GnomeBubble
New member
טוב, לא רציתי להיכנס לכל הנושא הזה
אני יודע מתוך הלימודים באוניברסיטה ש"דתות חדשות" (או באנגלית New Religious Movements) זה דווקא מונח אקדמי מקובל, ויש הרבה חוקרים שמשתמשים בו. לגבי מה בדיוק מבדיל אותן מן הישנות - לא תמיד יש הסכמה. הרבה מן הדתות החדשות האלה באות מתוך דתות ישנות ועושות בהן "רק" כמה שינויים, אבל ככה התחילו למעשה הרבה דתות ישנות. עצם הקבלה או אי-הקבלה שלהן על ידי דת-האם גם יכול להשתנות (כך לדוגמה, כל הצורות של הנצרות הפרוטוסטנטית נחשבו בימי הקונטר-רפורמציה למינות, והיום רובן מקובלות על הנצרות הקתולית ואחת על השניה). האמת שאין לי מושג לגבי איך הפאלון גונג תופסים את עצמם, ואיך תופסים אותם זרמים אחרים בבודהיזם. אני יודע רק שבמערב הם מציגים התנהגות די דומה ל"דת חדשה". מצד שני, גם חלק מהזרמים המחזירים בתשובה של החרדים (חב"ד, ברסלב) עושים את זה, ובעצם אני לא לגמרי בטוח שהיהדות החרדית בעצמה היא לא סוג של דת חדשה וכופרת.
לגבי הנצרות בסין - אני דווקא לא חושב שאני לגמרי טועה כאן. מרקו פולו עצמו (שלא ידוע אם היה בסין, אבל בכל זאת נוטל לעצמו את הרשות לספר עליה), כתב על נוצרים נסטוריאנים, וזה היה כבר די הרבה זמן אחרי טאנג. הוא כתב כמובן שהיתה להם נוכחות מינורית ליד כל "עובדי האלילים", וכמובן שהוא תלה את זה בחוסר ההשתייכות שלהם לנצרות הקתולית - הנצרות האמיתית היחידה.
וכמובן ששקלתי אם להזכיר את הדתות החדשות ביפן, שם הנושא הזה זכה (ועדיין זוכה, אבל נדמה לי שפחות) לפריחה עצומה. אני חושב שנוהגים ליחס את זה למגע בין הנצרות המערבית לדתות שהיו ביפן עוד קודם, כלומר אותו הדבר שיצר את הטאיפינג, וגם ל"משבר המודרניות". אבל אם אנחנו מסתכלים על זה יותר לעומק, אז כבר קודם היו ביפן ובסין הרבה דתות וזרמים דתיים שערבבו אלמנטים שונים: בודהיזם, דאואיזם (בעצמו מסורת מעורבת למדי), קונפוציאניזם ושינטו במינונים כאלה ואחרים.
אני יודע מתוך הלימודים באוניברסיטה ש"דתות חדשות" (או באנגלית New Religious Movements) זה דווקא מונח אקדמי מקובל, ויש הרבה חוקרים שמשתמשים בו. לגבי מה בדיוק מבדיל אותן מן הישנות - לא תמיד יש הסכמה. הרבה מן הדתות החדשות האלה באות מתוך דתות ישנות ועושות בהן "רק" כמה שינויים, אבל ככה התחילו למעשה הרבה דתות ישנות. עצם הקבלה או אי-הקבלה שלהן על ידי דת-האם גם יכול להשתנות (כך לדוגמה, כל הצורות של הנצרות הפרוטוסטנטית נחשבו בימי הקונטר-רפורמציה למינות, והיום רובן מקובלות על הנצרות הקתולית ואחת על השניה). האמת שאין לי מושג לגבי איך הפאלון גונג תופסים את עצמם, ואיך תופסים אותם זרמים אחרים בבודהיזם. אני יודע רק שבמערב הם מציגים התנהגות די דומה ל"דת חדשה". מצד שני, גם חלק מהזרמים המחזירים בתשובה של החרדים (חב"ד, ברסלב) עושים את זה, ובעצם אני לא לגמרי בטוח שהיהדות החרדית בעצמה היא לא סוג של דת חדשה וכופרת.