שתי שאלות

שתי שאלות

1. לאחותי יש מסיבה המתקיימת בערב של תענית אסתר (לפני שצמים). האם מותר לה ללכת למסיבה זו למרות שהצום עצמו מתחיל רק בבוקר? האם, כפי מה שאני חושבת וגם אמרתי לה (לפי דעתי היא לא צריכה ללכת אבל אני רק מוודאת) זה לא משנה מתי הצום מתחיל אלא מה שמשנה הוא היום עצמו שמתחיל, כמובן, בערב? 2. אם אני תושבת עיר מוקפת חומה, האם אני יכולה לקרוא מגילה השנה הזו בשישי בבוקר לא בעירי אלא בעיר שאינה מוקפת? הרי זה מתקיים השנה באותו היום (פורים משולש), או שזה לא משנה ואני חייבת להיות בעיר שלי כדי לשמוע את המגילה? תודה רבה ופורים שמח!

תשובות ....

לשאלה הראשונה מצד אחד יש משהו בטענה שלך שהיא לא תלך. הרי בזמן התלמוד אמרו ענינו גם במעריב ומי שרוצה לקום מוקדם לפני עלות השחר לטעום משהו חייב להצהיר כוונתו כתנאי לפני שהולך לישון. שני הדברים האלה הגיוניים רק אם לערב לפני תענית יש שייכות לתענית. מצד השני, תענית אסתר איננה תענית של "אבל" כמו שאר התעניות וא"כ יש מקום להגיד שהיא רשאית ללכת. לגבי שאלתך השניה. אם את תהיי בעיר לא מוקפת חומה מעלות השחר אז את חייבת להתנהג כפי מנהגי הערים הפרזות; להגיד על הנסים, לתת שמלוח מנות, ולאכול סעודת פורים. אם תצאי מהעיר המוקפת אחרי עלות השחר ותגיעי לעיר הלא מוקפת ואש תתפללי אז אין בעיה לשמוע מגילה שם. במקרה הזה אל תגידי על הנסים בתפילה או ברכת המזון.

../images/Emo207.gif מה לגבי חגיגות לילדים?

אני סטודנטית שחונכת ילדה (עוד לא בת מצווה) ויש בביה"ס שלה חגיגת פורימון ביום חמישי. מותר לי ללכת איתה? אני מניחה שתהיה מוזיקה, משחקים לילדים ותחרות תחפושות... לא מרגיש לי מתאים, אבל חבל לי שהילדה תפספס. ואם כבר אני כאן- שאלה שקשורה לפסח: קנינו חבילה של זרעי פשתן. במידה ולא נסיים את רובה עד החג, מותר להשאיר את הזרעים במקום סגור יחד עם שאר המוצרים שימכרו במכירת חמץ? תודה! וחג שמח לכולם!

למעלה