תשלום חוב למנהל.

almogi

New member
תשלום חוב למנהל.

בסוף הסקירה של האלבום הראשון של ג'ודי סיל הבטחתי (ומנהל הפורום דאז דאג למסמר את הבטחתי באותיות קידוש לבנה) שתורו של האלבום השני בוא יבוא.
אז מיכה ידידי - אתה יכול להפסיק לכסוס ציפורניים ולקלל על שאין לך יותר סמכות לעשות ban למשתתפי הפורום שלא עומדים במילתם.
החוב שולם, במלואו ואני מקווה שעם ריבית מספקת.

almogi

New member
תהום הנשיה

האלבום הראשון של ג'ודי סיל היה אלבום בכורה מושלם. היחיד שאני יכל לחשוב שמתקרב אליו הוא הפייפר של הפלוידים. הוא קבע רף כל כך גבוה, כמעט בלתי אפשרי, שאחריו חייבת היתה לבוא הנפילה.

נפילה? הצחקתם את סיל. אחרי שנתיים היא חוזרת לאולפן עם שירים חדשים. דייויד גפן מחליט, למרות הכשלון של האלבום הראשון, לתת לה צ'אנס נוסף ומממן לה פרויקט שאפתני ויקר. הפעם סיל לא לוקחת שותפים: כל השירים, הלחנים, העיבודים והתיזמור – הכל שלה. היא אוספת תזמורת של 30 נגנים וזמרי רקע ומנצחת על כולם כשהיא מבלה שעות ארוכות באולפן עד שהתוצאה משביעה את רצונה.

Heart Food מצליח לעשות את הבלתי יאומן: הוא מתעלה מעל האלבום הראשון של סיל. ומצליח להיות טוב ממנו.

אופטימיות, תקווה, ציפיה, אמונה - את כל אלה פגשנו כבר באלבום הראשון של ג'ודי סיל, וכולם נמצאים גם באלבום השני. אלא שכאן נוסף מרכיב נוסף: יאוש. המון יאוש. והיאוש הזה מרים את האלבום הזה לשיא שמעט מאוד אמנים הצליחו להגיע אליו.

האלבום הזה שואב אותך אליו, מטלטל אותך ומותיר אותך חסר נשימה.

גם באלבומה הראשון סיל נעה בין סגנונות שונים, שילבה קאנטרי, פולק, מוסיקה קלאסית, ג'ז... כאן היא לוקחת את הכל צעד אחד קדימה ומוסיפה R&B, גוספל, רוק ומה לא - אי אפשר לקטלג את האלבום הזה. הטקסטים, כמו באלבום הקודם, ספוגים באמונה דתית יוקדת אבל אם באלבום הראשון שלטו האופטימיות והתקווה כאן, כאמור נוסף היאוש.

Heart food מתחיל היכן שהאלבום הקודם הסתיים: ב There's a rugged road סיל חוזרת אל השילוב בין האמונה הדתית, המיסטיקה הנוצרית והמיתוס של כיבוש המערב ושל הרוכב הבודד (מוטיב שהופיע כבר ב The phantom cowboy וב Ridge Rider באלבום הראשון). בניגוד לאלבום הראשון, שם סיל דאגה להוסיף לכל שיר אלמנטים חיצוניים, שהרימו אותו למעלה, כאן היא דווקא שומרת על המבנה המסורתי של שיר פולק. אפילו הכינור כאן מנגן מוסיקת קאנטרי אופיינית (בניגוד לשירים באלבום הקודם שם המיתרים משכו לכיוון הבארוק או הרומנטיקה).

אלא שכבר בשיר השני סיל חוזרת "לסורה" ומפגיזה בפצצה של ממש. The Kiss יוצר הקבלה מהממת בין טקס אכילת לחם הקודש (communion) ובין מעשה אהבה. יש בשיר הזה המון אירוטיקה בין השיטין שאי אפשר להאמין שאינה מכוונת:

Sun, siftin' thru the grey
Enter in, reach me with a ray
Silently swoopin' down
Just to show me
How to give my heart away

ובהמשך:

And lately sparklin' hosts
Come fill my dreams descendin' on firey beams
I've seen 'em come clear down
Where our poor bodies lay
Soothe us gently and say,
"Gonna wipe all your tears away"

השיר הזה הוא כולו זעקה לעזרה: לישו, לאלוהים, להמאהב. השירה של סיל יורדת ועולה אוקטבות ומדגימה את המנעד הגדול של קול הפעמונים שלה ונגינת הפסנתר – ללקק את האצבעות. אי אפשר שלא להתאהב בה. וכרגיל, סיל מוסיפה את הטוויסט כשבסוף תזמורת המיתרים מנגנת פיציקטו (בפריטה), טכניקה נפוצה במוסיקה הרומנטית של המאה ה 19, אבל בפולק? ראבק, אפילו ג'וני מיטשל לא חלמה לעשות דברים כאלה ב 1972.

The pearl הוא, לא פחות ולא יותר – קונצ'רטו לבנג'ו (!) ולתזמורת. אני לא חושב שמישהו אי פעם חשב לקחת את הכלי הזה, שכל כך מזוהה עם הקאנטרי האמריקאי ולעטוף אותו בתזמורת מיתרים סימפונית. סיל שוב עושה משהו כל כך מקורי, כל כך יוצא דופן ודוחסת את זה ל 1:56 דקות... המילים בשיר מזכירות קצת את The lamb ran away with the crown מהאלבום הראשון – סיל מדברת על איך אנחנו מחפשים את אותה "פנינה" יקרה, את האושר כשבעצם הוא נמצא בתוכנו. נדוש ? בנלי ? בוודאי, אבל מפיה של סיל זה נשמע כל כך אמיתי.

את Down where the valleys are סיל הגדירה כשילוב של R&B עם גוספל – שילוב שנשמע כמעט מופרך, אבל אצל סיל אין בלתי אפשרי. השיר מתחיל עם אקורדים שמזכירים את Only You של ה Platters כשפתאום משום מקום נכנסת מקהלה כנסיתית והשיר מסתיים כמו תפילה בכנסיה דרומית שחורה.

Soldier of the heart יוצא דופן באלבום ובעצם בין כל השירים של סיל. את תזמורת המיתר מחליף כאן Rhythm Section מהודק, במקום גיטרה האקוסטית מופיעה גיטרת סלייד ואל הפסנתר מצטרף אורגן המונד וסיל מראה לנו שאם היא רק רוצה היא יכולה לעשות רוק. גם השירה כאן היא יותר כוחנית, יותר רוקיסטית. סולו הגיטרה רק מוכיח שאצל סיל הכל הוא מבחירה: ההחלטה ללכת לכיוון הפולק והקאנטרי אינה נובעת מלחץ או מהכרח אלא רק מהחלטה שלה. עובדה – כשהיא רוצה היא עושה רוק מעולה בלי שום בעיה.

גם על The Phoenix ועל When The Bridegroom Comes אפשר לכתוב לא מעט, אבל עזבו. עזבו הכל, פנו לכם זמן ותלחצו על הלינק הזה. האמת היא שחיכיתי עם הסקירה הזאת עד שהשיר יהיה זמין ב Youtube (אני מקווה שלא יורידו אותו), כי אם הוא היה הדבר היחיד שסיל היתה עושה עושה בחייה – היה מובטח לה מקום בגן עדן.

עשו לי טובה - תקשיבו לו לפחות שלוש פעמים לפני שתמשיכו לקרוא. אנא.

almogi

New member
הנדיב הידוע

יש אלבומים שבהם הרבה מהשירים טובים.
ויש כאלה שיש בהם שיר אחד או שניים מצוינים.

אבל לפעמים, לעיתים רחוקות, מגיע אלבום שבו כל השירים מעולים. כולם יצירות מופת, ובכל שיר זאת אחד מתנוסס מעל כולם, יהלום בין אבני החן.

Heart Food הוא אלבום כזה. ו The Donor הוא היהלום. ואיזה יהלום: מלוטש, זוהר, מסנוור. כזה שאי אפשר להסתכל עליו יותר מ 8 דקות דקות ו 5 שניות, אבל משך אותן 8 דקות ו 5 שניות שום דבר אחר לא חשוב. שום דבר אחר לא משנה.

שלא יובן מזה חלילה שיתר השירים אינם טובים. חלילה. בכל הקשר אחר היו שמונת השירים הראשונים מהווים יהלומים בםני עצמם. איתרע מזלם והם נמצאים בכפיפה אחת עם אחת היצירות המדהימות ביותר שאני מכיר.

סיל מספרת שכשכתבה את The Donor היו לה 30 קולות בראש ובהתחלה היא התחילה לנפות אותם כדי להגיע לשיר באורך נורמלי, אבל בסופו של דבר החליטה להשאיר את כולם גם אם המשמעות היא שיר באורך של 8 דקות.

ואיזה יופי שעשתה זאת.

The Donor הוא שירת הברבור של סיל. כאילו היא יודעת שזה השיר האחרון באלבום האחרון שתזכה להוציא בחייה. סיל אוספת כאן לאולפן תזמורת ומקהלה ויחד איתם בונה את אחד הפרויקטים השאפתניים ביותר: את הרקוויאם שלה, והיא רק בת 28.

The Donor נפתח בפסנתר, כמו הרבה מהשירים של סיל, אלא שהפסנתר כאן הוא שונה: כבד, איטי, מאיים ומפוחד בעת ובעונה אחת. אליו מצטרפים תופי דוד ומצילות שיוצרים אווירה מלאת מועקה קשה, אחרת מכל יתר השירים באלבום, ואז הקול של סיל מוכפל כמה פעמים, מהמהמת ללא מילים, והכל משתלב ביחד לחומת צלילים ששמה בכיס הקטן את כל מה שפיל ספקטור עשה עם חומות הצליל שלו.

הקיר הזה נמשך שתים וחצי דקות תמימות ואז נשבר בבת אחת ומשאיר את סיל לבד עם הפסנתר, שזועקת בקול של מלאך

I'll chase 'em to the bottom
'Til I've finally caught 'em
Dreams fall deep...
Where voices come a-chimin'
Moanin' and a-rhymin'
Warning me-- their words are
Ringin' and a-whinin'
Hear 'em weep...

Songs from so deep
While I'm sleepin'
Seep in....
Sweepin' over me...
Still the echo's achin'
"Leave us not forsaken"
Songs from so deep
While I'm sleepin'
Seep in....
Sweepin' over me...
Still the echo's achin'
"Leave us not forsaken"

אל תעזבני, מתחננת סיל. אין אופטימיות בשיר הזה. אין אור. אין תקווה. אם בשיר שפותח את אלבומה הראשון (Crayon Angels) סיל אינה חוששת מהמוות, הרי שכאן שולטים הפחד, האימה, הבדידות והידיעה שהסוף הוא בלתי נמנע:

Kyrie eleison, kyrie eleison
Kyrie eleison
Eleison, Eleison, eleison
Kyrie eleison, kyrie eleison

יש מעט מאוד קטעים שמצמררים אותי יותר מהקריאה הנואשת הזאת "אלי, רחם עלי" (שלקוחה מתפילת האשכבה הנוצרית), הזעקה לעזרה, התקווה למושיע ומיד אחריה ההבנה וההכרה שהיד הזאת לא תגיע לעולם:

So sad, and so true
That even shadows come
And hum the requiem...

ההרמוניות הקוליות ב The Donor הן פסגת היצירה של סיל: הקול שלה מוכפל עשרות פעמים ויוצר אפקט של מקהלה שלמה. סיל מנצלת את המנעד הרחב של קולה כדי ליצור אפקט מהדהד ומהפנט. שמונה דקות של עונג טהור, מצמרר. שמונה דקות של סיוט.

The Donor מסתיים בקטע פסנתר קצר ואחריו 20 שניות של שקט מוחלט. זה היה יכול להיות הסיום המושלם לאלבום מושלם, אבל משום מה סיל החליטה להוסיף ממש בסוף האלבום קטע אינסטרומנטלי שנשמע כמו מחול אירי כלשהו. לא ברור מדוע – אולי הרגישה לא בנוח לסיים את האלבום באווירה כל כך קשה. ועדיין, The Donor הוא אחת מפסגות המוסיקה, שיר שאני תמיד מתלבט קשות לפני כל שמיעה שלו כי אני יודע באיזה מצב רוח הוא ישאיר אותי, ובכל זאת בסוף אני לוחץ על Play...

almogi

New member
סוף הדרך

האלבום השני של ג'ודי סיל נכשל מסחרית כמו אלבומה הראשון. למרות הביקורות האוהדות ותמונת השער שקיבלה ב Rolling Stone הקהל לא ממש ידע איך לאכול את הטקסטים הספוגים באמנה נוצרית ואת המוסיקה המורכבת ששילבה פולק וקאנטרי עם אלמנטים קלאסיים. דייויד גפן שהשקיע הרבה באלבום (סיל קיבלה כל דבר שביקשה כולל שעות אולפן רבות), החליט ששני כשלונות הם די והותר והעדיף להשקיע באמנים שהצליחו יותר כמו ג'קסון בראון וג'וני מיטשל. הרומן של סיל ואסיילום הסתיים.

בתחילת 1974 נפצעה סיל בתאונת דרכים שגרמה לה לכאבי גב קשים. למרות זאת היא כתבה שירים חדשים ובסוף 1974 נכנסה לאולפן, הפעם באופן עצמאי, כדי להקליט סקיצות לאלבום חדש. למרבה הצער זה היה הביקור האחרון של סיל באולפן. הכאבים גרמו לה להתמכר מחדש לסמים וסיל פרשה לגמרי מהקלטות וממוסיקה.

בנובמבר 1979 נמצאה גופתה של סיל בדירתה. סיבת המוות היתה מנת יתר של קוקאין. דייויד גפן, פטרונה של סיל, שמע על מותה רק שנה לאחר מכן.

הסקיצות שהקליטה סיל לאלבום השלישי יצאו 25 שנה מאוחר יותר באלבום בשם Dreams Come true שהפיק ג'ים אורורק, מעריץ של סיל שעשה לשירים מיקס מחודש. האלבום הכפול כולל קטעים מוקדמים ל סיל שלא נכללו בשני אלבומי האולפן ועוד שמונה קטעים שהיו אמורים להוות את אלבומה השלישי.

ג'ודי סיל היא בעיני אחד הפיספוסים הגדולים של שנות השבעים. בשמיעה ראשונה היא לא נשמעה יוצאת דופן מיתר זמרות הפולק ששטפו את אמריקה באותה תקוה (ג'וני מיטשל, קרול קינג, ריקי לי ג'ונס), אבל בשמיעות נוספות מתגלה היחוד שלה. המוסיקה של סיל חרגה מהשטאנץ של הפולק האמריקאי. למרות שפעלה במסגרת סגנון מאוד שמרני ובעל כללים ברורים סיל לא היססה לעשות נסיונות לפרוץ את המסגרת המוסיקלית שהגדיר הז'אנר ולשלב אלמנטים מסגנונות אחרים. אולי זו הסיבה העיקרית לכשלונה: באוזניהם של ההיפים של החוף המערבי הטקסטים הדתיים והמוסיקה, שבה התעקשה לשלב מוטיבים קלאסיים נשמעו להם זרים ומשונים. למרות שלכאורה היה זה קהל מתקדם וליברלי מבחינה מוסיקלית היתה שם הרבה שמרנות. סיל צברה לה קהל מעריצים קטן אבל הציבור הרחב העדיף אמנים יותר "קונבנציונלים".

כמה עצוב.

Celluloid Hero

New member
יפה אלמוגי.

אני מבין שהנושים כבר קפצו אליך לביקור, והראש של החזיר בתוך תיבת הדואר הצליח להכניס קצת בינה לראשך.. אותו אגב, אני שלחתי, לא הברמלאי, שמאז שהחלפתי אותו בתפקיד, הוא קצת , איך לומר בעדינות?, tied up ..

מעבר לזה- הסקירה נהדרת, אבל אני מרגיש שאני אצטרך לשמוע את האלבום במלואו לפני שאני מגיב לעניין (שזה תכל'ס לא ייקרה בחיים. הלהגיב לעניין, הכוונה), אז אני הולך להקשיב לו, בכל מני אתרים זרים מפוקפקים, בנבכי הרשת. שיהיה לי בהצלחה.

almogi

New member
תודה. לדעתי רוב השירים זמינים ב Yuotube

חפש את גרסאות האלבום. השירים בהופעה חיה הם בד"כ רק עם פסנתר. עדיין יפהפיים אבל מאבדים לא מעט מהעומק שלהם.

Celluloid Hero

New member
לא לדאוג- יש לי המקורות שלי

למעשה אני מקשיב לאלבום as we speak .

חייב להגיד- -מהקשבה אחת וחצי- יש פה לאוזניי רצף נהדר של מלודיות. באמת אחת אחר השניה. היכולות של סיל, לא מהפכניות בשום צורה, אבל מרשימות אותי גם ככה. ההרמוניות הווקליות שלה (עם עצמה?) פנטסטיות. נראה שהיא הקשיבה טוב-טוב לאלבומי הביץ' בויז של סוף הסיקסטיז/תחילת הסבנטיז, שזה נהדר, כי אף אחד אחר לא הקשיב להם בזמנו... ונראה לי שכבר עלית על ההקבלה הרוחנית הזאת עם בריאן וילסון בסקירה הקודמת שלך, כך שדבריי רק באים לתת לזה דגש נוסף. לכו תקשיבו גם לאלבומי הביץ' הבוייז האלה, זה כל מה שאני אומר פה בעצם..

הקול שלה מאוד נעים לאוזן. מזכיר לי, ואני מקווה שלא תעלב, או משהו (כי זאת לא הכוונה), קצת את של קרן קארפנטר לרגעים, גם של כל מני פולקיסטיות לפרקים. לא מרגיש כמו משהו מאוד ייחודי, אבל כיף להאזנה. זה כמובן לא ממש פולק מה שהיא עושה. זה פולק שהולך פופה. כלומר לא לתחת ברומנית, אלא לכיוון הפופ. עם שילוב של קאנטרי , Soul, הרמוניות כנסיתיות, ומה לא. הרבה מה להקשיב לו, במעט זמן. שזאת הגאונות האמיתית של הפופ. בקיצור, חתיכת פנינה בוהקת חשפת פה עבורנו, אלמוגי, הישר ממצולות אוקיינוס השכחה, תודה.

almogi

New member
מהפכנית באבואבואה !!!

בענין המהפכנות אני חולק עליך, ידידי.

מה שסיל עושה באלבום הראשון ועוד יותר באלבום השני אף זמרת פולק ל עשתה, בטח שלא בתחילת שנות השבעים. אפילו מיטשל הקפידה להשאר עמוק בתוך חממת הפולק עד שלב מאוחר בקריירה שלה, שבו העזה לטבול את קצה רגלה מחוץ לגבול ולשלב ג'ז בשיריה מינון נמוך (את האומץ לעשות אלבום ג'ז מלא היא תקבל רק ב 1979, וגם אז רק כשצ'רלי מינגוס יפרוס עליה את חסותו).

דווקא ההתעקשות של סיל שלא להשאר בגבולות התחומים היטב של הפולק, דווקא הנועזות והרצון (יהיו שיאמרו יומרנות) לצאת למקומות אחרים ולשלב סגנונות שנראים רחוקים ואפילו מנוגדים הם אלה שהיו בעוכריה.

עם קול נפלא כמו שלה, עם תמיכה של מפיק-על כמו גפן ודחיפה של אמנים ידועים דוגמת גראהם נאש סיל היתה יכולה בקלות להתברג בין זמרות הלורל קניון (אגב סיל, בניגוד למה שטוענים, מעולם לא היתה חלק מאותה תרבות), ולזכות בהצלחה דומה לזו של מיטשל או של קרול קינג, אם רק היתה מוכנה להתפשר. אבל סיל לא היתה איש של פשרות. כך, למשל, היא סירבה בתוקף לשמש כזמרת חימום של להקות אחרות (דבר שזמרות אחרות עשו כדבר שבשגרה).
בהופעות שלה היא התעקשה לדבר ולהסביר את מקורם של השירים ומה המשמעות שלהם (לא תמיד זה ענין את הקהל).

בקיצר - סיל פעלה בניגוד מוחלט לאינטרס שלה להצליח. למה? כי כמו שלומדים מהביוגרפיה של סיל - היתה לה את הדרך שלה שבה בחרה ללכת ולעזאזל עם כולם (כולל עם הקריירה שלה).

Celluloid Hero

New member
אוקיי, ביחס לפולק

היא אולי הייתה.. אני לא רוצה להגיד מהפכנית, כי אני לא מרגיש שהיא הייתה מהפכנית, אבל יוצאת דופן, כן, זה בטח יכול להיות. אבל ביחס לעולם המוזיקה בכלל, אני לא חושב שיש פה מהפכה גדולה. בדיוק לפני שבוע דיברנו פה על בנאדם שעשה ג'אז, פופ, פולק ופסיכדליה באלבום אחד, 5 שנים לפניה. כך שחידוש אין פה. אבל כאמור, אני לא צריך חידוש ממנה. זה שהיא מגוונת מאוד, וניסתה להכניס משהו מהקסם של בריאן וילסון, ומוחות פופ דגולים אחרים לפולק זה מספיק עבורי.

למעלה