta

New member
תודה, באיזה גיל התחלת?

החתולות שלנו לא אוהבות את האוכל שהוא זורק, כנראה שבאמת צריך כלב

האם הגשת להם אוכל עם מלח?

כל אחת התחילה בזמן שלה...

מתי שהראו עניין מובהק באוכל ויכלו לשבת.
שלושתן התיישבו בגיל חצי שנה...
אחת התחילה לאכול בגיל חצי שנה
שנייה בגיל 8 חודשים
נראה לי שהשלישית גם בסביבות הגיל הזה (אוהבים לינוק ולהניק אצלנו...)
בהתחלה הורדנו מכמות המלח בבישול הביתי (כאמור- אכלו מה שאנחנו בישלנו, למעט הטעימות הראשוניות, לשלול אלרגיות)
באבקת מרק אנחנו לא משתמשים באופן כללי, כך שהתיבול של האוכל שלנו הוא בסיסי (מלח, פלפל, כורכום, עשבים וכו')

אתמול שאלתי בטיפת חלב על עניין ההושבה

אפשר להושיב תינוק שלא יושב רק בזמן ההאכלה, ורק על ההורה. לא על כיסא משלו, גם לא על כיסא עם הטייה. הושבה לפני הזמן עלולה לגרום נזק.
לגבי הטעימות : את יכולה להתחיל עם פירות : אני נותנת תפוח אגס ובננה. את התפוח והאגס אני מבשלת ואז מועכת הכל עם הבננה. אני מועכת עם המועך של הפירה. בהמשך גם הוספתי ממרח שקדיה או טחינה ליד הפירות. לגבי הירקות : אני ננתתי בטעימות גזר,אבוקדו, עגבנייה מרוסקת, אפונה, בטטה, תפוח אדמה, דלעת, קישוא. לא הכל ביחד. לאחר מכן כשהתינוק מגדיל קצת את המנה, אפשר להוסיף קטניות ובשר.
לגבי הגלוטן מומלץ לחשוף לפני גיל 7 חודשים.

תמיד מצחיק אותי לראות איך

נותנים שמות מפוצצים ומגניבים למשהו שרוב האמהות שאני מכירה עושות פשוט כי ככה.
אני יכולה לספר לך מה אנחנו עשינו.
אני לא עושה טעימות, סבבה שיש לזה שם ותיאוריה אבל האמת היא שאני לא עושה טעימות מיוחדות כי זה נראה לי בזבוז זמן, אנרגיה וכוח ואני במקור אישה מאוד עצלנית.
אז מהרגע שהתינוק שלי דוחף לי ידיים לצלחת כשהוא יושב עליי, אני מתחילה "טעימות" שזה אומר שאני נותנת לו עם האצבע שלי מה שיש לי בצלחת, בזמן שהוא יושב עליי.
עם הזמן כשהוא גדל ומסוגל אני מעבירה אותו לכסא נוח משלו עם מגש ועליו אני שמה אוכל מהצלחת שלי
ואז מתישהו, איכשהו הוא מתחיל לחסל צלחות משלו.
-אצלנו זה בדר"כ מתחיל בגילאים 7-11 חודשים, אצל כל ילד זה היה קצת אחרת, לאכול ממש הם התחילו אחרי גיל שנה.
כל מה שאני אכלתי נתתי להם לאכול ללא הבדל דת גזע מין וגלוטן

ללילילל

New member
נדיה, מסקרן אותי מה את אומרת על עניין הישיבה

המעבר מישיבה עליך בארוחה לישיבה בכסא נפרד - את מחכה שהילד יתיישב בעצמו ממש? או רק שיהיה מסוגל להחזיק תנוחת ישיבה בלי לנזול?

יש לי גילוי נאות

הילדים שלי התחילו לטעום רק בגיל מאוחר יחסית, הם כבר ישבו עצמאית אז, (לא חוכמה הם גם הלכו כבר... זריזים החבר'ה שלי.. התכנית להתשת אמא מתחילה מוקדם אצלנו)
אבל אם מדברים תיאורטית, אז אם מדובר על גיל 6-8 חודשים והילד נשען עליי ולא נוזל כמו תינוק בן חודש, אז נראה לי בסדר גמור לתת לו לנשנש לי מהצלחת.
אבל אכילה ממש רק אחרי ישיבה עצמאית.

ללילילל

New member
טוב הם באמת על לוז אחר:)

אצלי בת 7.5 חודשים מאד רוצה לאכול, או לפחות להרים-למשש-לטעום-למצוץ-לזרוק על הרצפה, אבל לא זוחלת לא נעמדת על שש ובכלל לא בכיוון להתיישב עצמאית...

בת הים 79

New member
הקטן שלי בגיל הזה כבר אכל ארוחות מלאות

לא היה סיכוי למנוע ממנו אוכל "אמיתי" למרות שעדיין לא ישב עצמאית.
בגיל 4 חודשים כבר שלח ידיים לצלחת שלי והתחיל לטעום כל מה שנתנו לו. בגיל חצי שנה כבר היה עם ארוחת מוצקים או שתיים ביום.
אצלי הם מתפתחים פיזית איטית יחסית ובשלים לאכילה לפני שיושבים עצמאית.(אני חושבת ששניהם התיישבו עצמאית לקראת עשרה חודשים, אולי אחרי) כל ילד שונה

בגיל הזה כן הייתי מושיבה עליי

בהנחה והיא לא נוזלת לכל הכיוונים כמו תינוק בן יומו אלא יציבה יחסית.
בכיף הייתי נותנת לה לשבת עליי ולנשנש לי מהאצבע.

ללילילל

New member
ברור, ההתלבטות לגבי הושבה על כסא

אני לא מצליחה לאכול כשהיא עלי (אולי קשור לזה שאני לא לגמרי במקום של לתת לה לאכול *הכל* מהצלחת שלי...), וקצת מתבאסת מהבלגן - לא אכפת לי שתבלגן את השולחן והרצפה כמה שהיא רוצה אבל מעיק שהיא מורחת עלי את האוכל... הושבנו אותה כמה פעמים בכסא אוכל (יש הגנה ותמיכה, היא לא יכולה ליפול) והיא יושבת שם די בסבבה לכמה דקות של האוכל. זה רק נוגד את ההנחיה בשום אופן לא להושיב ילד שלא מתיישב... אז לאחרונה אני קוראת (אולי סלקטיבית) שרק בארץ יש היסטריה על זה וזה לא כזה קריטי בטח בגיל כזה ובוחרת להקשיב לזה אבל לא בטוחה לגמרי.

אה..

אני מכירה כמה וכמה פיזיוטרפיסטיות ילדים בארץ שיגידו לך ש10-15 דקות לזמן אוכל זה בסדר גמור להושיב ילד בכסא אוכל.
בגדול מגיל 6-8 חודשים שהיכולת הפיזית להחזיק את עצמם קיימת זה פחות קריטי מאשר בגילאים הצעירים שאז זה מהווה עומס גדול על עמוד השדרה

שונצו

New member
הי שביטה

לא קראתי את התיאוריה אבל גם אני מאוד מאמינה בלאפשר לילד להחליט בעצמו מתי הוא רוצה מוצקים. כמובן, עד גבול מסוים- בגיל שנה, ילדים כבר צריכים לאכול גם מוצקים.

לענין הישיבה - לדעתי עדיף שהילד ישב זקוף, מה שאומר לחכות עד שזה יקרה. בפועל, אני רואה את האחיין שלי שרק השבוע התחיל להזדקף לישיבה, כבר כחודשיים, תוך כדי שכיבה על הבטן, לוקח חתיכות לחם ומכניס לפה (שאריות כריכים שאכלו חבריו שישבו לידו על המחצלת).

וכמובן שבבית התינוקות אנחנו מתחילות להאכיל את הילדים במרק טחון הרבה לפני שהם מתיישבים, בטרמפולינה, שלי זה נראה איום. ממש כך. יש אפילו תינוק אחד שמנסים עכשיו להרגיל אותו למוצקים, וניכר בבירור שזה לא מתאים לו. הוא ממש מתנגד כשמנסים להכניס לו כפית לפה. לא שזה מניא את המטפלות מלהמשיך לנסות....

למעלה