תחביר

dogli3

New member
תחביר

במהלך שיעור לשון שהיה היום נתקלנו, המורה ואני, במשפט שלא מצאנו לו ניתוח הולם. המשפט (שמני): פרויקט זה הוא ראשון מסוגו בארץ בתחום מחשוב בתי הספר. הניתוח אליו הגענו אחרי דיון מרתק: פרוקט-נושא זה-לוואי הוא-אוגד ראשון- שם מספר מסוגו- נשוא בארץ- תיאור מקום. בתחום- לוואי מחשוב- לוואי בתי הספר- לוואי יש כאן מי שיכול לאמת את הניתוח או לחלופין, להעמיד אותנו על טעותנו? תודה

dogli3

New member
ידוע

כי זה מה שהמורה אמרה. היא מבלבלת אותי לגמרי.. הרי "סוגו" זה הוא שם עצם, אך מאידך היא אומרת ש"בארץ" זה תיאור מקום. העמדתי אותה על טעותה אבל לאאא.. היא אמרה שככה זה. אני מאמינה שהיא אמרה זאת בתמימות כי במהלך הדיון שפיתחנו ביננו היא אמרה שתבדוק את זה מאוחר יותר, אבל כנראה זה הציק לה ואז ניסתה לסגור את העניין בכך.. לא יודעת! אולי.. כן, זה! הרי כל הדיון שהתפתח היה סביב המילה "ראשון" שתחילה לא ידעה כיצד לנתחה ולא ידעה אם להגדיר אותה כשם (ואז לוואי) או ככל דבר אחר שהוא לא שם עצם (מושא או תיאור). אחרי כל זה, מה נכון? האם תפקיד המילה "ראשון" הוא באמת שם מספר? תשובה על שאלה זו תבהיר לי את העניין יפה מאוד

binky

New member
לדעתי

"ראשון" הוא לוואי ולא שם מספר. שם מספר לא מראה את תפקיד המילה במשפט מבחינה תחבירית (זה כמו לומר על "ארץ" שם עצם. אין לזה קשר לתחביר).

dogli3

New member
גם לדעתי,

כי אחרת אפשר להגיד על תואר שהוא שם תואר ואז הוא ייחשב לשם? לא. אני בדעתך, בכל אופן : ) יש מי שיכול להכריע?

בעצם זו הסיבה לניתוח

הספציפי במשפט זה. המילה "ראשון" היא נשוא תוארי ולכן המשלים שלה הוא תיאור.

streetball

New member
אז בארץ

תאור מקום? יתתכן כי היא מתארת את האוגד שהוא בעצם הפועל "היה". יש מי שיכריע?

1שייכת

New member
הצעתי היא לראות בזה משפט ייחוד.

פרויקט זה - חלק ייחוד. הוא - נושא. ראשון מסוגו בארץ בתחום מחשוב בתי הספר - נשוא עם לוואים בתוכו. סוגו - כולל את... שכחתי כבר איך קוראים לחלק הזה במשפט ייחוד ש"חוזר" אל חלק הייחוד.

Dancing mad

New member
במשפט ייחוד לא מייחדים נושא.

מכיוון ש"פרויקט זה" הוא הנושא, אין משפט ייחוד. הוא- אך ורק אוגד (ניתן להחליפו ב"אינו"\"הינו"\"היה" וכל שאר החבר'ה).

Dancing mad

New member
החלק ה"חוזר"=כינוי מוסב.

כדי לחדד, הנה משפטי ייחוד: המכתבים (-) קיבלתי אותם אתמול. חקירת הרצח (-) במהלכה התגלו פרטים מרעישים. תשבצים בעיתון(-) אנשים פותרים אותם כדי לזכות בפרס.

dogli3

New member
ייחוד..?

אין לי מושג על מה את מדברת. אנחנו בסה"כ למדנו משפט שמני.. אל תבלבלי אותי עם סוגים נוספים למרות הרצון הטוב לעזור

Dancing mad

New member
ראשון מסוגו-נשוא.

זה לא לוואי כמות, זה מין ביטוי- "שני מסוגו?", "רוב מסוגו?". בארץ- לדעתי תאור מקום: לא פרויקט בארץ, ראשון מסוגו בארץ (מכיוון שראשון כמעט במשמעות של פועל, מתארים אותו משלימי פועל).

אִיתַי

New member
הניתוח שאני מציע... ../images/Emo26.gif

הוא: פרויקט - נושא, זה - לוואי, הוא - אוגד, ראשון מסוגו - נשוא (ראשון-לוואי, אך אין הכרח לציין), בארץ - לוואי, בתחום - לוואי, מחשוב - לוואי, בתי הספר - לוואי. עיקר הבעייתיות במשפט הוא בצירוף: "ראשון מסוגו". קשה להכריע מהו עיקר הנשוא, ומהו הלוואי. מדובר בבעיה נפוצה, שמקשה לא אחת על הניתוח התחבירי. כך אפשר גם לתהות מה יהיה ניתוח המשפט הבא: "כחמישים אלף איש בעולם נספו באסון הצונמי" - הנשוא הוא "נספו", אך מהו הנושא? (שהרי נושא לא יכול לפתוח ב-כ'), ואם אנו מגדירים את "חמישים אלף" בתור לוואי ואת "איש" כנושא, אין התאמה בין הנושא לנשוא ("איש" ביחיד מול "נספו" ברבים). בכל אופן, אינני חושב ש"בארץ" זהו תיאור מקום, שכן המילה מתקשרת ל"סוגו", וזהו שם. בהתאם תנותח "בתחום" כלוואי, ולא כמושא. בנוגע להצעה לניתוח המשפט כמשפט ייחוד - מדובר בשגיאה, המשפט הוא שמני בבירור.

dogli3

New member
בסדר, אבל..

לדעתי, הדוגמה הנוספת שהבאת אינה זהה משום ש"איש" זה רק קיצור ל"אנשים" הנהוג בעברית. ואם היה כתוב "כחמישים אלף אנשים"? או "7 אנשים" אשר לא ניתן לקצר ל"7 איש"? הנשוא היה תואם את הנושא ואז, מה הניתוח התחבירי?

לא כל שם מספר הוא לוואי

במקרה של ראשון מסוגו גרעין הנשוא הוא לענ"ד דווקא ראשון. מה אומר המשפט? הפרוייקט הוא ראשון. זה עיקרו של המשפט. כל השאר הם לוואים. ובמשפט השני אין בעיה: איש כאן לא בא במובן של יחיד, אלא כרבים. בעיה נפוצה הרבה יותר המקשה על ניתוח תחבירי היא הדרך שבה מלמדים תחביר בבית ספר. אם יש מילת יחס - זה לא יכול להיות נושא. כך מלמדים ולומדים כולם. גם אם זה נכון, יותר חשוב להבין את המהות של נושא ונשוא, ולנתח ע"פ ההיגיון. ודאי ש"איש" במשפט הזה הוא הנושא, וחמישים אלף הוא לוואי, גם אם לא היה שם כ. איתי - אל תיקח את זה אישית. שום דבר לא נגדך, חלילה.
הסיסמה שלי: תחביר זה לא מתמטיקה. (וכן, בכוונה לא כתבתי כאן "אינו").

dogli3

New member
"כל השאר הם לוואים"?

נניח שמה שאמרת הוא נכון. האם תפקיד המילה "בארץ" אינו ת. מקום? הרי הוא "ראשון בארץ" ולא "מסוגו בארץ". ?

dogli3

New member
אבל.. אני חולקת על דעתך.

אם היה משפט בו הנשוא היה תואר, היה ניתן לומר שזו שם תואר ואז מה? זה שם וכל מה שמתקשר לשם הוא לוואי? למיטב זכרוני, מורתי חזרה ואמרה שלוואי מתקשר אך ורק לשם עצם. מי יכול לעשות לי סדר בראש?

למעלה