תואר בארכיאולוגיה

freebourn

New member
תואר בארכיאולוגיה

היי, אני שוקל להתחיל שנה הבאה תואר בארכיאולוגיה, תמיד התעניינתי בהיסטוריה ובכל מה שקשור, כמה שאלות לחלקכם פה שלמדו/לומדים ארכיאולוגיה איפשהו: 1- ראיתי שאפשרי ללמוד במס' מקומות, אוני' חיפה, תל אביב, העברית, בן גוריון. איפה נחשב הכי יוקרתי/איכותי ללמוד לתואר הזה? בינתיים הכי נחמד נראה לי באוני' העברית, האם אתם ממליצים מקומות אחרים? בהתבסס על המרצים, משאבים, ויוקרת התואר. 2- ידוע לי שקצת קשה למצוא עבודה בתחום הזה, האם יש פה אנשים שמצאו תפקיד מעניין בתחום והאם יש לכם תואר ראשון או שני בתחום? אגב שמעתי שהעלויות לקראת 2012 הולכות להתכפל כמעט ברוב האוניברסיטאות בארץ, זה נכון? תודה!

Lakedaimon

New member
תשובות לפי מיטב הבנתי:

1. כל אוניברסיטה חזקה בתחומים אחרים. חיפה היא בלעדית לתת ימי, ירושלים חזקה בברזל וקלאסי, באר שבע יותר חזקה בפרהיסטוריה, תל אביב יותר בפרוטוהיסטוריה וברזל, בר אילן בברזל. מבחינת מקומות ללמוד בהם, הכי קל לבחור כשהולכים לימים פתוחים ובודקים, או אם יש לך חברים שלומדים במקום. מרצים בסופו של דבר הם בני אדם ואתה מסתדר (או לא מסתדר) עם מה שיש. משאבים יש לכל האוניברסיטאות. כל אוניברסיטה נותנת תואר ישראלי, אני לא חושב שיש תואר בארכיאולוגיה שהוא יותר יוקרתי מהשאר. 2. אם אתה טוב במה שאתה עושה, אתה תמצא עבודה. העבודות בתחום הם בעיקר ברשות העתיקות, באקדמיה ובגופים פרטיים. לי יש תואר ראשון (עוד 4 נק') ויש לי עבודה בתחום. 3. אין לי ידיעות לגבי הגדלת השכ"ל.

freebourn

New member
תודה רבה על התשובות

איך אני יכול לברר מתי יש יום פתוח למדעי הרוח באונברסיטאות?

Lakedaimon

New member
ברדיו ובעיתונות

יש פירסום לימים פתוחים בערך שבועיים לפני. לפעמים יש גם פה (או בשאר פורומי הסטודנטים בתפוז) פירסומים שלהם.

וכשאתה הולך לימים הפתוחים

תתעניין גם במה שאפשר ללמוד במקביל לארכיאולוגיה. השאלה השניה שלך היא פרקטית וחשובה. אין הרבה עבודה בארכיאולוגיה. אולי התחום השני שתלמד יהיה יותר מכוון-עבודה ואת הארכיאולוגיה תלמד למען ההנאה והרחבת האופקים. לשאלתך הראשונה, כמו שכבר ענו לך, אין הבדל של ממש ביוקרת התואר ובמה שהוא מאפשר לך לעשות.

פצאלי

New member
עדכון לגבי חיפה

החוזק של חיפה אינו רלוונטי בתחום התת ימי מכיוון שהוא מיועד לתלמידי תואר שני בלבד והוא גם לא שייך לחוג לארכיאולוגיה אלא לחוג לציוויליזציות ימיות (שלמעשה שייך היום לתחום בית הספר ללימודי ים). חיפה חזקה מאוד ומובילה בפרהיסטוריה ובתחום הספציפי של ארכיאוזיאולוגיה. לגבי שאר האוניברסיטאות ההגדרות כאן יותר תלויות פרסונות ספציפיות. אני לא הייתי מגדיר את תל אביב כמתמחים דווקא בפרוטהיסטוריה (שבב"ש חזקה יותר) אלא דווקא בברזל. כנ"ל ב"ש יותר "חזקה" בפרוטהיסטוריה (ואני לא חושב שיש שם פרהיסטוריונים מובילים יותר מבאוניברסיטאות האחרות - רוזן וגלעד כבר מזמן שייכים לפרוטהיסטוריה). השאלה הבסיסית היא אם יש לך נושא ספציפי שמעניין אותך? אחרת כל העדכונים לא רלוונטים ואתה צריך פשוט לבחור מה שיותר נח לך (מקום מגורים, עבודה וכו). לגבי שכ"ל - כל שנה יש שמועות חדשות ובכל מקרה העלות תהיה זהה בכל מוסד אקדמי. אגב, יתרון יחסי של האוניברסיטה העברית היא האפשרות הרבה יחסית להשתלב בחפירות פעילות בירושלים כבר במהלך התואר הראשון (השכר "קצת" פחות מהיי-טק אבל הנסיון שווה זהב....)

Lakedaimon

New member
ב"חוזק"

התייחסתי לאחוז החוקרים במוסד המתעסקים בתחום ספציפי (פרהיסטוריה, פרוטוהיסטוריה, אגיפטולוגיה, ברזל, קלאסי ומאוחר). לדוגמא, היום היחידים שמתעסקים עם ארכיאולוגיה מוסלמית וצלבנית הם בר אילן והעברית, בשאר האוניברסיטאות החוקרים עוסקים בזה כנספח, לא באופן מוחלט.

פצאלי

New member
רק לידיעה בחיפה עוסקים בצלבנית בצורה מעמיק

דר' אדריאן בועזמהחוקרים המובילים בתחום בארץ

Lakedaimon

New member
אני מכיר את עבודותיו

אבל שוב, כשכתבתי על חוזק, התכוונתי למספר החוקרים במחלקה המתעסקים באותו תחום.

סליחה על הבורות...

מה ההבדל בין פרהיסטוריה לפרוטוהיסטוריה?

תשובה ללא אחריות

פרוטו מציין סמיכות, פרה מציין קדימות. ובמונחים כרונולוגיים - פרה-היסטוריה ההיא כל התקופה שקדמה להיסטוריה. ופרוטו-היסטוריה היא רק התקופה הקצרה הסמוכה לתחילת ההיסטוריה.

Lakedaimon

New member
האבחנה היא בעייתית

אך איך שכתבת אותה היא בגדול נכונה. כשאני מתכוון ל: - פרהיסטוריה - אני מדבר על מראשית התרבות החומרית של האדם, דוגמא לצורך העניין יכולה להיות אוסטראלופיתקים, ועד הניאולית הקדם קיראמי. - פרוטו-היסטוריה - מהניאולית הקראמי ועד הברונזה המאוחרת. משם אנחנו מתחילים להיכנס לויכוחים של מתי התחיל הברזל ואין לי כוח לזה...

מעניין איך החלוקה הזו צמחה

בכל מקרה - אוסטרלופיתקים זה לא כל כך אדם (=הומו)... (חשבתי שהפרהיסטוריה מתחילה מהופעת ה"הומו" (הביליס) - משהו כמו 2 מיליון BP.)

Lakedaimon

New member
כיוון שאנו עוסקים בתרבות חומרית

אם אינני טועה, גם לאוסטרלופיתקים יש תרבות חומרית כלשהי. אבל כיוון שאינני פרהיסטוריון, יכול להיות שאני טועה....

כעת אני רואה

שבויקי האנגלית נותנים הגדרה שונה (והחלוקה בהתאם שונה גם כן) פרוטו-היסטוריה - התקופה שבה באותה תרבות עדיין לא הומצא הכתב, אך במקומות אחרים כבר הומצא הכתב. והיא מקבילה לתקופה הכלכוליתית-ברונזה. סיליבוס של כמה קורסים מאושש את הנאמר http://mondrian.tau.ac.il/humanities/yedion/05-06/syllabi/single_syllabi/06711016.html

ההגדרה שהביא Lakedaimon מדוייקת יותר

פרוטו-היסטוריה היא מהתקופה הניאוליתית. אני מכירה חוקרים שכוללים גם את הנטופית, מכל מיני סיבות. אבל בגדול, הפרוטו-היסטוריונים שאני מכירה (וזה מדגם גדול ואני ביניהם) מתחילים כבר בתקופה הניאוליתית ובטח ובטח שהכלקוליתית נכללת למרות שלא הומצא כתב בתקופה הכלקוליתית.

פצאלי

New member
עד הברונזה המאוחרת?

פעם ראשונה שאני שומע דעה שהפרוטהיסטוריה ממשיכה כל כך מאוחר. אני הייתי מסתפק עד הברונזה הקדומה.

Lakedaimon

New member
אני מניח שזה גם תלוי גיאוגראפית, לא?

הרי בכל תרבות התקופה נמשכת לזמן אחר - בבריטניה לדוגמא, תקופת הברזל ממשיכה עד תחילת הרומית, היכן שהוא במאה ה1 לפנה"ס.

תודה על התגובות והמיני-דיון המעניין ../images/Emo13.gif

זו היתה האינטואיציה שלי, לא הייתי סגורה על זה

למעלה