05/2020 – מציצים – סיכום חודש

כן, תהיתי אם לציין את זה

שגם את ניסית והוא עקף אותך.
&nbsp
ועכשיו בטח תרצי לנקום בו...
 

didalf

Well-known member
מה פתאום


אני אדם מקסים וישר. אם יצא לו יותר טוב אני תומכת.
 
בטח מגניב להיות אמן בריחה

אבל כמה כסף כבר אפשר לעשות מלצאת מחדרי בריחה באופן אמנותי?

&nbsp
גם אני מצפה לSpace Force
די מטריד שעוד לא ראינו שום דבר מזה (כלומר טריילר או משהו)
&nbsp
שיט. עכשיו בא לי שג'ון קרסינסקי ישחק אותי.
&nbsp
"ההיא שמשחק בה ההוא" - בהחלט אחת מהסדרות הכי
&nbsp
וואו, תיאור מדהים לפרק של מחלקת גנים ונוף. הצלחת לכלול את כולם.
אני הכי אוהב את זה שבן לא יבין מה הקטע (הוא בטח ינסה להסביר להם שזה מנהג יהודי ומוזר שעיירה שלמה של נוצרים עושים את זה ולזלי תיתן הסבר מוזר לגבי איך בשנות ה80 ניסו לשווק את פאוני בתור יעד תיירות לישראלים)
&nbsp
רגע, אז בר כוכבא היה אחד מהתלמידים של רבי עקיבא?
והיה לו חץ וקשת באמת?
&nbsp
אני מרשה לך להיות ניצב גם בסדרה מצוירת.
&nbsp
אני לא אוהב את האורוויל או את סת' מקפארלן. אז עכשיו אנחנו בסכסוך ניצחי.
&nbsp
אוקי בחרת בניק אופרמן בתור חוטב העצים - הסכסוך הסתיים.
&nbsp
לא היה לי מושג מה זה אגדודו
בעצם עדיין אין לי (למרות שזה כן נשמע מוכר מאוד)

 
תשובות והתייחסויות

בטח שכן, זה מכניס מלא כסף. אבל גם אם לא, תמיד אפשר להישען על ההון המשפחתי מ-New Genesis או אפוקליפס.

יצא טריילר ל-Space Force. אתמול.

אין שום קשר מוכח הוא מהותי בין ל"ג בעומר לבר כוכבא. לפני כמה עשורים הוחלט לחבר בין המרד שלו לל"ג בעומר, מבחינה תאריכית, אבל אין הצדקה היסטורית לכך. החשיבה הייתה שבאותו תאריך היה מפנה לטובת המורדים, אבל...כולנו יודעים איך זה נגמר.
הקטע עם החץ והקשת בכלל לא רלוונטי. משהו שהתפתח בתקופה כלשהי, ואין לו שום קשר לל"ג בעומר, חוץ מזה שמישהו עשה את זה פעם, ואז כולם המשיכו. האם לבר כוכבא היה חץ וקשת? אולי. אבל גם לבערך כל צבא אחר באותה תקופה.
בר כוכבא עצמו היה מישהו ש"הוכתר" על ידי רבי עקיבא כגואל/מושיע/משיח, ושבעקבות הכתרה זו, הונף נס המרד, שנכשל וגרם למוות של מאות אלפים.
ל"ג בעומר עצמו, במקור, לא קשור לבר כוכבא. הוא חג שמציין את סיום המגפה שהרגה עשרות אלפים מתלמידי רבי עקיבא. זה פשוט קרה בתקופות קרובות, אבל אין קשר ישיר לבר כוכבא.
למה הפכו את זה לקשור? כי בתחילת המאה ה-20 החליטו לצמצם כמה סמנים דתיים מהחג הזה, ולהכניס סממנים לאומיים וציוניים, ו"מרד בר כוכבא" נראה יותר מתאים.

ניק אופרמן לא רק חוטב עצים, הוא גם אחלה נגר שבעולם. אין מישהו יותר מתאים ממנו לתפקיד.
 

LeAnnDylan

Well-known member
השכלתי, תודה


כאילו חלק מזה נשמע בהחלט מוכר כאילו שמעתי את זה פעם איפשהו (בטח בבית הספר) אבל זו כנראה אינפורמציה שלא הייתי מצליחה לדלות מהזיכרון הכושל שלי.
 
אני ראיתי שיצא כבר הטריילר לSpace Force בערך שעה אחרי שהגבתי

וקיללתי את עצמי
&nbsp
זה מעניין מה שאתה אומר על ל"ג בעומר.
ותכלס מסביר גם למה לא ידעתי את זה - כי זה משהו שקצת מורכב ללמד ילדים בבית ספר: שהחג שאנחנו חוגגים השבוע בעצם לא קשור למה שאנחנו עושים והכניסו אותו סתם כדי לחזק את הציונות למרות שהוא בעצם קשור למרד שנכשל באופן נוראי...
&nbsp
לפחות חנוכה קשור למרד שהצליח.
*אם כי בשנים מאוחרות יותר הבנתי שהמרד של החשמונאים כוון במידה רבה נגד המתיוונים שהם הגרסה העתיקה של חילונים כמוני. ועוד יותר מוזר כי אחרי שהדתיים ניצחו והשתלטו על המדינה, תוך שתי דורות הם בעצמם הפכו למתיוונים.
 
ההשוואה בחנוכה לא ממש נכונה

קודם כל, להשוות בין רמת דתיות או חילוניות לפני 2000 ומשהו שנה לבין היום זה...לא לגמרי נכון. יש כל כך הרבה דברים שונים, שההשוואה פשוט לא נכונה. באותה מידה יכלת להגיד שהחשמונאים נלחמו נגד הדתיים הלאומיים של היום.

דבר שני - הבעיה בהתיוונות הייתה לא רמת הדתיות (או האם הם היו חילוניים), אלא נגד קבלת התרבות היוונית שהייתה שונה באופן מהותי מהתרבות היהודית באותה תקופה. זה לא עניין של אם שמרת שבת או לא, אלא יותר אם "בגדת" והלכת עם היוונים עקרונית ומעשית.

כל ההתייחסות למאבקי החשמונאים כ"דתיים נגד חילונים" לא נכונה בכלל, ובטח לא מותאמת להיום. לקרוא לחשמונאים "דתיים" ולהגיד שאחרי 2 דורות הם הפכו למתיוונים, זה לפספס כל כך הרבה דברים מסביב.
 
אוקי, אני אשמח לקבל יותר הסבר לגבי זה

אני ממש לא מומחה,
אני הבנתי שיש הרבה דימיון בין זה שהמתיוונים קיבלו את התרבות היוונית וזה שישראלים רבים מקבלים תרבות מערבית (ספציפית לרוב אמריקאית). ושגם אצל ישראלים זה מתבטא הרבה פעמים בשמות.
&nbsp
לגבי החשמונאים אני פשוט זוכר שהחל מאיזה שני דורות אחרי יהודה המכבי היו למנהיגים החשמונאים שמות שנשמעים יהודיים.
&nbsp
אבל באמת שהידע שלי הוא מה שאני זוכר מדברים שקראתי פה ושם בקטנה במאמרים קטנים לכבוד החג וכשעזרתי לאחיינים ללמוד היסטוריה של תיכון.
 
אין לי בעיה לדון על זה, אבל

בשורה התחתונה - כל השוואה בין תקופות בהפרש של אלפי שנים, ושל קבוצות/אמונות/מהלכים בתקופות השונות הללו - לא באמת רצינית.

אי אפשר להשוות דתיים/חילונים בתקופת בית המקדש השני, בזמן מרד החשמונאים, לדתיים במדינת ישראל ב-2020. זה פשוט שונה.

שלא לדבר על זה שעצם ההכללה של כל קבוצה מזו שדיברת עליה (מה זה "דתיים"? את מי זה כולל? מדובר על ספקטרום רחב מאוד של אנשים, שמשום מה יש נטייה לכנס אותם לקבוצה אחת) בעייתית.
 
נראה לי בעייתי מאוד גם לומר שאי אפשר להשוות בכלל

השוואה לא אומרת ששני הדברים הם אותו דבר, אלא התייחסות לאלמנטים משותפים שנובעים לרוב מאספקטים לא מאוד משתנים בבני אדם.
בדיוק כמו שמתח בין גזעי הוא שונה בכל עם בעולם, יש גם קווים משותפים.
המון שונה בין תקופות שונות, בין אזורים שונים, בין קבוצות שונות של אנשים, בין שפות, מנהגים ועוד. אבל זה לא אומר שאי אפשר לדבר על הדמיון והשוני הקיים, הסיבות לכך ומה אפשר ללמוד מכך.
ברור שאי אפשר לומר שההתייונות ביהודה של לפני יותר מ2000 שנה היא זהה לאמרקניזציה בישראל של ההווה. אבל אפשר לדבר על מרכיבים דומים לעמם אחרים שהושפעו מתרבויות שונות מהן.
&nbsp
לומר שאי אפשר להשוות כי זה שונה זה כמו להכריז על כל דבר שהוא חדש ופעם ראשונה שזה אי פעם קרה.
&nbsp
 
התגובה המקורית שלה התייחסה למשפטים שלך:

"המתיוונים שהם הגרסה העתיקה של חילונים כמוני" ו-"ועוד יותר מוזר כי אחרי שהדתיים ניצחו והשתלטו על המדינה, תוך שתי דורות הם בעצמם הפכו למתיוונים.."
ולזה אמרתי שמתיוונים של אז הם לא קבוצה זהה לחילונים של היום, כמו שהדתיים של אז לא קשורים לדתיים של היום. אי אפשר להשוות בין 2 הקבוצות האלו יותר ממה שאפשר להשוות בין המתיוונים לבין הדתיים הלאומיים, או בין החשמונאים לבין קבוצות בתוך המגזר החרדי. יש שוני עצום בין הקבוצות הללו, ולתמצת את זה ל"חילונים=מתיוונים" זה פשוט לא נכון.

אתה יכול לדבר כמה שאתה רוצה ולהשוות בין כל 2 קבוצות, ברור שאפשר. תשווה גם בין קבוצות בסין של אותה תקופה לקבוצות בברזיל של עכשיו. אבל אי אפשר להשליך בין אז לעכשיו, אפילו רק בגלל שכל המסביב שונה לחלוטין.

והאמריקניזציה של עכשיו זה לא זהה לתרבות ההליניסטית ביחס ליהדות בארץ ישראל של אז. אתה שוכח שחלק גדול מאוד, אם לא כל, מההתנגדות החשמונאית אז נבע מכך שהתרבות היוונית לא רק שינתה את ההסתכלות הדתית או היומיומית על החיים, אלא גם הובילה לאיסורים דתיים ולמניעת קיום מנהגים שבוצעו עשרות ומאות שנים, מלחמות, רצח של אינספור יהודים ושריפה והרס של מבנים חשובים וקדושים לעם שישב פה בתקופה ההיא. לא ברור לי איך המאבק של החשמונאים נגד המתיוונים (שבעצם היו בעד כל, או חלק, ממה שתיארתי קודם) זהה אפילו מעט למה שקורה כרגע.

ושוב, כמו בהודעה הקודמת שלי פה - "דתיים" זה מושג רחב, בדיוק כמו "חילונים". בטח היום.
 
נכון בהודעה כתבתי בהפשטה גדולה על המצב

במקום לכתוב שאפשר למצוא נקודות דימיון מסוימות בין המתיוונים של העבר והחילונים של היום. לא חשבתי שנכנס לדיון היסטורי (ושיהיה ברור, אני מאוד שמח שנכנסנו לזה) אז מאוד לא הקפדתי.
זה בהחלט לא נכון שיש שיוויון בין הקבוצות.
אתה גם צודק שיש בעייתיות גדולה של הכללה כשמדברים על קבוצה בתור "דתיים" או "חילוניים". אותו הדבר נכון גם כשמדברים על קבוצות מהעבר כמו "מתיוונים" או אפילו במידה מסוימת "יהודים".
אבל אני לא רואה דרך לדבר על שום דבר אם לא מתייחסים לקבוצות.
&nbsp
לגבי ההתנגדות החשמונאית - בהחלט יש הבדל עצום של שמיים וארץ בינה ובין נושאי חיכוך בין "דתיים" ו"חילוניים" של היום. אני לא מסכים עם חלק ממה שאתה אומר - לפחות להבנתי הייתה התנגדות רבה להתיוונות עוד לפני גזרות אנטיוכוס (שהיו דבר מאוד יוצא דופן לתקופה) וגם אחרי שהן בוטלו (3 שנים מאוחר יותר).
ההבדל הענק הוא ששם היה אלמנט גדול של זה שסלווקים שלטו ביהודה, כלומר זאת הייתה מלחמת עצמאות נגד גורם זר.
&nbsp
אני כבר לא זוכר בדיוק את החומר הזה ולא מצאתי משהו כתבו שמאשר או מבטל את זה. אז אולי אני טועה - מה שזכור לי זה שנאמר שבתקופה היהודים שנותרו שומרי מסורת לא אהבו את זה שהיהודים המתיוונים הפסיקו לשמור על חלק מהמצוות - כלומר זה שהיו כאלו שלא מלו את הילדים שלהם והתבוללו וזה היה סיבה גדולה למלחמת האזרחים.
אגב אני לא זוכר שלימדו את זה בתור דבר רע שהיהודים שומרי המסורת עשו, אלא כחלק מהצידקה שלהם, כי אם הם לא היו עושים את זה היהודים היו מתבוללים לחלוטין ונעלמים. (וזה מבתי ספר חילוניים)
וזה הרגיש לי מאוד דומה לכך שכיום יש גורמים רבים (גם אצל מה שאפשר לכנות חילוניים) שמתנגדים מאוד להתבוללות ולזניחה של מסורות אצל יהודים.
 

מילי08

Well-known member


יש לי תואר בהיסטוריה, אבל לא התחשק לי להיכנס לזה...
 

LeAnnDylan

Well-known member
להיפך, בגלל שיש לך תואר בהיסטוריה

אני אוהבת היסטוריה
 
כמובן שרידדתי את זה ככל האפשר כדי להתאים את זה להודעה קצרה

זה אפילו לא מתחיל להסביר את מה שהיה שם, ואת ההבדלים בין אז לבין היום.

מה שכן - אשמח לדיוני היסטוריה, בנושא הזה ובאחרים.
 

מילי08

Well-known member
בעקרון אני בעד, אבל היסטוריה

אשכרה תדרוש ממני להפעיל תאי מוח ורוב הזמן בא לי לכבות את הראש...
אבל אם יהיה דיון מעניין אני אצטרף.
 
למעלה