תדר שידור 102FM

pianonet

New member
תדר שידור 102FM ../images/Emo35.gif

אני גר באיזור ראשון לציון ומוזר שאני מצליח לקלוט את תחנת הרדיו 102 FM רדיו תל אביב גם בתדרים אחרים מחוץ מ 102 FM, מדובר בכעוד 4-5 תדרים שאפשר לקלוט בהם את התחנה, אך כמובן בעוצמה חלשה יותר ולשם כך השתמשתי באנטנה גדולה. יש לציין שתחנה זו נקלטת בצורה חזקה באיזור שלי. גם התחנה 106 FM שזו תחנה חינוכית שחלק מהזמן משדרת תוכניות נוער וחלק מהזמן משדרת את רשת ב', גם תחנה זו שנקלטת חזק באיזור שלי, נקלטת בעוד כ 2 תדרים, בחלק מהתדרים האלה קולטים את 102 FM ואת 106 FM בו זמנית. בדקתי את הדבר הזה ב 2 מקלטי רדיו שונים. שאלות: 1. כיצד זה ייתכן שקולטים את התחנה בתדרים נוספים? בדקתי באתר הרשות השניה ויש רק משדר אחד שהוא בת"א ומשדר בתדר 102 FM. האם אני קולט את ההרמוניות של המשדר? אם כן, כיצד נותנים לזה לקרות? זה יכול לשבש קליטה של תחנות אחרות ותדרים שמחוץ לספקטרום הרדיו המסחרי. לפי מה שידוע לי, הרמוניות מתרחשות בדר"כ במשדרים לא מקצועיים או שטופלו בצורה לא נכונה. מוזר, המשדר חוקי. 2. מעניין לדעת אם יש משדר אחד שנמצא בת"א ומשדר בעוצמה כל כך חזקה שנקלטת היטב בראשון לציון. אם כן, אז ההפרעות של תדרי ההרמוניה בת"א צריכים להיות הרבה יותר חזקות. לא כך? התדרים שבהם קלטתי את 102 FM מלבד התדר המרכזי 102MHZ הם: (התדרים לא מדוייקים כי אני עובד עם רדיו בעל סקאלה ולא רדיו דיגיטלי, משום שכך יותר קל לחפש תחנות שונות) 102.5, 101.5, 98.5, 98, 97, ואולי גם בתדר 87.8 וב- 109. התדרים לא מדוייקים, ובחלק קולטים חזק יותר ובחלק חלש יותר. אשמח אם מישהו גם יבדוק את זה. תודה.

4Z1PF

New member
הרמוניות

תדרי ההרמונייות הם תדרים בכפולות שלמות של התדר היסודי, לכן אין באפשרותך לקלוט אותם, גם אם הם קיימים. למשל תדר ההרמוניה הראשונה של 102 הוא 204. תדר ההרמוניה השניה 306 מה"ץ, וכו'. מה שאתה קולט הוא עירבול כלשהו עם תחנה אחרת שנמצאת בסביבתך או תוצר שנובע ממקלט הרדיו שלך, שהוא כנראה אינו מהמשובחים ביותר. האם המקלט שלך מכיל גם את תחום ה- AM (530-1600KHz אם כך הסטיות שאתה מדבר עליהם נובעות מתב"מ ה- AM שהוא כחצי מגה-הרץ ( 455 קילוהרץ). נסה לקלוט במקלט טוב יותר או מקלט ללא AM. דרך אגב "אנטנה גדולה" כפי שאתה מציין, אינה אנטנה טובה יותר, יכול להיות להפך.

pianonet

New member
תגובה

תודה על התגובה המהירה, אני לא כל כך מסכים שזה רק בקפיצות שלמות, יש קפיצות גם יותר קטנות. יש לי בבית משדר FM קטן פשוט ואם נגיד הוא משדר ב 93 מגה הרץ אז ניתן לקלוט את אותו שידור בעוצמה יותר חלשה במשהו כמו 104 מגה הרץ. ואגב, באותו תדר משנה (הרמוניה) שומעים את השידור בעוצמה חזקה יותר (הצליל חזק יותר, לא עוצמת השידור), וכך אותו דבר היה עם התדרים שקלטתי מ 102 מגה הרץ. גם כהוכחה לכך היא העובדה שזה קורה בתחנה המשדרת בעוצמה רבה: משדר FM פשוט ליד מקלט רדיו נחשב למקור שידור חזק ולכן נקלטים ההרמוניות, תחנת הרדיו 102 מגה הרץ מאוד חזקה באיזור שלי ולכן נקלטים ההרמוניות. אשמח לקבל את תגובתך.

זה קורה ביגלל העוצמה החזקה

של המשדר והאנטנה שעל הגג . ניתן ליפתור את הבעייה על ידי חיבור אנטנה ביתית או סתם חוט קצר . שמוריד את עוצמת היניקה של הערוץ החזק . אבל אז לא יקלטו תחנות רחוקות וחלשות . בתחנות טלויזיה אים יש ערוץ חזק וערוץ חלש . אז יש מיקסר לשני ערוצים . ואת הערוץ החזק מנחיתים . ב6-8-12DB . ערוץ 1 ניקלט פעם מימגדל שלום הייה מאוד חזק וערוץ 2 מירושלים חלש אז היו שמים מנחת על ערוץ 1 . בערוצי FM לא ניתן להחליש את החזק .ולהשאיר את החלש ללא הנחתה

pianonet

New member
אבל למה זה קורה?

כתבת איך ניתן לפתור "בעיה" כזו. אבל ממה זה נובע? ההשערה שלי שאלו הרמוניות שידור.

4Z1PF

New member
הרמוניות פעם שניה

כנראה לא הסברתי את עצמי הייטב. אתה משתמש במושג הרמוניות וכנראה אינך יודע בדיוק מה זה. כפי שציינתי קודם: הרמוניות מופיעות רק בכפולה של תדר היסוד, הן אינן יכולות להופיע בתדרים אחרים. מכאן חשב מהם תדרי ההרמוניה של התחנה שאתה רוצה לקלוט. קליטת תחנה במספר מקומות על הסקלה נובעת בגלל תופעות אחרות לדוגמה "ערב איפנון" crossmodulation או intermodulation. תופעות אלו יקרו למשל כאשר קיים רכיב לא לינארי במקלט שגורם לערבול של מספר תחנות עם התחנה הרצויה שלך והתוצאה יכולה להיות מה שקורה לך. דוגמה נוספת היא הווצרות חלודה על מגעי האנטנה. הדבר יוצר תכונה הדומה לרכיב לא לינארי כמו דיודה. גם כאן נקבל את התופעה הנ"ל. כפי שנכתב כאן על ידי קודמי, גודל האנטנה היא גורם משפיע לרעה על הקליטה. הקטן את האנטנה, ויתכן מאוד שהכול יבוא על מקומו בשלום. כפי שציינתי בעבר, גודל האנטנה אינו קובע. בנושא ההרמוניות אנסה למצוא מאמר שכתבתי על הנושא ואתן לך קישור אליו, כדי שתוכל להשלים את החסר לך בנושא.

4Z1PF

New member
לקרמר

התופעה שציינת נכונה! אין לחבר למגבר (במקרה שלך מיקסר אלקטרוני) אות חזק ואות חלש. האות החזק מדכא את החלש. הפתרון הוא להנחית את החזק, כפי שציינת. או לחזק את החלש עם מגבר תורן. ההחלטה מה עושים תלויה בעוצמת האותות וביחס אות לרעש שהם נקלטים.

אני גר בחיפה בנווה שאנן

לא רחוק מביתי ישנם המשדרים של בזק רשת ג בתדר 105.5 זו עוצמה המגיע עד באר שבע .אים אני מחבר אנטנה חיצונית לטיונר FM ללא הגברה . הטיונר ניסתם כימעט . רשת ג מופיע בכמה מקומות . אז חיברתי חוט קצר 20 ס"מ . ליד הטיונר . והקליטה טובה יתר התחנות לא מעניינות אותי . רק שרים ישראלים בברכת חג שמח וכשר

הייה לי מיקרה במרכז הכרמל

אדם הייה לו טיונר FM אנלוכי . קלט עים אנטנה פנימית סביר את ערוץ 88FM המשדר נימצא בחיפה . אמרתי לו נתקין לך אנטנה על הגג ישפר לך את העוצמה . אבל במרכז הכרמל נימצאים כול מיני משדרים . פלא פון, מכשרי קשר ,וכ' והם סתמו את הטיונר ביכלל.עים אנטנה חיצונית . עוצמת היניקה עלתה לפחות ב25DB והתדרים של מכשרי הקשר סתמו את הטיונר . בסוף היחזרנו את האנטנה הפינימית לקליטה

למעלה