תגלית ותעלומה

אקשט

Member
תגלית ותעלומה

אני נכד-נכדו של הרב חיים-דוד-שלמה (להלן: חד"ש) עקשטיין, שהיה רב בנובידבור שליד גרודנו, עד מותו בשנת 1916. אשתו של חד"ש הייתה טויבע שרה, וידועים לי גם פרטי ששת ילדיו, ולא הרבה מעבר לכך. לאחרונה קיבלתי מחד"ש דרישת שלום מרגשת ומפתיעה. מצאתי סדרה מרתקת שהתפרסמה בשנת 1900 בעיתון "הצפירה" תחת הכותרת "דעת הרבנים לטובת הציוניות". מדובר ביוזמה שנקט שמואל יעקב ראבינאוויץ על רקע עליית הציונות במזרח אירופה ועל רקע ההתנגדות לה בחוגים דתיים רבים. הכותב פנה לרבים מרבני פולין רבתי וביקש מהם מכתבי תמיכה בציונות. הפרק הראשון בסדרה כולל רשימה של עשרות רבנים שנעתרו לו ושלחו מכתבי תמיכה (הרשימה מסודרת לפי א"ב של מקומות). במשך כשלושה חודשים מובא מבחר של כעשרים מהמכתבים. אחד מהרבנים ברשימה הוא חד"ש, סב-סבי הנ"ל. והרי לינק: http://www.jpress.org.il/Default/Sc...alse&tauLanguage=&ViewMode=GIF&Continuation=3 עד כאן הכול טוב ויפה. אבל כדרכן של מציאות שכאלה, התעוררו אצלי שאלות חדשות, ואבקש את עזרתכם בהתרתן. המשך יבוא.

אקשט

Member
תגלית ותעלומה - חלק שני

ועכשיו שתי השאלות - אחת קטנה ואחת גדולה. השאלה הקטנה: כאמור, מצאתיאת חד"ש ברשימת כותבי המכתבים, אך את המכתב עצמו לא מצאתי. במאמר הראשון מצהיר הכותב שבכוונתו לפרסם בספר את כל מכתבי הרבנים התומכים בציוניות ["אמרתי להדפיסם ראשונה בהעתונים ואחרי זה יבאו בספר..."]. אודה למי שיוכל לסייע באיתור הספר אם אכן יצא לאור. ב HEBREWBOOKS מצאתי את "הדת והלאומיות" הכולל את מכתבו של המחבר אל הרבנים, אך אינו כולל את המכתבים עצמם. והשאלה הגדולה: בפסקה של נובידבור ברשימת הרבנים הנ"ל מופיעים שני שמות (וזו הפתעה. בכל המקומות האחרים מופיע שם אחד). מצורף צילום. על השם הראשון (חד"ש) דיברנו. השני, משה מרדכי, הוא התעלומה. סבי, נכדו של חד"ש, נקרא משה מרדכי עקשטיין. אבל לא בו מדובר. בשנת 1900 הוא היה רק בן 12... בוודאות, אף אחד מבניו של חד"ש לא היה משה מרדכי. ככל הידוע לי לא היה לחד"ש אח בשם משה מרדכי (או אח בנובידבור בכלל, או אח בשם עקשטיין בכלל). אם כך, מיהו משה מרדכי עקשטיין הזה? אני מבקש להעלות כמה חלופות לפתרון ומבקש את חוות דעתכם עליהן: א. היה בנובידבור רב נוסף בשם משה מרדכ עקשטיין. אולי קרוב רחוק. העובדה שגם לסבי קראו משה מרדכי היא מקרית. הסבירות בעיניי: נמוכה. ב. משה מרדכי עקשטיין אינו שייך לנובידבור ואיננו שייך למשפחה. עורך הרשימה שייך אותו לכאן בטעות בגלל שם המשפחה הזהה (ידוע לפחות על משה מרדכי עקשטיין מפיעטרקוב באותה תקופה). הסבירות: בינונית. ג. כמו בכל העיירות האחרות, יש פה רק שם אחד ונפלה טעות קטנה. היה צריך להיכתב: חיים דוד שלמה בן משה מרדכי עקשטיין. משה מרדכי האב לא חי בשנת 1900, וסבי משה מרדכי נקרא על שמו. הסבירות: נמוכה מאוד. כי לפי כל הידע שבידי, אביו של חד"ש היה רבי יוסעלע מזאבלאדאווע ולא משה מרדכי. ד. שוב - יש פה רק שם אחד, והיה צריך להיכתב: חיים דוד שלמה חתן משה מרדכי עקשטיין. עד כה לא נודע לי שם חמיו של חד"ש. לא מן הנמנע שחד"ש נשא לאשה את בתו של הרב משה מרדכי עקשטיין (אולי הרב הקודם של נובידבור, ולכן חתנו מתייחס אליו בחתימתו כרב המקום) ואיצץ את שם משפחתו (וירש אותו ברבנות אחרי מותו); וסבי, משה מרדכי נקרא על שם אבי סבתו, הלא הוא חמיו של סבו חד"ש. הסבירות בעיניי: בינונית, אע"פ שזו השערה בלבד, ללא כל אימות. מה דעתכם? האם נתקלתם בחתן שיורש מחמיו את שם המשפחה (ואת הרבנות) וחותם כחתנו (ולא כבנו של אביו)? תודה מראש.

אני חושב שמדובר בשניים

לאורך הרשימה, על הרב, הוא לא כותב את תוארו כרב העיר, רק מזכיר את שמו אחרי שם העיר. ואם הנזכר לא מכהן כרב, רק כמו"צ, נזכר ברשימה שהוא מו"צ. וכאן, על הראשון לא מזכיר תואר, ועל השני כותב שהוא מו"צ.

אקשט

Member
לא השתכנעתי

באותה מידה, יכול להיות אדם אחד שהוא מורה-צדק. יש כמה כאלה ברשימה. הפתרון של שני שמות לשני אנשים היה יכול להיות הפתרון הפשוט, אילו היו שני שמות משפחה שונים: הראשון הוא רב העיירה (המרא דאתרא) והשני - מו"צ. זה קורה. ושניהם חותמים יחד על המכתב. נגיד. אבל כאן שם המשפחה זהה, והשניים אינם אב ובן ואינם אחים, ובמקרה, לגמרי במקרה, שמו הפרטי של השני (משה מרדכי) זהה לשם נכדו של הראשון (בן 12 בשנה הרלוונטית). צירוף מקרים - יותר מחשוד. לו רק מצאתי את המכתב המקורי...

כדאי להזהר מהסקת מסקנות חפוזה

ההנחה הראשונה אמורה להיות שהרישום נכון. טעות צריך להוכיח. גם כפל השם משה מרדכי נותן רגלים לדבר שהשם היה מקובל במשפחה, ואם כך ייתכן בהחלט שאותו משה מרדכי הוא קרוב משפחה לא כל כך רחוק. האם ידוע לכם שם אביו של חד"ש עקשטיין? גם אותו משה מרדכי עקשטיין מפיוטרקוב (כביכול), אם כוונתך לאותו שהדפיס פירוש על הגדה של פסח בפיוטרקוב 1904, מנין לך שהוא מפיוטרקוב? שמא הוא אותו אחד מנובידבור?

אקשט

Member
אני נזהר מהסקת מסקנות חפוזה

רק העליתי השערות וביקשתי להן חיזוק או הפרכה. אביו של חד"ש עקשטיין היה יוסף - רבי יוסעלע מזאבלאדאווע. האב לא היה עקשטיין. או שחד"ש בחר לעצמו את השם, או שלקח אותו ממשפחת אמו, או שלקח אותו ממשפחת אשתו. גם כאשר משה-מרדכי הוא "שם מקובל במשפחה", אני מצפה למצוא על-שם מי. סבי לא נקרא על שם מי שחותם (בהנחה שיש כאן חותם שני) כי הוא נולד בחייו. בכל מקרה, חסר לי האיש שעל שמו נקרא סבי. האפשרות שבעל הפירוש על ההגדה הוא איש-נובידבור שהדפיס בפיעטרקוב - לא בלתי-סבירה. מכל מקום לא ידוע לי על שום חיבור שלו למשפחתי (פגשתי פעם בת"א משה מרדכי אקשטיין אחר שכנראה קשור אליו), וגם שם אביו (אברהם יצחק) לא מתחבר.

למעלה