שתי מילים

שתי מילים

שמסתובבות בסביבתי מאז שאני זוכר את עצמי, ומעולם לא הבנתי בדיוק מה הם אומרים. 1) חניוק 2) חנדאלאך (ככה כותבים?) יש עוד אחד שרציתי לשאול אבל שכחתי. אם למישהו יש הסבר מדוייק, בצירוף דוגמאות, אני אשמח.

חניוק - מילון רוזנטל

סלנג חרדי ולו שני מובנים בטלן מחמיר במצוות וכופה זאת עח סביבתו אצלי בבית היו משתמשים במילה הזאת ככינוי לדתי קפדן מדי מ"חדרי חרדים": ככה זה עובד אצלנו, החרדים: פרומער, חניוק= כל מי שיותר חרדי\מקפיד\שמרן ממני. פתוח, מודרני= כל מי שפחות חרדי\מקפיד\שמרן ממני. לפי הנתונים הבאים: מסעדות רישיון מלונות\טיולים עיתונות חרדית "פתוחה" עיתונות חילונית נט ספורט רדיו סרט (גרובייס\מצונזר\רגיל) ספרות לימודים\השכלה כללית מותגים מוזיקה תרבות בילוי הופעות לכן מאד חשוב לדעת איפה האדם ש"מגדיר" את האובייקט ממוקם, וחשוב לשמוע איפה הוא "ממקם" את האובייקט (כן, לרדת לפרטים ממש, כי הסקאלה מאאאאאד רחבה). ומה זה גרובייס אין לי מושג

חנדלאך - נסיונות לשאת חן

זה מיידיש חנדעלעך, מהמילה העברית חן כותבת מישהי: קוקיות ארוכות קשורות בסרטים צבעוניים, לחיים עגולות וורודות שהקרינו בריאות ושמחת חיים, עיניים גדולות שלא עצרו מלהביט מסביב בסקרנות כובשת וחיוך סוכר וחכם מדי לגילי. "חנדלעך", סבתא שלי הייתה אומרת כל פעם מחדש. "כל היום היא עושה חנדלעך, הילדה הזאת". וזה היה נכון. הייתי ילדה יפה ולמדתי כבר בגיל מאד צעיר לנצל את העובדה הזאת לטובתי, על מנת להשיג את מבוקשי. למזלי, כמה שהייתי יפה, ככה הייתי חכמה, ואף יותר. לא לקח לי הרבה זמן להבין שעלי לשלב קסם אישי עם היופי שלי על מנת לגרום לעולם להתאהב בי. עם המבוגרים היה לי הכי קל, במיוחד עם הזכרים. מספיק היה לי לפזר חיוך שובבי, בתוספת משפט משעשע וחכם, על מנת להקסים אותם עד עמקי נשמתם. גם ידעתי כיצד לרכוש את אהבתן והערצתן של כל הילדות אותן פגשתי, באמצעות זיהוי וניצול נקודות התורפה שלהן, ובאופן שכזה שהן לא מבחינות כלל וכלל בטקטיקה שלי. כל ילדה רוצה להיות נסיכה וככה גרמתי להן להרגיש, בעזרת מחמאות סרק ודברי שבחה פיקטיביים. העולם הקטן שלי היה מורכב מצבא של אבירים ונסיכות, ואני המלכתי על ממלכתי באוטונומיה מתוקה, בתוספת שכבה דקה של אבקת כוכבים. בגיל 12 התייצבתי לקרב פנים מול פנים עם גיל ההתבגרות, וגיל ההתבגרות ניצח. שינויים הורמונאליים השתלטו על גופי ללא רחמנות, כמעט באכזריות, שמא הם היו אותן ילדות פשוטות מראה שעמדו כל השנים מהצד והביטו בי מרחוק ביראת כבוד, ועכשיו הן הגיעו לנקום. קוקיות המשי שלי החלו להתקרזל, חצ`קונים אדומים ועסיסיים הקימו התנחלות קטנה על הסנטר שלי, שדיי החלו לגדול ויחד איתן, גם ישבני, ושיערות שחורות וקשוחות צמחו לי במקומות שעד אז היו חלקות יותר מכדור פינג-פונג. וככה מצאתי את עצמי בכיתה ז`, שוברת מיתוס קלאסי של כל הזמנים, הברבור שהפך להיות ברווזון. הרגשתי שעולמי חרב עלי. "מי זאת?", יום אחד שאלה את סבתא שלי חברתה מהמועדונית. "זאת הנכדה שלי, הבת של ביתי הבכורה. את מכירה אותה, נו, חנדלעך". "זאת חנדלעך?", השיבה חברתה בקול מטפס, ואז הניחה יד מרגיעה על זרועה של סבתי. "אַ בלינדע הון כאַפּט אויך אַמאָל אַ קאָרן". (בתרגום חופשי: גם תרנגולת עיוורת תופסת לפעמים גרגיר). "פוּן דיַין מויל אין גאָטס אויערן", סבתי נאנחה. (מפיך לאוזן של הקדוש ברוך הוא). אז עוד לא הבנתי את פשר מילותיהן, גם לא ממש הבנתי למה כל הבנות בכיתה קיבלו הזמנה למסיבת הריקודים בבית של דפי, חוץ ממני ומנוגה "מוצי" פישר, שלא זכתה

יוסי ר1

Active member
אכן, חיינדאלאך באים מהמילה חן

ולמצא חן היתה מעלה גדולה , החל בתנ"ך דרך חז"ל. כשנוח נבחר לשרוד מכל דור המבול, נאמר עליו ש"נח מצא חן בעיני ד'". כשאברהם מנסה לשדל את המלאכים להתארח באהלו, הוא פונה בבקשה "אם נא מצאתי חן..." וכן יעקב ועשיו, ובעיקר יוסף אצל פוטיפר, ואסתר שנשאה חן בעיני כל רואיה. מי שנושא חן, נבחר אם כן על פני כל המתחרים. ולכן כשמישהי רוצה לבלוט בסביבה, היא עושה חיינדאלאך, כל אחת כנח עליה רוחה.

מעניין ביותר - הדוב המרקד

השבוע הוציאו את הסרט ה20 "הדוב המרקד".הסיפור הקסום על הסבא משפולי מסמן עליית מדרגה משמעו תית בהפקות מקור חרדיות. "הדוב המרקד" צולם באוקראינה. 70 שחקנים חרדים נחתו יום אחד באולפנים שם, ההפקה שכרה שטח צילום מושלג, בתוספת מחסן תלבושות מרשים ואת תזמורת המשטרה המקומית. התוצאה: סרט בהפקת ענק, מצולם בארמונות מפוארים, מתנהל בכפר שכולו בקתות קש משוחזרות.על פי השמועה, בחנויות הצעצועים החרדיות כבר מכינים במרץ תחפושות לדמויות שבסרט הזה.

גרי רשף

New member
זה סרט על הבדיחה ההיא של דרויאנוב?

הוא מביא בדיחה של המתנגדים על ר' דב בער ממעזריטש שהיה יורשו של הבעש"ט: פעם מנהגו של עולם היה שהצוענים שרים והדב מרקד, ואילו כעת הדב שר והצוענים מרקדים..

גם בסביבתי, עד שעזבתי את בית הוריי

חניוק אצל הוריי היה מקביל למניאק, וחענדאלאך עושות נשים לגברים.

המילה ששכחת פירושה כמובן

מאכל מיוחד עשוי מביצים ושומן אווז שחסידי טשערביטשעף נוהגים לאכול בשבת חנוכה, ובהשאלה, סלט ביצים בקיבוץ מרחביה

למעלה