שתי שאלות

כן זה הם

New member
שתי שאלות

1. לְפִיכָךְ כיצד הוגים (בעזרת ה-abc) 2. שגיאות הגהה או שגיאות הגייה?

trilliane

Well-known member
מנהל
שתי תשובות

1. lefixax (כש-x = כֿ רפה) 2. תלוי למה הכוונה – לשגיאות בכתיבה או בדיבור? הַגָּהָה [ש"ע; נ'; הַגָהַת-, הַגָהות, הַגָהות-, הַגָהָתו (שם הפעולה של מַגיהַּ)] <נגה> 1. [יב] בּדיקה מדוּקדֶקת של דברי כּתָב ותיקוּן טָעוּיות לפני הדפָּסתם הסופית; 2. [יב] הערה, תוספת בּשוּלֵי הספר הֲגִייה, הֲגִיָּה [ש"ע; נ'; הֲגִייַת-, הֲגִיות, הֲגִיות-, הֲגִייָתו (שם הפעולה של הוגֶה)] <הגי> 1. [יב] מִבטָא, הפקת קולות הדיבּוּר; 2. [תמ] עיוּן, לימוּד; 3. נהימה קלה, הֶמיה [ההגדרות מתוך מילון ספיר]

IDAN30

New member
ותוספת

"לפיכך" היא מילה מלשון חז"ל. עד לדור האחרון היה מקובל לכפות על לשון חז"ל את ניקוד לשון התנ"ך, ולכן התשובה המקובלת היא כפי שטריליאן ציינה. עם זאת היום יש מגמת שינוי, ונהוג לא לפסול מסורות הגייה טובות וישנות של העדות השונות. במקרה של "לפיכך" יש לא מעט עדויות שגם באשכנז וגם בבבל הייתה קיימת ההגייה לפיכּך (lefikax), ואם אני מבין נכון תימנים הוגים כך עד היום. כך שלפי הגישה החדשה, מי ששומע מהוריו "לפיכּך" לא משתבש אם הוא עצמו הוגה כך

כן זה הם

New member
../images/Emo26.gif

1. נאמר לי שכאשר מילה מנוקדת בקמץ, ולמרות שאינה דגושה, היא מקבלת דגש. זו טעות? 2. הכוונה היתה לשגיאות כתיב

trilliane

Well-known member
מנהל
1. זו אכן טעות, אין כלל כזה.

ייתכן שהדברים נאמרו בהקשר מסוים שהחמצת, או שפשוט הטעו אותך... 2. מה רע ב"שגיאות כתיב"? פשוט, קצר, ענייני וקולע. כדי להימנע מטקסט משובץ בשגיאות כתיב מבצעים הגהה. אם עדיין נשארו שגיאות כתיב רבות ניתן לומר שההגהה לא הייתה מוצלחת (או אולי לא הייתה בכלל...
) אבל "שגיאות הגהה" זה לא ממש מינוח מקובל בהקשר הזה. אם הייתי צריכה להגדיר "שגיאות הגהה" הייתי אומרת שאלה טעויות שהמגיה עשה כשתיקן מילים לא נכונות, כלומר בא לתקן ויצא מקלקל
. מתרגמת סיפרה לי שפעם שינו לה בעריכה את המילה "המיספרות" (hemispheres) ל"המספרות" כי "מספרה כותבים בלי יו"ד"...
לזה הייתי קוראת "שגיאת הגהה".

יאקים

New member
סתם הערה בתגובה להערתך -

אני הייתי מכנה זאת שגיאה הנובעת מבּוּרוּת, כי מצופה מבעל מקצוע בר-אוריין שלא ייכשל בכגון זה.

trilliane

Well-known member
מנהל
מצופה מכל איש מקצוע שיהיה מקצועי, אז מה?

כולם מושלמים? הלוואי...
ואגב, היא סיפרה לי גם סיפורים גרועים מזה.

יאקים

New member
בתוך עמנו אנו יושבים,

ולא חסרות לנו דוגמות מעין אלה למכביר.

למעלה