תרוצים

Mist2

New member
תרוצים

מסיבות שונות, מקוריות ואישיות, מתרצים אנו את מעשינו או את חוסר המעש.
האחד לא מתחתן, כיוון שחתונה תטרפד את תכניותיו להצטרף לקבוצת נזירים בהודו.
אך לאמתו של דבר, נזכר אותו אדם באותה קבוצת נזירים רק כשעומד הוא מול שאלת החתונה.
וברור לכולם וגם לו שלעולם כבר לא יצטרף לאותה קבוצה, גם אם יישאר רווק עד סוף ימי חייו.
האחר, לא יפספס הזדמנות להתקוטט ויסביר שנוהג הוא כך, רק למען הצדק.
אך לאמתו של דבר הצדק הוא רק תרוץ למעשיו.

וכך מורכבים חייו של האדם, תרוצים שקריים על תרוצים שקריים.
מנגנון זה נועד להסתיר מפניו את האמת על עצמו, במיוחד את הסתירות הרבות הקיימות בתוכו ואת הצדדים אותם מעדיף הוא לא לראות.
הרי עדיף להאמין שאני לא מתחתן כיוון שאני אדם רוחני ואני רוצה להצטרף למנזר בהודו, מאשר לראות את האמת – אני פחדן.

"מלך פירהוס, בבקשו לפלוש לאיטליה, נשאל על-ידי קינאס, יועצו החכם, אשר ביקש להמחיש לו את הבלותה של משאלתו: "אדוני, מהי המטרה שהצבת לך בתוכניתך זו?" — "להיות שליט על איטליה," השיב לו פירהוס במהירות.
"ומה אחר כך?" הוסיף קינאס לשאול, "אעבור לגליה ולספרד," אמר.
"ואחר כך?" — "אצא להכניע את אפריקה ולבסוף, לכשיהיה העולם כולו מונח לרגלי, אנוח ואחיה בשובה ובנחת." — "בשם אלוהים, אדוני," השיב לו קינאס בלהט, "אמור לי מה מונע אותך מלחיות בשובה ובנחת כבר עכשיו, אם זה רצונך? מדוע אינך משתקע כבר עכשיו במצב שלדבריך אתה שואף אליו ואינך חוסך מעצמך יגע וסיכונים רבים כל-כך שאתה מעמיד עתה בין שני אלה?"
מישל דה מונטיין – לפי פלוטרכוס, חיי פירהוס

ינוקא1

New member
זה נכון

רק מילה אחת לזכותם של התירוצים -
לפעמים התירוצים הם מה שנקרא בשפת הפסיכולוגים "הגנות".
כלומר : לפעמים האמת היא כל כך קשה ומפחידה , שללא התירוצים האדם לא יכול היה להמשיך לחיות - עולמו היה מתמוטט , הוא לא היה יכול לתפקד.
&nbsp
(כאשר ביצעתי עבודת "שיחזור" , השחזור חשף בפני הרבה דברים שלא רציתי לראות - על עצמי , על משפחתי , ואין לי ספק שזה גם "מוטט" בפועל את עולמי תקופה לאחר מכן).
&nbsp
אני מאמין (בעקבות קסטנדה) גם שכל תפיסת מציאותינו ה"רגילה" הינה תירוצים מסוג זה. סיפור שאנו מספרים לעצמינו.
זה כולל לא רק תירוצים אישיים , אלא גם תירוצים שאנו מספרים לעצמינו כחברה , ואפילו כגזע האדם.
&nbsp
אם היינו רואים את העולם כמו שהוא , ללא הסיפור ש"מחזיק" אותו , עולמינו ומציאותינו היו מתמוטטים לחלוטין.
&nbsp
לכן את ה"תירוצים" והסיפורים יש לחשוף באופן הדרגתי ומחושב.
ואת רוב האנשים דווקא עדיף להשאיר בסיפור שלהם.
אחרת , לא רק שתמוטט את עולמם הם גם יאשימו אותך בזה .... מזכיר קצת את "משל המערה" של אפלטון.
וכך טוב להם וטוב לעולם.
&nbsp
&nbsp
&nbsp

ינוקא1

New member
אפשר לראות את זה

בהקשר של יציאת מצריים -
&nbsp
בני ישראל היו עבדים , ומשה הוציא אותם משם.
מבחינה מסוימת הוא "מוטט את עולמם" :
כי הרבה פעמים האדם מעדיף לחיות בעולם "רע" אך וודאי ובטוח ובעל מסגרות וכללים , מאשר בעולם של אי וודאות , כמו המדבר.
ולכן משה זוכה מהם בעיקר לתלונות והאשמות.
&nbsp
כי רק כאשר מגיעים אל הארץ המובטחת ועומדים במלחמות , נגמר המסע.
&nbsp
אך בין לבין - בין ההגעה אל הארץ המובטחת , לבין מיטוט העולם השיקרי (=היציאה ממצריים) , יש תמיד תקופה של מדבר.
תקופה של התהלכות באי וודאות ושל מסעות שבהם לא רואים כלום , רק חול וחול.
ותמיד בתקופה הזו עולות שאלות : האם עשינו בשכל ? האם הכל היה שווה ?
&nbsp
אך בסופו של דבר , את התורה מקבלים דווקא במדבר

דהיינו : דווקא התקופה הזו של "המדבר" ושל המסעות בחוסר וודאות , היא התקופה שבאמת בונה את האדם.

&nbsp
&nbsp
&nbsp
&nbsp
&nbsp

Mist2

New member
כן, אבל לא מדויק לגמרי

תרוצים הם רק סוג אחד של אותן הגנות, מה שניקרא מחיצות או חציצות.
וזו הסיבה שאני מרבה לכתוב שוב ושוב, שעבודה עצמית אמתית, ללא הדרכה מסודרת עלולה להיות מסוכנת.
וזו דוגמה אחת לסיכונים רבים ואחרים שיכולים להופיע בדרך.
אם למד האדם להתבונן על עצמו בצורה נכונה, במוקדם או במאוחר יבחין בדברים שכל חייו הסתיר מעצמו. כמובן שהחשיפה הזו יכולה ליצור שוק, זעזוע ואף יותר מכך.
אם לא למד כיצד להתמודד עם הגילויים האלה, יכול האדם להיפגע בצורות שונות.
עבודה עצמית אמורה להיות הדרגתית, כאשר אין הדרכה, יכולים להיחשף דברים שהאדם
אינו מוכן ואינו יכול להתמודד עמם.
ויכולה להתרחש גם הריסה של כמה מחיצות במקביל, וחשיפת יתר.
במשל המערה יש הסבר מצויין לסכנות אלה.

ינוקא1

New member
אם יש לך מורה טוב

כזה שאתה באמת יכול לסמוך עליו - הרווחת.
אני לא מצאתי כאלה , וזה לא שלא חיפשתי.
&nbsp
בזמנו הייתי מתלהב בקלות מכל דבר חדש , אך כמעט כל דבר שבהתחלה היה נוצץ , הפך בהמשך להרבה פחות נוצץ.
&nbsp
ואז הבנתי שמוטב לי לעבוד לבד וגם לטעות לבד.
ככה לפחות אלו יהיו הטעויות שלי.
יש לי חברים טובים איתם אני מתייעץ , אך הם אינם מורים (אינם מורים שלי , לפחות).
&nbsp
הם אנשים שאני מאוד מכבד את שיקול דעתם , ולפעמים בהתייעצות הם גורמים לי לשנות את דעתי.
אך לא חושש לעשות ההיפך כשאני מרגיש שזה מה שנכון.
&nbsp
בשורה תחתונה , אני שמח שאני הולך בדרך הזו.

למעלה