תַאַב כמו בֶּצַע ?

kamashay1

New member
(ישנה כנראה בעיה עם הניקוד שלי, אבל השאלה עניינה שפה וניקוד)
אפשר להגיד "הרחובות נגועים תַאַב", בדומה ל-"הרחובות נגועים בֶּצַע"
שימוש נכון או לא נכון? (ודאי שלא מקובל) ומה הניקוד הנכון (לצורה זו של המילה תאב)?

trilliane

Well-known member
מנהל
(ישנה כנראה בעיה עם הניקוד שלי, אבל השאלה עניינה שפה וניקוד)
אפשר להגיד "הרחובות נגועים תַאַב", בדומה ל-"הרחובות נגועים בֶּצַע"
שימוש נכון או לא נכון? (ודאי שלא מקובל) ומה הניקוד הנכון (לצורה זו של המילה תאב)?
לא הבנתי אם שאלתך דקדוקית או סמנטית.
המילה "תאב" או "תאו" נדירה (לא הכרתי) אך קיימת:

הפועל "נגוע" מצריך את מילת היחס "ב". הצירוף "נגועים בתאב" תקין תחבירית, אך המשמעות אינה ברורה לי. אולי "שטופים זימה"? (זו קולוקציה מוכרת וברורה). ואם חייבים להשתמש בשורש הזה, למה לא להשתמש בשם העצם המוכר "תאווה"?

kamashay1

New member
תודה למגיבים המהירם :) ראשית אשמח להחכים ולהבין את הכוונה בין שאלה דיקדוקית לסמנטית :)
חלק מהכוונה היא אולי להבין האם המילה (תאווה) קיימת בצורה של לשון זכר (אם זה עושה הגיון)
לגבי המילה עצמה - יש לה גם הקשר לתיאבון (לאוכל) :)
והאם השימוש ללא מילת היחס "ב" אינו תקין? הייתי תחת הרושם שמשתמשים כך הרבה (גם ללא סמיכות)
תודה שוב :)

trilliane

Well-known member
מנהל
תודה למגיבים המהירם :) ראשית אשמח להחכים ולהבין את הכוונה בין שאלה דיקדוקית לסמנטית :)
חלק מהכוונה היא אולי להבין האם המילה (תאווה) קיימת בצורה של לשון זכר (אם זה עושה הגיון)
לגבי המילה עצמה - יש לה גם הקשר לתיאבון (לאוכל) :)
והאם השימוש ללא מילת היחס "ב" אינו תקין? הייתי תחת הרושם שמשתמשים כך הרבה (גם ללא סמיכות)
תודה שוב :)
בגדול ההבדל בין צורה לתוכן (בפירוט, עיין בערכים דקדוק וסמנטיקה במילון/אנציקלופדיה לבחירתך).
המין הדקדוקי של תאב/תאו הוא אכן זכר.

ודאי שיש קשר לתיאבון, הרי כל משמעות השורש היא תשוקה, ותיאבון הוא חשק לאכול.

הפועל "נגוע" מצריך מילת יחס. אם משתמשים הצורת הבינוני כשם, כלומר בצירוף סמיכות, אז באמת אין מילת יחס. אולי זה מה שמצלצל לך מוכר, כי ביחיד נפרד אין הבדל, אבל ברבים יש. אם יש לך דוגמה אחרת, תביא ונבחן אותה.

kamashay1

New member
בגדול ההבדל בין צורה לתוכן (בפירוט, עיין בערכים דקדוק וסמנטיקה במילון/אנציקלופדיה לבחירתך).
המין הדקדוקי של תאב/תאו הוא אכן זכר.

ודאי שיש קשר לתיאבון, הרי כל משמעות השורש היא תשוקה, ותיאבון הוא חשק לאכול.

הפועל "נגוע" מצריך מילת יחס. אם משתמשים הצורת הבינוני כשם, כלומר בצירוף סמיכות, אז באמת אין מילת יחס. אולי זה מה שמצלצל לך מוכר, כי ביחיד נפרד אין הבדל, אבל ברבים יש. אם יש לך דוגמה אחרת, תביא ונבחן אותה.
הרבה פעמים אומרים בסיגנון - "איזור נגוע כלבת" או למשל "מרבה נכסים - מרבה דאגה / מרבה בנכסים...
אני מניח שאני מפספס, אבל רוצה לחדד - זה לא מקובל או לא נכון?

trilliane

Well-known member
מנהל
הרבה פעמים אומרים בסיגנון - "איזור נגוע כלבת" או למשל "מרבה נכסים - מרבה דאגה / מרבה בנכסים...
אני מניח שאני מפספס, אבל רוצה לחדד - זה לא מקובל או לא נכון?
זה תקין, אבל זו סמיכות.
ברבים צריך להיות "אזורים נגועי כלבת".

"מרבה" אינו דוגמה רלוונטית לסוגיה כי לרוב הוא מקבל מושא ישיר.

נוף-צלול

Well-known member
אפשר גם בסמיכות: נגועי בצע.
אפשר לנחש שאולי בחרת תאב כדי שמתוך זה יצלצל תעב מלשון תיעוב

למעלה