2 שאלות: כתף וברך

AMI-101

New member
PCL

נדיר אבל קורה במיוחד עם פגיעה שהכח המופעל (force) בא מלפנים כאשר האדם יושב, כמו בתאונת דרכים, נהג נגד גלגל (steering wheel or dash board) ביי עמי

No name for now

New member
2 שאלות: כתף וברך

אני אשמח לקבל ייעוץ בנושא, הנושא הראשון מטריד אותי יותר. חשוב לציין שאני מאוד פעילה, בתור נערה רקדתי, שיחקתי כדורסל ורצתי ריצות למרחקים ארוכים, היום אני רוקדת לפחות 7 שעות בשבוע וזה יכול להגיע גם ל-20 שעות (להקת מחול). 1. לפני חצי שנה נפגעתי בתאונת דרכים, נהג שלא שם לב לפקק התנגש בי בזמן שעמדתי (הייתי אחרונה בטור המכוניות) בעודו נוסע במהירות של כביש מהיר (אפילו לא ניסה לבלום), מיותר לציין שקיבלתי מכה רצינית, טולטלתי וגם קיבלתי מכות בברכיים מההגה , אני עדיין הולכת כי הייתי חגורה. הכתף השמאלית משגעת אותי מאז, אמרו לי שזה די נפוץ בגלל המתיחה של חגורת הבטיחות, האורטופד אומר שיש לי דלקת בשריר, הגב כבר לא מציק לי, אבל זה גם גורם לי למתח בצוואר כך שבנוסף גם קשה לי להיפטר מהכאבים בצוואר בגלל זה. אני מורחת משחה שבאמת משחררת את המתח באיזור אבל הכאבים לא נעלמים לגמרי, וקורה לי שאני צריכה להפעיל כוח עם היד ואח"כ יש לי כאבים חזקים למשך כמה ימים. אני רוצה להוסיף שחלק מפעילות המחול היא עם נכים בכסאות גלגלים ולפעמים אני צריכה להפעיל כוח עם היד (שתיהן במידה שווה) כדי לסובב את היושב בכסא או "למשוך" אותו (אבל היושב עוזר עם היד הפנויה להניע את הכסא), ברור לי שזה פקטור והיה לי מקרה לפני שנה של כאבים דומים למשך שבוע. מה אני יכולה לעשות? דרך אגב אני ימנית, אבל לפני התאונה הידיים היו חזקות בערך באותו מידה ואני מסוגלת לבצע כמעט את אותן הפעולות בשתי הידיים. 2. לפני כ-5 שנים אובחנתי כסובלת משחיקה בסחוס של הברך הימנית. יש לי ברכיה עם טבעת סיליקון (אני כמובן מחליפה אותה כשהיא מתבלה) ואני משתמשת בה כשצריך חוץ מכשאני על במה, אחרי בערך שנתיים התחלתי להרגיש שיפור, והמצב הרבה יותר טוב. במקביל האורטופד אמר לי ללכת לחדר כושר ולעבוד על חיזוק השרירים ברגליים, התייאשתי מהר מאוד מזה, כי זה גרם לי לכאבים חזקים והמאמנים נלחצו מזה ופטרו אותי כמעט מכל המכשירים שעובדים על הרגליים. כמו שאמרתי בגלל שהמצב טוב זה לא הדאיג אותי, אני אמנם מרגישה הבדל בין הרגליים אבל זה לא מפריע לי. הבעיה שלפעמים אני מרגישה שהרגל לא מחזיקה אותי, אני עושה צעד וכשאני מעבירה משקל לרגל היא "מתקפלת" (יש איזה רעד קל לפני כן), אני לא נופלת כי אני מסוגלת להתיישר מיד, זה קורה לפעמים כשאני סתם הולכת במשרד ותמיד כשאני עם התחבושת. יש דרך לחזק את הרגל? לא היו לי פציעות אחרות ברגל הזו (נקעתי את הקרסול ברגל השנייה אבל כבר החלמתי לחלוטין).

AMI-101

New member
Questions

נראה שיש לך מספר דברים מקבילים/בו זמנית הייתי מעונין לדעת מה הגיל שלך, מה גרם לכאבים הדומים בעבר, והאם ראית כבר פיזיוטרפיסת/ית? עמי

No name for now

New member
תשובות

אני בת 26 וחצי. לגבי הכאבים: בכתף, הכאבים לפני שנה נגרמו כנראה ממאמץ יתר בריקוד עם רוקדים בכסאות גלגלים, המדריכה הסבירה פעם לרוקד יושב שאם הוא לא יעזור להניע את הכסא עם היד הפנויה על הגלגל, זה מה שיקרה לרוקד היושב. היום אני יותר מודעת לנושא ומקפידה על כך כשאני רוקדת. בברך, בערך בגיל 16 התחלתי להרגיש בכאבים שהתחזקו באותה השנה, מה שגרם לי לשחק פחות כדורסל, בריצות לא זכורים לי כאבים למרות שרצתי כמעט כל יום, אבל בגדנ"ע לא הייתי מסוגלת לרוץ במסע כיוון שגם הייתי צריכה לסחוב ג'ריקן על הגב (הרגליים פשוט לא סחבו).

AMI-101

New member
תשובה 1

א- אני מאוד שמח שאת כ"כ פעילה וגם עוסקת עם אנשים בכסא גלגלים האם נבדקת כבר לגבי whiplash? ומה עם הPCL (רצועה אחורית?) פגיעה בכתף השמאלית מהרצועת בטיחות היא די נפוצה, איזה קרם את שמה? בדרך כלל הם עוזרים לכאבים לתקופה קצרה, אך לא פותרים את הבעיה. באיזה שריר יש דלקת? עכשיו לכמה תשובות יותר סציפיות אחרי תאונה שווה לתת לאזור הפגוע זמן להחלים ואני חושב שלא עשית את זה. מכוון שאת רקדנית, ועבדתי עם רקדניות בעבר, הייתי מציעה לך תקופת מנוחה מהפעילויות הכואבות, אח"כ להתחיל בתרגילי מתיחה, אח"כ חיזוק וחזרה לפעילות רגילה. דלקת בשריר יישאר, ועלול להחמיר, ללא מנוחה או קיי? ביי עמי

No name for now

New member
תגובה ל-1

קודם כל תודה, לגבי התשובה לשאלה על הברך אני אבקש טיפולי פיזיוטרפיה. whiplash זה מה שהרופאים אמרו לי. מה זה PCL? אני מורחת Radian B כשיש לי כאבים ממש בלתי נסבלים, זו משחה טובה אבל צריך להתרגל להשפעה שלה (חום וקור, ריח חזק). לגבי המנוחה, השבתתי את עצמי אחרי התאונה, שבועיים אחרי שחזרתי לרקוד, הפסקתי שוב כי הרגשתי שזה היה מוקדם מדי, וגם היום זה פחות שעות (רק לפני הופעות אנחנו עובדים יותר), מה שכואב או מוכר כ"יכאב אח"כ" אני פשוט לא עושה. אני יודעת שאלה תירוצים אבל זה באמת קשה להפסיק משהו שאוהבים. יש הערכה כמה זמן בערך צריך לנוח (שבועות, חודשים) לפני שאני מנסה לחזור לפעילות? לא ברור לי מה הסיבה והתוצאה פה, אחרי התאונה היו לי כאבים בצד שמאל (אפילו התקשיתי להרים את היד כשהפוגע נתן לי מים), בזמן ההחלמה הראשון כאבו לי הצוואר והחלק העליון של הגב, הכאבים בכתף התחילו רק אחרי שהתחלתי "להרים, לדחוף, למשוך" דברים ביום-יום (אז הפסקתי). יש לי עדיין כאבים בצד שמאל (הצלעות בסדר) ולפעמים כאבי שרירים בין הכתף למרפק. שוב תודה רבה, זה נחמד שאפשר "לבלבל את השכל" לעוד מישהו חוץ מהאורטופד שהוא בעצמו נחמד, מבין ומסביר לי גם אם אני לא שואלת (ואני שואלת הרבה).

פעילות ומנוחה.

"מה שכואב או מוכר כ"יכאב אח"כ" אני פשוט לא עושה. אני יודעת שאלה תירוצים אבל זה באמת קשה להפסיק משהו שאוהבים." אחד הדברים הכי חשובים אחרי whiplash זה להמשיך בשגרה. אז מצויין שלא הפסקת לעשות מה שאת אוהבת. אל תמנעי מדברים שעלולים לכאוב. תנסי לעשות -אם לא יחמיר את מצבך לאורך זמן תעשי. רוב הסיכויים שההימנעות מפעולות מסויימות פוגעת בטווח ארוך. יתכן שאם תעשי,למרות הכאב, המצב ישתפר. באופן כללי מנוחהה אינה מומלצת מעבר למספר ימים אחרי הפציעה.

AMI-101

New member

בקשר לברך יופי שיש לך ברכיה, זה דבר יעיל, אך שימוש מוגבר בו עלול לא לתת לשרירים המייצבים האחרים, והאחראים על הברך, "מוטיבציה" להתחזדק. ואז כשתהיי על הבמה, או במצב של עייפות, או distraction, הברך עלול להתקפל ולא לתמוך בך. בכל מקרה. אני מבין למה המאמנים נלחצו. תלכי לפיזיוטרפיסת/ית. זה המקצוע והמומחיות שלנו. יתכן שיש לך בעיות במייצבים של הברך, (תשאלי את הפיזיוטרפיסת/ית על ה VMO ) אני לא רוצה להלחיץ אותך, וכמו שציינתי קודם יש לי שאלות, וחסר לי מיידע, אך שווה להתיחס לזה ברצינות ולטפל בעינין בהתאם ביי עמי

למעלה