תחפושות בפורים

נעה גל

New member
תחפושות בפורים

בדיון שנערך למטה לגבי מסרים בחג פורים אני כתבתי: " מסר סמוי נוסף שעובר בסיפור זה הוא - ההגשמה העצמית של כל ילדה היא נישואין ומשפחה. רלה מזלי וחגית גור אומרות "אין כמובן כל רע במערכת יחסים זוגית טובה, אבל אנחנו רואות את הבעיה בהיעדר של כל עידוד לילדות, נערות ונשים לפתח קודם כל את היכולות והשאיפות שלהן עצמן, לעצב לעצמן קיום יחודי, עצמאי שהוא לא פועל יוצא של מערכת יחסים." וחגית אמא של יובל כתבה לי בהודעתה לגבי הסעיף הזה: "...מאיפה זה?" יש לי סיפור קטן (כרגיל...) אז ככה, בגנים אצלנו חגגו את פורים ביום שישי. הבוקר התחיל ברונדו על הדשא בקיבוץ, שבו השתתפו כל בתי הילדים (מבית תינוקות ועד גן חובה). לאט לאט הגיעו כל הילדים מחופשים (אגב, איתמר וכל חבריו לבית התינוקות היו בהלם ממש מכל התכונה וההתרגשות). להפתעתי הרבה, והאמת היא שלא הייתי אמורה להיות מופתעת... אבל כשרואים את זה ממש בעיניים זה מדהים, כל הבנות בגן של אורן (למעט אחת שהתחפשה לדלמטי) היו לבושות בשמלות לבנות או ורודות (הרוב המוחץ בלבן). שמלות תפוחות עם מלמלה (בקיצור, שמלות toysRus). לרבות היה כתר על הראש והינומה. אז נכון שחלק אמרו שהן התחפשו לנסיכות, וחלק למלכות, חלק לכלות, חלק היו פרפרים (ואורן היתה "נסיכה עם כנפיים"), אבל המראה המדהים הזה של בנות 5-6 לבושות כולן ככלה הצליח להכות בי ולהבין שיש דברים בגו. לא צריך להגיד במילים מפורשות לילד בשביל שהוא יבין מהם המסרים שהחברה/חג/סיפור מסוים מעבירים. הם קולטים אותם לבד.

את חושבת שזה החג וסיפור המגילה?

אני ממש מסופקת. לי זה דווקא מתחבר עם כל ספורי האגדות על נסיכים ונסיכות, על בגדים יפים וארמונות מפוארים. (מענין לשאול את החולניקיות איך זה שם בחגים המחופשים...) אני עד היום אוהבת לראות סרטים מהתקופה שבה התלבשו בשמלות המדהימות האלה. מבחינתי, רק בשביל השמלה היה שווה להתחתן
פורים שמח!

נעה גל

New member
מה פתאום רק החג! אבל, החג הוא

בפירוש חלק מכל הענין! בחג פורים יש לנו הזדמנות להתחפש ולהיות מי שאנחנו רוצים להיות. בחירת התחפושות מאפשרת ילדים להיות מי שהם מזדהים איתו. בגילאים האלה (4-10), שבהם אמא כבר לא יכולה להלביש את הילד/ה בתחפושת חיפושית והילדים עדין לא ממש בקיאים בניואנסים החברתיים (ראיתם פעם בת 12 מתחפשת לכלה? כמעט ולא... וזה לא בגלל שהן פמינסטיות). בכל מקרה, אם זה היה רק החג וסיפור המגילה - זה היה קטן עלינו. החג (כל החגים) בסה"כ משקפים את החברה המנהגים שלה, מה מותר ומה אסור, מה רצוי ומה לא...

ציפי ג

New member
ואלה תחפושותי

כלה, מלכה, לוחם שוורים, מוכרת גפרורים, מנקה ארובות, שקית חלב, בטניקית, המורה (ממין זכר) למשנה. למעט בילדותי הממש צעירה לא שאפתי ללובן ולצחות הנשית. אהל להיות אם רציתי בכל מאודי. אני לא רואה מה רע בלחנך ילדות לאמהות. אני בהחלט רואה מה רע בלחנך ילדות שסמל הנשיות זה התיפיפות. הסתכלת על האמהות של הילדות הללו? ראית איך הן לבושות? אולי זה מסביר את ענין הנוצצות?

נעה גל

New member
אני לא חושבת שצריך לחנך לאמהות

זה נראה לי צורך ביולוגי... (ועם זאת, וזה מתקשר לדיון הקודם, אני חושבת שצריך לתת "מקום" ולגיטמציה בחברה לנשים שבוחרות לא להיות אמהות). והבעיה כאן היא לא אמהות, אלא "כלה"/"אשה נשואה" כשאיפה בחיים (או כמו שאורן תמצתה לי את המשחק שלהם בגן "הבנות הן נסיכות והבנים הם גיבורים"). הכֶוונה (מכיוון) של דור שלם לשאוף להיות אשת איש מבלי שיש איזון מהצד השני, למימוש עצמי של האישה. וכמו שאמרתי כבר, זה לא רק חג פורים. חגית העלתה כאן גם את סיפורי הנסיכות והנסיכים, דמות הנסיכה החלושה והאביר המציל אותה - והפרס שלו הוא נישואין (ומי שרוצה קונטרה לסיפורים הללו, אני ממליצה על הספר "הנסיכה חוכמולגה" וגם על הסרט "שרק"). אני לא חושבת שצריך להמנע מלחשוף את הילדים לסיפורים הללו וכו´, אלא, רק להיות מודעים ולתת קונטרה במקומות המתאימים. ולגבי האמהות של אותן בנות (שגם אני נכללת בתוכן, כי אורן התחפשה לנסיכה עם כנפיים) - הן ממש, אבל ממש לא "מגונדרות". הגן של אורן נמצא בקיבוץ והאוכלוסיה שמביאה את הילדים שלה לגן כזה, בדר"כ לא הולכת על עקבים של 10 ס"מ (הן עלולות לשקוע בבוץ...).

אפרת_ח

New member
גם לפני גיל 4 ../images/Emo3.gif

נוני "הבינה" מה זה חתונה לפני כמה חודשים, ואז פרצה בבכי שהיא רוצה להתחתן. אחרי כמה ימים זה עבר לה, אבל אין לי ספק שהשמלה המפוארת מאוד מושכת אותה. אני חושבת שהתפקיד שלנו להסביר לילדים שאחרי החתונה יש נישואין
אגב, היא בחרה השנה להתחפש ל-פו מהטלטביז, אחרי שהיא ראתה באלבום שבשנה שעברה אבא שלה התחפש ככה למסיבה של העבודה.

sibi

New member
וגם אחרי זה לא עובר

כשהבת שלי היתה בכיתה ב´ והתחילו ללמוד תורה היה להם משחק: הבנים היו השולטים והבנות המשרתות (או משהו כזה) כי למדו על העונש של אדם וחוה והילדים הפנימו דוקא את "ואל אישך תשוקתך והוא ימשל בך". לקח כמה זמן ופעולות שכנוע והסברה (לפחות אצלינו בבית) כדי להסביר לגברת הצעירה מי כתבו את הרעיונות האלה ולמה זה היה להם כל-כך חשוב שהאפליה תתחיל בציווי אלוהי. היום (תודה לאל?!) אנחנו כבר בקטע של ושתי כמודל.

ציפי ג

New member
טעות

המשפט הזה אינו ציווי. הפסוק הזה פורש כאומר שיש סכנה שהדבר יקרה, באם המין יעמוד במרכז הקשר הזוגי, ולכן יש להעמיד את הקשר הזוגי על בסיס רחב יותר. אם תקראי את הפסוק בהקשרו תראי שלגבר כתוב "ואכלת את עשב השדה". אם תפרשי זאת כציווי הרי רובינו עוברי עבירה. אני חוזרת ושואלת: למה לקבל את הפרשנות השלילית כשיש חיובית? איפה המורה בדיוק? הוא/היא לא יכולה להסביר לילדים מהו קשר זוגי נכון?

sibi

New member
פשט ודרש

המשפט המקורי כשנקרא כפשוטו (וזה מה שעשו הילדים) הוא עונש. הפרשנות (ומן הסתם יש הרבה פירושים שונים) מסתכלת עליו ממרחק זמן ומרככת אותו כדי שיתאים לזמנה. זה אגב מעיד שגם לפרשנים יש בעיה עם המשפט המקורי, כך שהילדים לא טעו. לצורך העניין, הפרשנות הפרטית שלנו (שלא מחפשת את השלילה, אבל גם לא מתעלמת או מנסה לסובב אותה) מספקת אותנו. מכיון שאני לא מאמינה שאלה דברי אלוהים חיים, אלא סיפור שנכתב ע"י בני אדם שהיו להם מטרות חברתיות מסוימות, הרי שההסבר שלי נובע מההשקפה הזו. דיון בפירושים אחרים יכול להיות מעניין אבל גם הם רק רעיונות של מישהו אחר שאפשר לקבל (ואפשר גם לא). ועל המורה מוטב שלא נרחיב את הדיבור. בכתה ב´ בקושי הצליחו לעבור על התוכן הסיפורי, כך שאין מה לצפות לפרשנויות מעמיקות.

ציפי ג

New member
הפרשנות שאנימדברת עליה

נכתבה לפני עשרות דורות. ברור שיש שאלות. אם לא, אז באמת לא היה מקום לפרשנים. הטעות היא בכך שיש ראיה שהמטרה של כותב התורה (אני כמובן אותו כאלוקים) היה להנציח את מקומה של האשה מתחת לגבר, ולהתעלם משאר הקונקסט של הכתוב, רק כדי להוכיח את ההנחה הזו. ד"א לגבי בעצב תלדי בנים, ואל אישך תשוקתך והוא ימושל בך - הפרשנות הנוצרית של הפסוק, היא אכן שמדובר בציווי, ולכן יש עדות בנוצרים שאוסרות מתן אלחוש ליולדת. היתכן שזליגה של הפרשנות הנוצרית הגיעה אל היהודים? לו בני היה מתנהג כך, הייתי מרביצה אותו על ארבע ומציעה לו ללחך עשב, ואח"כ ללכת לאכול לחם על יד התנור ביום של חום, כדי שיקים את בזיעת אפיך תאכל לחם. רק כך אפשר להראות את האבסורדיות בקריאת הפשט של התורה. ולגבי מורים, מה לעשות ילדי כן למדו את הדרש, בבית ספר לבנים דתי, שבו לא מחנכים חינוך מיני.

אמיר.

New member
אני לא יכול להעלות על הדעת...

שיעשו דבר כזה בבית הספר של הילדים שלי... ההורים יאכלו את המורים/ות בלי מלח...

michal@gal

Active member
מנהל
אני חושבת שאת מפרשת לא נכון

את השמלות. גם הבת שלי התחפשה בצורה דומה, אבל לא היה שום קשר לרצון להיות כלה, אלא הרצון היה להיות נסיכה - בהקשר של להיות לבושה יפה ולהיות השולטת. כמו שביום יום היא שמחה ללבוש שמלות, כך גם בפורים היא שמחה ללבוש שמלה מגונדרת.

למעלה