תראי גם בנוע"ל המסע לפולין ביא'.
תראי יכול להיות שאת חושבת מוכנה. יכול להיות שאת אומרת, מה ראיתי את כל הסרטים, וראיתי את כל הדברים. אבל אני אספר לך משהו. שהיינו באושויץ ושמענו את הסיפורים על דר' מנגלה, והייתי שם מחוץ לצריף שלו עבר לי צמרמורת בכל הגוף. וגם שראיתי את כל הרכוש היהודי. את כל הנעלים, הבגדים, המשקפים, השיער, אין שאתה רואה את זה אתה לא מאמין ! ! ! שאתה שומע את הסיפורים, ואתה עובר את התהליך אתה נשאר אם פרצוף כזה:
אתה בא עם שאלות למסע, ואתה חוזר אם תשובות, ושאלות עוד יותר גדולות ומשמעותיות... אני לפני שנסענו לפולין, עניין אותי נורא מה קרה ליהדות מרוקו, ולאיזה שטחים הגרמנים הגיעו, ועוד כל מיני שאלות שהם חשובות אבל לא כמו השאלות שלמדתי שם. מדוע לא מרדו ?! וכאשר מרדו, למה זה היה כל כך מאוחר ?! למה מדינות העולם החופשי (בריטניה ארה"ב) לא עזרו ?! מדוע לא הפציצו את אושויץ ?! למה הפולנים והעמים הכבושים האחרים בידי הנאצים לא עזרו די ליהודים ?! ועוד מלא שאלות נוספו, חלקם שעד היום לא נענו. אבל רובם כן ... בכל מקרה, אני חושב שלצאת למסע לפולין בלי הכנה טובה, כבר עדיף לא לצאת בכלל. ולראיה: כמו שכבר הזכרתי, היו איתנו בנות משהם בקבוצה שלנו לפולין, בפעולת סיכום מסע בארץ אחרי שהמשלחת של הח'ברה משהם שיצאו עם הביה"ס חזרו, והח'ברה שיצאו עם התנועה שאלו אותם, "איך היה המסע ?!" התשובה שקיבלו הייתה: "הטיול הכי כיפי שהיה לנו" ! ! ! !