תורשה <-> סביבה

yupy9

New member
הגעתי מדף הבית

ואכן העלית שאלה מעניינת... קודם כל נורא קל לראות שבאותו הבית גדלים אחים שונים בתכלית באופיים. ואצלנו יש אפילו טענות שאחותי נורא דומה באופי לסבא שלי כלמעשה הוא נפטר כשהיא היתה ממש קטנה- כך שהיא לא "גדלה במחיצתו" ולאהושפעה ממנו. מעבר לזה, בשנות העשרים המוקדמות שלי יצא לי לעשות המון בייביסיטר לילדים קטנים בגילאים שונים מבתים שונים- כבר אז ניתן להבחין ב"אופי", כבר מגיל שנה ככה... חוץ מזה שזה שגוי לחשוב שהתורשה מגיע באופן ישיר מהוריך מולידיך. גנים עוברים גם מסבים סבתות וכו'... כמובן שניתן לעבוד על תכונות אופי "לכופף" אותן מעט אך במהות אתה מי שאתה... וכן יש השפעה חיצונית סביבה/חינוך אך היא מוגבלת ומתבטאת בסממנים יותר "חיצוניים" כמו נימוס, טעם בבגדים, הרגלי נקיון או הרגלי בילויי או השקפה פוליטית, אך כל זה לא יכול לשנות את *המהות* של אותו אדם איתה הוא נולד "בילט אין". כך לפחות אני רואה את הדברים.

yossi iv

New member
הורים מתייחסים שונה לכל ילד..

זו תופעה ידועה בפסיכולוגיה. למשל, הילד הבכור מקבל יחס מיוחד, הוא לבד בשטח,סוליסט, 100% התייחסות- אליו. הילד השני נולד למציאות אחרת. הוא לא לבד והוא בדרך כלל מקבל התייחסות פחותה מהראשון. כך גם אצל הילד השלישי. לכן טוענים שהילדים השניים הם בד"כ פחות מפונקים ויותר עצמאיים וכו.. והשלישיים "גדלים לבד.." כמו ששמעתי מהמון הורים. יש שוני בין ההתיחסות של ההורים,דודים,סבים,סבתות לכל אחד מילדיהם ולכן השוני באישיות. הסביבה לא מתייחסת שווה לכל ילד, אחרת כולם היו בעלי אותה אישיות. ואכן ישנם אנשים שמודעים לעניין הזה והם פשוט "מחנכים" את ילדיהם בצורה שווה. כל מה שעשו עם הראשון, ההתייחסות , הלימוד, האהבה,זמן הפנאי,הפינוקים... חוזרים על הכל באותה דרך( עד כמה שניתן) עם השני והשלישי וכך הלאה. התוצאות...לכל הילדים אישיות דומה פחות או יותר, בעלי יכולות דומות וכו.. יש גם את הדוגמאות שהזכרת, ויש מקרים רבים אחרים מצערים מאוד. התפיסה שאישיות נבנית רק ע"י הסביבה היא תפיסה שמאפשרת לכל אדם להיות מה שהוא רוצה, אין דבר יותר אמיתי ויפה מזה.

חלמית

New member
למה מה שהוא רוצה?? הרי אפילו מי

שמאמין גדול בתפיסה שהסביבה היא הבונה את האישיות, מסכים שלשנים הראשונות לחיי הילד יש משמעות קריטית שלאחריה יותר מסובך לשנות ולהשתנות. כמובן שניתן להתגבר על נתונים שנרכשו בילדות המוקדמת, אך באותה המידה ניתן להתגבר על נתונים מולדים, ככה שבשתי התפיסות אדם יכול להיות מה שהוא רוצה. ואם כבר האישיות נבנית בשנים הראשונות כשהילד צעיר והיא איננה מולדת אז האופציות פתוחות בפני ההוורים לבנות את הילד כרצונם ולא בפני הילד שלא שולט על חייו בשנים הללו. הייתי גם רוצה את תגובתך על המחקר שפעם פרסמתי פה על זוגות של תאומות, אני יודעת שקראת אותו אבל לא הגבת עליו... הנה הוא שוב: המחקר נעשה לפני הרבה שנים בארה"ב בו בדקו כמה זוגות של תאומות זהות שהופרדו בלידתן (היום לא היו מעיזים לעשות כזה דבר) וילדה אחת נשלחה לבית יותר עני בכפר עם אמא שכל הזמן צעקה עליה ולא עזרה לה בכלום ולא קנתה לה... בית קשה, בזמן שהשניה נשלחה לבית אוהב עם הורים משכילים שטיפחו אותה כמה שרק יכלו וקנו לה ספרים והקריאו לה ושיחקו איתה ושלחו אותה לבי"ס טוב. הבת שנשלחה לבית הקר עם האמא הלא טובה פיתחה בעיות למידה, הייתה מבודדת מעט וכו'. כמובן שמייד חשבו שזאת אשמת המשפחה -וטעו! התאומה שלה פיתחה בדיוק את אותם התסמינים -היתה מסוגרת מעט, פיתחה בעיות למידה מאותו הסוג וכו', כל זאת למרות כל הטיפוח. נוי. נ.ב. אני לא אעזוב את הנושא עד שלא אגיע לתשובות ושלוות נפש.

חלמית

New member
הצעה שלי:

לפי דעתי עצם זה שישנם מחקרים שאומרים שהאישיות באה מהסביבה וישנם מחקרים שמראים שהיא באה מהתורשה אומר שהיא באה משניהם, הכל תלוי מה המחקר בודק... מזכיר לך משהו?? את הרכב האור? גלים או חלקיקים.. גם וגם! לפי דעתי פה זה אותו הדבר... וד"א -מצטערת שנדמה שיש קישורים בהודעה הקודמת, אל תתייחס.

Eyal Hershtik

New member
אמת אוניברסלית

בנוגע לאמיתות שציינת טלי רציתי להוסיף שאכן גם אני חושב שקיימות שתי אמיתות ולגביי גם קיימת האמת האוניברסלית ( המוחלטת ) שכרוכה באמת הפנימית אך מכיוון שקל לנו לראות את הקרוב לנו וזה אנו עצמנו אנו מאבדים במהלך הזמן את המודעות והיכולת לגשת לאותה אמת מוחלטת ונשארים רק עם האמת הפנימית. האמת החיצונית היא בלתי נפרדת גם מאיתנו היא קיימת בכל היקום צריך רק להיתעורר על מנת לראותה

מסכימה... זה מה שכתבתי בעצמי

רק יותר בקצרה... הבעיה עם זה שכל אחד רוצה להאמין במאה אחוז שלגנים שלו אין חשיבות והוא כמעט כל יכול. אבל בגלל כל ההוכחות הסותרות וקול ההגיון שבאדם, שמסרב להסכים עם הדיעה המעט חולמנית הזאת, קשה להביא את עצמך להאמין ב"אמת הפנימית" שלך במאה אחוז שיהיה אפשרי מבחינתו "לגשר על הפערים התורשתיים", ואפילו כמעט בלתי אפשרי... תמיד יהיה איזה שבריר שכלתני בתוכך שיפקפק בזה...

למעלה