"תוספתא"

"תוספתא"

מתי נכתבה? איפה? למה? ושלל השאלות שאתם יכולים להעלות על דעתכם, אני אשמח לקבל עליהן תשובות (נ.ב. גנגי, אני זוכר שהבטחת לי פרוט בענין הדקדוק וטעמי המקרא ולא נתת עדין
)

מוגג

New member
שוב אני נאלץ לענות?

אינני יודע במדויק. התוספתא היא למעשה אוסף של ברייתות, כלומר, הלכות שנאמרו על ידי תנאים, אך לא נכנסו למשנה. רוב הברייתות הללו מצוטטות בתלמוד. את המשנה ערך רבי יהודה הנשיא וכידוע הוא התבסס על משניות שנאמרו בעל פה גם התוספתא היא אוסף של משניות כאלה שקובצו יחדיו כתוספת למשנה. מתי בדיוק נערכה והועלתה על הכתב, אינני יודע. בדור הקודם כתב וחקר את התוספתא הגאון ר´ שאול ליברמן. כדאי לפנות אל ההקדמה שלו לתוספתא. כמו כן, צירפתי כאן מאמר מעניין בנושא.

hillelg

New member
תוספתא

את התוספתא ה"רשמית" ערך ר´ חייא, תלמידו של רבי; עקרונית היא נועדה להיות תוספת והרחבה למשנתו של רבי יהודה הנשיא, שהיתה מתומצתת ביותר. היו גם קבצים חיצוניים אחרים של ברייתות, פחות מהימנים מהתוספתא של ר´ חייא. עד כאן (בערך) מה שידוע לי.

איתמר ש

New member
הלל, מה זה?!

עדיין לא חזרת לישיבה?
נו, טוב, לכבוד היומולדת מותר...
לגבי הקטע שהפקעת לטובת הפורום - באמת חלק מהאנשים שראו את זה היו בטוחים שהורידו את זה מהאינטרנט; אז עכשיו יש להם על מה לסמוך. (עוד לא דיברתי עם בעהמ"ח, אבל אני די בטוח שהוא יהיה מאושר לשמוע על הפירסום הכלל עולמי שנפל בחלקו
...)

hillelg

New member
קיבלתי את הנזיפה בשתיקה...

ואפילו לא אמרתי "מי שמדבר"...
תראה שחברים שלי יהיו בטוחים שאו-טו-טו אני מתארס

hillelg

New member
מוגג!

אתה לא יכול ללמוד קצת מ"המודיע"? לא לכל אחד מצמידים את התואר "הגאון ר´". לשאול ליברמן נהוג להצמיד רק את התואר "ר´".

בי

New member
משנה ותוספתא

הן הלכות התורה שבעל פה, שכשמן כן הן. אלו היו הלכות שנוסחן היה מתומצת ביותר, הן כדי להקל על הזיכרון והן בגלל הצורך בדיוק בניסוח בהיותן בעצם חוקים. היו אנשים מסויימים, בעלי זיכרון טוב במיוחד, שהיו משננים את ההלכות. מכיוון שזו היתה תורה שבעל פה, פרשנות לתורה שבכתב, והיא נאמרה בע"פ ע"י המשננים בבתי המדרש השונים, מדרך הטבע נוצרו כמה מקבילות לאותה הלכה, בשינויי נוסח שונים. חתימת המשנה מקובלת כשנת 200 לספירה, ע"י רבי, הוא רבי יהודה הנשיא. סומכים את כתיבת המשנה לפסוק "עת לעשות לה´ הפרו תורתך", כלומר, שהזמנים היו כ"כ קשים שהיה צורך השעה לעבור על האיסור של כתיבת הדברים שבעל פה. כאמור, התגלגלו כמה נוסחים לאותה משנה, בהתאם למשנן, בהתאם למקומו, וכשהעורך היה צריך לסגור את החיבור, היה עליו להחליט איזה נוסח, איזו משנה, הוא מעדיף, והיא זו שנכנסה לקובץ שנתקבל ע"י העם, הוא המשנה. (ד"א, המלה "משנה" משמעה, לשנות, לחזור שוב ושוב, וזה מה שעשה שונה ההלכות בע"פ = התנא). ממילא נשארו למשניות מקבילות, והן אלה שיצרו את התוספתא. המשניות החיצוניות הללו, שלא נכללו במשנה, הן הברייתות. תוספתא = התוספת.(א´ בסוף מילה בארמית = ה´ הידיעה), אם כי שם זה לא לגמרי מתאים לה, שכן זה היה אוסף הלכות שאינו תלוי במשנה, וממילא איננו תוספת עליה. התוספתא חשובה כהשלמה למשנה וכמקור עזר חשוב להבנתה. יש בהלכותיה תוספות על המשניות, יש פרשנות של המשניות, יש הוספת פרטים, יש דיונים בפרטים שהמשניות לא מתייחסות אליהם, יש הוספת כללים שאין במשניות ומובאות דעות של חכמים אשר אינם נזכרים במשניות. התוספתא מחולקת כדוגמת המשנה לששה סדרים והסדרים מחולקים למסכתות והמסכתות לפרקים ולהלכות. רב שרירא גאון אכן כותב באיגרתו כי ר´ חייא (בן דורו של רבי) סדר את התוספתא. ר´ חייא חיבר קובץ משניות שכלל גם פרשנות ופסיקה על משנת רבי אך גם הלכות קדומות. זה היה קובץ עצמאי, לא תוספת על משנת רבי אלא מקבילה לה, אבל נראה שעריכה סופית של התוספתא מאוחרת יותר, שכן ר´ חייא עצמו נזכר בתוספתא. (את זה כותב יוסף שכטר, אבל אני חייבת לציין שזה ממש תירוץ קלוש. הרי את המשנה ערך רבי, הקשה לומר שהוא לא מוזכר במשניות. בכל אופן, גם ע"צ מלמד מגיע בספרו למסקנה שלא ר´ חייא הוא עורך התוספתא, ואין לי חשק להתחיל לנבור בספרים ובמחברות בשעה זו...)

למעלה