תפקיד הצינק ???

979180004

New member
תפקיד הצינק ???

מה בדיוק תפקידו של הצינק ביאכטות ? האם יש קשר כלשהוא בינו לבין האנטיפאולינג ? מה הקשר ? אם אין אנטיפאולינג איך משפיע עליו ? האם צריך לצבוע את הצינק באנטיפאולינג ? אם לא צריך , מה קורה אם צובעים ??? אודה לכם אנשים טובים ומי יתן והרוח יהיה איתכם תמיד

olahav

New member
תשובה לא מלומדת

כי אני מניח שתקבל פה תשובות מלומדות יותר - ולכן אגיד את מה שאני יודע. תפקידו של הצינק - אבץ בעברית, לספק הולכה חשמלית טובה בין גוף הספינה למיים וכתוצאה מכך למשוך אליו פעילות ארוזיה וחימצון כנובעים מהפרשי מטען חשמלי בין גוף הספינה למיים. אם אני לא טועה האבץ הוא מתכת בעלת הולכה גבוהה וכאשר הוא מחובר לגוף וחשוף למיים פריקת המטען החשמלי בין המיים לספינה מתבצעת דרכו (ולכן אסור לצבוע אותו) - אם הזמן הוא נאכל ע"י תהליך הארוזיה שלו, ואז פשוט מחליפים אותו. אין קשר בין האבץ לאנטיפאולינג שנועד למנוע הדבקות של "צימדת ים" (בארניקלז בעיברית). נגד צימדת ים הכי טוב זה לעגון בקישון. זו היא בעצם ההגנה הקטודית על חלקי המתכת של הספינה. ללא הגנה זו חלקי המתכת ירקבו ויחלידו הרבה יותר מהר. בספינות ברזל גדולות - למשל סטי"לים, ישנה הגנה קטודית אקטיבית שמזרימה זרם חשמלי לגוף הספינה ומאזנת אותו עם מוליכות המיים. זכור לי מקרה של תקלה בהגנה הקטודית שנמשכה שבוע. במקרה היה בבילג´ חדר מכונה אום שנשכח ותוך שבוע נגרם חור בגוף הספינה. צרות של ספינות ברזל!!!

עקרבנון

New member
אז חדשות, נגד צמדת ים הקישון כבר..

לא עוזר, (וזה טוב). האבץ נועד לשמש כהגנה קטודית , אמ"נ למנוע בריחת אטומים וחלקיקים מהמתכת של הציר והמדחף (אשר יפגע ראשון כי הינו ממתכת רכה יותר) שמים לוחיות של אבץ אשר הינו מתכת עוד יותר רכה ושהיא תאכל במקום האחרות, ואז אחרי שהיא נגמרת שמים חדש, אסור לצבוע את לוחיות האבץ, וזה הקשר ביחיד שלהן לצבעים מכל הסוגים כולל האנטיפאולינג.

אדם99

New member
ספינות שיש להן ברך

במקום ציר מדחף, הברך בד"כ עשויה מאלומיניום, כשאין הגנה קטודית טובה הברך נאכלת ראשונה והתופעה היא של מים בשמן של הברך (אמולסיה) לפעמים חושבים שזו בעיה של אטמים ומחליפים אותם מבלי לבדוק לעומק והתופעה (והנזק) נמשכים. אדם

גיל ק

New member
ברניקלס בקישון

כמי שהסירה שלו נהגה לעגון שם עד לפני כ 4 חודשים, אני חייב לציין את כמות הברניקלס המטורפת בה נתקלתי בטיפול תחתית האחרון !!! גם דגים שונים החלו לשוטט להם שם בשלווה...כנראה שיש שיפור מאז שחינו שם על כורחנו... לגבי הצינק, אכן רכיב מאוד חשוב שיש להקפיד ולהחליפו בזמן ויפה שעה אחת קודם. למיטב ידיעתי, עיכול המתכת מרכש בעת קיום מתכות מסוגים שונים (כמו למשל ציר ומדחף) ואז מתבצע תהליך הידרואלקטרי של מעבר יונים בין המתכות בעזרה אדיבה של המים המלוחים המסייעים בסגירת מעגל. המתכת הרכה נעכלת. האבץ הינו מתכת רכה מאוד אשר תעכל ראשונה לפני שאר המתכות בספינה.

ddolphin

New member
האבץ מורכב על הברך

בברך של וולבו האבץ מורכב על הברך ממש מאחורי המדחף. יצא לי כבר להחליף אחד כזה בצלילה וזה לא כיף גדול לכן לכל מי שיש לו ברך של וולבו אני ממליץ להחליף את האבץ בכל טיפול שהסירה על היבשה גם אם זה לא נראה אכול, וולבו עשו שם משהו לא ממש חכם את האבץ מחזקים ע"י שני ברגי נירוסטה שמחוברים לגוף אלומיניום (אני חושב), בקיצור הפרשי פוטנצילים רציניים בין המתכות וכמובן האבץ נאכל ראשון בדיוק במקום שהברגים מחזקים את האבץ וברגע שזה כבר רופף ההגנה על הברך "לא משהו". <<<המלצה>>>

Efraim

New member
פעולת ההגנה של אבץ בספינות

מה בדיוק תפקידו של הצינק ביאכטות ? האבץ מורכב בספינה כ"חומר הקרבה" מלשון קרבן (כמו שהיו מעלים בבית המקדש
) והסיבה ששמים גוף מתכתי עשוי מאבץ היא קשורה קצת לעקרונות החשמל והעובדה שכאשר לוקחים שני חלקים מתכתיים שונים (כלומר שניהם מוליכי חשמל) וטובלים אותם במי מלח הרי שנוצרת מעין בטריה וזרם חשמלי יזרום מהמתכת הפחות אצילה לכוון המתכת האצילה יותר (יש טבלא שבא מוגדרים כל סוגי המתכות אני פשוט מתעצל להעתיק אבל אם תבקשו
אני העשה את זה בהודעה נוספת) זרם חשמלי זה מעבר של אלקטרונים ובעצם המתכת האצילה יותר גונבת את האלקטרון החופשי (למי שזוכר זה האלקטרונים במסלול החיצוני ביותר הרחוק ביותר מהגרעין) מהמתכת הפחות אצילה. המתכת הנמוכה יותר מאבדת אלקטרונים ומתפרקת!!
אז הנקודה היא שמהירות הפרוק קשורה להפרש פוטנציאלים בן שתי המתכות ולגודל (מסה) שלהם. הנקודה החשובה היא ששתי המתכות חייבות להיות במגע עם המים המלוחים בשביל ליצור את הבעיה (כמו במקרה הציר מנירוסטה והמדחף מנחושת ששניהם במים והנירוסטה יותר אצילה מנחושת. תפקיד האבץ שהוא הנמוך ביותר מבין רוב המתכות (הכי פחות אציל ולכן מאבד אלקטרוני בצורה מהירה וקלה ביותר) הוא לשמש כגוף הקרבה שיאכל את עצמו במקום המדחף. לכן צריך להיות מגע חשמלי טוב בין האבץ לציר המדחף (רצוי לבדוק עם מד התנגדות בעת ההתקנה) האם יש קשר כלשהוא בינו לבין האנטיפאולינג ? אין קשר בין האבץ לצבע ההגנה שצובעים קרקעית. מה הקשר ? - אין קשר! אם אין אנטיפאולינג איך משפיע עליו ? כפי שהסברתי האבץ צריך להיות חשוף למים ומחובר למתכת האצילה. האם צריך לצבוע את הצינק באנטיפאולינג ? אסור לצבוע את האבץ כיוון שאז הוא לא סוגר מעגל חשמלי ולא יגן על המתכת האצילה פחות. אם לא צריך , מה קורה אם צובעים ??? עם צובעים האבץ לא עובד ולא מגינים על המדחף (בדוגמה שלי) היות והבעיה חמורה יותר בספינות ברזל (כמו עליזה) אז למדתי את הנושא מנסיונות אישיים וטעויות שעשינו (ושילמנו את המחיר בגדול!!) חשוב לנקות את האבץ כל פעם שמעלים את הספינה (על עליזה כל חתיכת אבץ משקלה 2 ק"ג ואני מלטש אותה שיהיה מגע טוב עם המים כיוון שתוך עיבוד האלקטרונים מהאבץ הוא מקבל שיכבת הגנה שלא נותנת מגע טוב למים. לסיכום יש לציין שהאבץ זה לא סתם אבץ שניתן לשים על ספינה!!! יש סוגים מיוחדים שבעצם מהווים סגסוגת של אבץ וחומר נוסף באחוזים מסויימים שנותנים את התוצעה הטובה ביותר וההגנה הטובה ביותר! (זה אחד הדברים שלמדנו על בשרינו) היות ובנינו את עליזה לבד אפילו יצרנו לבד את האבץ מחומר שקנינו ויצקנו בארץ. כאשר הוצאנו את הספינה ראינו שהאבץ לא נאכל ולאחר בדיקה החלפנו באבץ מיוחד ימי שזה עובד טוב!!! בנוסף יש לדעת שהעובדות שתיארתי קורות לכל שתי מתכות שיש ביניהם מגע חשמלי ובאים במגע עם מי מלח (שזה כל דבר על ספינה מצויה) לכן שי לבודד טוב בורג נירוסטה המוברג לתורן אלומיניום או בורג אלומיניום לתוך נחושת או ברזל.... וכו..

בת ים

New member
וואו-למדתי המון../images/Emo45.gifתודה

אפרים,אפשר להכניס כמאמר פורום? תודה

Efraim

New member
אני אוסיף עוד מספר נתונים ואז ../images/Emo45.gif

תוך מספר שעות אני אשפר את המידע ואז בשימחה אפשר להעביר למאמר. התמונה המצורפת היא של האבץ לאחר ניקוי וליטוש ראשוני, אפשר לראות את התוצעה של איבוד האלקטרונים והתפורורת האבץ עקב ההגנה על הגוף של עליזה שעשוי מברזל!

Efraim

New member
בתקווה שהתוספות משפרות את התשובה!

אנא בתיה תקני שגיעת עברית - תוצעה -צ"ל - תוצאה (כמובן) ואני מקווה שתארגני את הציורים והתמונות ביחד למאמר טוב. (וARIK2000 שנראה שבקי בענין יכל להוסיף גם הוא פרטים נוספים במידה וחסר)

Efraim

New member
קורוזה גלבנית Galvanic Corossion

האבץ מורכב בספינה כ"חומר הקרבה" מלשון קורבן (כמו שהיו מעלים בבית המקדש). והמטרה היא לתת לחומר שאינו דרוש לפעולת הספינה להתפרק והקריב את עצמו על מנת שחלקים חשובים בספינה לא יהרסו. הסיבה ששמים גוף מתכתי עשוי מאבץ קשורה קצת לעקרונות החשמל והעובדה שכאשר לוקחים שני חלקים מתכתיים שונים (כלומר שניהם מוליכי חשמל) וטובלים אותם במי מלח הרי שנוצרת מעין בטריה (תא חשמלי ששמו -תא גלבני או Galvanic Cell) וזרם חשמלי יזרום מהמתכת הפחות אצילה לכוון המתכת האצילה יותר. (מצורף ציור של התא החשמלי.) כמו כן יש טבלא שבא מוגדרים כל סוגי המתכות (ראה צילום נוסף מצורף) לפי הבדלי הפוטנציאלים החשמליים. ככל שהבדל הפוטנציאלים גבוה יותר (המתכות רחוקות זו מזו בטבלא הרי שזרם האלקטרונים יהיה חזק יותר ויגרום יותר נזק למתכת הפחות אצילה. היות וזרם חשמלי זה מעבר של אלקטרונים אז בעצם המתכת האצילה יותר גונבת את האלקטרון החופשי (למי שזוכר זה האלקטרונים במסלול החיצוני ביותר הרחוק ביותר מהגרעין) מהמתכת הפחות אצילה. המתכת הנמוכה יותר מאבדת אלקטרונים ומתפרקת!! אז הנקודה היא שמהירות הפרוק קשורה להפרש פוטנציאלים בן שתי המתכות ולגודל (מסה) שלהם. (בנוסף אפשר לראות הערה בתחחית הטבלא שמסבירה גם תלות בגורמים אחרים כמו טמפרטורה, כמות המלח במים, ותזוזה של החלקים בתוך הנוזל (למשל מדחף שמסתובב במים). הנקודה החשובה היא ששתי המתכות חייבות להיות במגע עם המים המלוחים בשביל ליצור את הבעיה (כמו במקרה הציר מנירוסטה והמדחף מנחושת ששניהם במים) הנירוסטה יותר אצילה מנחושת. תפקיד האבץ שהוא הנמוך ביותר מבין רוב המתכות (הכי פחות אציל ולכן מאבד אלקטרוני בצורה מהירה וקלה ביותר) הוא לשמש כגוף הקרבה שיאכל את עצמו במקום המדחף. לכן צריך להיות מגע חשמלי טוב בין האבץ לציר המדחף (רצוי לבדוק עם מד התנגדות בעת ההתקנה) אל מנת שהציר שעשוי מנירוסטה יגנוב אלקטרונים מהאבץ ולא מהמדחף. האם יש קשר כלשהוא בינו לבין האנטיפאולינג ? אין קשר בין האבץ לצבע ההגנה שצובעים קרקעית. בתנאי אחד - שהצבע לא יכיל נחושת ששימשה בעבר כגורם לשיפור צבע אנטיפאולינג! הנחושת בתוך הצבע עלולה להשפיע גם היא על הזרם בין האבץ לגוף הצבוע ולגרום להתפרקות מהירה יותר של אנודת האבץ. אם אין אנטיפאולינג איך משפיע עליו ? כפי שהסברתי האבץ צריך להיות חשוף למים ומחובר למתכת האצילה. האם צריך לצבוע את הצינק באנטיפאולינג ? אסור לצבוע את האבץ כיוון שאז הוא לא סוגר מעגל חשמלי ולא יגן על המתכת האצילה פחות. אם לא צריך , מה קורה אם צובעים ??? עם צובעים האבץ לא עובד ולא מגינים על המדחף (בדוגמה שלי) היות והבעיה חמורה יותר בספינות ברזל (כמו עליזה) אז למדתי את הנושא מנסיונות אישיים וטעויות שעשינו (ושילמנו את המחיר בגדול!!) חשוב לנקות את האבץ כל פעם שמעלים את הספינה (על עליזה כל חתיכת אבץ משקלה 2 ק"ג ואני מלטש אותה שיהיה מגע טוב עם המים כיוון שתוך איבוד האלקטרונים מהאבץ ועקב גדילת כל חיות הים
הוא מקבל שיכבת הגנה שלא נותנת מגע טוב למים. לסיכום יש לציין שהאבץ זה לא סתם אבץ רגיל שניתן לשים על ספינה!!! יש סוגים מיוחדים שבעצם מהווים סגסוגת של אבץ וחומר נוסף באחוזים מסויימים שנותנים את התוצעה הטובה ביותר וההגנה הטובה ביותר! (הסגסוגת מכילה 99.3% אבץ בתוספת סיליקון ו INDIUM בתור זרז או מאיץ להתפרקות האבץ.) זה אחד הדברים שלמדנו על בשרינו) היות ובנינו את עליזה לבד אפילו יצרנו לבד את האבץ מחומר שקנינו ויצקנו בארץ. כאשר הוצאנו את הספינה ראינו שהאבץ לא נאכל ולאחר בדיקה החלפנו באבץ מיוחד ימי (לפי הסגסוגת שהזכרתי למעלה )שזה עובד טוב!!! בנוסף יש לדעת שהעובדות שתיארתי קורות לכל שתי מתכות שיש ביניהם מגע חשמלי ובאים במגע עם מי מלח (שזה כל דבר על ספינה מצויה) לכן יש לבודד טוב בורג נירוסטה המוברג לתורן אלומיניום או בורג אלומיניום לתוך נחושת או ברזל.... וכו.. אראה שירטוט מצורף של מספר מקרים שמביאים לקורוזיה. כמו כן ראה תמונות של ה-WINDLESS שלנו (מרים העוגן) שממש התפרק חלקית בגלל שהוא היה מאלומניום והיה במגע עם פלטה נירוסטה שגנבה ממנו את האלקטרונים! ממש השמדה טוטלית! החלק התפרק לי בידים והפך לאבק! השירטוטים שצירפתי הם מספר בנושא: Metal Corrosion in Boats by Nigel Warren

Efraim

New member
תא גלבני או Galvanic Cell

שירטוט התא שגורם לכל הבעיות

Efraim

New member
הגודל כן חשוב ../images/Emo3.gif

השפעת המסה (גודל) היחסי בן סוגי המתכת על הקורוזיה.

בת ים

New member
תודה רבה רבה על ההשקעה../images/Emo140.gif

אני אעלה את המאמר למאמרי הפורום. בעניין האיורים-לצערי יש אפשרות להכניס תמונה אחד בכל מאמר. אבל, לא לדאוג. אני אכין גם קובץ word אותו אני אצרף לפורום עם הפניה אליו מהמאמרים. שוב תודה

למעלה