תראו איזו הודעה מדהימה

pomelit

New member
תראו איזו הודעה מדהימה

הודעה של טייגר, מנהל פורום התמכרויות (אני לא יודעת אם הוא מכיר את הפורום הזה, סליחבה שלא שאלתי אותך). פשוט הודעה מדהימה, וכל הכבוד!! go tiger (איזה קטע, בדיוק יש ברדיו את השיר eye of the tiger)

דרדרית

New member
כמה מילים על שגיאות כתיב ../images/Emo63.gif

מאד מעניין לראות כיצד מתמודדים אנשים שונים עם שגיאות הכתיב שלהם. אכן כן, שנים מתחבטים בבעיה אם לתקן שגיאות, למי לתקן? וכמה? האם אכן התיקון עוזר לשיפור הכתיבה של הכותב? כמורה, עוסקת רבות בתחום זה והתיאוריות שונות ומנוגדות. ישנם כמה סוגי שגיאות כתיב ואולי אם תחום זה מעניין- אכתוב על זה כמה שורות. מה שכן- רציתי "לספר" על הסיבות לשגיאות הכתיב. פעם חשבו שככל שהילד יקרא יותר - יהיו לו פחות שגיאות, כמו שחשבו שככל שהילד יתאמן יותר בכתיבה תמה- כתב ידו ישתפר.. (מעלה חיוך על שפתיי חיוך מר שסיבתו- כל אותן המחברות שמילאתי ולשוא..) היום יודעים שסיבה עיקרית לשגיאות היא חוסר יכולת לשמר תבנית מילה בזיכרון. קושי בזיכרון חזותי לטווח קצר וכמובן- ארוך , גורם לכך שהאדם לא יכול לשמר את תבנית המילה לפי הרצף הנכון ולפי האותיות הנכונות, ואזי- כל פעם כשנתקל במילה היא נראית לו חדשה, או שמעלה מהזיכרון מילה "דומה" חזותית. הדבר כמובן אינו קשור לאוצר מילים של האדם בשפה הדבורה, אינו קשור לאינטליגנציה אלא, כפי שאני אוהבת להסביר לילדים: - המצלמה של העין לא עובדת טוב, התמונות לא נשמרות נכון.. לעיתים, הסיבה היא שונה- הילד כותב כמו שהוא שומע את המילה- לא בודק איך המילה כתובה, אלא קורא משפט וכותב מהזיכרון, ואז גם עלולות להיות שגיאות של החלפת סדר אותיות, השמטת אותיות תנועה (ו,י) או כתיבת אותיות שנשמעות דומות (א/ע/ה ט/ת כ/ק ואפילו ב/ד ). מה עושים? לדעתי, תלוי לשם מה הכתיבה: אם הכתיבה היא לשם הבעה, אני רוצה להביע מסר או את עצמי, אני לא נוהגת לתקן, כדי לא לחבל בשטף הרעיוני של הכותב, אבל אם הכתיבה נועדה להצגה לפני אחרים- מודפסת במחשב, אני ממליצה על שיכתוב בדיוק כמו סופר או כתב עיתון שמשכתבים לו את הכתוב לפני ההוצאה לאור. אגב מרבית הילדים רוצים שיתקנו להם את שכתבו. דרדרית

שלום פומלית וברוכה הבאה! ../images/Emo39.gif

תודה לך על האיכפתיות, ושמחה שאת פה איתנו! את מוזמנת לבוא הרבה! אפרת

דרדריתו´ש! ../images/Emo24.gif ../images/Emo24.gif

התשובות שלך הן אוצר לפורום הזה. נשיקות.

@זהר@

New member
יש לי השגה או שתיים

אני לא מומחית ולא מורה ולא מבינה הרבה, אבל לפי הנסיון האישי שלי, לפי דעתי, קריאה מרובה וכתיבה מרובה כן משפרת את שגיאות הכתיב. אני יכולה להעיד רק על עצמי ועל הבת שלי (הבן שלי בקושי מצליח לכתוב אז הוא עדין לא בקריטריון של נסיון אישי). היו לי שגיאות מזעזעות עד לפני מספר שנים מועט. מאז, אחרי שהתחלתי לקחת ריטלין ולקרוא יחסית יותר בקלות השתפרו שגיאות הכתיב שלי בצורה מאוד משמעותית (גם כשאני לא לוקחת ריטלין). לגבי הבת שלי (היא לא ADD) היא תולעת ספרים, קוראת וקוראת ללא הפסקה והפלא ופלא אין לה אפילו שגיאת כתיב אחת (היא בת 10) והיא תמיד מתקנת את השגיאות שעוד נותרו לי. אז אני לא ממש יודעת, אבל לי נראה שיש קשר בין שגיאות כתיב לקריאה מועטה. אבל שוב, אני לא מבינה בזה הרבה, רק מנסיון ודעה אישית ולכן יכול להיות שרק נדמה לי.

דרדרית

New member
הבהרונת קטנטנה ../images/Emo42.gif

זוהר יקרה לצערי, הלוואי וקריאה מרובה כן הייתה עוזרת לכולם. היא אכן עוזרת במידה והילד נחשף שוב ושוב לאותן מילים, כי אז הילד "מצלם" את המילה ולומד אותה וכך יכול לכתוב אותה ללא שגיאות. (גם בגלל זה מרבים בהוראה מתקנת להשתמש ב"כרטיסיות הברקה".) הקשר שקיים בין שגיאות כתיב לקריאה- שתלמידים ליקויי למידה לא אוהבים לקרוא. הם נחשפים פחות לשפה הכתובה ולמבנה המילים. הרי יש קשר בין קריאה לכתיבה. ישנם לא מעט אנשים שכותבים ללא שגיאות, ולא תמיד הם קוראים הרבה. פשוט להם אין כל קושי בזיכרון החזותי. במקרה שלך, יכול להיות שחלק מהשגיאות נבעו גם מחוסר ריכוז ולכן כשהתחלת לקחת רטלין הן פחתו. יכול להיות?? אחת התאוריות שהיו קיימות שנים טוענת, כי עד לכתה ה´ אין לתקן לילד שגיאות כלל כי באופן טבעי הילד לומד וכמות השגיאות פוחתת. ורק אם ממשיך לכתוב בשגיאות- קיימת בעיה. היום - לפי ניתוח סוגי השגיאות, ניתן לראות אם השגיאות נובעות מלקות למידה או לא. מקווה שהבהרתי את עצמי דרדרית

שגיאות כתיב הן לא רק זיכרון חזותי

יש בהן גם הגיון שפתי. למשל: אם אני יודעת ש"הלכתי" ו"הולכת" הם הטיה שונה של אותו הפועל, אני אדע ששניהם יופיעו עם "כ". אם אני יודעת שכל מה שנוגע בגשם ורטיבות הוא ב"ט" אז אני אדע שגם ממטרה וגם רטיבות וגם מטר ואפילו פטריה הם ב"ט". אנשים עם שגיאות כתיב הרבה פעמים יש להם גם איזשהו קושי שפתי, לפחות בכל הנוגע לשפה כתובה. החלק האופטימי בהסתכלות הזאת הוא שאלו דברים שקל יחסית ללמוד.

@זהר@

New member
אז כמו שאמרתי

אני ממש לא מבינה בזה הרבה, ואני מקבלת את מה ששתיכן כותבות

דרדרית

New member
וודאי שלא - מיכל ../images/Emo24.gif אבל

אם קראת את דבריי הראשונים הייית רואה שהתייחסתי לשני מרכיבים עיקריים שהם קשורים ללקות: תפיסה חזותית ותפיסה שמיעתית, וכן ציינתי כי אם תתעניינו אוסיף על סוגי שגיאות. ישנם סוגים מגוונים לשגיאות שכלולים ושאינם כלל בהגדרה של לקות למידה, אליהם כרגע לא התייחסתי. הדרך שאת מציעה היא נהדרת ואכן בהוראה מתקנת משתמשת בה רבות. אבל כאן תגובתי החלה כשירשור לדבריו של מנהל פורום התמכרות, שהובאו כאן. אנו עוסקים תמיד בפעולה אחת מבחינה קוגניטיבית בד"כ, אם נעסוק ב- "איך" - זה יפגע ב-"מה" .. וזה מה שעושה גם מנהל הפורום שהחליט לא להתעסק ב"איך" למען ה- "מה" -
גדול מגיע לו על שאימץ דרך זו. אגב כל הכתיבה שלי "נולדה" כתגובה לדבריו.
זורקת הצעה שנולדה כרגע בליבי מיכל וכל היתר- מה דעתכם לכתוב על "פטנטים" שמצאתם לגילוי ותיקון שגיאות כתיב???? מה דעתך? אפרת??? דרדרית

הי דרדרית, נראה לי שחלה פה איזשהי

אי הבנה. לא התכוונתי לאתגר את מומחיותך או משהו כזה, לא להיבהל
. בסך הכל קראתי את דברייך והוספתי משהו שהיה נראה לי חסר. לא להיפגע

דרדרית

New member
היי מיכלוש ../images/Emo24.gif ../images/Emo24.gif

מה פתאום להיפגע? .... להיפגע בוחרים. נכון? אבל אני מסוג האנשים שאם לא הובנתי כמו שהתכוונתי שאבין- לוקחת אחריות על דבריי ודואגת להסביר טוב יותר. כי אולי ההסבר לא היה ברור. חוצמזה- שמחה תמיד ללמוד דברים חדשים הרי דווקא בתחום זה של ליקויי למידה - ישנם סוגים שונים של ליקויים ודרכים רבות ומגוונות לפתרונות. תמיד יש ללמוד משהו חדש. שיהיה לכולנו יום נהדר דרדרית

דיאנה

New member
שגיאות כתיב וזיכרון חזותי

חלק גדול משגיאות הכתיב בעברית אפשר למנוע ע"י מה שאנו מכנים " מודעות לשונית". מודעות לשונית פירושה היכרות עם מבנה השפה, זו שאנו מכירים רק באורח אינטואיטיבי. לעברית כשפה שמית יש מבנה מאוד מתימטי ומדוייק - של שיטת השורשים והתבניות השונות ( כולל תבניות תחביריות אבל כמובן לא רק)- תלמידים העוברים צורת לימוד המעלה להםן למודעות את המבנה - חוסכים מעצמם הרב שגיאות כתיב. גם תלמידים שאין להם כלל ליקויים שפתיים מרבים בשגיאות כתיב א. בגלל נושא המודעות הלשונית ב. בגלל חוסר קריאת ספרים. ג. מפני שבביה"ס לא מייחסים חשיבות לעניין, ואין הכתבות. שיטה מיושנת אבל יעילה ובדוקה למניעת שגיאות כתיב. כל טוב, ניני.

soulbird

New member
אוי שגיעות תיב נושא

כאוב אצלי מה לא הייתי עושה כדי שלא יהיו לי אותם אבל בגילי חבל על הזמן. מוח כבר לא קולט. (אני בשנות ה20 המאוחרים של חיי) זה מביך זה כואב וזה מעצבן
אגב שיניתי את שמי מצ´יפס לציפור הנפש או ציפור

@זהר@

New member
גם כאן יש לי השגה ../images/Emo13.gif

אבל את כבר יודעת שאני לא מסכימה איתך בחלק הזה, אני חושבת שרוב השינוי המשמעותי בחיים שלי היה בשנתיים האחרונות, ואני בת 32. כך שלפי דעתי גם אצלך לא מאוחר מידי. אני חושבת שאת חייבת לשנות גישה ולהתחיל להיון טיפה יותר אופטימית. אני יודעת שמאוד קל להגיד והרבה יותר קשה לעשות, ובהיותי פסימית נוראית אני מאוד מבינה אותך. אבל את חייבת לפתח לך גישה חיובית. יש לך לפחות עוד 50 שנה לחיות וזה המון זמן!!! לא הייתי רוצה שבעוד 15 שנה תגידי לעצמך שחבל שלא חשבתי היום אחרת.

soulbird

New member
אולי את צודקת

אבל לא משנה כמה מתקנים אותי עדיין נשארים אותם שגעייות כתיב. לא עוזר כלום אגב אין לי בעיה בקריאה . אני קוראת גם מאמרים אקדמיים וגם ספרים וגם עיתונים למרות שאני מעדיפה לקרוא באנגלית

soulbird

New member
לי אישית יש קצת

בעייה שמקטלגים אותי. אוקי אני אלך לאיבחון . מה זה יחדש לי? אז יש לי לקויי למידה? את זה אני יודעת . טוב חוץ מעזרה בלימודים (אקדמיים) . ילדים קטנים אפשר ללמד דרכים של פיצוי . דרכים לעקוף את הבעייה. שאלה לי תכלס איך משפרים שגיעות כתיב קצת נימאס לי שההורים צריכים לעשות ליproof reading של כל עבודה שאני עושה.speller לא תמיד עוזר בסיגנון ודברים כאלה. אני קוראת המון גם חומר אקדמי וגם דברים אחרים. האם לכתוב את המילה שעשיתה בה טעות שוב ושוב עוזר? כמו בבית הספר? לכתוב 200 פעם מילה מסויימת האם אז זה ניתפס? מה עושים?

co2

New member
תודה מכל ../images/Emo23.gif

נחמד מאוד לדעת שיש אנשים שמבנים את הבעיה . זה באמת נותן הרגשה שהנה משהו כן מבין אותי. אני באופן אישי בטור משהי אם שגאות כתיב די נוראיות שונאת שמתקנים לי אותם (אם אתם קראתם דברים שלי אתם בטח יכולים לשאר שזה בגלל שאני כבר למדתי לחיות אתם ואם האלבנות שלהם בשלום)

למעלה