פסח/פסחא שלי
אני אספר על חגיגות הפסח והפסחא שלי היו השנה. לצערי זה יהיה ללא תמונות, כי לא צילמתי. נתחיל בפסח, כי הוא היה הראשון. חגגתי את ליל הסדר אצל קרובי משפחה שלי בלונדון, הם גרים באחת השכונות היהודיות שבצפון מערב העיר. הייתי אני עם הקרובים שלי, שהם בני 70+, אחד מהבנים+אשתו והילדים, חמותו, והאח ואשתו של קרובי המשפחה שלי. נראה לי שזה היה אחד הסדרים שקריאת ההגדה הייתה חלק עיקרי מהארוחה, במיוחד בשנים האחרונות, אפילו לא פתחנו את ההגדה שעשיתי את הסדר עם המשפחה בארץ. הם העדיפו רוב הזמן לקרא את ההגדה בעצמם, ואף הצליחו לקרא את העברית עם הניקוד, ואני קראתי קטע קצר בעברית. האוכל היה בסדר, בעצם ככה, אבל אי אפשר להגיד את זה למארחים (איזה מזל שהם לא מבינים עברית). הרכב הסדר שעכשיו אני חושב נראה נורמלי, אבל לי היה נראה טיפה קצת מוזר, במיוחד שהקרוב הרחוק מהארץ מצטרף. זה היה נראה לי כמו איזה סרט על ארוחה משפחתית. כל השיחות שנסובו סביב השולחן וכו'. דרך אגב לא הוגש חמץ, למרות שאין לי מושג לגבי כל המרכיבים של האוכל. אני יודע שהם לא שומרי כשרות, אבל אולי לסדר הם השתדלו. ועכשיו נעבור לפסחא. אתמול הלכתי לבקר חברים בעיירה בשם גודלמינד. איך אני מכיר אותם? לפני 3 שנים גרתי בעיירה נפלאה זו, והם היו המתווכים שהשכירו לי את הדירה. הפעם לשולחן החג נסובו, המשפחה: ג'ונתן הבעל, ורוניקה האשה, ג'ורג'יה הבת, סט הבן וורוניקה אמא של ג'ונתן (יש לי תמונה שלהם מארוחה אחרת, אבל לא בטוח שהם היו שמחים שאני אשים תמונה שלהם). הם דווקא דתיים (נוצרים), למרות שהסבא של ורוניקה היה יהודי. לפני הארוחה אומרים ברכה.... קיבלתי ארוחה אנגלית טיפוסית, ובסוף אחרי הקינוח קיבלתי כמה ביצי שוקולד, ארנב משוקולד לא היה
אחרי זה בערב הלכתי איתם לכנסיה שממול לבית שלהם, ובמקום תפילה מסורתית, הסטודנטים שחזרו לחופשת הפסחא עשו מין חידון, והיו גם קצת שירי חג שמודים לאל ולישו. דווקא היה מעניין לראות את ה"מופע" שערכו הסטודנטים, שניסו להעביר מה הם עושים באוניברסיטה מבחינת קבוצות נוצריות. בקיצר ככה היה חג שלי. נכנסתי לתוך שתי חגיגות שונות של יהודים ונוצרים, לפחות לחגיגות הנוצריות נראה לי שלא הרבה מבחוץ זוכים לחוות איך האנגלים חוגגים את הפסחא.