תל יבנה

תל יבנה

שלום לכם, אני אדריכל שימור ועוסק בימים אלה בעבודות שימור במגדל המוסלמי בתל יבנה המתבצעות על ידי צוות שימור ממינהל השימור ברשות העתיקות וביוזמתה של עיריית יבנה. המגדל הוא כל מה שנותר מהמסגד,המסגד של יבנא שנהרס לאחר מלחמת השחרור. המסגד הוא חלק מכנסיה צלבנית שחציה הנותר נהרס כנראה במהלך הקרבות של צלאח אדין כנגד הצלבנים במהלך שנת 1187 תוך כדי השתלטות בזק על רוב המאחזים הצלבניים בארץ תוך החרבתם לאחר קרב חיטין וטרם המערכה על ירושלים. אף צוין כי איבלין היא יבנה נשרפה וכנראה גם נחרבה. במהלך העבודות חשפנו קטעים מקירות הכנסיה המתחברים למגדל הגבהנו אותם בשיחזור מתוך מגמה לחזק את יציבותו של המגדל. במחקר והתכנון השימורי הצטבר חומר מחקרי המתקדם ביותר הקיים עד כה לגבי עדות הכנסיה והמסגד מתחת לפני הקרקע. .בעבודות שימור המגדל יטופלו הקירות הפנימיים והחיצוניים וכן נתקין מוטות קשירה בלבו של המגדל לצורך יציבותו ההנדסית, נשחזר מדרגות חדשות בראש גרם המדרגות הלוליני במגדל ונתקין מעקה בראש המגדל. כן המגדל יואר בשעות הערב. העבודות יסתיימו בעוד כחודשיים.

Lakedaimon

New member
שלום אורח כבוד!

חברים, אתם אולי לא מכירים את אדר' אבוחצירא, אבל ראיתם כמה מעבודותיו בארץ. בין השאר, אדר' אבוחצירא אחראי על פרוייקט מגידו. דני הוא אדריכל שימור מוביל, המתמחה בתכנון ופיתוח אקולוגי של אתרים ארכיאולוגיים.

דייהטסו

New member
משמח מאוד

לפני כחודשיים שאלתי כאן איך יתכן שתל יבנה עומד מוזנח ו(כמעט) שלא חפור. אני שמח שעיריית יבנה החליטה לעשות משהו בנושא. האם יש תוכנית גם לחפירה נוספת מלבד המגדל?

תל יבנה

בגלל שאלתך כתבתי על תל יבנה. כמוך כואב לי על המצב בתל יבנה,בשלב הבא צריך לעודד את רשות העתיקות ואת העירייה לתמוך בהמשך חשיפת הכנסיה הצלבנית והמסגד.הקירות קיימים לגובה של 2 מטר גובה מתחת לפני השטח וזה די מרשים.היקף העבודה בחשיפת לא גדול וכחפירה ארכיאולוגית אינו מסובך ויקר במקרה זה.כמובן יש לשמר את הממצאים ולפתוח אותו לציבור. כן אני רוצה ליזום שימור הצלתי של קטעי הקירות של המצודה הצלבנית, מצודת איבלין, הקירות נחשפו בחפירות ארכיאלוגיות לא מזמן וכבר הם במצב מסוכן ודחוף יש לטפל בהם. כפי שכבר עשו בעבר נתכנן מסלול שבילים בין השרידים באתר עם שילוט והסבר על הסביבה כולל פנורמות נופיות ונשתדל אף להביא אותם לידי ביצוע. המקום הוא אחת מנקודות התצפית היפות ביותר במישור החוף לכל הכיוונים. למזרח יש תצפית נפלאה על זירת הקרבות של מלחמת העולם הראשונה עת הבריטים כבשו את רכס אל מוג'הר, רכס מרר - קיבוץ גבעת ברנר בהתקפת פרשים שהיא פרשת גבורה הנלמדת בהיסטוריה של בריטניה כקרב הגבורה של אל מוג'הר, קרב שהסב אבדות כבדות מאוד לכוחות הבריטים. כן תצפית על המערכה השניה לכיבוש גבעות נס ציונה על ידי הכוחות של ניו זילנד בצבא הבריטי במהלך מהיר ומנצח שנלמד בבתי ספר צבאיים. ועוד ועוד... ולא אמרנו כלום עדיין על העיקר על כאן ביבנה ממש מתחת לרגלינו יוחנן בן זכאי הנהיג את העם בימים של שמיים שחורים ויאוש מר של לאחר חורבן הבית ובו בעצם הוא הנהיג מהפכה מדהימה שעדיין העם היהודי חי 2000 שנים לאורה ובמסלולה. ארבע מהפכות לדעתי היוו את תחנות הכיוון בעם היהודי במהלך הדורות ויבנה היא אחת מהן אברהם אבינו באמונתו באל יחיד ויחידי. משה רבנו בפיתוח מתכונת לחיי קהילה ופרט לדורות. יוחנן בן זכאי בפיתוח המשכם של חיים אלה ללא בית המקדש. הפסקת חיי הגולה, הציונות והשיבה לציון והקמת מדינת ישראל. כך שיבנה היא מקום חשוב ללא ספק וגם לא דיברנו על הנושאים המרתקים שאפשר לשוחח עם ילדים בטיול בתל כמוקד חינוכי וחווייתי של לימוד ההיסטוריה. נקווה שנעשה משהו אבל קודם נסיים את הטיפול במגדל. תודה

למעלה