תורה

hopaheya

New member
תורה

יש למישהו הסבר איך עם ישראל התחיל לקיים את כל המנהגים המוזרים האלה - ברית מילה, תפילין, וכולי? באותו נושא, מהגמרא אפשר להבין שהרבנים קיבלו מסורת מסויימת בעל-פה, מאבותיהם. "ר' אומר - קבלה למשה מסיני". איך המסורת הזאת, במידה והיא לא אמיתית התפתחה? (אף כי הרעיון שהייתה התגלות מאת סופרמן על-טבעי, והוא ציווה את כולם לחתוך לתינוקם את הבולבול ביום השמיני, קצת מוזרה)

rachel437

New member
הברית היתה נהוגה במצרים לפני זמן קבלת התורה

האיסור על אכילת עוף עם חלב היא מדרבנן ,איך אנשים קיבלו על עצמם איסור שחזל המציאו. ראה מה כותב הרמב'ם: "אבל סברת מי שחשב שגם הדינים שיש בהם מחלוקת קבלה ממשה, ונפלה בהם מחלוקת מחמת טעות בקבלה או שכחה, ושהאחד צודק בקבלתו והשני טעה בקבלתו, או ששכח, או שלא שמע מרבו כל מה שצריך לשמוע, ומביא ראיה לכך מה שאמרו משרבו תלמידי שמאי והלל שלא שמשו כל צרכן רבתה מחלוקת בישראל ונעשית תורה כשתי תורות, הנה זה חי ה' דבר מגונה ומוזר מאוד, והוא דבר בלתי נכון ולא מתאים לכללים, וחושד באנשים שמהם קיבלנו את התורה, וכל זה בטל". (רמב"ם הקדמה למשנה עמ' יא.) ביאור דבריו- לא יתכן שדבר שהגיע מסיני דור אחר דור שיהיה בו מחלוקת, וכל דבר שיש בו מחלוקת חייב להיות שלא מסיני הוא, כי אם לא כן אנחנו מערערים על מעבירי התורה ששיבשו את התורה בעת שהעבירו אותה לדור הבא אחריהם. לשיטת הרמב"ם כל הלכה שיש בה מחלוקת היא לא מסיני, יש מחלוקת על סדר הפרשיות בתפילין בין רבינו תם לסבו רש"י, למי נאמין, לנכד או לסבא? לפי שיטת הרמב'ם חייב להיות שסדר הפרשיות היא לא מסיני, ובכל זאת כל העם קיבל את שיטת רש"י. כך לדוגמא את קריאת שמע. מאימתי קורין את שמע בשחרים: משיכיר בין תכלת ללבן; רבי אליעזר אומר, בין תכלת לכרתן. (מסכת ברכות א,ה). איך יכול להיות שמצוה שכל יהודי מקיימה כל בוקר יש בה מחלוקת, הרי היהודים מקיימים אותה יום יום ברציפות מזמן קבלת התורה ללא שינוי, איך פתאום צצה לה מחלוקת? חייבים לומר שזאת המצאת חז"ל. האם מנהג כפרות ניתנה בסיני, מאות הלכות ומנהגים הם מדרבנן ובכל זאת העם קיבל. אפשר למכור לאנשים כל דבר. מליארד מוסלמים מאמינים מתפללים חמש פעמים ביום, גם עליהם אתה טוען שחייב להיות שאללה ציוה עליהם? הם צמים חודש שלם כל שנה, איך יכול להיות שמליארד מוסלמים טועים,כנראה שאללה ציוה עליהם לצום.

Lucy Wiggin

New member
צודקת../images/Emo45.gif

רייצ'ל, אני חייבת להגיד שאני אוהבת לקרוא את המסרים שלך.

rachel437

New member
תודה רבה

עכשיו אני רואה שלפחות שני אנשים קוראים את דברי, דרך אגב לידיעתכם אין לי מקלדת בעברית, אני מקלידה דרך תוכנה שהורדתי מהאינטרנט.

הרזבם

New member
העיקר, תמשיכי להקליד ../images/Emo13.gif

כיף לקרא אותך.

הסבר נכון מאוד!../images/Emo45.gif

גם אני מתעניינת איך התפתחו המנהגים השונים. אני דווקא עושה השוואה בין התרבויות העתיקות לזו שלנו ומוצאת הרבה מהמשותף.

Lu Tze

New member
אני לא רוצה להישמע כמו מחב"ת ממוצע,

אבל ידוע לך מאיפה צץ מנהג המילה מלכתחילה?

hopaheya

New member
מוסלמים

אולי אפשר לגרום לאנשים להאמין בכל שטות. אבל איך יתפתחו מנהגים מוזרים באופן ספונטני? מנהגים כמו מצות, תפילין, ברית, בשר וחלב, ודברים לכאורה לא הגיוניים לחלוטין - אתם חושבים שהתרבות היהודית בעלת נתייה ספונטנית להווצרות של טקסי OCD רבים? אם המצוות מבוססות על מנהגים קדומים של עם ישראל - מאיפה הגיעו המנהגים האלה במקור???

Lucy Wiggin

New member
לאחרונה נודע לי

שאכן, OCD אצל דתיים נוטה יותר להתבטא בדבקות יתר בדת, בעוד שאצל חילונים הוא מתבטא יותר בנרקיסיזם.

אז ככה

חלק מהמנהגים השונים נלקחו מתרבויות עתיקות שונות והותאמו ליהדות. חלק כתוצאה מדברים אחרים.

natan7

New member
תשובות

תשובות אלו לא ממני אלא מיהדות עם ישראל שקיבלנו מדור אל דור. מי שיתווכח עימם יכול להתווכח, אין זה ישנה את התשובות. כמו כן התשובות הללו מאד שטחיות. שאלות שעולות מהן ניתנות למענה גם. אך בעומק יותר. ברית מילה: ה' כרת ברית עם אברהם אבינו ע"י ברית מילה. כמו כן ציווה שסימן הברית יהיה גם לבניו של אברהם לעולם. תפילין: כי כתוב בתורה "וקשרתם לאות על ידך ולטוטפות בין עיניך". התושב"ע היא זאת שבעצם מפרשת ואומרת שהתפילין הן של ראש ויד המכילות פרשיות. תפילין שחורות ולא צבע אחר. מרובעות ולא צורה אחרת וכד'. תפילין וברית מילה הן מצוות שהטבה מהן אנו מקבלים גם בעולם הזה וגם בעולם הבא. (בעולם הזה, למשל: ברית מילה-חוסן ממחלות מסויימות כמו האיידס שהדבקתו בערל פי 6 קלה יותר) כמו כן הן חלות רק על גברים.

הרזבם

New member
תשובות?

>תפילין: כי כתוב בתורה "וקשרתם לאות על ידך ולטוטפות בין עיניך". התושב"ע היא זאת שבעצם מפרשת ואומרת שהתפילין הן של ראש ויד המכילות פרשיות. תפילין שחורות ולא צבע אחר. מרובעות ולא צורה אחרת וכד'.< נא הסבר מדוע דווקא שחורות ומדוע דווקא מרובעות. כיצד נקבע דבר זה? ומדוע אתה מקבלו אם אינו כתוב בתורה? אברם העברי סגר עם אלהים שזרעו יוולדו עם שלושת דרגות הרוחניות. מדוע, אם כן, לא סגר איתו שיוולדו ללא הערלה מלכתחילה?

Lu Tze

New member
אבל זה לא מה שהוא שאל.

" איך המסורת הזאת, *במידה והיא לא אמיתית* התפתחה?"

rachel437

New member
תפילין

"והסרתי את כפי וראית את אחרי - אמר רב חנא בר ביזנא אמר רבי שמעון חסידא: מלמד שהראה הקדוש ברוך הוא למשה קשר של תפילין".ברכות דף ז, א אלוהים הטריח את עצמו והראה למשה קשר של תפילין מדוע באותה הזדמנות הוא לא הראה לו גם את הפרשיות, מדוע הוא נתן לסבא ולנכד (רש"י ורבינו תם) לחלוק אחד על השני. ר' יוחנן משום ר' יוסי מנין שהקב"ה מתפלל שנאמר (ישעיהו נו) והביאותים אל הר קדשי ושמחתים בבית תפלתי תפלתם לא נאמר אלא תפלתי מכאן שהקב"ה מתפלל. מאי מצלי אמר רב זוטרא בר טוביה אמר רב יה"ר מלפני שיכבשו רחמי את כעסי ויגולו רחמי על מדותי ואתנהג עם בני במדת רחמים ואכנס להם לפנים משורת הדין. לא נראה מוזר שאלוהים מתפלל, למי הוא מתפלל? יש ישות יותר גדולה ממנו? הנה ראיה שאין מסורת מסיני על התורה. "שלושה ספרים מצאו בעזרה, ספר מעוני, ספר זעטוטי, וספר היא. באחד כתוב מעון אלהי קדם, ובשנים כתוב מענה אלהי קדם, וקיימו שנים וביטלו אחד. באחד מצאו כתוב וישלח את זעטוטי בני ישראל, ובשנים כתוב וישלח את נערי בני ישראל, וקיימו שנים וביטלו אחד. באחד מצאו כתוב תשע היא, ובשנים כתיב אחד עשר היא, וקיימו שנים ובטלו אחד" ירושלמי תענית פרק ד' הלכה ב דף כ:

למעלה