תשתית לקראת קריאה וכתיבה
כבר כתבתי על כך מעט בפורום "הורים לאחר טיפולים". תכנית הלימודים לגן הילדים נקראת "תשתית לקראת קריאה וכתיבה" ועצם הבחירה בשם היא הכרזה ברורה שהמטרה אינה ללמד קרוא וכתוב אלא ליצור בסיס לרכישת קריאה וכתיבה. היעד (ושוב, יעד, להבדיל מדרישה. בעיני זה יותר מ"סתם" סמנטיקה) הוא הכרת חלק נכר משמות האותיות והכרות עם מספר צלילי אותיות. הדברים שאומרת בכתבה סימה חדד נבונים ונכונים בעיני. ואני חושבת שהיא מייצגת את תפיסת המערכת. עיוותי התפיסה מגיעים, לצערי, דווקא מהורים, גננות ובעלי אינטרסים כלכליים בתחום. תכנית הלימודים קיימת באתר משרחד החינוך, ואני ממליצה להורים שזה מעניין אותם להתעמק בה (לדעתי היא כתובה בצורה מאד נגישה, אם כי אני לא בטוחה שאני יכולה לשפוט את זה לאור ההכרות המעמיקה שלי עם החומר). בכל מקרה, איני תומכת בקורסי הכנה לכתה א'. אני חושבת שמרבית הילדים אינם זקוקים לקורסים כאלה, ומי שכן זקוק להתערבות כלשהי, זקוק בדרך כלל להתערבות פרטנית של איש מקצוע ספציפי (ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, טיפול רגשי ועוד). כן יש מקום לללמד הורים כיצד לעשות דברים כאלה. פעולות חיבור וחיסור אפשר לתרגל גם כשאופים עוגה ביחד (במתכון כתוב שצריך ארבע ביצים. כבר הוספנו לקערה שתי ביצים, כמה ביצים עוד צריך?) כך גם מודעות פונולוגית והכרת אותיות (משחקי חריזה וכד'), וכמובן לקרוא, לקרוא ועוד לקרוא ספרים. לאו דווקא ספרים מורכבים. לפעמים דווקא ספרי הפעוטות, על המלים החוזרות בהן שוב שוב, הם דרך מצויינת ליצור הכרות עם תבניות של מלים פשוטות.