AXOM - מה יודעים על זה?

AXOM - מה יודעים על זה?

בדיוק אתמול קיבלתי את הגליון החדש של מנטה, ובו כתבה גדולה על תוספי מזון- מה יש בהם? -חומר למחשבה. בצד הכתבה: מודעה גדולה ל- AXOM, כולל ציון נפלאות אומגה 3 בנושא הפרעות קשב וטיקים. באתר שלהם יש מאמרים אלא שאלה אינם מאמרים מדעיים אלא מאמרים עיתונאיים, סקירות ספרותיות כלליות וכד', ללא ביביליוגרפיה. ה-EPA מתואר כחומר "כמעט מיותר", ההסבר באתר. כמו-כן, פרט ל- DHA, לא מצוין בשום מקום מה ההרכב המלא של כל כמוסה. ויטמין E לא מוזכר כלל. לתינוקות וילדים מומלץ לתת טיפות אבל לא כתוב כמה מכילה כל טיפה. יש למישהו כאן מושג נוסף?

אישית, אני לא מכירה את המוצר

כמו כן - כפי שכבר כתבתי כאן - אני לא מכירה מחקרים שתומכים ביעילות של אומגה 3 לטיפול בטיקים. מצד שני - כפי שניתן למצוא בקישורים שלנו, יש עדויות לכך, שאומגה 3 יכול לעזור בשיפור הקשב וגם במקרים של דכאון. מצד שלישי - יש רופאים שטוענים, כי אומגה 3 במינונים גבוהים יכול להזיק. האתר אותו הבאת - עושה רושם של אתר מאד שיווקי והספקות/ שאלות שאת מעלה הם בהחלט במקומם, למרות שניתן למצוא באתר מאמר לגבי היעילות של אומגה 3 בשיפור הקשב. בהמשך לכך - שווה לבדוק גם את הנתונים על ZOOM - מוצר של טבע, לגביו יש ממצאים מחקריים מוכחים. כל זה בהקשר להפרעת קשב בלבד. לגבי הטיפול בטיקים, כאמור - בשלב זה, אני ב"סקפטיים" (ועוד אין לי נשירה...:)

גובלינית הי

זה טבעי וברור שרב האנשים יגלו סקפטיות כלפי כל תיאוריה שטרם התבססה באמצעות מחקרים קלינים.. כיוון שברור שאת השינוי האמיתי בגישה בטיפול בתסמונת טורט בקרב רב האוכ' שסובלת מכך ניתן יהיה לעשות אחרי שיבוצעו מחקרים קילינים- פניתי לפני כחודש לנויירולוגית שראתה אותנו בינואר לפני שנה וסיפרתי לה את כל הסיפור.. (כבר אז כשפגשנו אותה זה היה בערך שבועיים-שלושה אחרי שהתחלנו לתסף אומגה וכבר אז ניכר שינוי ושיתפנו אותה בכל העניין). כשפניתי אליה לאחרונה ביקשתי לדעת אם היא תסכים לעזור לנו להביא את כל העניין הזה למחקר מדעי מסודר.. תשובתה היתה- שזה מפתיע שאני פונה אליה כיוון שבימים אלו ממש היא מתחילה מחקר פה בארץ בדיוק בנושא זה של השפעת תיסוף אומגה 3 דגי על תסמונת טורט.. כך שכנראה לא רחוק היום שהממצאים הקלינים יגיעו גם מתחום המחקר (ולא רק מקרב המשפחות שבחלו בפיתרונות הרפואה הקונבנציונאלית) איכשהו פתרונות הרפואה הקונבנציונלית שכוללים בעיקר תרופות פסיכיאטיריות, שבשימוש לטווח הארוך כנראה יזיקו הרבה יותר משימוש באומגה 3 (שקיים בגוף באופן טבעי), אך נשענים על מחקרים קלינים שמומנו עי חברות תרופות, משאירים אותי סקפטית לגבי הרפואה הקונבנציונאלית (לפחות בתחום הזה) ובעיקר כשמדובר בילדים רכים.. בברכה, נחמה

יש לי בעיה עם תוספי מזון קבועים ובמינון גבוה

ויש מחקרים מפורשים שהיתפרסמו כבר באנגליה על הנזקים של תוספי מזון (כולל אלה המכילים ויטמין E) במינון גבוה. במקרה הטוב, חומרים שנצרכו יותר מדי פשוט מופרשים מהגוף כפסולת ואז אין תועלת לצרוך אותם במינון גבוה. ולגבי תרופות פסיכיאטריות פעם לא הישתמשו בריטלין וקלוניריט והרבה מאוד ילדים לא מימשו את הפוטנציאל שלהם. היום כשהתרופות מובנות מאליהן הן הצילו חיים של מליוני ילדים. לא כל מה שתרופה הוא רע, ולא כל מה שמוגדר כטבעי (כמוסה אינה דג. היא מוצר תעשייתי בכל מקרה) הוא טוב. נקודה למחשבה.

נירנוש היחידה שלום,

1) אני בעיקרון נגד תוספי תזונה. מינרלים וויטמינים קיימים בגופינו בכמויות קטנות יחסית ובהחלט אפשר לבנות תזונה ש"תכסה" את הצורך של גופינו במרכיבי בתזונה הנחוצים לו- בלי שימוש ב"תוספי מזון". אומגה 3 דגי, לעומת זאת, קיים בכל תא בגופינו ובנוסף מהווה 20-30% ממוחינו. כיוון שאלו מולקולות שהגוף לא יודע לייצר בעצמו- הוא חייב לקבל אותן במזון, (אחרת, יש סבירות לא קטנה שהגוף יפתח חוסר). בגלל שזהו מרכיב חיוני לגוף וקיים בו בכמויות לא קטנות,לדעתי הוא צריך להחשב מזון ולא תוסף מזון. אילו הייתי יכולה לגרום לילדי לאכול מנת דג שמן כל יום- אולי ניתן היה לוותר על תיסוף אומגה.כיוון שאני לא יכולה- הילד שלי יקבל אומגה 3. 2. אשמח לראות כל מחקר, מכל מדינה שהיא, או לשמוע כל בעל מקצוע, שטוען שהוספת אומגה 3 דגי או ויטמין E יכולים להזיק במינונים שבהם אני משתמשת. אם המחקר יהיה משכנע (ויש לי ניסיון בקריאת מחקרים) אני אודה לך ואשקול לשנות את המינון. עד אז אם את רוצה, את מוזמנת להכנס ל PUBMED ולקרוא מאות מאמרים המוכיחים שאומגה 3 נחוץ ומועיל לבריאות בהרבה הרבה מובנים. לגבי מינון ויטמין E, בלינק הבא תוכלי לימצוא בגוף הדף מאמר ששמו "שילוב של אומגה 3 וויטמין E כטיפול בהפרעות אופייניות לאוטיזם": http://www.omega3galil.com/ בעמוד השני למאמר זה, יש התייחסות למחקר שנעשה על ילדים בנוגע להוספת ויטמין E בכמויות אסטרונומיות (מעל 1000יחב''ל ביום..) הממצאים היו מאוד חיוביים. כאמור אשמח אם תראי לי מקור מדעי מהיימן שטוען אחרת. 3) בנוסף לנ''ל, עד שעשינו את השינוי בתזונה הילד שלי היה ילד חולני מאד- פרט לטורט הוא סבל מתסמונת שנקראת PFAPA =תסמונת מסתורית שמשמעותה היא שכל חודש החום שלו היה עולה ל 40 למשך כחמישה ימים ומבעיות עור שאילצו טיפול בסטרואידים.. שינוי התזונה גרם לנסיגת כל המחלות הללו. יותר מזה- אם אנחנו לא מקפידים על מינון האומגה- אנחנו רואים שהטיקים מתחילים "לצוץ". לי אין הוכחה קלינית טובה מזו לכך שאומגה 3 תורם לבריאותו של ילדי. 4)לגבי "תרופות פסיכיאטריות לילדים היום מובן מאליו..מצילות חיים ומביאות להעלאת הפוטנציאל".. אותי מפתיע שהיום מובן מאליו למורות ולרופאים להציע תרופות פסיכיאטריות לילדים רכים. ריטלין (הנפוצה מבין השתיים), לצורך העניין מוגדרת ע''י ה FDA תרופה נרקוטית (!) אם בא לך לראות מה תופעות הלוואי והסיכונים לטווח הארוך שאליו נחשפים ילדים שנוטלים תרופה זו את מוזמנת לעיין בעלון לצרכן של ה FDA שבארה''ב מחייבים לתת ביחד עם התרופה: http://www.fda.gov/downloads/Drugs/DrugSafety/ucm089090.pdf שתי התרופות (ריטלין וקלוניריט) ברב המקרים מצריכות שימוש ארוך טווח והעלאת המינון (לא כי הילד גדל אלה כי הוא מפתח סבילות=עמידות עם הזמן למינון). לגבי העלאת הפוטנציאל- גם שימוש בקוקאין ובסמים אחרים ממשפחה זו ניכרת "עליה בפוטנציאל " לטווח המיידי אך השאלה היא באיזה מחיר (תופעות לוואי) ומה יכולות להיות התוצאות לטווח הרחוק בשימוש ממושך (=פגיעה בלב והתפתחות של בעיות נויירופסיכיאטריות אחרות). כמובן שזה לא "כל המקרים" אך אלו סיכונים קיימים. לגבי הקלוניריט- זו תרופה שחסרונה המרכזי הוא בכך שמשפיעה כל פעם לגג-4 שעות לכן המינון ההתחלתי יהיה לפחות 2-3 כדורים ליום.. (ומכאן כאמור רק עולים). זו תרופה שפועלת במוח אך משפיעה על תפקוד הלב הריאות ובלוטות ההורמונים.. ולסיכום- נטילת תרופות פסיכיאטריות להתמודדות עם בעיות נויירופסיכיאטריות זה מה שהרפואה הקונבנציונאלית מציעה נכון להיום- תרופות אלו חושפות את הילדים לתופעות לוואי ולטווח הארוך יכולות להזיק (!!!) - שינוי תזונה שפותר את אותן בעיות -לא מסכן את הילד, ולא ממכר. לכן זה בכלל לא שאלה ש(לפחות לנסות) שינוי תזונה עדיף לפני או על פני נטילת כל תרופה פסיכיאטרית. בברכה, נחמה

הי שלושתםשלי

מקריאה חוזרת ולמיטב הבנתי, AXOM 3 אינו מוצר שרצוי להשתמש בו (כמובן שכל אחד יחליט לעצמו ) הנה ל"למה": המסלול המטאבולי בגוף של חומצות השומן גורם ליצירת DHA מ EPA. בניגוד (גמור) למה שאומרים יצרני AXOM 3 שתי חומצות השומן הללו חיוניות לגוף. (ולא רק ה DHA( DHA חיונית בעיקר לפעילות המוח, EPA אחראית להרבה פעילויות חשובות בגוף עצמו- ואת שתיהן הגוף לא יודע לייצר באופן עצמאי אלה רק לקבל מוכן מהמזון (=שמן דגים) או להמיר מהמזון (=אומגה 3 צמחי.. כאמור יכולת ההמרה של הגוף מאד מוגבלת). נתינה של חומצת שומן DHA בלבד, תגרום לחסר מצטבר בגוף שיכול (לטווח ארוך להביא לנזקים). לכן בכל מוצר של שמן דגים שקונים חשוב להקפיד שיהיה את 2 חומצות השומן ושה EPA יהיה תמיד יותר גבוה מה DHA. (רצוי ביחס של 3:2 או של 2:1 לטובת ה EPA, שזה גם מה שקיים באופן טבעי בגוף הדג). מקוה שהסברתי בצורה ברורה.ישיהיה יום שמח.

אכן, זה מה שהיה לי מוזר

זו היתה הפעם הראשונה ששמעתי טענה כזו, שאפשר לוותר על ה-EPA. וגםלמיטב ידיעתי חשוב לשמור על היחס ביניהן. גובלינית- ברור שמדובר באתר שווקי, זה הרי האתר של המוצר וכל מה שכתוב בו בא לתמוך במוצר הספציפי הזה. אבל: אני יודעת שהיום גם בקהילה הרפואית ממליצים על אומגה 3 כטיפול בדכאון ( מובן שתלוי בדרגתו), וגם בהפרעת קשב. מכיוון שיש עדויות רבות בנידון, אני מקווה שיקרה כאן מה שקרה עם הרבה חומרים אחרים: שיבואו מתוך הקליניקה אל המחקר המוכיח, ולא מהמחקר אל הקליניקה. ואז אולי נדע יותר לגבי הטיפול- עוזר? מינון? וכו. אין ספק שיש הרבה עדויות על העזרה של האומגה 3, צריך לזכור שכל אחד לוקח מינונים קצת שונים- תלוי באיזה מוצר הוא משתמש. לי ברור שיש דעות חלוקות בנושא מינונים ותופעות לוואי של אומגה 3 ווטמין E. אני עדיין מחכה לתשובה מה"מקור" שלי, זה ייקח קצת זמן ואם ירשו לי, אעביר אותה לכאן. בנתיים אנחנו כבר כמה ימים טובים עם אפס טיקים, אני חושבת שכבר 4 ימים- כמעט 3 שבועות מתחילת הטיפול- וזה עושה לנו נעים.

"נחמה" ו"שלשתםשלי"
אני מסכימה עם

הנימוקים שאתן מביאות - ובעיקר עם הנימוק של "מהשדה (הצורך) למחקר". וכמובן, שכל מחקר יישומי שיכול לעזור לילדים - מבורך ומשמח, בתקווה שיהיו תוצאות שיכולות לעזור לכולנו. אמנם, אפשר להתרשם מאד מהידע שעולה במסגרת הדיונים בפורום. עם זאת, היות ומדובר בפורום תמיכה ולא בפורום מקצועי, חשוב לי להדגיש שגם הידע הרב שמופגן כאן אינו מייתר את הצורך בהתייעצות עם איש מקצוע קליני מוסמך. בעיני, חשוב לגשת לטיפול בתוספי מזון בזהירות הראויה בדיוק כמו שניגשים לטיפול בתרופות ולהיפך. קרי, להתייעץ עם איש מקצוע שמבין עניין ושיש לו נסיון טיפולי פרקטי, לרבות היכרות עם ממצאים מחקריים. הדבר חשוב במיוחד כשמדובר בטיפול בילדים. נותר לי רק להצטרף לתקוותכן / תקוותנו שבמהרה בימינו תימצא "תרופת הפלא" שתעזור לילדים שלנו לעבור ילדות סבירה בשלום. שיהיה

למעלה