ASD/PDD

liatshe

New member
ASD/PDD

מקורות שונים בספרות משתמשים במונח ASD-Autistic Spectrum Disorders ואחרים, מתארים את ההפרעה האוטיסטית כחלק מן הספקטרום הרחב של PDD-Pervasive Developmental Disorders. מהו ההבדל? מי משתמש במושג הראשון ומי באחרון? מה נכון יותר לומר, שהפרעה אוטיסטית שייכת לספקטרום של ASD או PDD? אשמח לתשובה. ליאת

הרציונאל הוא

שהמונח PDD (="הפרעה התפתחותית נרחבת") הוא מאוד מעורפל וכללי ואין בו בעצם הגדרה בהירה של התסמונת (הרי גם כל סוג של פיגור שיכלי למשל הוא בעצם הפרעה התפתחותית נרחבת). החלפת המינוח תואמת את הממצאים של המחקר בשנים האחרונות, לפיו האוטיזם הוא ספקטרום רחב אבל לכל מי שכלול בו יש ליקויי-ליבה משותפים. כלומר: אין משמעות היום לניסיון לתת לילד אחד כותרת של אוטיזם ולשני PDD-NOS ולשלישי CDD כי כול אחד מהם נמצא על הקשת האוטיסטית וליקויי-הליבה משותפים לכולם. מקווה שזה מובן, אם לא תשאלי ואנסה להבהיר יותר. ענת.

liatshe

New member
תודה ענת והבהרה נוספת../images/Emo142.gif

הבנתי מדברייך את ההגיון שבכך. כלומר, כיום המונח ASD, מאפיין את כל הילדים הנמצאים על הספקטרום האוטיסטי דהיינו: PDD-NOS, CDD, אספרגר והפרעה אוטיסטית, כאשר לכולם יש חלק מהמאפיינים מאחד משלושת התחומים של חברה, התנהגות ותקשורת ואילו לילד שמאובחן כסובל מהפרעה אוטיסטית יש שישה מאפיינים לפחות מבין השנים עשר שמחולקים לשלושת התחומים הללו (לפחות אחד מכל תחום). סליחה על התסבוכת... בכל אופן, זה גם מה שמועבר "בשטח" במונח הפרעות על רצף ה-PDD. סיימתי לא מזמן הכשרה בתחום, והמונח שהשתמשו בו הוא PDD. לכן, שאלתי האם יש שוני מהותי בין מה שאני קוראת בספרות כ-ASD לבין הטרמינולוגיה שנעשה בה שימוש בקליניקה. תודה, ליאת

יש המון בלאגאן בגלל שהכותרת הפורמאל

עדיין מבוססת על ה-DSM ןה-ICD ושם עדיין מופיע PDD (שהרי עדיין לא יצאה מהדורה חדשה) בעוד שבפועל, לפחות בארה"ב, תראי את המונח ASD ברוב הפרסומים, אתרי האינטרנט, הכנסים וכ"ד. אבל גם כאן יש עוד הרבה אנשי-מקצוע שלא עידכנו את המונח, ואז ההורים שוב מתבלבלים. ועכשיו זו כבר יותר עמדה אישית (המבוססת על הגישה הטיפולית שאני "שייכת" אליה) מאשר אמת אובייקטיבית ומוסכמת: מה שמאפיין את כל האנשים על הספקטרום הם ליקויי-הליבה של ה-ASD : קושי בשיתוף חוויתי, קושי באנליזה דינמית, קושי בחשיבה גמישה, קושי ב-SOCIAL REFRENCING וקושי בזיכרון אפיזודי. את הקשיים האלה אפשר לראות אצל כל האנשים שיש להם ASD, דבר שיכול לפתוח דיון נוסף על המונחים של "תיפקוד גבוה" ו"תיפקוד נמוך" (את וודאי כבר מנחשת מה דעתי עליהם...) קשיים בהתנהגות, בדיבור, בכישורי-למידה הם נלווים לאוטיזם ואינם האוטיזם עצמו. כלומר - העובדה שילד לא מדבר בכלל או מדבר המון מגיל צעיר לא הופכת אותו ליותר או פחות אוטיסט. כנ"ל לגבי כתיבה\ קריאה וכנ"ל לגבי תנועות חזרתיות. כך גם לגבי "בעיות התנהגות", מונח שאני הכי פחות מבינה למה הוא מתכוון. האוטיזם הוא ליקוי נוירו-התפתחותי, ולא ליקוי-למידה (במובן של SKILLS ) או בעיית-התנהגות. טוב, ברור שהנושא קרוב לליבי אז כדאי לעצור כאן. לגבי הגדרות בכל אופן: כשתראי ASD תדעי שאת רואה משהו יותר מעודכן . לדעתי זה גם יותר ברור למשפחות (כי קשה מאוד מאוד להתמודד עם ההבחנה של האוטיזם וכשאתה צריך פתאום להגיד לעצמך שזה לא אוטיזם אלא PDD נוס או בוס או שוס, אז שוב אתה מתבלבל) וכמובן שלא דיברנו עוד על MSDD ועל NVLD שגם הן כותרות שצריך לדעת למקם בסבך הטרמינולוגיה. בהצלחה, ענת.

ההרגשה שלי היא

כל פעם שאיזה פלצן צריך להוסיף מאמר חדש לקורות החיים שלו מומצא מונח חדש. אותה גב' בשינוי אדרת .כמה שלא נתפלסף.

liatshe

New member
../images/Emo20.gif תודה רבה על ההתייחסות ולגבי מה

שכתבת- אם כבר דנים במושגים שאני לא ממש יודעת, אז למה הכוונה ב- MSDD ו-NVLD ?

למעלה