תשובה

TalReshef

New member
Giba: קיבלת תשובה?

למי ששכח, דיון בין ג'יבה לאיזבלה הביא לסקר בשאלה "מה הערך המרכזי בחייכם?". ובכן, אחרי קבלת קולות הימאים הכי הרבה גולשים מצהירים שיש להם יותר מערך מרכזי אחד, אבל בקרב אלה המצהירים על ערך מרכזי יש רוב ברור לדוגלים בערך של חיי אדם. אני מרשה לעצמי להניח שהתפלגות דומה קיימת גם פנימית בקרב המחזיקים ביותר מערך מרכזי אחד

שני דברים:

א. אני לא מבינה מה הקשר בין הסקר הזה לנושא הפורום, אבל הוא מעניין - אז ניחא. ב. האם כל אלה שבחרו "חיי אדם" כערך עליון באמת, על יד על הלב, לא רואים את עצמם בסיטואציות בהן מותו של מישהו יהיה הפתרון העדיף, כי הוא ישרת ערך עליון יותר? (במקרה של המתת-חסד, נניח). כמי שנדרשה פעם אחת (יותר מדי) לבחירה הזאת, אני בכנות יכולה להגיד לכם שכבוד האדם ורצונו חשובים לי הרבה יותר וחיים ששמירה עליהם פירושה ביזוי האדם החי אותם והתכחשות לבחירותיו החופשיות אינם ערך בעיניי. ולא. לא הצבעתי בסקר.

אטיוד5

Active member
בשני המקרים האלה

החיים אינם חיים ולכן לא נכללים תחת הערך חיי אדם.

מדוע הם אינם חיים?

האדם נושם, ליבו פועם, הוא ניזון - מה לא חיים בזה? אלא אם אתה טוען שחיים שאין בהם יכולת בחירה חופשית, תיפקוד חופשי ואחריות של האדם על חייו אנים נחשבים בעינייך "חיים", ואז יש לשאול את השאלה "מדוע". התשובה המתבקשת היא שאלו חיים שנשלל מהם ערך עליון יותר. אני קוראת לו "כבוד האדם". אתה מוזמן למצוא לו שם אחר, אבל בכל מקרה, זה אינו ערך שקשור בעצם קיום החיים אלא במהות שלהם. והוא העליון, בעיניי.

TalReshef

New member
לגבי הדבר הראשון

היתרון העצום של הפורום הזה הוא שתרבות היא כל מה שהאדם יוצר וחושב ופועל והעולם הוא כל מקום שיש, כך שאפשר להביא לכאן ממש הכל. עד עכשיו היה לנו פסיכולוגיה, פליאונטולוגיה, הסטוריה, ארכיאולוגיה, פילוסופיה, אסטרונומיה, גיאוגרפיה, שירה, אנתרופולוגיה, ספרות, פולקלור, דתות, מיסטיקה, פוליטיקה, קולנוע, פיזמונאות ובעצם אני כבר לא זוכר את הכל. (מיסכנים אלה שצריכים להצטמצם לכל מיני נישות כמו ניתוח שירה או תרבות של ארץ מסויימת. סתם דוגמאות)

giba70

New member
אני מניח שיש מקרים הפוכים

שבהם הכבוד פחות חשוב מחיי האדם, מצבים שבהם אדם צריך למחול על כבודו כדי להישאר בחיים. אז בשקלול של שני הדברים, לדעתי ברוב המקרים והסיטואציות שנתקלים בהן, חיי אדם גוברים.

מוּסקט

New member
רגע, רגע

אם אני בוחרת "כבוד האדם" כערך עליון הרעיון הוא שאני לו שופטת "כבוד" מהו וכופה את טיב השיפוט שלי כדי להחליט עבור אחר היכן עובר גבול הכבוד. תחת ערך כבוד האדם אהיה מוכנה לכבד את החלטתו של פלוני למחול על כבודו בסיטואציית חיים מסויימת - על מנת להישאר בחיים, בדיוק כמו שאכבד את בחירתו של אלמוני לבחור לבקש המתת חסד. כל הרעיון ב"כבוד האדם" הוא שאני לא שופטת החלטות של אחרים בנוגע לעצמם, ולא כופה את ההחלטות שלי עליהם. רוצה לבחור בחיים? בחר בחיים גם אם מהיכן שאני עומדת חיים אלה נראים לי זוועה. הבעייה החברתית עם יישום הערך הזה עוברת היכן שנראה לנו שכושר השיפוט לקוי (כי מי קובע מהו כושר שיפוט לקוי ומהו כושר שיפוט ראוי?) והיכן שנדמה לנו שבוחרים למות - או בוחרים "לא" בעניינים הקשורים לחיים - ממקום שלא תופס נכון את המציאות. בעניינים של חיים או מוות, ערך כבוד האדם הוא בעייתי היכן שיש שאלה לגבי כושר שיפוט ותפיסת מציאות. בעניינים של בין אדם לחברו ערך זה בעייתי היכן שעלי לכבד את זכותו של הזולת לא לכבד אותי ולהתעלל באם-אמא שלי... חוצמזה - היה נחמד אם היינו מכבדים יותר. הערך הזה עובד טוב באווירת הדדיות.

giba70

New member
מה זה קשור למה שכתבתי?

עדיין ברוב המקרים אצל רוב האנשים הרצון לחיות גובר על הרצון בכבוד, כאשר אלה נתקלים אחד בשני.

הרצון לחיות אמנם גובר

אבל אתה מתייחס כאן לדחף החיים מול הדחף לכבוד האם זה גם אומר שערך החיים נמצא אצל האנשים הללו מעל לערך כבוד האדם? זו שאלה אחרת

מוּסקט

New member
איני מכירה דחף לכבוד

אבל מה ני'יודעת? בכל מקרה, אנשים משנים את הערכים שלהם במשך תקופות בחייהם. זו בהחלט אפשרות סבירה שאדם ישנה את ערכיו כשהוא מתחיל לראות את הקץ ולהסניף את השורשים של הדשא.

גם אני

לאחרונה אין לי אינטרנט ככה שלא יכולתי להשתתף בויכוח אבל למען האמת בכל מקרה לא הייתי משתתפת כי מבחינתי לבחור ערך אחד וגם שניים זה רדוקציה, בעיקר אם מתבקשים לעשות היררכיה. דרך אגב, דנתם כבר בהבדלים בין ערך לנורמה? ומה עם MORES ו- FOLKWAYS? אני מתכוונת בכך לערכים שאי ציות להם מוביל לסנקציות חברתיות שתלויות במרכזיות הערך בחברה: ככל שפגיעה בערך נתפסת כאיום על החברה (כמו רצח) ככה תהיה הסנקציה חמורה יותר. אני מתכוונת לסנקציה לא פורמלית ובעקבותיה כמובן לחוק שבא לשקף את מערכת הערכים הנהוגה. זה כמובן מעלה את השאלה מהם הערכים המרכזיים במערכת המשפט הישראלית? על מה מקבלים עונש גבוהה יותר, על שדידת בנק או אונס? לפני כמה שנים הבנקים היוו ערך חשוב במיוחד- ראו את עונשו של האופנובנק. לאחרונה מחמירים קצת בעונשי אנסים.

עניין נזיל

הסעיף העיקרי שהחמיר בעונשו של האופנובנק היה השימוש שהוא עשה בנשק חם (למרות שאיש לא נפגע פיזית), אבל חשוב לזכור שבניגוד למערכת המשפט האמריקאית מערכת המשפט שלנו לא בהכרח משקפת את הלכי הרוח של הציבור. בארה"ב המוסד של המושבעים והבחירה הציבורית של שופטים הופכים את המשפט למייצג של דעת הקהל בעוד שאצלנו האוריינטציה היא לתת לשופטים מעמד נפרד (ומורם) שממנו הם יוכלו לגזור על בסיס עקרונות יסוד שלא בהכרח מייצגים את דעת הקהל. ההרהורים שלי לאחר עניין הערך המרכזי והסקר מובילים לכך שכמו שציינה מנטה למרביתנו אין מערכת חשיבתית היררכית ומסודרת שעל פיה הם גוזרים ערכי משנה מתוך ערך מרכזי. נראה לי שרובנו מחזיקים בתחושות שונות ואף מנוגדות ובעקרונות שונים שלא תמיד ביררנו ובררנו אותם באופן לוגי, והתוצאה אצל מרביתנו היא תערובת של ערכים וכוחות פנימיים שמושכים אותנו פעם לכאן ופעם לכאן. אילו ניתן היה במערכת הסקרים של תפוז להצביע ליותר מאפשרות אחת בכל הצבעה ואילו ניתן היה לכלול מספר רב יותר של אפשרויות מן הסתם שהיינו מגלים שמרביתנו דוגלים בעת ובעונה אחת בחיי אדם, כבוד האדם, טובת האנושות וטובתנו האישית. מבחינה פילוסופית טהורה יש אולי סתירה ביניהם אבל מי אמר שבחיים אין סתירות?

giba70

New member
אני לא מרשה לעצמי להניח

אני שוב מבקש שאם זה מקובל על כולם, מי שבחר גם בכמה ערכים שיכתוב אילו ערכים אלה. הרי בכל זאת הם העדיפו ערכים מסוימים על פני אחרים. כך אפשר יהיה לראות את התמונה כולה.

Mנטה

New member
"כל רעיון המנוסח במלים ומבודד מן

השאר מאבד את משמעותו והופך - מחוץ להתקשרות שבה הוא מצוי - פשטני להחריד". וכך בכמה מלים, סיכם טולסטוי, את עמדתי לגבי ערך אחד עליון.

giba70

New member
אז מהם הערכים החשובים

(שלא לומר העליונים) מבחינתך?

Mנטה

New member
כל הערכים שלי באותו סדר חשיבות

זה בדיוק הענין כי הם תלויים זה בזה מבחינת ההקשרים
. קשה לי נורא לפרוט אותם. אני יכולה לתת רשימה חלקית וזמנית של נגיד: נדיבות, עזרה לזולת, כבוד האדם, חיי אדם, פרטיות, אמון, אמונה, קירבה לטבע ולאדמה, רגישות, מודעות עצמית, מחויבות, אחריות, קביעות, חירות, גמישות, שליטה עצמית ועוד ועוד. למותר לציין שעוד לא הצלחתי להגשים את כולם.

אההטשל

New member
אלה ערכים?

דברים כמו עזרה לזולת, כבוד האדם, חיי אדם ופרטיות אפשר להעמיד כדבר שפועלים למענו ולכן הוא בבחינת ערך, אבל אמון, אמונה, קירבה לטבע ולאדמה, רגישות, מודעות עצמית, מחויבות, אחריות, קביעות, חירות, גמישות ושליטה עצמית הם יותר בבחינת נטיות לב, העדפות ואולי אפילו מאפייני אופי. לא ככה?

Mנטה

New member
כן.

אלו הערכים שלי ויש עוד הרבה אחרים. יש אנשים שנולדים אחראיים יותר מאחרים, יש כאלו שפחות. אבל אם לא מציבים את האחריות כערך ומחנכים אליה ושואפים אליה, אז רק מי שנולד כזה יהיה כזה. בעיני זה ערך, כלומר, זה מספיק חשוב כדי לשאוף שכולם ינהגו לפיו.

למעלה