שתילת הדרים

jaca101

New member
שתילת הדרים

האם עכשיו זה זמן טוב לשתילת תפוז סיני ולימון

מוטי בר

New member
למיטב ידיעתי אינם רגישים לקור אז אפ

שר גם כעת אם מדובר בשתילים ממיכלים בעלי גוש אדמה ושורשים מבוססים. בירושלים גדלים כל ההדרים בהצלחה ללא רגישות לשלגים ולקרה, אך זמן ההבשלה מאוחר יותר מאשר באזורים חמים. שבת שלום וחג שמח

אלי חדש

New member
שאלה למוטי

השאלה שאני שואל לא באה להתוכח או להקניט אלה פשוט אני רוצה ללמוד אז בבקשה תהיה סלחן ואל תראה את השאלה באופן לא יפה. מה היתרון של שתילת הדרים ממיכלים בעונה זאת של השנה במקום באביב ? לפי מה שלימדו אותי נשירים חשופי שורש שותלים בחורף כאשר בתרדמה. אך פרי הדר במיכל למה צריך להעביר אותו את טלאות החורף (רוח , ברד, קור) ולא לרכוש אותו באביב אחרי שהיה מוגן במשתלה מכל אלה. האם במבחן התוצאה בקיץ צמח שנישתל באביב לא יראה יותר טוב מזה שסבל קטן וצעיר כל החורף בגינה ? ממתין לתשובתך בתודה

מוטי בר

New member
סבבה. אנמק ברצון רב עבור כולם.

הדרים אינם רגישים לקור, אך רגישים מאוד לחוסר במים שיש כעת בשפע מהגשם, ולעש המנהרות שאינו פעיל בעונה זו בדרך כלל, אך מכה בעוז באביב. שתיל הדרים ממשיך לפתח שורשים בקרקע גם בחורף, ושים לב
שעיקר הלבלוב בהדרים מתחיל מיד לאחר הבשלת הפרי או במקביל להבשלה, וזה פשוט אומר שגרגע זה הזמן הטוב ביותר. יש מים בשפע, אין רגישות לקרה, יש המון שטיפות מלחים וגיר בקרקע מהגשם, ואין עש המנהרות ושאם ישנו אז סילוק מידי של עלים נגועים ימנע ממנו להתרבות על הצמח, ואין שוק מעבר חזק ביותר בשל פערים בתנאי לחות בין המשתלה לבחוץ, וגם אין מחלות נבילה בשל הקור כעת. הרגישות העיקרית היא לרוחות עזות במיוחד אך זה ברוב הצמחים כך. במבחן התוצאה הסופית? אצלי בכל אופן, היה טוב יותר בשתילת חורף. הדר שישתל כעת, כבר יהיה מבוסס בקרקע המקומית בגינה עד לאביב ויפרוץ בעוז בגל חזק של לבלוב צעיר לקראת הקיץ במקום להשקיע אנרגיה על פיתוח שורשים לעומק. ואגב,,,,,, אני גם פרדסן וחקלאי לשעבר, ובנוסף גנן מוסמך+תעודות רשמיות+35 שנות ניסיון מקיף בתחומים אלו. שבת שלום וחג שמח

דנידני

New member
אני יכול להעיד שכששתלנו בחודש מרץ

השנה מספר עצי הדר, פומלית, תפוז, 2 אשכוליות ולימון. כולם ללא יוצא מן הכלל נפגעו כחודש/חודש וחצי לאחר השתילה מעש המנהרות. אחד מהם עדיין מתאושש עקב חוסר הידע והגילוי המאוחר ואחר נראה פשוט לא הכי טוב כשחלק מעליו מקומטים וחלק גדול אחר נראה נהדר. אינני פרדסן או חקלאי אך לדעתי בין אם בשתילה כעת או באביב יש להקפיד יתר על המידה בתקופת הצמיחה הראשונה כנגד מזיקים.

מוטי בר

New member
ברור.חודש וחצי לאחר מרץ זה אביב שיא

עונת המזיקים בצמחי הנוי ובמנהדר ביחוד, אך זה לא סותר את מה שכתבתי אלא רק מחזק זאת. אני כתבתי על חורף שזה כעת ולא באביב במרץ. עד מרץ יש עוד כשלושה חודשי איקלום להדרים וזה זמן חשוב מאוד. זה לא אומר שאם ישתלו הדרים באביב הם לא יקלטו טוב. רק נכתב פה על הבדלי שתילת חורף לעומת אביב ותו לא. שבוע טוב וחג שמח.

מוטי האם לא עדיף לשתול

בסתיו, כאשר הקרקע עדיין חמה השתיל נקלט, ופורץ חזק באביב. כך נהגנו בשנות 1960 בנטיעת פרדסים. ואז ראינו כי טוב.

מוטי בר

New member
לדעתי עדיף,אך השאלה היתה כעת או באב

יב ועל כך עניתי. ברור שבסתיו זה מקנה לשתיל את כל החורף להתבסס. מה אתה אומר? לדעתך יש רגישות של הדרים לקור או לא? אני לא מצאתי עיכוב בגדילת הדרים בחורף מה גם שנשתלו בירושלים בה קר מאוד בחורף ועוד במקום עם רוחות חזקות במיוחד. שנה אזרחית טובה.

מוטי אינני זוכר את רמת הרגישות

של עצי ההדר לקור, על פי זכרוני היו נזקים קשים בקור של 1950 שהיתה שנה קרה במיוחד.על פי זכרוני מלימודי (עברו כבר 52 שנה) לא היה מומלץ לגדל הדרים באיזורי ההר הקרים. ואכן אין שם מטעי הדר.

מוטי בר

New member
היי, בשנה זו ירדו שלגים כבדים ביותר

בכל אזורי ההר למשך ימים רצופים, וזו הסיבה לתמותת הדרים שפשוט נקברו בשלגים. מזג אויר מקביל לשנה זו בארץ היה בשנת 1973 לאחר מלמחת כיפור, ובטיסות מעל סיני ראיתי את כל הרי סיני מושלגים היטב, ועד כמה שזכור לי ירדו שלגים גם בנגב עצמו במקומות כמו דימונה, מצפה רמון, ערד ועוד. נכון שאין פרדסים בירושלים, וזה בגלל שנשירים מצליחים בה יותר,וגם קל יותר לגדלם, אך יש גם יש והרבה מאוד, בצפון הנגב, שהוא מקום מוכה קרה ברוב החורפים, וההדרים בו מוצלחים ביותר. אני מתכוון לכל גוש מרחבים ושובלים שזה בין בית קמה לנתיבות וצומת גילת,עד לפתחת רפיח. הורי, שגדלו בארץ עוד הרבה לפני קום המדינה בירושלים העתיקה, זמן המנד"ט הבריטי, סיפרו לי על השלגים הכבדים בשנות החמישים. הם גם לימדוני את כל עשבי הבר הראויים למאכל אדם ודרך הכנתם. ואגב, גם ציפור גן עדן נחשב לפני שנים רבות כרגיש לקרה וכצמח מקובל לאזורים חמים בלבד, אך העובדות מדברות בעד עצמן. כל גני האוניברסיטה בהר הצופים בירושלים מלאים ציפור גן עדן רגילה, וגם דמוית הבננה והכל פורח שיגעון. אגב, אני היתי מהאנשים הראשונים בארץ ששתלו בשנות השבעים בושמת וביגוניות בירושלים הקרה, גם בשמש מלאה, וגם קוליאוסים רבים, והוכחתי לכולם כי הם לא רק שגדלים לא פחות טוב מאזורי השפלה החמים אלא גם נראים הרבה יותר טוב ממנה. אז נכון שחלק מהדברים האלו לא טוב בחורף בירושלים,או אפילו מת, אז מה? גם בשפלה הרבה צמחים כמו פוקסיות מתים בקיץ לא? להתראות, מוטי.

gitta

New member
הי מוטי, האקלים בארץ השתנה מאוד

מאז שנות ה-50 ואפילו ה-70. פרט לכך, צמחים רבים מפתחים התאקלמות והסתגלות למקומות חדשים, וזה החלק היפה של האבולוציה. ביחס לשלג, אני זוכרת איך בשלג בנהריה, ב-1950, החתולה שלי "נתקעה" על עץ אשכוליות כשהתחיל השלג, שהגיע לחצי מטר, עד ששמעתי אותה וחילצתי אותה למרות שהשלג הגיע לי כמעט עד למתניים
.

האקלים בצפון הנגב דומה מאוד

למישור החוף. ולהפך יש בו פחות אירועי קרה רק 10 בהשוואה ל 15 במישור החוף. ראה את מפת הגלילות.ואכן בצפן הנגב פרדסים רבים. אזור ירושלים ואחרים יש ומצליחים מאוד הדרים ב"נישות" (גומחות) של מיקרו אקלים מתאימים להדרים וצמחים אחרים רגישים לקרה.

גבי 26

New member
יופי שבוע הבא

אני אלך לקנות לימון, יש איזה זן מועדף? רוצה לימונים כל השנה!

שקדי

New member
לי יש לימונים רוב השנה../images/Emo132.gif

אני מתיחס אל עץ הלימון בעיקר כעץ לנוי ואינני קוטף לימונים אלא לשימוש מיידי וככה הם נשארים על העץ לאורך השנה לנוי ולהידור כולל כחודש של פריחה יפה וריחנית תוך כדי הנבת לימונים

גבי 26

New member
גמאני רוצה

לשימוש מיידי, רק שאצלי הם יהיו במיכל גדול אז התנובה לא תהיה כזאת

למעלה