תור ברבים.

Scot99Fox

New member
תור ברבים.

למיטב הבנתי צורת הרבים של המילה תור היא תורים. כשמדובר בתור שבו עומדים אנשים ומחכים למשהו זה באמת נשמע נכון, למשל: "בחיים לא נצא מהסופר, תראה מה זה, כל התורים מגיעים עד למחלקת ירקות." לעומת זאת כשזה נאמר בהקשר של תור במשחק זה נשמע מוזר, לדוגמא: "אתה יודע את החוקים של המונופול, מי שנכנס לכלא לא יכול לשחק במהלך שלושה תורים." האם אם כך גם הדוגמא השניה נכונה, או שבאמת יש מקרים בהם נכון להגיד "תורות"?

מה הקשר ?

הדוגמא שנתת - שולחן, שולחנות - זה יוצא מן הכלל. תור זה זכר - ברבים תורים תורה זה נקבה - ברבים תורות

trilliane

Well-known member
מנהל
יש בעברית הרבה יוצאים מן הכלל, זה ממש לא נדיר

ולכן המסקנה שלך שאם שם עצם הוא זכר או נקבה אז ברור שהריבוי שלו הוא בהתאמה למין, בעייתית במקצת. הנה קצת על קצה המזלג: יונה - יונים נמלה - נמלים צפרדע - צפרדעים וילון - וילונות לילה - לילות אבן - אבנים כיסא - כיסאות מזלג - מזלגות מילה - מילים דרך - דרכים דיבר - דיברות שדה - שדות נהר - נהרות שאמשיך...?

trilliane

Well-known member
מנהל
מתוך מילון ספיר:

תּוֹר1 [ש"ע; ז'; תור-, תורים, תורֵי-, תורו] <תור> 1. [תנ] תקוּפה, מועֵד, עידן; 2. [עח] שוּרה, כגון בּהַמתָנה לאוטובּוּס; 3. [עח] סֵדֶר המבַקרים אֵצל רופא וכד'; 4. [תנ] טוּר, מַחֲרוזת, קישוּט; 5. [תנ] דמוּת, תואַר תּוֹר2 [ש"ע; ז'; תור-, תורות, תורות-, תורו] <תור> זכוּת המִשׂחק של שַׂחקָן מסוּיָם (בּמִשׂחָקים שהשַׂחקָנים פּועלים לפי סֵדֶר מסוּיָם) תּוֹר3 [תנ] [ש"ע; ז'; תור-, תורים, תורֵי-] <תור> עוף מקורָב ליונה וקטן מִמֶנה במקצת. בארץ נפוץ "תור האָביב"

מילון רב מילים פחות ליברלי (במקרה זה). אצלו

התורות עדיין במשלב דיבורי: ................................................................ הסבר מלא למילה תּוֹר שֵם ז' 1. שורה של אנשים העומדים זה אחר זה ומחכים לקבל משהו לפי סדר עמידתם. • ליד הקופה בקולנוע השתרך תור ארוך. • בקופת חולים תמיד יש תור. • מי אחרון בתור? 2. הזמן שבו אדם אמור לעשות משהו לפי תורנות או לפי סדר מסוים. • היום תורך לרחוץ כלים. • עכשיו תורי להיכנס לרופא; אתה הגעת אחריי ותיכנס אחריי. 3. זמן - תאריך ושעה - שנקבעו מראש לשם ביקור אצל רופא, לבדיקה וכד'. • קבעתי תור לרופא עיניים לשבוע הבא. • באיזו שעה התור שלך? 4. הזכות של שחקן במשחק לשחק. • לקחְת קלף? עכשיו תורי. 5. בלשון הדיבור בתורות, לפי תורות על-פי התור (בעיקר במשחק).

trilliane

Well-known member
מנהל
../images/Emo207.gif יש ל"רב מילים" גרסה ממוחשבת?

כן. יש. ויתרונה, שהיא מתעדכנת בעקבות הערות של

מנוייה (כמובן, לאחר בחינה ובדיקה של מערכת המילון - כך לפחות הודיעוני כששלחתי אליהם הערות פה ושם).

trilliane

Well-known member
מנהל
מממ, אני רואה שזו גרסת מרשתת במינוי חודשי ../images/Emo4.gif

קיוויתי שמדובר במילון ממוחשב שרוכשים פעם אחת (כמו ספיר או כמו בבילון) ורק אם רוצים עדכונים או שדרוגים משלמים עוד... 228 ש"ח לשנה זה יקררר (ויש התחייבות לחצי שנה, עד כמה שהבנתי). זה סדר גודל של מילון שלם (מרוכז) ובשנתיים של מינוי אתה כבר יכול לקנות מילון מלא (אבן שושן למשל) חדש (על אחת כמה וכמה יד שנייה). אמנם חיפוש ממוחשב הוא תענוג וגם עדכון זה חשוב, ועדיין, לאדם פרטי שלא חייב אותו מסיבות מקצועיות זה תענוג יקר למדי (מצד שני הם בטח בונים על רכישה מוסדית, ומי שזקוק לו לצרכים מקצועיים ודאי מקבל גישה מהמעסיק או מהמוסד שבו הוא עובד). אני אסתפק במילון ספיר שקיבלתי בחינם... לא מושלם, וכנראה טוב פחות מ"רב מילים", ועדיין, הוא לא רע ומשרת אותי בהצלחה כבר שנים.

GnomeBubble

New member
בקצת פחות מן המחיר הזה

אפשר לקנות את מילון אבן-שושן החדש לבבילון. לכל החיים.
כן, הוא כנראה לא מתעדכן, וההגדרות שלו פחות מוצלחות משל רב-מילים (לפחות לדעתי), אבל יש לו גם יתרונות על רב-מילים, כמו יותר מילים היסטוריות, דוגמאות היסטוריות ("מן המקורות"), ואטימולוגיה. מחיר מנוי של 228 לשנה בהחלט נראה לי כמו די הרבה.

trilliane

Well-known member
מנהל
אני בהחלט שוקלת לרוכשו מזה זמן מה.

אני צריכה לבדוק מחירים מיוחדים לעובדי היי-טק / סטודנטים וכו'...

Scot99Fox

New member
אם כך ע"פ מילון זה אכן קיימת הצורה "תורות"

בדיוק במקרים שהזכרתי, ואילו אחריך הזכירו מילון שסותר את הקביעה הזו. אז... תורות - תקין או לא תקין?

trilliane

Well-known member
מנהל
תלוי את מי שואלים, מתברר...

אם אתה מחפש את חותמת האקדמיה, צריך לפנות למזכירות המדעית ולברר, או להסתפק בהצצה ב"מילון ההווה", בהנחה שהוא עדכני מספיק. בכל מקרה, אין לי עותק בשלוף כרגע כי אני לא בדיקה שלי, אולי מישהו מחברי הפורום יוכל לבדוק ולעדכן אותנו. אגב, מילון אחר לא "סתר" את הקביעה הזו, אלא פשוט שייך אותה למשלב עממי יותר. אבל אתה יודע איך זה - העממי של היום הוא התקני של מחרתיים... לטעמי "תורות" (במשחקים) נחשבת לצורה מקובלת לא רק ע"י ילדים אלא גם באמצעי התקשורת ובכלל, והיא נתפסת כעברית בינונית ולא כנמוכה. אני לא רואה מניעה להשתמש בה.

GnomeBubble

New member
אני איתך

תורות (במובן של משחקים, או של "מקומות בתור (תור במובן 1.2 או 1.3 במילון ספיר"), ותורים בשאר המקרים - זה הנורמה אצל רוב האנשים, וזה לא מן השגיאות הלשוניות שאנשים מתלוננים עליה בדרך כלל (כלומר, כדאי ללכת כאן על פי דעת הרוב, אלא אם בא לך להיות פדנט קיצוני שעושה הכל דווקא כדי למרר לאנשים את החיים
). מה שכן, יש אנשים שכל העסק הזה (שתי צורות ריבוי שונות) מאוד מבלבל אותם, והם נוטים לכיוון אחד או לכיוון השני.

למעלה