שתי שאלות על אלתור

Cruvi7

New member
שתי שאלות על אלתור

למוזיקאים מבינכם, איך הגעתם לרמה טכנית גבוהה כ"כ, והאם זה נחוץ על מנת להשיג ג'אמים טובים? ועניינה אותי התורה של ההוא שאומר שצריך להעביר את הנגינה לצד האינטואטיבי של המוח...

locnar

New member
תשובה חלקית...

טכניקה ברמה גבוהה היא לא ערובה ליכולת אילתור מפותחת. הפרינציפ הוא לדעת לבטא את עצמך. כפי שאתה מבטא את עצמך בעברית או אנגלית, ולא חושב על המילים עצמן אלא על הרעיונות שאתה מנסה לומר, כך גם במוסיקה - צריך לשאוף להגיע למצב שבו הרעיונות שלך עוברים בצורה ברורה. עדיף גם שהרעיונות עצמם יהיו טובים... הרבה מוסיקאים מתחילים חושבים שכל עוד הם מנגנים "בסולם", או מנגנים מהר, אז הם יצאו ידי חובתם. אני חושב שצריך לדעת מוסיקה באותה רמה שאתה יודע עברית - אם יהיה לך אוצר מילים מפותח (במקרה של מוסיקה הכוונה לתבניות, ידע הרמוני, ריתמי, רפרטואר רחב וכו'...), ואם ניחנת ביכולת ניסוח (פרייזינג, משפוט...), ויש לך מסר או רעיון יחודי - תוכל להגיע לרמת אלתור אופטימלית. טכניקה ברמה גבוהה עוזרת לנגן, ונותנת לו כלים אינסטרומנטליסטיים לבטא רעיונות קשים לנגינה. זה לא הופך אותם בהכרח לרעיונות יותר טובים, אבל מי שיש לו את זה בהחלט פחות מוגבל בצורת הביטוי העצמי שלו. אם למשל בא לך לומר לשוטר תנועה "אבל אדוני השוטר, המטאליסט הזה קפץ לי מתחת לגלגלים, זו לא אשמתי" - אתה לא חושב על המילים עצמן, לא איך מאייתים את המילה "שוטר", לא איפה לשים פסיק ואיפה נקודה - אתה פשוט אומר את מה שאתה צריך לומר ושולף את המילים באופן אינטואיטיבי, כי אתה מכיר אותן היטב. באילתור, המטרה היא לא לחשוב על איזה סולם זה, כיוון התנועה של הצלילים, הספירה, המשקל, הטכניקה שאתה מפעיל - אלא לבצע את הפעולות האלה באופן אינסטנקטיבי ולחשוב רק על הרעיון המרכזי שלך, הקונספט. בקשר לאוספנסקי - אם זה מעניין אותך, אני מציע שתקרא את הספרים שהמלצתי עליהם, כי זה ממש מורכב מידי ופילוסופי מידי לדיון כאן.

Cruvi7

New member
שכחתי לכתוב לך תודה, פאדיחה...

אז קודם כל תודה, ודבר שני: אני לא יכול לדעת רק תיאורטית איך לדבר בזמן שאני אדבר הדיבור יבוא מעצמו. אני צריך לתרגל את הדיבור. ואני לא אוכל לדבר מהר, אם אני לא אדע איך לדבר מהר, גם אם לא בצורה אינטואטיבית. מבין למה אני מתכוון?

גילדורי

New member
נו ברור

אף דיבור לא בא בעצמו, אתה חייב כל הזמן להתאמן על הדיבור practice practice practice (מי אמר את זה?...אני זוכר במעומעם)

Cruvi7

New member
טוב...השאלה זה כמה...ואיך

בנוגע לאיך לא ממש יוכלו לעזור לי פה. כבר הרבה זמן אני מחפש תוכנית אימונים טובה, בעיקר לטכניקה. השמיעה האבסולוטית תבוא אח"כ :)

seafox

New member
גילדורי,נראה לי שהכוונה שלך ל

practice... זה שאיש אחד עוצר נהג מונית בניו יורק ושואל אותו: excuse me,how do i get to carnegy hall? taxi driver:practice,practice,practice!

locnar

New member
מבין בדיוק למה אתה מתכוון

ובגלל זה כתבתי את המשפט הבא: "אני חושב שצריך לדעת מוסיקה באותה רמה שאתה יודע עברית" המשמעות היא כמובן ללמוד המון מוסיקה - תיאוריה, טכניקה, רפרטואר וכו'... זה מן הסתם כרוך בתרגול מאסיבי... אני דיברתי על אילתור (כי על זה שאלת) ולא על "איך לומדים מוסיקה" כי זה כבר נושא לדיון בפני עצמו, שבכלל לא בטוח ששווה לקיים אותו מאחר שיש כ"כ הרבה גישות... בכל מקרה, לעניין הטכניקה - שוב - זה חשוב מאוד לא להיות מוגבל על הכלי... אבל - לא כדאי להתבלבל, "לדבר מהר" זה לאו דווקא לדבר יפה או לעניין. וטכניקה זה לא רק מהירות... יש דברים מהירים שקלים מאוד לנגינה ודברים איטיים שקשים מאוד לנגינה... למישל קמילו לדוגמא, יש טכניקה ברמה גבוהה הרבה משל ראסל פארנטה, אבל פארנטה מאלתר הרבה הרבה יותר יחודי, מעניין, מתוחכם, ולעניין. אם כבר מדברים על מהירות - הפרינציפ הוא שבפראזות מהירות יהיה גם היגיון ניסוחי, מלודי וריתמי... כלומר המהירות משמעה דחיסת יותר אינפורמציה מוסיקלית בפרק זמן מסויים, ולא להטוטנות לשמה.

Cruvi7

New member
אז איך מאלתרים?

תן לי את התורה...בערך, לא על רגל אחת, אבל בקיצור. ואני יודע שזה יהיה קשה להסביר, אבל תנסה...

locnar

New member
אין תורה אחת... יש מיליון...

או לפחות מספר התורות כמספר המאלתרים. ללמוד לאלתר זה ללמוד מוסיקה. ללמוד מוסיקה - אי אפשר באינטרנט. מסקנה - לקחת מורה טוב, או ללמוד במוסד להשכלה גבוהה מוסיקלית. אין דרך אחרת, ואין קיצורי דרך. למה? - פשוט מאוד: כי מה שאנשים עובדים עליו במשך שנים רבות וקשות, באלפי אימונים, לא ניתן בכלל להעביר בתגובה אחת, או אפילו בדיון שלם בפורום. אם אתה רוצה תורה בקיצור - תקשיב להמון מוסיקה. תאזין למאלתרים הגדולים ביותר שיש לעולם להציע, ולפי טעמך, ותלמד להכיר את השפה שלהם וצורת החשיבה המשתנה מנגן לנגן. לאט לאט תתחיל לזהות עקרונות חשובים באלתור שבאים לידי ביטוי בנגינה שלהם כמו - מוטיב, המשכיות (continuity), דיאלוג (שאלה-תשובה), בניה, דינמיקה משתנה וכו'... לאחר מכן תוכל לפתח טעם אישי מבוסס ולהחליט מה אתה אוהב. בשילוב עם לימודי מוסיקה מעמיקים כפי שהצעתי בתחילת דברי, אתה בדרך הנכונה להפוך לנגן בעל יכולות אלתור. נ.ב. - קראתי את ההודעה של תלמידו של גבי פרנק, ויש לי תגובונת: לא שאני טוען שיש בכך משהו רע חס וחלילה, אבל מה שנקרא שם ה"שיטה" של גבי, היא לא שיטה של אף אחד, אלא אוסף של תרגילים ותחומים שעוסקים בהם מוסיקאים מתחילים. אין שם היכנסות למהות של אילתור. מודוסים מוסיקאי אמור לדעת ולשלוט אחרי זמן לא רב, להוציא סולואים זה טוב מאוד - אבל לא בהכרח ילמד אדם מה עומד מאחוריהם באמת, להלחין סולו כנ"ל... אמנם חייבים באמת בשלב ההתחלתי להתאמן בצורה כזאת, או צורה דומה, הרי שבשלב קצת יותר מתקדם עוברים לנושאים המהותיים באלתור שהם אלה שציינתי ("מוטיב, המשכיות, דיאלוג פנימי - שאלה ותשובה, בניה, דינמיקה משתנה וכו'...").

pincasbar

New member
תורתו של גבי

שלום אנשים.. דווקא שיחה מעניינת... אני מנגן על חצוצרה כבר 6 שנים. עד לפני שנה נגנתי קלאסי ואז עברתי לג'אז. אני לומד אצל גבי פראנק אם מישהו מכיר ויש לו שיטת לימוד ייחודית ואת האמת שפשוט מדהימה... אז ככה: בשביל לדעת ג'אז צריך לעבוד על 7 דברים: 1. סולמות ומודוסים - לעבור מודוס מודוס עד שזה נכנס לך לאצבעות.. 2. ללמוד סטנדרטים וסולוים בע"פ - בעיקר מהאומני בוק!! 3. לכתוב פרזות של 4 תיבות לכל מודוס בכל סולם וללמוד אותן בעל פה. אחר כך לאלתר עם המחשב על המודוס שעליו כתבת את הפרזה. לעבור מודוס מודוס! 4. להאזין לנגני ג'אז - בעיקר בלוז 5. לנגן עם הרכבים ועם פלייבק - זה עיקר העבודה אחרי שאתה יודע את המודוסים.. ככה אתה מפתח את היצירתיות של האלתור שלך ואתה מתרגל לשפה.. פה בעצם אתה מביא לידי ביטוי את הרקע התאורטי. 6. לכתוב קורוס שלם - בהתחלה בלוז 12 תיבות, אחר כך אפשר לעבוד לביבופ.. לשלב מהלכים הרמוניים ופראזות שכתבת 7. להוציא ולהוציא ולהוציא סולוים! בהתחלה לעבוד עם סולואים של בעיקר מיילס, דקסטר וצ'ט בייקר, אחר כך לעבור לדברים קצת יותר מסובכים... כמה דברים חשובים..: לא לעבוד לפי הסדר!! כל פעם תדלגו למשהו אחר - לכו בעיקר לפי הרגש... אבל לא לדלג על העבודה השחורה של הסולמות....! יש עוד הרבה דברים שאני עובד עליהם ושכל אחד צריך וחייב לעבוד עליהם... אבל בשביל זה כבר תלכו תלמדו...! אז שיהיה לכם בהצלחה!

למעלה