תרד חי?

תרד חי?

מאז הפכתי לטבעוני (לפני כשלושה חודשים) אני נהנה מסלט יומיומי (כמעט...) שתרד חי הוא אחד המרכיבים בו, בזכות הברזל, הויטמינים ונוגדי החימצון שבו.

אולם חבר טען בפניי השבוע שיש בעיה עם אכילת תרד חי, מה שהוביל אותי לבדוק באינטרנט. ואכן מצאתי מחלוקת ברשת האם חומצה בתרד מעכבת ספיגת ברזל. ואם כן, האם המשמעות שנזקו גדול מתרומתו.

האם אתם אוכלים תרד חי, והאם יצא לכם להתמודד עם הסוגיה ולבדוק אותה?

תודה

ladybug6

New member
הספיגה אכן לא אידיאלית

בגלל החומצה האוקסאלית (גידי, תתקן אם צריך..
)
אבל על איזה נזק אתה מדבר?
תרד זה עדיין בריא, פשוט לא בהכרח המקור הכי מוצלח לברזל..

Gidi Shemer

New member
את צודקת לגבי החומצה ואני מניח שהנזק שהוא

קרא עליו היה לגבי עודפים של חומצה אוקסאלית. הוא יצטרך לאכול די הרבה בשביל נזקים שכאלו.

תרד חי אכן מספק מעט מאד ברזל. תרד מבושל יותר.

RSPA

New member
רגע בענין החומצה האוקסלית

היא לא משפיעה על ענייני סידן ?
או שבעצם גם על סידן וגם על ברזל ?
התוכל להסביר לי עוד קצת בענין הזה?
תודה.

הנזק הפוטנציאלי שהתכוונתי אליו

1) התרד מנטרל בעצם את ספיגת הברזל והסידן מכל המקורות האחרים בארוחה (כמו טחינה, שקדים, שעועית, וכו')

2) אכילה יומיומית תביא ליצירת אבנים בכליות

תודה על התשובות.

RSPA

New member
ואיך נראה לך המחקר הזה כאמת מידה קובעת?

הרי זו לא חכמה גדולה להביא מחקרים מכאן ומכאן. זה עושה לי תחושה כמו שאני קורא דיווחים ב-YNET על מחקרים כאלה ואחרים שאחד סותר את השני בלי לשכנע יותר מידי.
השאלה (שלי אין מספיק ידע להעריך) האם המחקר שמוצג באמת משכנע או לא? האם 16 נבדקות שמתוכן 13 ערכו את כל המבדקים זו קבוצה מספקת כדי לקבוע אמיתות חד-משמעיות? האם הובאו בחשבון פרמטרים שונים נוספים (שאינם אחידים לכל המשתתפות) כגורמים משפיעים על התוצאות? אני שואל זאת משום שלא היה לי כח לקרוא הכל אלא את התמצית בלבד.

אגב, הערה קטנה לעצם הצגת ההתייחסות שלך: לשים בשורת הנושא את מה שרשמת כקביעה שאין בלתה זה משהו קצת מוגזם שאינו נכון ושעלול אף להטעות. עדיף היה לרשום שם ש"קיים מחקר שאומר אחרת" ולספר מה הוא אומר בשדה התוכן.

Gidi Shemer

New member
קראתי עכשיו את המאמר והוא נראה בסדר גמור

לא הייתי הולך ומסיק ממנו שאין השפעה לאוקסלט על ספיגת ברזל, אבל אפשר לסמן
על עדות לטובת ההיפותיזה הזו (שאין השפעה שלילית על ספיגת הברזל).

כמו שהמחברים מציינים בהקדמה, עדיין קשה להגיע למסקנה חד משמעית כי יש עדויות שונות, אבל בהחלט סימן טוב. בכל מקרה, לצמחונים וטבעונים שצריכים להשיג ברזל ממקרות לא בשריים- הייתי נזהר מלהמליץ על מקור כמו תרד כמקור טוב לברזל.

אגב, מכיר את סיפור התרד, הברזל והסיפרה העשרונית?

Gidi Shemer

New member
ושכחתי לציין

מדובר פה בתרד מבושל, לא חי כל שאין משמעות למחקר הזה באשר לספיגת ברזל מתרד חי.
מה שכן, על פי תוצאות המחקר ספציפי הזה, חומצה אוקסלית אינה משפיעה על ספיגת ברזל שלא נמצא בתוך המאכל בה נמצאת החומצה האוקסלית (ושוב, עם כל מיני הסתיגויות, אבל כרגע אין לי את הזמן לפרט)

RSPA

New member
לפי מה שצירפת לי קודם

ואם הבנתי נכון, אז בתרד מבושל רמות החומצה האוקסלית יורדות פלאים. אם כך אולי זה מה שהשפיע על כמעט חוסר השונות בין הקבוצות שנבדקו במחקר הזה שלהבנתי השפיעו על המסקנות שבשורה התחתונה ?

RSPA

New member
עכשיו אני מכיר את הסיפור

תודה על שעוררת את סקרנותי ובשל כך מצאתי את הכתבה המצויינת של פרופ' אורן הרמן, שלהלן.
http://www.haaretz.co.il/magazine/the-edge/1.1918443
מה שמצא חן בעייני במיוחד, היא פסקת המעין סיכום:
=ציטוט=
השיטה המדעית אינה מושלמת, אבל היא רחוקה מלהיות שבורה; להפך, היא הדרך הבדוקה ביותר להכרת עצמנו והיקום סביבנו. ועדיין, להוכיח “עובדה” מעבר לכל ספק זה לא עסק פשוט. רק מפני שמשהו הוא נכון, לא אומר שאפשר להוכיח אותו, וזה שהוא הוכח לא אומר שהוא נכון. (ההדגשה, שלי)
=סוף ציטוט=

גם אני אוכלת כמות נכבדת

כל יומיים בערך
וחוץ מזה הרבה פירות וירקות
(תזונה כמעט מאה אחוז נאה ודלת שומן)

את התוצאות בדבר הברזל אולי לפרסם בעוד מספר שבועות:)

אלמוג86

New member
תלוי מצב בראותי מראש עד כמה שידוע לי

לי לדוגמה תרד הוא אחד מהמזונות האלו שאני לא אמורה לאכול.
חיי או מבושל, בגלל החומצה האוקסליטית
אבל ה בגלל שיש לי בעיה של אבנים בכליות....
ועל כן אני "נהנת" מרשימה של כמה וכמה צמחים שמכילים רמות גבוהות שלה שאסורים עלי.
בגדול... מעבר לזה אני לא יודעת

למעלה