תאורית המחשבה

twigy

New member
תאורית המחשבה

שלום, שני יונקים בלבד ידועים כבעלי "תאורית מחשבה": שימפנזים ובני אדם. תאורית המחשבה היא היכולת של פרט אחד להכיר בישות העומדת מולו כבעלת רגשות ורצונות, כמו לדוגמא היכולת לדעת כי הפרט העומד מולי יחוש סבל כאשר אני אכה אותו, או לדוגמא במחקר שעשו בגרמניה בקרב ילדים בני 3, בו רצו לבחון האם תאוריית המחשבה מיתפתחת כבר בגיל כה צעיר ? בתחילת הניסוי היו שני בוחנות, האחת שיחקה עם הילדה, תחילה היא הראתה לה צעצוע אחד (שטרם ראתה הילדה) היא שיחקה בו, וכשסיימה הביאה לה צעצוע נוסף חדש, וגם בו היא שיחקה. בכל השלב הזה נכחה הבוחנת הנוספת בחדר והתעניינה במעשיה של הילדה עם הצעצועים. לאחר מכן יצאה הבוחנת הנוספת מהחדר. בשלב זה הוענק לילדה צעצוע נוסף לשחק בו וכשסיימה לשחק נכנסה הבוחנת שוב לחדר. הילדה נתבקשה להעניק לבוחנת אחד משלושת הצעצועים. הנחת היסוד היא שילדים מעדיפים לשחק עם צעצועים חדשים שטרם ראו, ואכן בחרה הילדה להעניק לבוחנת את הצעצוע השלישי בו שיחקה בזמן שהבוחנת הייתה בחוץ מתוך הכרה בכך שהיא תעדיף לשחק בו ולא בצעצועים שכבר ראתה. [כל הפרטים הנ"ל נלקחו מתוך סדרה בערוץ 8 שראיתי על ג'ין חוקרת השימפנזים הידועה. בחלק מהתוכנית ניסו לבחון מקרה בו שימפנז אחד הרג ילדה של אישה מאחד הכפרים, והשאלה שעלתה- האם ניתן להעניש אותו ? האם יש אכזריות ורוע מאחורי המעשה שלו ? והתשובה היא שכן, משום שהוכח ששימפנזים הם בעלי תאורית מחשבה, ומכך שהם מודעים לסבל שהם גורמים בעת הרג, הם יכולים גם לגרום לסבל מכוון, מה גם שהילדה נרצחה לא לשם אכילה] חשבתי על עניין תאורית המחשבה, ועלה לי רעיון לכשל אפשרי בתאוריה. לצערי תוך כדי שאני כותב הבנתי שאין כשל, או שפשוט שכחתי את מה שחשבתי עליו לפני יום וחצי בצהריים. אבל חבל על כל מה שכתבתי אז אני שולח בכל זאת.
 

amagnivist

New member
-----

למרות שאני מסכים איתך לגבי רמת החשיבה הגבוהה שיש לחיות אחרות מלבד האדם, איני בטוח שענישת השימפנזה תעזור למישהו. חשוב לזכור שענישה נועדה כגורם מרתיעה ומכיוון שקשה יהיה להסביר לשימפנזה ולהקתה למה אתה כולאה אותה איני רואה כל כך הגיון במעשה, כמוכן איני מכיר את המקרה ומהפרטים המעטים שנתת קצת קשה להבין למה הילדה נרצחה (כלומר מניע).
 

twigy

New member
גם בסידרה זה לא ממש היה ברור

אבל העיקרון היה שהשימפנזים באיזור דרום אפריקה הפכו להיות אגרסיביים ותוקפניים יותר, כתוצאה מצפיפות וקיטון בשטח הטבעי שלהם עקב התרבות בני האדם.
 

EdisonGirl

New member
אז זה דווקא מחזק את ההנחה ש..

אין זה חכם, נכון ו\או מועיל להעניש אותם! כלומר, כשבני האדם חשים צפיפות גם הם עלולים להפוך תוקפניים, אבל יהיה זה מעשה חריג (או פרימיטיבי) מצידם לצאת לרצוח בגלל זה. פשוט בני האדם יודעים לשלוט בעצמם. לעומת זאת, אינני חושבת שחיות (ובכלל זה שימפנזים) בוחרות להילחם ביצר הטבעי שלהם (ואם כן- אולי אם אילפו אותם, וגם אז- טבע הוא טבע..). אם מישהו מהווה מבחינתם איום על הטרטוריה שלהם- הם תוקפים! אינני רואה סיבה ש"ירחמו" על בני-האדם בגלל שהתוקפנות הזו עלולה לגרום להם לסבל, אלא אם כן זה בטבע שלהם.
 
למעלה