תלישת שיער מהראש

שארלוט24

New member
תלישת שיער מהראש

אהלן,לא יודעת אם זה הפורום הנכון לפנות אליו אך אנסה. לאחרונה החלה אצלי תופעה של תלישת שיער מהראש, "שערות פגומות" והתעסקות יתרה עם השיער. אני כל הזמן נוגעת בשיער שלי ומחפשת שיערות לתלוש,אני יכולה שעה לשבת ליד שולחן ובמשך שעה רק לשחק עם השיער ולבהות. הדבר מפריע לי מכיוון שקודם כל אני מניחה שאני פוגעת בעצמי וגורמת לכך שבסוף אני אשאר בלי שיער (אני לא תולשת הרבה שערות במכה אך כל פעם שערה אחת,ככה שאין אזורים קרחתיים) וגם ככה אני בעלת שיער דליל מאוד. שנית, קשה לי לבצע משימות פשוטות,אני כרגע לומדת פסיכומטרי ובגלל הבעיה הזאת אני לא מליחה להתרכז ולא מצליחה ללמוד,בסוף אני מתייאשת וחוזרת לשחק עם השיער. אגב לא יודעת אם זה קשור, אך בעקבות הלימודים התחלתי נטילת ריטלין שלא באופן קבוע, אני לא מאובחנת ואין לי בעיות קשב וריכוז,אך זה עוזר לי לשבת וללמוד. התופעה של תלישת שערות החלה עוד לפני הריטלין, מדובר בכמה חודשים של אובססיביות. אני מאוד מודאגת מהמצב ומרגישה שמשהו אצלי לא בסדר, אני בן אדם בריא ללא כל עבר פסיכולוגי. לדעתי מדובר בהרגל מגונה שעובר קצת את הגבול. מה ניתן לעשות? האם זו תופעה ידועה ויש אוכלוסיה שסובלת ממנה? עד כמה התופעה של תלישת שיער מסבה לי נזק? אולי מדובר בצורך אובססיבי להתעסק במשהו? *בבקשה לא לפרסם לראשי.

גרא.

New member
שארלוט24,התופעה של תלישת שערות מהראש,

מכונה טריכוטילומניה,והיא דפוס של התנהגות טורדנית כפייתית,בשם OCD .כפי שחשבת זו התנהגות אובססיבית שאינה עוברת מאליה,אלא יש צורך לטפל בה,בדרך כלל בטיפול קוגנטיבי-התנהגותי,אפשרי גם טפול בהיפנוזה. רצ"ב קשור הסבר.

yonadavg

New member
ייתכן ומדובר בטריכוטילומאניה

טריכוטילומאניה היא הפרעה הקשורה בקושי בשליטה בדחפים, ומתבטאת בתלישת שיער מאסיבית. כדאי לשאול בבית האם סבלת מכך גם בילדות - כי הרבה פעמים זה המקרה. מצבי לחץ - כגון הפסיכומטרי - עשויים להגביר את התלישה. כאן בתפוז יש קומונה של תמיכה בנושא. על כל פנים כדאי לפגוש רופא עור, על מנת לשלול בעיית עור. בנוסף, כדאי מאוד ללכת לפסיכיאטר על מנת לקבל טיפול תרופתי. הוא גם יוכל לתת אבחנה מבדלת לגבי הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (ocd). בנוסף לטיפול התרופתי, ניתן לפנות לטיפול פסיכולוגי. יש לנושא התייחסות גם בטיפול המסורתי ה"דינאמי" וגם ישנם פרוטוקולים של cbt לצורך כך. לגבי הריטאלין, כמו כל תרופה - לא מומלץ לקחת מבלי להיוועץ עם רופא. במקרה הזה: נוירולוג. אם את הולכת לפסיכיאטר, את יכולה להעלות את הנושא אצלו.

שארלוט24

New member
היי תודה על המענה

קראתי על טריכולומניה לפני זה באינטרנט ואני לא חושבת שז המקרה משום שאני לא נוטה לאכול את השיער או ללטף אותו אחרי המקרה,כפי שמתרחש אצל מי שסובל מתופעה זו. הבנתי שגם מי שסובל מזה הוא לא מוכן להודות ומכחיש. בילדות לא סבלתי מזה ולמעשה זאת פעם ראשונה שזה קורה לי.אני גם לא תולשת מעצבים או מתח ואז נרגעת, אלא יותר כאשר אני במחשבות על משהו וצריכה כביכול להתעסק במשהו,אני לא תולשת בשתי הידיים ומדובר בשערות בודדות, אז יכול להיות שיש לי הפרעה אחרת אבל לא טריכולומניה? ולא הבנתי למה אני צריכה לראות רופא עור? האם אפשר להתייעץ עם מישהו אחר לפני שאני פונה לפסיכולוג/פסיכיאטר?

yonadavg

New member
טריכוטילומאניה

בליעת שיער (טריכופאגיה) אינה הכרחית לאבחנה. אך אם אכן התלישה לא מקלה אצלך על מתח כלשהו והתלישה אינה מאסיבית (כתבת בהודעה המקורית שזה בהיקף שאת חוששת שבסוף תישארי בלי שיער) זה כבר לא עונה להגדרה. המלצתי על רופא עור כדי שיבדוק אולי יש גירוי כלשהו שגורם לתלישה. על כל פנים את יכולה אולי להעזר בשיטות שמסייעות גם בטריכוטילומאניה, כגון לקנות לעצמך כדור לחיץ להתעסק איתו במקום עם השיער, לשים מולך מראה כאשר את לומדת, או לאסוף את השערות במעטפה,כך שתוכלי לראות כיצד הן מצטברות.

delillah

New member
לפנות לפסיכיאטר

לדעתי זה לגיטימי לגמרי. זה כמו שאם יש לך בעיות גב את תלכי בלי בעיה לאורטופד או בעיות בבטן ובעיכול לגסטרולוג. בכל מקרה את תמיד יכולה לפנות לרופא משפחה ואם הוא יראה זאת לנכון, ימליץ לך על פסיכיאטר כמו על רופא מומחה אחר שמתאים לבעיה הרפואית אם קיימת כזו. בהצלחה בפסיכומטרי!

שארלוט24

New member
תודה רבה!

כרגע אני לא חושבת לפנות לשום גורם,עשיתי לי מין סוויץ' כזה במוח לפני כמה ימים אחרי שקראתי קצת בנושא,והבהיל אותי העניין שיכול להיות ויהיו לי קרחות,הייתי קצת בשוק כי לא חשבתי שזה יכול להזיק עד כדי כך ובאמת שאיזה הפרעה לא שווה את זה ,ולכן החלטתי שאני יותר לא מתעסקת עם השיער ויהי מה. כל פעם שאני באה לגעת בו, אני פשוט נזכרת בקרחות שעלולות להופיע,ועוצרת את עצמי. אתמול תלשתי 3 שערות כל היום. ואגב למי ששאל,התלישה לא נובעת מאיזה מתח ואז אני נרגעת כשאני תולשת,אלא פשוט השערות המחוספסות משגעות אותי ואני מרגישה שאני חייבת לתלוש אותן. אבל אני מניחה שהתופעה באמת החלה עם הפסיכומטרי בשילוב עם העבודה,הייתי מאוד לחוצה להספיק את שניהם וכנראה הייתי במתח נוראי,וגם היום אני ככה. גם רזיתי המון ואנשים ממש לא זיהו אותי. יש מצב שהתופעה תחלוף לגמרי שאני אפסיק להיות במתח? וד"א לפעמים שהייתי הייתי מתעסקת עם השיער ובמקום לתלוש הייתי פשוט גוזרת חלק מהשערה,החלק הפגום/מחוספס. בכל מקרה תודה לכולם על העזרה,נקווה שזה יחלוף ואם לא אני באמת אפנה לאיש מקצוע.

alinush1991

New member
יש אנשים שיש להם את

אותה הבעיה רק עם ציפורניים... אם הייתי רואה את הודעתך זו נגיד לפני שנה הייתי צוחקת ולא מבינה למה לפנות לטיפול פסיכולוגי בגלל זה... זה הרי רק תלישת שיער...לא ביג דיל... אבל לאחרונה אני נמצאת עמוק במחשבה שתעכלס הכל הכל הכל נפשי! הכל מתחיל מהנפש...ובגלל זה כל דבר, גם הכי קטן חריג שמופיע דורש טיפול כדי שהמצב לא ידרדר... דוגמא שלי...בגיל 12 חטפתי לראשונה התקף חרדה, קמתי באמצע הלילה, פחדתי, רעדתי, הרגשתי סחרחורת, בחילה, קשיי נשימה...חשבתי שזה סתם פחד חולף ועזבתי את זה ככה... זה נפסק לכמה שנים אבל לפני כחודשיים וחצי זה חזר ובאופן חמור יותר... בגלל זה כדאי שתפני לטיפול קצרצר שיעזור לך להתמודד עם הדחפים הכפייתיים שלך ואת תתגברי על זה... אני בטוחה :) קודם כל ולפני הכל תרגעי...יש בעיות בהרבה הרבה הרבה יותר חמורות בחיים, זה לא נורא ... בהצלחה

mormorto3

New member
הפסיכולוגיה קוראת לזה OCD

"הפרעה אובססיבית כפייתית". אבל אני לא בעד השמות המפוצצים האלה. בעקרון מעשים אלו (אצלך תלישת השיערות) יוצרים תחושת רוגע אצל העושה אותם. אם הנטייה אצלך היא רק למנוע נזק לשיער אז אני מניח שיש פתרונות כמו לחבוש כובע גרב על הראש (למרות שבדרך כלל הימנעות מביצוע המעשה המרגיע רק תגרום לחזרה שלו בצורה מוגברת יותר ותגרום לך סביר להניח להוריד את הכובע בכל אופן) או מה שבעיניי עדיף (כפתרון זמני) למצוא התעסקות אחרות (מסטיקים ללא סוכר, קיסמים, צמידים או בדים שיש בהם בליטות או שרשראות חרוזים שאפשר לשחק איתן בהזזת החרוזים). אם זה מדאיג אותך יותר, כמו שאמרת, אז יש כל מיני אנשים שיציעו כל מיני דרכים להתמודד. יש את הכדורים (מלבד הריטלין שאת לוקחת יש את קבוצת הSSRI) אך יש לי התנגדות נחרצת וחריפה לשימוש בהן. יש אלו שיציעו עיסוק בספורט - למשל 20-30 דקות ריצה/הליכה מהירה או אפילו תרגילי כוח (משקולות או כנגד משקל הגוף גם לנשים! יותר מועיל לטעמי) יכולים לחולל פלאים בהרגשה והייתי ממליץ עליהם בשביל לעזור בתקופות של התמודדות יומיומית כמו בלימודים אצלך (אחרים אפילו היו ממליצים על הספורט כתחביב מומלץ לכל החיים, אני למשל לא). יש בין השאר טיפולי מדיטציה של נשימות וריקוד (שאני ממליץ מאוד) ואם זה קצת קשה לעשות לבד יש מטפלי ביופידבק שתוך כעשרה שיעורים יכולים ללמד אותך כלים איך לשלוט בתגובות של הגוף למצבי לחץ ואיך להביא למצבי רגיעה שיעזרו לך להתרכז בלימודים ובכלל בחיים. אפשר גם להתחיל טיפול פסיכולוגי - תמיד תמיד טוב אך בחיים המודרניים שלנו מועיל במשך זמן ודרוש הייתי אומר גם כל החיים. יש גם אפשרויות של התבודדויות ביערות, מעבר לאשרם ועוד ועוד (ואני לא ציני בכלל, לציניקנים). כפי שאת רואה מספר הפתרונות רחב והוא כולל פתרונות יומיומיים, פתרונות שדורשים תקופות קצרות ופתרונות ארוכי טווח שיכולים להמשך גם שנים. בעיניי בשביל החיים המודרניים שילוב של מדיטציות, ריקוד, תרגילי נשימות וביטוי עצמי דרך אומנות, שירה וכתיבה ומעט ספורט הם מעין כלי איזון יעיל וחיוני בהתמודדויות. הייתי ממליץ לכל אחד (ואני בעצמי משתדל גם) לשלב כמה שיותר מאלה באורח חיים שבועי. אני מקווה שהצלחתי לעזור איכשהו ושאת גם מצידך לא מצפה לפתרונות קסם או כהבזק יד (כי מהניסיון שלי אין כאלו) אך דעי שכמעט כל אחד "סובל" מתסמינים או בעיות כאלו או אחרות בחייהם שלהם.

גרא.

New member
mormorort3,חייב להתייחס לתגובה שלך,בכמה מילים

הפורום הזה,מיועד לייעוץ פסיכולוגי,ובין היתר,מתייחס לאבחנות פסיכיאטריות/פסיכולוגית.הגדרת הבעייה הבאה לידי ביטוי בתלישת שערות,ודרך הטיפול המומלצת,אינה מקרית,ומבוססת על מחקרים,ממצאים אמפיריים ונסיון של שנים.אין מקום בפורום מקצועי,להמלצות על תרופות של הסבתא,למרות שאיני מזלזל בהן כלל. הההמלצה לחבוש כובע,היא בדיוק כמו כוסות רוח למת.באותה מידה,למה שלא תמליץ לעשות קרחת,ואז הבעייה תעלן,כיוון שלא יהיה מה לתלוש.אבל לא כך הוא,בדרך כלל כשאתה מנסה להכחיד סממפטום אחד בדרך לא מקצועית,עלולה להיות תחלופת סמפטומים,כייון שהסבה להופעתם לא נעלמה.ובמקום תלישת שערות למשל,יופיע כיסוס ציפרניים.וכדומה.להפרעה הזו,כפי שמקובל לגבי סוגים שונים של OCD,כמה שלא יהיה מקובל עליך,יש טיפול יעיל ברוב המקרים,ומוטב לטפל כך בהפרעה הזו,במקום להתנסות בכל מיני טיפולים אלטרנטיביים,שכבודם במקומם מונח,אבל יעילותם,אינה ברורה.

למעלה