תיקים

ofermeushar

New member
תיקים

חברי הפורום שלום!
אני סובל מטיקים מגיל 13 בערך.
זה התחיל בפנים בתחושה של צורך למתוח את הפנים, לפתוח את הפה מאוד חזק למתוח את שרירי הלסת והעיניים (ומצמוצים בעיניים) וכו..
לאחד כמה חודשים זה עבר לצוואר ולגפיים, (צורך למתוח את הידיים והרגליים או לסובב את הצוואר כדי למתוח את שרירי הצוואר)
היום אני בן 24 לאחרונה הטיקים התגברו בעיקר בצוואר עד כדי כאבים עזים.
אני יכול לשלוט בתיקים למשך זמן מוגבל או לספק את הצורך בצורה פחות בולטת כשאני עם אנשים. כשאני מנסה להימנע מהטיק התחושה היא כמו להימנע מגירוד כשמגרד לך. (אין תיקים קוליים)
הופנתי לפסיכיאטר לאחר פגישה עם נוירולוג, הפסיכיאטר (לטעמי) התבסס על מידע מאוד דל ואמר שלדעתו זה טורט ובנוסף רשם לי אסטו 10 מ"ג ואני נוטל אותו כ5 ימים לפני שינה.
מעולם לא דיברתי עם טורטניק לשם השוואה.. למעשה לא פגשתי עוד אנשים עם תיקים כמו שלי ויש לי מספר שאלות לחברים ש"חולים" בטורט:
האם הצורך שפירטתי לגביו למעלה זהה גם אצלכם? (אשמח אפילו אם מישהו יוכל לפרט לי את הצורך במילים שלו ובתיאורים שלו)
האם יש קשר בין דיכאון לטורט?
האם מישהו ניסה טיפול עם אסטו? האם עזר לו? לאחר כמה זמן?
האם יש טיפולים מועילים \ מהירים יותר?
מתנצל מראש על החפירה.. אני מתעלם מזה כבר 10 שנים והגיע הזמן לשאול שאלות.
מודה מראש לעונים

ברוך הבא

ראשית טוראט זו לקות ולא מחלה! לשם המחשה איזה סליל במוח זז למקום אחר כך שיש "דפקט" בייצור

טוראט נקבע על סמך טיקים מוטורים ווקאלים אתה בטוח שאין לך טיק ווקאלי? יש לך מחשבות או טקסים מסויימים סביב נושא מסויים?

ofermeushar

New member
תשובה

לא... אין לי טיקים ווקאלים.. בעניין הטקסים אני לא בטוח שזה נכלל בהגדרה של טקס אבל קילוף שפתיים עד כדי פציעת העור כנ"ל כסיכות ציפורניים וכדומה.. אני שקראתי על זה פעם איפשהו לכן היה נראה חשוב לי לציין למרות שאני לא בטוח שזה נקרא טקס..
מחשבות יש בראש המון.. קצת קשה להסביר את סוג המחשבות בכתיבה.. :-\ בעיקרון אלו המון מחשבות שנובעות מכעס או מעצב כשלאותם רגשות שליליים אין להם באמת סיבה או לפחות סיבה מוצדקת (לטעמי..).
האם את לוקה בטורט? האם הצורך כמו שהסברתי אותו בהודעה הראשונה נשמע לך מוכר?
שוב תודה

גם כחכוך בגרון זה טיק ווקאלי

או משיכה באף.. טוראט מתבטא אצל כל אדם באופן שונה ויותר מזה גם אם יש לך מרכיבים נוספים חוץ מהטיקים כמו הOCD (האובססיות מחשבות חרדות) זה לא יבוא לידי ביטוי כמו שלך יש אצל כל אדם אחר שלוקה בטוראט.

אצלי הטיקים הם בפנים וכמו שיש צורך להתעטש אני לא יכולה לאורך זמן להחזיק אותם, הרבה פעמים בישיבות לדוגמא שצריך להיות מרוכז אני מתרכזת לרוב באיך לא יראו את הטיקים ובכלל אני זזה הרבה לא יכולה לשבת במקום ובגלל זה עושה הפסקות ומבחינה חיובית מסיימת מהר וביעילות כל יום את העבודה מבלי לדחות דברים...

אצלי זה פחות טיקים ויותר היפריות ומחשבות טורדניות.

אגב למרות שגם אני סובלת מזה מגיל 12 בערך רק אחרי שאבחנו את ילדי נפל לי בכלל האסימון שזה מה שהיה לי כל השנים ולא הבנתי מה זה... (סוג של הדחקה).

ofermeushar

New member
אני לא חושב שאני

מכחכך בגרון או מושך באף יותר מכל בנאדם אחר שלא לוקה בטוראט..
אז מה עושים? איך מאבחנים את זה? יש פסיכיאטרים מומחים בעיקר בתחומים האלה שכדאי לראות? יש לכם אולי המלצות? רעיונות?
מניסיונכם מה אני צריך לעשות כדי לאבחן את זה ביעילות ובמהירות? הפסיכיאטר שהייתי אצלו נתן לי רושם של חוסר מאמץ ועניין.. מן גישה של ננסה ונראה מה יהיה.. ולא בא לי להתחיל סתם לקחת כדורים שיכול להיות שלא קשורים לעניין בכלל...
אשמח אם מישהו יוכל להסביר לי איך הולכים תהליכי האבחון.. תודה

אתה בהחלט צודק בקטע של לא לקחת סתם כדורים

ולכן ממליצה ללכת לנוירולוג או פסכיאטר אחר לשמוע עוד דעה רק לאחר שתהייה שלם עם הנאמר תחליט אם אתה מקבל את אותה דרך או חי לפי דרכך.
עוד דבר שממליצה בחום כשתגיע לרופא אחר אל תגיד מה רופא קודם אמר לך אלה תשטח בפניו את קורות חייך מאותו גיל 13 ורופא טוב גם ידע לשאול ולהדגיש גם את הדקויות.

אנחנו לא יכולים להמליץ לך כאן על רופא כזה או אחר ולדעתי גם לא כדאי לך ללכת לרופא שמתמחה בטוראט כי אולי זה לא מה שיש לך?

לפני שתלך לרופא נוסף תכין לך טבלה של לפחות חודש במשך כל יום תשים לב אילו טיקים יש לך או דברים נוספים שנראים לך כך לא תשכח לומר לרופא את כל הדברים וגם הוא יוכל לראות את כל התמונה ולעזור לך יותר.

בהצלחה!

טיקים ודחף מקדים

שלום לך, עופר וברוך הבא.

ראשית - חשוב לעשות סדר בדברים; תסמונת טוראט היא מקרה פרטי של הפרעת טיקים.
בניגוד להפרעת טיקים "פשוטה", בתסמונת טוראט אמורים להופיע בנוסף לטיקים המוטוריים גם טיקים קוליים.
מה שאתה מתאר - לפחות ברמה הפיזיולוגית - זו הפרעת טיק כרונית. כמו כן, אתה מתאר דחף כפייתי-מקדים לבצע את הטיקים.

על פי מחקרים רבים, אנשים הסובלים מטיקים מדווחים על דחף מקדים אשר "מאלץ" אותם לשחרר את הדחף באמצעות טיקים כאלו או אחרים.
מדובר בתופעה חושית אשר נפוצה מאד לא רק בטוראט אלא בכלל בהפרעות טיקים ולפי המחקרים זה קשור למחשבות אובססיביות.
אני מניחה, שזה בדיוק ה"צורך" אליו אתה מתייחס בדבריך.
והמשמעות היא - שמי שיודע לזהות את הדחף הזה - אפשר לעזור לו בויסות הטיקים באמצעים התנהגותיים.
אני מצרפת קישור למאמר בנושא שנכתב ע"י חוקרים ישראלים.

ובאשר ליתר שאלותיך:

קשר בין דיכאון לטורט - אכן, ידוע על קשר בין דיכאון והפרעות חרדה לטוראט. כלומר, יש מקרים רבים בהם ניתן להבחין בשתי ההפרעות. היות והגורם לטוראט אינו ברור בודאות - יש לכך השערות רבות; אחת מהן היא - שהחיים עם טיקים פשוט מאד מעייפים ובמקרים אלו, מדובר בדכאון כהפרעה משנית ומתלווה לטיקים. השערה נוספת קשורה לחוסר איזון נוירוביולוגי במוח (של מוליכים עצביים) - במקרים אלו, ניתן להבחין פעמים רבות גם בהפרעות חרדה או בהפרעה אובססיבית כפייתית. האם במקרה שלך מדובר בהפרעה ראשונית או משנית - את זה יוכל לקבוע רק מומחה (רצוי פסיכיאטר) ובהתאם לכך להמליץ על הטיפול המתאים (תרופתי ו/או פסיכולוגי-התנהגותי).

יעילות הטיפול ב"אסטו" - לפי מה שהבנתי, אסטו, היא תרופה שתואמת לתרופה המוכרת לנו כ"ציפרלקס". מדובר בתרופה שמיועדת לטיפול בהפרעות דיכאון וחרדה (SSRI). תרופה זו גם ניתנת לעתים במקרים של הפרעה אובססיבית כפייתית. לגבי נסיון בתרופות - הרי שלדעתי, חשוב שלא להסתמך על נסיון של אחרים, היות וכל אחד מגיב אחרת לכל טיפול ולכל תרופה. השאלה הרלוונטית כאן היא האם אתה מרגיש שהתרופה עוזרת לך?. בכל מקרה - 5 ימים הם פרק זמן קצר מדי בשביל לקבל רושם אמיתי על היעילות של התרופה. מה שאני יכולה להציע זה לנהל יומן ולעקוב אחר ההשפעה של התרופה לאורך זמן (לפחות חודש וחצי) - בעיקר עד כמה התרופה עוזרת (אם בכלל) בהיבטים של המחשבות שמקדימות את הטיקים. בהקשר זה - אני ממליצה להיכנס לקישורים שלנו וגם לשאלות נפוצות ולקרוא קצת יותר על טיפול תרופתי - יכול להיות שיש שם מידע שיכול לעזור לך.

לגבי טיפולים מועילים ו/או מהירים יותר - הטיפול הכי "מהיר" שמוכר לי הוא הטיפול התרופתי וזה, כמובן, רק אם הומלץ על הטיפול הנכון. כאמור (למעלה), קשה לדעת אחרי 5 ימים האם אתה "סתם" לוקח את התרופה ושווה לתת לזה צ'אנס ולעקוב. בכל מקרה - דווקא בגלל שאתה בוגר וכבר יש לך מודעות גבוהה לתחושת הגוף שלך, הייתי ממליצה על CBT או HRT - שתי שיטות התנהגותיות-קוגנטיביות אשר נמצאו כיעילות לאורך זמן לטיפול בטיקים ובהפרעה כפייתית.מדובר בטיפול פסיכולוגי פרטי - על כל המשתמע מכך (בהיבטים של עלויות). במידה ואתה מעוניין לבדוק את זה ככיוון טיפולי- תוכל ליצור קשר טלפוני (03-9012956 - אחרי 21:00) וננסה לעזור.

לסיכום - אני ממליצה קודם כל לנהל יומן מעקב אחר הטיפול התרופתי שאתה מקבל - לתת לטיפול התרופתי צ'אנס של חודש לפחות. בהמשך, שווה להתייעץ עם פסיכיאטר מומחה לטוראט (יש רשימת מרכזי אבחון וטיפול בקישורים שלנו) ולבדוק מולו כיווני טיפול נוספים / אחרים.

שיהיה

למעלה