תרגילי מוח - מה זה?

תרגילי מוח - מה זה?

שלום לחברי הפורום, אני מבקשת להבהיר ולהאיר מספר דברים בתרגילי מוח: 1. כאשר ד"ר פול דניסון פיתח את תרגילי מוח מטרתו היתה לעזור לילדים להתגבר על קשיים בקריאה ובכתיבה. במהלך 2 עשורים ויותר שהשיטה קיימת התברר שבעזרת תרגילי מוח ניתן להתגבר על קשיים לתפקוד מיטיב של האדם בחיי היומיום בכל התחומים לרבות התחום הפיסי, הרגשי והקוגנטיבי. מספרון תרגילים קטן ספר ההדרכה לסדנת תרגילי מוח מכיל היום כ-100 עמודים מרהיבים עם תמונות של התרגילים העדכניים. 2. באוגוסט 2007 הציג ד"ר פול דניסון לראשונה את סדנת תרגילי מוח המודל החדש עם ספר הדרכה חדיש ומעודכן בכנס הבינלאומי לקינסיולוגיה חינוכית באוטווה קנדה. 3. הגישה בתרגילי מוח מרגע זה ואילך השתנתה בצורה משמעותית ביותר - שימת לב הפכה מכלי למטרה בפני עצמה וכתוצאה מכך השתנו מספר דברים א. המטרה צריכה להיות ברורה ומדוייקת עם פחות דגש על ניסוח ב. חלק מהתרגילים שונו בצורה משמעותית כמו ח.פ.צ. חיים, סיבובי צוואר ועוד ג. כל תרגיל טוב לכל מטרה כשהבחירה היא בידי התלמיד/ה שעובר/ת את האיזון כמו גם מספר הפעמים לביצוע התרגיל ומספר התרגילים שנבחרים לאיזון 4. תמצית העבודה בתרגילי מוח הוא איזון לפעולה - עבודה באיזון מבטיחה תוצאות משמעותיות לטווח ארוך ללא צורך לתרגל תרגילים על בסיס יומיומי. במאות האיזונים שעשיתי ועברתי בעצמי אני יכולה להעיד ולספור על כף יד אחת את הפעמים בהם היה צורך להמשיך ולתרגל תרגילי מוח על בסיס קבוע!!! 5. יש לבחור מטרה אך ורק לאחר ביצוע ח.פ.צ. חיים. בסדנאות אני מדגימה לתלמידים שלי את ההבדל שבבחירת מטרה לפני ח.פ.צ. חיים ולאחריו. 6. מי שבכל זאת מעוניין לבצע תרגילים במקום איזון, דרך העבודה היא כפי שציינתי בסעיף 2ג' לעיל - כל תרגיל טוב כשהבחירה בידי האדם ולא המדריך! 7. בימים הקרובים עומד לצאת לאור בעברית ספרו של ד"ר פול דניסון 'תרגילי מוח' - התענוג שבלמידה המציג את רוח הדברים שתיארתי לעיל. בחודשים האחרונים היתה לי הזכות להפיק ולהביא לדפוס את הספר בגרסתו העברית. לרכישת הספר, נא ליצור קשר איתי (בשלב הקדם השקה, הספר ישווק בשיווק ישיר בלבד ולא בחנויות). מאז שהשתתפתי בכנס הבינלאומי באוטווה באוגוסט 2007 ובסדנת תרגילי מוח המודל החדש זכיתי מספר פעמים לפגוש אישית ולעבוד עם ד"ר פול דניסון - האיש הוא אגדה מהלכת והוכחה ניצחת שבעזרת תרגילי מוח אפשר לקחת הזדמנויות ולהצליח בגדול. הפעם האחרונה שעבדתי עם ד"ר פול דניסון היתה בפסח השנה - השתתפתי בשתי סדנאות איתו בגרמניה, כמו תמיד, משמעותיות ביותר עבורי. כשחזרתי ארצה, אמי היתה חולה מאד וסעדתי אותה מספר שבועות אינטסיביים עד מותה. הנסיבות והאירועים היו מאד מאתגרים וראיתי את ההבדל של ההתמודדות שלי ושל ילדיי מול שאר בני המשפחה. בזכות האיזונים שעברתי עם ד"ר פול דניסון בפסח הצלחתי לעבור תקופה מאד מאתגרת בדרך קלה יותר שהפכה את התקופה הזו לאחת התקופות היפות בחיי!! בכנות רבה, מחלתה של אימי ומותה הא אירוע משמעותי ויפה בחיי. בשבועות הקרובים, תיפתחנה ברחבי הארץ סדנאות בתרגילי מוח כולל סדנת המבוא: אמנות המשחק בשרבוט כפול - סדנה שפותחה ע"י גייל דניסון אשתו שותפתו של פול - אשה מקסימה ומדהימה שהכשירה אותי כמדריכה לסדנה. המעוניינים מתבקשים ליצור איתי קשר. בברכה, יונית שינטל מדריכה לאיזון בחיי היומיום מוסמכת בשיטת תרגילי מוח ® Brain Gym מטעם הקרן לקינסיולוגיה חינוכית הבינלאומית בקרו באתר: www.braingym4me.com

יונית - ברוכה הבאה לפורום

בהצלחה בהשקת ספרך החדש. אני מזמין אותך להשאר כאן איתנו ולענות לשאלות של הגולשים על הקינסיולוגיה החינוכית ותרגילי המוח שעולים מידי פעם. זה לא סוד שאני מאוד אוהב את העבודה שאתם עושים ובכלל את הקינסיולוגיה החינוכית ודרך שימת הלב. ושאלות ברשותך - 1) האם אתם ממשיכים את הקורס הישיר להסמכת מדריכים בשנה אחת ? אם כן אז יאללה לפרסם בכל המקומות - רבים שואלים אותי איך אפשר להפוך למדריך תרגילי מוח ומה זה אומר ? אשמח אם תפרטי כי יש היום הרבה דיסאינפורמציה בנושא. 2) איך שונה הח.פ.צ חיים ? האם הוא לא שתיית מים, כפתורי מוח, הצלבות ואחיזה משולבת ? והאם כבר לא מעבירים את המטרה בחפצ חיים ? 3) שאני למדתי את הקורס הבסיסי של תרגילי המוח אז היו לנו הרבה איזונים (לכל מטרה) ותרגילים שונים לכל איזון... האם היום אין איזונים ותרגילים ממוקדים ? אם ככה אז איך זה עובד ? איך המודרך יודע איזה תרגיל או תרגילים לבחור ? אם המודרך בוחר תרגיל אחד והוא עושה אותו למשך חצי דקה, איך זה בידיוק גורם לו להשיג את מטרתו ? 4) את כתבת - "תמצית העבודה בתרגילי מוח הוא איזון לפעולה - עבודה באיזון מבטיחה תוצאות משמעותיות לטווח ארוך ללא צורך לתרגל תרגילים על בסיס יומיומי. במאות האיזונים שעשיתי ועברתי בעצמי אני יכולה להעיד ולספור על כף יד אחת את הפעמים בהם היה צורך להמשיך ולתרגל תרגילי מוח על בסיס קבוע!!!"
אני שואל איך ? במיוחד שכתבת "התברר שבעזרת תרגילי מוח ניתן להתגבר על קשיים לתפקוד מיטיב של האדם בחיי היומיום בכל התחומים לרבות התחום הפיסי, הרגשי והקוגנטיבי."
איך אפשר להתגבר על קשיים רגשיים בתהליך איזון שיכול לקחת רבע שעה ? או שלא הבנתי נכון
תודה מראש על התשובות עדי

תודה עדי על קבלת הפנים וגם תשובות לשאלותיך

ראשית, אני מבקשת לתקן, הספר שהזכרתי הוא של ד"ר פול דניסון - המעורבות שלי היא בהפקה והבאת הספר לדפוס. וכעת אענה לשאלות שהעלית: 1. מסלול הדרכה שנתי למדריכים - אני מדריכה את המסלול השנתי למדריכים לתרגילי מוח בייחד עם כרמלה בולגר וזאב בולגר מי שהביא את תרגילי מוח לישראל עוד ב-1987. ניתן ללמוד במסלול באופן רציף או לחילופין ללמוד קורסים לפי המסלול. אשמח לפרסם תאריכי הסדנאות והמסלול השנתי בקרוב. 2. ח.פ.צ. חיים כיום שונה מבעבר. כפי שציינתי שימת לב היא המטרה ולכן בזמן ביצוע ח.פ.צ. חיים יש לשים לב למה אנו זקוקים ולא לבצע באופן אוטומאטי את הערכה. ייתכן שנבצע רק כפתורי מוח ונשיג ח.פ.צ. חיים מלא וייתכן שנזדקק לארבעת התרגילים. בכל מקרה יש לשים לב למה אנו זקוקים ולבצע לפי הצורך. לגבי המטרה: לאחר ביצוע ח.פ.צ. חיים מבררים מהי המטרה הנכונה עבורי כעת. ייתכן שלפני שביצענו ח.פ.צ. חיים חשבנו על כיוון ומטרה אך בעקבות ח.פ.צ. חיים נגלה שיש לנו מטרה אחרת לחלוטין או לחילופין שהמטרה שחשבנו עליה אכן מתאימה לנו. 3. בכל סדנה בתרגילי מוח אנו לומדים מספר איזונים אשר חולקו באופן דידקטי מהקל למורכב יותר. בכל איזון נלמדים תרגילים שונים שוב באופן דידקטי כדי ללמד את כל התרגילים לאותה סדנה. לצורך הלימוד בכל איזון יש תרגילים ממוקדים ויחד עם זאת בשימת לב ניתן לבחור תרגיל/ים אחר/ים ולשים לב כמה זמן לבצע את התרגיל/ים שנבחר/ו: חצי דקה ולעיתים אף יותר כל זאת כמובן בתהליך 5 הצעדים של איזון לפעולה בתרגילי מוח כאשר התרגיל/ים מבוצע/ים על רקע הנסיבות - זו הדרך הנכונה והבטוחה להשגת המטרה. 4. התגלית של ד"ר פול דניסון ופריצת הדרך המשמעותית ביותר שלו היא העבודה החינוכית. חינוך משמעותו הקניית ערכים והרגלים (ראה ערך חינוך במילון אבן שושן). כאשר אדם בוחר את הדברים שהוא מעוניין לשפר זו המוכנות שלו לשנות את התפקוד שלו בנושא. טעות נפוצה היא שקינסיולוגיה חינוכית משמעותה עבודה עם תלמידים. היופי בעיני בעבודה בתרגילי מוח היא הבחירה האישית של האדם לפעול לשינוי בתפקוד שלו. עדי אתה שואל איך ייתכן שברבע שעה של עבודת איזון אפשר להתגבר על קשיים רגשיים. תשובתי היא פשוטה ואולי אף צפויה לאור מה שהסברתי לעיל - בתהליך איזון בן 5 צעדים זכיתי לראות שינויים משמעותיים ואף דרמטיים בזמן קצר ביותר. יש לקחת בחשבון שהשינוי הוא יחסי למקום שבו נמצא האדם. עצם השינוי מביא לשיפור בתפקוד באופן יחסי למצב הקיים וכן משתפר באופן הדרגתי בהתאם למוכנות ולמערכת של התלמיד/ה. במרץ השנה בתי השתתפה במסע לפולין ולפני הנסיעה דיברו איתם רבות על הקשיים במסע וכו'. מספר ימים לפני הטיסה, בתי ביקשה ממני לעשות איתה איזון כדי שתוכל לשלוט ברגשותיה. עשינו איזון שארך מספר דקות (להערכתי פחות מ-10 דקות) שבסיומו הרגישה שיפור ניכר. לפני הנסיעה כאשר נפרדה מאביה וממני "כעסה" עלי שבעקבות האיזון לא הרגישה צורך לבכות אפילו והרגישה "אי-נוחות" שהיא נפרדת מאיתנו בקלות שכזו. חשוב לי להדגיש, שהגעתי לתרגילי מוח בזכות בתי האמצעית לפני יותר מ-9 שנים כאשר היא היתה בכתה ב'. חיפשתי דרך לעזור לה להתגבר על קשיים בלימודים. באותו זמן עבדתי בחברת היי-טק גדולה וידועה וחברה לעבודה המליצה שאצור קשר עם זאב בולגר וכך עשיתי. זאב יעץ לי לבוא ללמוד בסדנה ולעזור לבתי באופן אישי. הרעיון שאני אוכל כאמא לעזור לבתי קסם לי ביותר. כך, ללא היסוס, לקחתי 4 ימי חופש מעבודה תובענית כדי ללמוד בסדנה. כאשר חזרתי לעבודה, בה הצטיינתי ביותר וכל שנה קיבלתי בונוסים והערכות גבוהות על תפקודי בעבודה, גיליתי לתדהמתי שדו"ח שבועי שהייתי אחראית על הפקתו והיה גוזל ממנו 8 שעות עבודה לפחות אחת לשבוע יחד עם המנהל שלי (הדו"ח היה מורכב ביותר) לקח לי בדיוק שעה וחצי להפיק ובעצמי. כאשר המנהל שלי קרא לי לחדרו לעבוד על הדו"ח הודעתי לו בפשטות שסיימתי אותו והוא בתא הדואר שלו. כשראה את הקובץ שהכנתי ביקש ממני להביא לו את החשבונית של הסדנה שהשתתפתי בה ולתדהמתי והפתעתי הרבה קיבלתי את הסדנה הראשונה שלי בתרגילי מוח במתנה. העבודה על הדו"ח כלל לא היתה במטרות שלי בסדנה - מה שמראה שכאשר משיגים איזון במטרה אחת האדם מתפקד טוב יותר גם בתחומים אחרים בחיים. והבת שלי, מתלמידה עם ממוצע של 65 היא סיימה כיתה י"א השנה בממוצע 85!!! אני עובדת תכופות עם ילדיי באיזונים בתרגילי מוח ואני גאה שבזכות השיטה ילדיי פונים אליי ומבקשים את עזרתי בכל דבר שנחוץ להם כי הם יודעים שיש לי הכלים לעזור להם להתגבר על קשיים. תרגילי מוח שינו את ההורות שלי ואת כל הגישה שלי מול ילדיי בפרט משפחתי והחיים בכלל. באתר שלי יש מאמרים שכתבתי הקשורים לאיזונים שעברתי בעצמי, איזונים שעשיתי עם ילדיי ואחרים. תודה על ההזדמנות להבהיר ולהסביר. בברכה, יונית שינטל מדריכה לאיזון בחיי היומיום מוסמכת בשיטת תרגילי מוח ® Brain Gym

תודה יונית על התשובה המושקעת

איזה כיף זה לקרוא ולהרגיש את ההתלהבות שלך משיטת תרגילי המוח ומדרכם של ד"ר פול דניסון ואשתו אשר שיפרו את חייך, חיי משפחתך וחיי תלמידייך. וברשותך רק עוד שאלה אחת - האם ההנחיה בתהליך האיזון, בתפריט הלמידה - להתמקד במטרה בזמן עשיית תרגילי המוח ? ולסיום אני רוצה שוב לבקש ממך להשאר איתנו ולענות לשאלות שעולות על תרגילי המוח והקינסיולוגיה החינוכית. המשיכו בעבודה החינוכית הנפלאה שאתם עושים. תודה עדי

ביצוע התרגילים בתפריט הלמידה

עדי, בתהליך האיזון מבצעים את התרגיל/ים כחלק מתפריט הלמידה על רקע הנסיבות בלבד. מעולם לא מתמקדים במטרה (העתיד) אלא בנסיבות עצמן כפי שהן מופיעות (בהווה). ביצוע התרגיל/ים על רקע הנסיבות (עם הקשיים שמופיעים) מאפשרים לנו להתקדם לעבר המטרה. יש מקרים בהם חווים התלמידים בחילה ותחושות לא נעימות לפני ביצוע התרגיל/ים. סימנים אלו רק מדגישים שהתלמיד/ים בחר/ו מטרה טובה מאד והחוויה עולה כפי שהיא מתרחשת במציאות וכך צריך להיות. תוך כדי ביצוע התרגילים (שוב על רקע הנסיבות בתהליך האיזון כחלק מתפריט הלמידה) בחילה ו/או תחושות לא נעימות מתפוגגות ואף נעלמות ובמקומן מופיעות חוויות חדשות המצביעות על שינוי שהתרחש. יונית

מתחדשת1

New member
תודה על המידע

כמישהי שלא מהתחום, רציתי לשאול מה זה ה"איזון" הזה שדיברת עליו בהודעה הזו שלך ובתשובה שלך לעדי? תודה!

תהליך האיזון בתרגילי מוח

תמצית העבודה של תרגילי מוח בקינסיולוגיה החינוכית הוא תהליך איזון לפעולה הכולל 5 צעדים. תהליך זה מביא להישגים משמעותיים במפגש עבודה אחד! כן - נשמע מפתיע? אני מזמינה ללמוד יותר על התהליך ולקרוא מאמר שכתבתי בשם לבבות גדולים המתאר עבודה עם ילדה בת 5 בצעדי האיזון לפעולה. במאמר יש שתי תמונות של לפני ואחרי וכפי שכבר נאמר: תמונה אחת שווה אלף מילים!!! http://www.braingym4me.com/web_articles_list.php?category_id=194 יונית

מתחדשת1

New member
תודה אכן מדהים

מסתבר שעשיתי את זה (ואני עדיים עושה, או משתדלת להתמיד ולעשות) אבל לא ידעתי שככה קוראים לזה. תודה!

שלום יונית,

לפני כשנה פלוס, הוציאו חברי "הפקולטה הישראלית"; זאב בולגר, ג'נט פרימוסט וכרמלה בולגר חוברת בשם:" ספר הדרכה תרגילי מוח BrainGym" שבה התרגום לעברית של "The Brain Gym Handbook" שנכתב ע"י פול וגייל דניסון, - ותורגם הממהדורה החמישית (2007). החוברת מאוד לא ידידותית למשתמש. האם הספר עליו את כותבת הוא שונה? מה שונה בו? מה מיוחד בו? מדוע כדאי לי / לנו לרכוש אותו? אני באמת מעוניינת לדעת ומברכת אותך על פועלך זה כי באמת חסרים בארץ ספרים בעברית העוסקים בקינסיולוגיה. תודה מראש תמר - קינסיולוגית

שלום תמרה

ספר ההדרכה החדש בתרגילי מוח יצא לראשונה בספטמבר 2007 והוא בן כ-100 עמודים. כרמלה, זאב ואני תרגמנו והפקנו אתהספר מייד כשחזרנו מהכנס באוטווה (בשבועיים וחצי בלבד). מאז עבר הספר עידכונים רבים. הספר בגירסתו העדכנית נקרא: תרגילי מוח - איזון לפעילות בחיי היומיום 101 ® Brain Gym. הכריכה צבעונית עם תמונה של אבא ושני ילדים. הספר שאת מציינת היה בהוצאה הראשונית שלו וכפי שציינתי מאז היו שינויים ועדכונים רבים עד לגירסה הנוכחית. הספר שאני מדברת עליו הוא ספרו של ד"ר פול דניסון שיצא לאור בשנת 2006 באנגלית Brain Gym and me וכעת יוצא לאור בעברית בשם: 'תרגילי מוח' - התענוג בלמידה. בספר מתאר ד"ר פול דניסון את חייו, הקשיים שבהם התמודד בילדותו ובבגרותו והשינויים בחייו בזכות תרגילי מוח. בספר מתאר דניסון גם את השיטה וכן את 26 תרגילי מוח בפירוט כולל תמונות עדכניות (המופיעות גם בספר ההדרכה המעודכן). לשאלתך - למה לרכוש את הספר - אוכל רק בכנות להגיד שאני עוסקת וחיה את חיי בגישה של תרגילי מוח וד"ר פול וגייל דניסון הם דוגמה חיה לדברים המופלאים שאפשר להשיג בעזרת הקינסיולוגיה החינוכית. אני מעוניינת להפיץ את הבשורה כך שכולם יוכלו להנות מתפקוד מיטיב ואיזון בחיי היומיום שלהם. בעזרת הספר אפשר ללמוד יותר על האיש המקסים מאחורי השיטה. יחד עם זאת, כדי לדעת תרגילי מוח ולחוות אותם מומלץ להשתתף בסדנת מבוא: אמנות המשחק בשרבוט כפול ו/או בסדנה הבסיסית של תרגילי מוח. בברכה, יונית

תודה יונית.

אם הבנתי נכון, הספר / חוברת שבידי נכתב לאחר הכנס באוטווה ועבר "שיפוץ" בגרסתו השניה והצבעונית (?) הספר השני עליו את דברת הוא Brain Gym and me ומכיל רק את הדברים הבסיסיים ביותר בשיטת Edu K . האם הבנתי נכון? תודה לך גם על ההזמנה להשתתף בסדנת מבוא, אך איני זקוקה לה כי למדתי ואני מכירה את התרגילים והאיזונים היעודיים. (חשבתי גם ללמוד את הקורס השלם של הקינסיולוגיה החינוכית ב"פקולטה" אך פנייתי זכתה למענה מוזר ביותר מבולגר ולכן שנה שניה למדתי במקום אחר). ושוב תודה ויישר כוח תמר - קינסיולוגית

תרגילי מוח התענוג שבלמידה

הוא ספרו החדש של ד"ר פול דניסון. זהו ספר אוטוביוגרפי של האיש שפיתח את שיטת תרגילי מוח והפך לאיש חינוך בעל שם עולמי. הספר הוא עליו ועל השיטה. סדנת המבוא שהזכרתי היא סדנת אמנות המשחק בשרבוט כפול - סדנה ייחודית ומיוחדת לתרגילי מוח - זו סדנה שונה מזו שהשתתפת בה. שבוע נפלא. יונית

למעלה