כמה מילים על שגיאות כתיב ../images/Emo63.gif
מאד מעניין לראות כיצד מתמודדים אנשים שונים עם שגיאות הכתיב שלהם. אכן כן, שנים מתחבטים בבעיה אם לתקן שגיאות, למי לתקן? וכמה? האם אכן התיקון עוזר לשיפור הכתיבה של הכותב? כמורה, עוסקת רבות בתחום זה והתיאוריות שונות ומנוגדות. ישנם כמה סוגי שגיאות כתיב ואולי אם תחום זה מעניין- אכתוב על זה כמה שורות. מה שכן- רציתי "לספר" על הסיבות לשגיאות הכתיב. פעם חשבו שככל שהילד יקרא יותר - יהיו לו פחות שגיאות, כמו שחשבו שככל שהילד יתאמן יותר בכתיבה תמה- כתב ידו ישתפר.. (מעלה חיוך על שפתיי חיוך מר שסיבתו- כל אותן המחברות שמילאתי ולשוא..) היום יודעים שסיבה עיקרית לשגיאות היא חוסר יכולת לשמר תבנית מילה בזיכרון. קושי בזיכרון חזותי לטווח קצר וכמובן- ארוך , גורם לכך שהאדם לא יכול לשמר את תבנית המילה לפי הרצף הנכון ולפי האותיות הנכונות, ואזי- כל פעם כשנתקל במילה היא נראית לו חדשה, או שמעלה מהזיכרון מילה "דומה" חזותית. הדבר כמובן אינו קשור לאוצר מילים של האדם בשפה הדבורה, אינו קשור לאינטליגנציה אלא, כפי שאני אוהבת להסביר לילדים: - המצלמה של העין לא עובדת טוב, התמונות לא נשמרות נכון.. לעיתים, הסיבה היא שונה- הילד כותב כמו שהוא שומע את המילה- לא בודק איך המילה כתובה, אלא קורא משפט וכותב מהזיכרון, ואז גם עלולות להיות שגיאות של החלפת סדר אותיות, השמטת אותיות תנועה (ו,י) או כתיבת אותיות שנשמעות דומות (א/ע/ה ט/ת כ/ק ואפילו ב/ד ). מה עושים? לדעתי, תלוי לשם מה הכתיבה: אם הכתיבה היא לשם הבעה, אני רוצה להביע מסר או את עצמי, אני לא נוהגת לתקן, כדי לא לחבל בשטף הרעיוני של הכותב, אבל אם הכתיבה נועדה להצגה לפני אחרים- מודפסת במחשב, אני ממליצה על שיכתוב בדיוק כמו סופר או כתב עיתון שמשכתבים לו את הכתוב לפני ההוצאה לאור. אגב מרבית הילדים רוצים שיתקנו להם את שכתבו. דרדרית