תגובה לקשר גנטי

slevinger

New member
G6PD Deficiancy

אורלי הרשי נא לי להאיר את עיניך ועיני שאר החברים כאן לגבי התופעה הנ"ל של חוסר אנזים G6PD ותביני לבד שזה לא כל כך הגיוני מה שאמרת לגבי נישואי עירקית+פולני. גם אני נישאתי לבחור צ'כי ולפחות לבתי יש כנראה (מעולם לא נבדקנו) את החסר הזה ולבני לא. זהו פגם גנטי, תורשתי במשפחתי, כך שבכל אשמים השורשים העירקיים שלנו....

slevinger

New member
תקראי שוב את ההסבר הראשוני שלי

אולי זה יהיה עכשיו יותר ברור (ואני לא אומרת את זה חלילה בציניות או בהתנשאות). זה קשה לנסח את זה בכתיבה, אבל אנסה: נניח שיש אם בריאה אבל נשאית של גן פגום. כלומר X אחד פגום, X אחד תקין. נניח שהאב בריא, כלומר X שלו תקין. (כתבתי שהגן האחראי על יצירת האנזים נמצא רק על X ולא על Y = כך שאין Y תקין ו- Y לא תקין, אוקיי??) אז הצאצאים יכולים להיות: בת בריאה לגמרי (שני XX תקינים), בת בריאה אבל נשאית (X תקין ו-X פגום), בן אחד בריא (X תקין+Y ) ובן אחד עם הליקוי (X פגום+Y ). אמרתי שאם ה-X אצל הבנים הוא פגום, הם תמיד יילקו בחסר הזה, כי להם יש רק X אחד, זוכרת?? המקרה השני: נניח שהאם בריאה לחלוטין ואילו האב לקוי (G6PD ), אז הצאצאים שלהם יכולים להיות: שתי בנות בריאות אבל נשאיות של גן פגום ( ה-X של האב) ושני בנים בריאים (X אחד תקין של האם+Y , ו-X שני תקין של האם). בדומה למחלת ההמופיליה (חוסר פקטור קרישה שגורם לדימומים) הבנות הן רק הנשאיות ורק הבנים חולים. אין לי כאמור הסבר לתופעה שקיימת במשפחתי, שבה יש רגישות לרספרים אבל לא לפול. לגבי בתי ואני, נניח שאנחנו רק נשאיות ולכן סובלות רק מרגישות יתר לתרופה (פריחה על הגוף), אבל מה לגבי אבי?? הרי נאמר במפורש שבנים ת=מ-י-ד חולים ולא נשאים. אז הפתגם הערבי "אישאל מוג'ררב ולא תישאל חכים" (שאל את בעל הניסיון ואל תשאל רופא) לא טוב במקרה הזה, כאן זה צריך להיות להיפך
.....

maslanski

New member
פולנים ועיראקים-הקשר הגנטי

בדף הקודם קראתי על תהיות והשוואות בין עיראקים ופולנים. ובכן יש קשר! כמה שזה נראה לא הגיוני בגלל המרחק הגיאוגרפי-בכל זאת יש קשר. לפני כחמש עשרה שנים נערך מחקר גנטי על עדות ישראל על מנת למצוא התאמות לצורך השתלת איברים. באמצע המחקר הוחתמו החוקרים על הסכם סודיות להרבה שנים. מפני שנמצאו שתי עדות שכמעט אין קשר בינן לבין הגנום השֶמִי-יהודי.ומשרד הבריאות הבין שהוא עוסק בחומר נפץ חברתי.אחד הדברים המדהימים שנחשפו במחקר. הוא קירבה רבה מאד, כמעט זהה, של חלבוני הדם בין היהודים העיראקיים ליהודים הפולניים.אין לזה הסבר היסטורי או גיאוגראפי. אך ברור שמוצא שתי העדות ממקור אחד. באתר המדעי "האייל הקורא" קראתי שהפרופ' בת שבע בונה-תמיר מאוניברסיטת תל-אביב התעסקה עם זה. וכרגע אני מקווה שמישהו, אולי אנטרופולוג יכנס, יחקור את העניין ביתר רצינות, ויביא הסברים.

slevinger

New member
אופס....שלחתי בטעות...והנה ההסבר:

G6PD הוא אנזים שקשור למטבוליזם (חילוף החומרים) של התא. תפקידו להגן מפני נזקי חמצון יתר של התאים הנגרמים בתהליך חילוף החומרים. לאנזים הזה יש תפקיד חשוב במיוחד לתפקודן התקין של כדוריות הדם האדומות, וכאשר קיים חוסר באנזים זה (deficiancy ) והכדוריות נחשפות למצב של חמצון יתר - עקב מחלת חום גבוה בשפעת, מחלה זיהומית חריפה, שימוש בתרופות מסויימות, כגון משככי כאבים מסויימים או אנטיביוטיקות מסויימות ותרופות נגד מלריה - הן (הכדוריות) מתקשות לבצע את חילוף החומרים ובמקרים קשים אף מתפרקות, מה שנקרא המוליזה. גם חשיפה לתרמילי פול או לחומרים מסויימים כמו נפטלין היא מסוכנת לאנשים חסרי אנזים זה. 400 מיליון בני אדם ברחבי העולם לוקים בחסר אנזים G6PD מולד. אנשים אלה הינם בריאים ולא סובלים מחסר דם (אנמיה). אולם כפי שציינתי הבעיה צצה בעקבות מחלה, שימוש בתרופות מסויימות או היחשפות לפול. השכיחות הגבוהה ביותר של אנשים חסרי אנזים G6PD היא בארצות אפריקה, המזרח התיכון ודרום מזרח אסיה (זו לא מחלה רק של עירקים)
יחד עם זאת ידועים סוגים שונים של חוסר אנזים זה, ובארץ נפוץ מאוד חוסר אנזים G6PD הקרוי "הטיפוס הים תיכוני". וכמה מילים על הגנטיקה שלו: בין 23 הכרומוזומים המרכיבים את הגנום נמצאים כידוע זוג כרומוזומי המין, X ,Y אצל הזכרים ו- X ,X אצל הנקבות. הגן האחראי על יצירת אנזים G6PD ממוקם על כרומוזום X . לפיכך פגם גנטי בגן הספציפי הזה יגרום תמיד לחוסר אנזים זה אצל בנים (כי יש להם רק X אחד), ואילו פגם רק באחד משני כרומוזומי ה-X אצל בנות לא יגרום בהכרח את הליקוי הזה (פגם בשני כרומוזומי ה-X הוא נדיר ביותר). לסיכום: בנים תמיד יילקו בחסר הזה, ואילו בנות לא. נ.ב. היות שאני לא רופאה (רק עוסקת בתחום הפרא-רפואי), כדאי מאוד לשאול רופא אם כל מה שכתבתי כאן הוא נכון. מי יודע אולי תיאוריית הקשר הפולני בכל זאת תוכח גם בנושא זה, ואז אורלי תהיה הצודקת ואני המטעה....

slevinger

New member
הבהרה

התכוונתי שגם אני נישאתי לבחור אשכנזי, אבל לא פולני, אלא צ'כי, והילדים שלנו, כולל הבנים, לוקים כנראה בחסר, אם כי מעולם לא נבדקנו. מה שכן מצביע על הליקוי הוא, שלאנשים חסרי אנזים זה יש רגישות לאנטיביוטיקה מסוג רספרים (RESPRIM )וזו רגישות משפחתית גנטית מוכחת אצלנו (אבי, אני ובתי).

slevinger

New member
תוספת קטנה

כדי שבת תחלה, שני האיקסים צריכים להיות פגומים, אבל כבר כתבתי שזהו פגם נדיר ביותר ולא ידוע בספרות הרפואית. בקשר ל-Y כבר הסברתי. ותיקון: בהסבר הראשוני כתבתי שיש 23 כרומוזומים אצל בני אדם. המילה זוגות נשמטה לי בטעות. יש 23 זוגות, כלומר 46 כרומוזומים.

תגובה לקשר גנטי

אם לטענתך יש קשר גנטי בין העיראקים ובין הפולנים אפשר להביא עוד חיזוקים לכך .אינני יודע אם זה קשור לגנטיקה אבל בכל זאת יש קשר .המטבח הפולני בנוי ברובו על תבשילים של חמוץ מתוק וכך גם הבישול העיראקי. לדוגמא.הסלונה שהוא דג חמוץ מתוק ויש גם קובה חמוץ מתוק.הבישול העיראקי הוא גם בכלל לא חריף ולא דומה אפילו לטעמו של הבישול של שאר עדות המזרח כמו למשל החריימה של הטריפולטאים,הפלפל שומה והשקשוקה החריפה,קח לדוגמא גם את המטבח התימני עם הסחוג שמתובל כמעט בכל המאכלים שלהם.ויש גם את תבשיל הדג המרוקאי,המטבוחה והשקשוקה החריפים וכן לתוניסאים ולאלגירים שגם להם לא חסרים מאכלים חריפים .יש עוד משהוא להבדיל מאוכל קח לדוגמא את חברי הכנסת..רוב חברי הכנסת העיראקיים שלא כדוגמת חברי הכנסת מעדות המזרח הם נמצאים ברובם במפלגות השמאל..האם גם זה אומר משהוא?

slevinger

New member
ואשתך פולניה?

איזו *התקפה* מצדך ומצד אורלי....אויש זה מתחיל להיות מעניין!!
אז תשובתי לשניכם היא כדלקמן: א. כל הסיפור הרי התחיל מזה שאמרתם שיש קשר גנטי בין העירקים לפולנים, דבר שלפי דעתי לא הוכח. מסלנסקי אמר שתוצאות המחקר של פרופ' בת שבע בונה נגנזו או נאסרו לפרסום, אז בשלב זה לגבי זה = לא הוכח, מסכימים??? וכפי שציינתי אבא של ילדיי הוא לא פולני. ב. לגבי הG6PD - לא אמרתי שלבנות לעולם אין את החסר הזה, אמרתי - או לפחות התכוונתי - שבנות לא בהכרח יילקו בחסר הזה, וההסבר הוא מציאות של שני כרומוזומי X , שגם אם גן אחד האחראי על יצירת האנזים הזה יהיה פגום, הרי שתמיד יהיה מולו אחד תקין. בכל אופן צודקת אורלי (אין לי בעיה להודות בטעות או לומר שמישהו אחר צודק) שבמקרה זה הן תהיינה נשאיות של הגן הפגום (מה שאורלי קוראת סמוי) והן יכולות להעביר את הפגם הזה לילדיהן. ג. קשה לי לצייר כאן את השרטוט של האיקסים והוואים כדי להמחיש כיצד עובדת התורשה , אז שכל אחד יצייר זאת לעצמו. לפי השרטוט יצא תמיד (כמו שכתוב בספרות) שאם נשאית תעביר את החסר למחצית מבניה (הזכרים). ד. יש מנוע חיפוש גוגל (google ) הוא מצויין - הקישו את המונח ותתחילו לקרוא...יש אלפי אתרים בכל נושא. ה. לא כל מה שכתוב בספרות הוא נכון בצורה אבסולוטית, עובדה היא כפי שציינתי שלאבי, לי ולבתי יש רגישות לרספרים, אבל אין לנו רגישות לפול. אבא שלי תמיד אכל פול, אחי אחיותי גם, רק אני לא, כי פשוט לא אהבתי ועדיין אינני אוהבת, אבל הייתי מקלפת את התרמילים בבית. באשר לילדיי, אין לי מושג - אף פעם לא בישלתי פול. ו. אני לא גנטיקאית ולכן כל הדיבורים על קירבה גנטית בין העירקים והמרוקאים נראים לי חלומות באספמיה.....מה לעשות...

slevinger

New member
אופס.....אני לא מבינה איך לעזאזל

הפולנים הפכו אצלי למרוקאים.....(ר' טעות בסעיף וו).

slevinger

New member
גם המטבח ההונגרי חמוץ=מתוק

ולכן במקרה של אופי המטבח הקשר נראה לי נסיבתי בלבד. ובכלל כשמתחילים לחשוב על שני דברים שהם דומים, מיד מתחילים "לזהות" עוד סממנים דומים, אז זה לא אומר כלום. למשל יש פולנים שהם שחורים ממש כמו עירקים, אז???

slevinger

New member
מעוניינת לקרוא

על המחקר הזה ועל הנושא הזה בכללןתו, אז אם תוכל להפנות אותנו למקורות כתובים או וירטואליים. תודה!

maslanski

New member
אין לי חומר כתוב בנושא

מצטער, לא שמרתי את החומר הרלבנטי לנושא. ואינני מוצא יותר באתר "האייל הקורא" את מה שנכתב בעניין זה. אבל השם פרופ' בת שבע בונה תמיר מבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל-אביב. הוא סימן כיוון לכל המעוניין.

slevinger

New member
אבל השאלרם שמתבשל עכשיו

בטוח יעזור לי לחייך שוב ואז אתחיל לחפש חומר בכוחות עצמי....כי אם אין אני לי - מי לי, לא??

למעלה