תהליכי שינוי

zamibc

New member
תהליכי שינוי

שלום לכם את המאמר הרצ"ב פרסמתי היום ב"ניבים" - הדו שבועון של קיבוץ געש הייתי שמח לקבל תגובות תודה זמי בן-חורין קיבוץ געש שינויים בפתח זמי בן-חורין אני נשאל לאחרונה על ידי חברים מה דעתי על תהליך השינוי שאנחנו עוברים, תשובתי היא שאני חושב שהפעם התהליך יצליח, שאכן נשכיל לבצע התאמות באורחות חיינו כך שרובנו נמצא במצב טוב יותר מאשר אנו נמצאים כיום. אולם ההצלחה אינה מובטחת, על מנת לבצע מהלך שינוי מוצלח יש לקיים מספר תנאים מקדימים: · נכנסנו שווים לתהליך השינוי, נצא ממנו שווים. צבירה דיפרנציאלית מכל סוג שהוא לא תבוא מהקופה הציבורית אלה מיגע כפיו של החבר בפרק הזמן שלאחרי השינוי. · על התהליך להיות דמוקרטי משתף, הגון, פתוח ושקוף לכל. · על הצוות המוביל את התהליך להיות קשוב להלכי הרוח בחצר הקיבוצית, להאזין לרוב, אך להיות קשוב מאוד לאלו שבשוליים. · יש לחתור להסכמות רחבות ככל שניתן, מצב שבו תוכנית עוברת ברוב של 66% (שיתכן ויעמוד במבחן החוק היבש) אומר שנכשלנו בקיום התהליך וסביר שנכשל בביצוע. · יש ליצור מערכת של איזונים ופיצוי לאלו שימצאו עצמם נפגעים באופן בולט מיישום תוכנית השינוי (מעין אפליה מתקנת). · יש להתייחס נקודתית לצבירת זכויות פנסיה וקופות גמל של עובדי חוץ שהסכומים שהצטברו בהם במהלך שנות העבודה של חבר הקיבוץ שייכים לקיבוץ ולא לחבר שצבר אותם (כשהחבר האחר שעבד בקיבוץ לא נהנה מקופות גמל וזכויות פנסיה), סכומי הפנסיה שהצטברו בקופות ישמשו להבטחת פנסיה מטרה אחידה לכל החברים הזכאים ביום הקובע. · על הציבור להבין שאנחנו משחקים בגבולות מגרש ידועים מראש, על מנת שיהיה לכולם יותר יש להצליח ולהתאמץ יותר ולהגדיל את העוגה העומדת לחלוקה. בלי הגדלת "העוגה" לא יהיה ניתן לבצע תוכנית דיפרנציאלית מבלי לפגוע בקבוצות חברים (מתמטיקה פשוטה). · חלוקה דיפרנציאלית (בכל שיטה) תתקיים רק לאחר שימולאו כל התחייבויות הקיבוץ לחברים ולבעלי חוב. · אי אפשר לאכול את העוגה ושגם תישאר שלמה – אי אפשר לשייך את כל הנכסים היצרניים והמניבים לחברים מחד, ומאידך לצפות שהקופה הציבורית תמצא דרכים לממן מערכת סעד ועזרה הדדית מפותחת. אומר, יש להשאיר בידי הציבור (הקיבוץ) משאבים כלכליים מנוהלים ביעילות שיתמכו ויממנו את מנגנוני הערבות והתמיכה בו רובנו מעונינים גם במודל הקיבוצי המשתנה - פנסיה, בריאות, חינוך, הבטחת הכנסה. · יש לחתור למצב בו לא יהיו חברים שיישארו מאחור בתהליך השינוי – כולם נשארים "בסירה אחת" ומגיעים לגדה השניה ביחד ובשלום. להל"ן י"ג נקודות חובה להתייחסות בתהליך השינוי א. הבטחת פנסיה שוויונית המבטיחה קיום הוגן (מעוגנת בחוזה ובמקורות בטוחים), כולל העברת זכויות פנסיה מצטברות של עובדי חוץ לשליטה מלאה של הקיבוץ. ב. הבטחת זכויות רפואיות (שוטף, קטסטרופה וסיעוד). ג. השוואת תנאי דיור לכל החברים (או פיצוי שווה ערך) על פי מודל מוסכם והערכת שמאי. ד. הבטחת השכלה וחינוך לכל הילדים (ברמה שלא תפחת מהרמה טרום השינוי). ה. הבטחת הזכות להמשיך להתגורר בגעש לבנות ובני הקיבוץ (הרחבה קהילתית לבני הקיבוץ). ו. כיבוד זכות מועדפת לעבודה במפעלי הקיבוץ במחירי השוק לכל חבר(ה). ז. אין פגיעה בזכויות שנרכשו על ידי החברים (אין שלילת זכויות או הענקת זכויות רטרואקטיביות). ח. זכויות החבר נרכשות עם הזמן (המשך "רכישת וותק" באגודה השיתופית באם זו תמשיך להתקיים). ט. שיוך נכסים יצרניים רק במסגרת תוכנית כלכלית מקיפה ברת מימוש המתחשבת בצרכי הקהילה ובעומק הביטחון הסוציאלי הנדרש. י. קיום זכות הורשה (במסגרת תוכנית כלכלית מקיפה ברת מימוש). יא. הטמעת מערכת ביקורת ובקרה חיצונית אפקטיבית, יעילה ובלתי תלויה. יב. שחרור הקהילה מערבות לפעילות הכלכלית של המגזר העסקי. יג. כל הזכויות מעוגנות בחוזה בין האגודה לחבריה מגובה בביטחונות למימוש ההסכמים. מילוי תנאי סף אלו יבטיחו המשך קיום קהילה החיה בשלום עם עצמה , ותבטיח המשך קיום קהילה חזקה ויציבה.

MsUnderstood

New member
אוקי...

אתמול במקרה הייתה לנו שיחה עם מזכיר הקיבוץ,גם על השינויים שיכולים להיות בקיבוץ,אז זה טרי לי בראש. נתחיל מזה שאני לא חושבת שצריך לעבור לשכר דיפרנציאלי מכל סוג,אני עדיין אוהבת את הדרך התנהלות של הקיבוץ כיום ואת זה ששומרים עוד על עקרונות סוציאליסטים. בקשר למה שכתבת,אם כבר עוברים שינוי וכבר הקיבוץ פועל לפי שכר דיפרניציאלי,הדברים שהתייחסת אליהם נכונים מאוד. צריך להבטיח שהחינוך ישאר באותה הרמה,צריך שהפנסיה תסודר,צריך לדאוג שיהיה ביטוח רפואי.אי אפשר סתם ככה ל"פרק" את הקיבוץ ואיש איש לעצמו,ובגלל זה גם יש רמות שונות של הפרטה דיפרנציאלית,שכך נוצר מצב שאולי אנשים מקבלים שכר לפי שעות העבודה שלהם או לפי מעמדם בעבודה,אבל עדיין הקיבוץ דואג שאף אדם לא יקרוס לאחר השינוי. חשוב שמישהו יפקח על הנעשה בזמן מעבר השינוי בקיבוץ,כדי שיראו באמת שהכל הולך טוב. שיהיה לכם בהצלחה בשינוי? (נשארו עוד צעירים עם רצון לחזור לקיבוץ שהיה
)

zamibc

New member
אכן כן, אין מי יודע מה תגובות למאמר

או שהקיבוצניקים עייפים, רדומים או שלא יודעים מה קורה אתם, או שהגולשים בפורום זה צעירים והשינויים לא ממש מענינים אותם, אז תפנו את המאמר להורים, אולי זה יענין אותם. תודה

9910

New member
סוף סוף היה לי זמן לקרוא

אני מסכים אחד לאחד עם מה שכתבת,אולם בפועל המצב שונה בגלל בעיות של פוליטיקה פנימית שגוררת מלחמות ירושה ודאגות לאינטרסים של שכבות מצומצמות.בעיה נוספת היא העובדה שרוב הקיבוצים הולכים לשינוי רק כאשר כל וכל הקיצין והמצב הכלכלי שלהם גרוע עד גרוע מאוד ובשל כך ה"עוגה" מצומצמת מאוד,במצב כזה מישהו חייב להיפגע מכיוון שאין מספיק כסף לדאוג לכולם,ורוב הנפגעים הם משפחות בעלות מספר ילדים בגיל בית ספר ובעיקר הפנסיונרים.להשקפתי האישית רשת הביטחון,בגלל הקשיים שמניתי היא צעד אחד קדימה מדי ואילו המודל המשולב עדיף משום שהוא משאיר את האחריות לחלשים בידי הקהילה ומשאיר שוויוניות מסוימת שמאפשרת לכולם להתחיל את החיים החדשים כאשר הם מסוגלים להתקיים בכבוד,עם זאת כאשר עושים רשת חכמה בעלת מס גבוה יחסית עם איזונים מתאימים ניתן להגיע לתוצאה דומה.הדבר החשוב ביותר מבין הנקודות שציינת הוא שהשינוי צריך להעשות תחת ההסכמה האחבה ביותר שניתן לגבש ולכן אסור למובילי המהלך לדחוף לאישור המודל כמה שיותר מהר אלא עליהם להיות קשובים ולא להתבייש להחזיר את המודל לשיפורים לפני שגורמים לאנשים להצביע על משהו שהם יתחרטו עליו אחר כך.

meitush123

New member
למה ההיסטריה לשינוי?

תסתכלו קצת מסביב, בקיבוצים שהתפרקו מסביבכם.

למעלה