שרפת רכב.

FireRescue

New member
שרפת רכב.

שלום. מה שלומכם? שמתי לב למשהו בשרפות רכב שהוצתו. אני מצרף פה תמונה מYNET של רכב שהוצאת פורד פוקוס. שני החצים האדומים מסמנים את מוקדי הבעירה. לפני מספר חודשים היה לי מקרה דומה ביפו רכב מסוג פג'ו 206 הוצאת ככול הנירא ומוקדי הבעירה שלו היו זהים לזה שיש בתמונה. עכשיו השאלה. האם זה במקרה אותו מצית שהחליט להצית משני הצדדים או שיש כאן העברת אנרגית חום וכתוצה מכך החלה גם בעירה בצד השני? אני חושב שזאת האפשרות השניה. אם כן איך זה קורה? החץ הירוק מסמן לפי דעתי על נתיב אנרגית החום עד הגעתו לחלק האחורי.

alonk7

New member
אני אנסה לעזור

לפני שאני מתחיל לומר את מה שנראה לי חשוב לי לציין כי זה רק לפי ערכתי וגם לפי התמונה הזאת לא ניתן כל כך לזהות... מה שבנוסף שאני גם לא חוקר דליקות אז זאת רק דעתי האישית לפי דעתי היו 2 מוקדים (מקדימה ומאחורה) 2 החצים האדומים בעוד שהחץ הירוק הוא נזקי עשן לא נראה לי הגיוני שהקרינה פסחה על החלק האמצעי של האוטו ועברה ישר לאחורה לכן לדעתי ישנם 2 מוקדים אבל אני עדין מדגיש שזאת רק דעתי האישית

חידוד לגבי העברת אנרגית חום

ראשית,אני לא חוקר שריפות וקשה לדעת לפי התמונה אם מדובר בהצתה אז לכן אני לא אתייחס לנק' הזאת. לגבי הסבירות שלך שמדובר בהעברה של אנרגיית החום דרך גוף הרכב תרשה לי לחדד לך את הנושא ואולי זה יספק לך תשובה: ישנן 3 דרכים להעברת אנרגית חום: -הולכה -הוסעה -קרינה אני לא אפרט כרגע את כל הנקודות פרט ל"הוסעה" שהיא הנק' שאולי מדובר עליה כאן.אנרגיית חום אשר מועברת דרך גופים מתכתיים נקראת הוסעה.לדוג':קח חתיכת מתכת,חמם אותה בצד אחד ותראה שגם הצד השני מתחמם לאט לאט.זה קורה מכוון שהמבנה המולקולרי של המתכת מאפשר לחום ל"התקדם" דרכה לשאר חלקייה.כמובן שזה גם תלוי בטמפ' הבעירה ובסוג החומר(ברזל יצוק לדוג' יצטרך טמפ' יותר גבוהה כדי להסיע את חום). לא ידוכ מה היו הטמפ' בשריפת הרכב כך שקשה מכאן לדעת האם הייתה הוסעה של אנרגיית החום מצד אחד לצד השני של הרכב בטמפ' כ"כ גבוהות שגם הצד השני נדלק...הטמפ' בשריפות רכב הן לא כ"כ גבוהות כך שקשה לי להאמין שזה מה שאכן קרה...אבל שוב,אני לא חוקר שריפות ומאוד קשה לדעת מכאן מה בדיוק קרה. מקווה שעזרתי קצת שבת שלום...

FireRescue

New member
נועם

תגדיר "טמפ' גבוה". "...הוסעה של אנרגיית החום מצד אחד לצד השני של הרכב בטמפ' כ"כ גבוהות שגם הצד השני נדלק..." לא התכוונתי שהרכב כולו היה בטמפרטורה גבוה כ"כ שהצד השני נידלק. התכוונתי לזה שמתחת לרכב יש הרבה רכבי מתכת לדוגמה צינור הפלטה של הגזים שבטוחו בטח נישארו שעיריות דלק שגם הן התלקחו ועזרו למעבר החום. אני עובד על אדמיה כל שהיא שבסופה אני אציג אותה כאן ההסבר שלי יהיה טיפה יותר מובן.

adamsara

New member
תפסיק לבלבל תמוח

נועם חלאס יה צעיר מאת מבצעים הרצליה

אלברטרג

New member
לפי דעתי זאת הצתה ב-2 מוקדים.

א. מצית שמצית רכב רוצה לגרום נזק מירבי בכמה שפחות זמן ולכן הוא יצית משני מוקדים כדי לקבל נזק מקסימלי. ב. אם מה שאתה אומר נכון על העברת אנרגיה אז היו צריכים לקרות 2 דברים: 1. גם גוף הרכב עשוי פח ולכן כל הרכב היה צריך להתחם ולהשרף. 2.כל שריפת רכב שמתחילה במנוע היתה מתפשטת לחלק האחורי של הרכב ו"מדלגת" על תא הנוסעים,בוא נאמר שהייתי באיזה -2-3 שריפות רכב כולל אחת אחרונה אתמול ועובדה שהיא התחילה במנוע ונשארה במנוע אפילו לא הגיעה לדש בורד.[ התיאוריה שלך היא מעניינת ובגלל זה ראיתי צורך להגיב אולם לא נראה שבמקרים הנ"ל זה מה שהיה. כמו כולם פה גם אני לא חוקר שריפות,ותשובתי מסתמכת על ניסיון ודיעה אישית בלבד. דרך אגב למה לא שתשאל חוקרי שריפות בתחנה שלך מה דעתם?

FireRescue

New member
צודק. אבל...

אבל מדוע שני מקרים של שרפות רכב בערים שונות כ"כ זהות בנזק?

אלברטרג

New member
תוסיף את רמת גן לרשימה

גם בר"ג זכורים לי מספר הצתות של כלי רכב עם אותו נזק יש לי השערה בנושא: הטמבון ברכב הוא החלק היחיד העשוי לרוב מגומי או פלסטיק בהנחה שהמצית לא רצה לנפץ שמשה (להפעיל את האזעקה) והוא בחר לגרום נזק מירבי לרכב,שפיכת דלק על גג הרכב לא בהכרח תדליק את הרכב מכיוון שהדלק ינזל כלפי מטה יחרוך את הצבע ובד"כ בזה יסתכם הנזק, מי שמצית את הרכב יודע מה הוא עושה ולכן הוא מצית בשני כיוונים,אני מקווה שאני לא מכניס כאן רעיונות לראש של מציתים ואם כן שמנהל הפורום יימחק הודעה זו.

FireRescue

New member
הינה

טוב אז אני "קצת" ניסחף אבל זה מעניין:) טוב לעניכם התמונה הראשונה. טוב אז בתמונה אנחנו רואים תמצלום פרופיל של פורד פוקוס. הקישקוש האדם מסמלת את הבעירה. מוקד הראשוני. החצים הצהובים את התפשטות האש והחום(הם מתפשטים לכול כיוון אבל עזבו לא היה כי כוח לצייר). החלקים הורודים\אדומים מסלמים את חלקי הפלסטיק הרכב. חלקים אלה עשויים פלסטיק אם אני לא טועה מדובר בפיברפלסט(פלסטיק קשיח בין השאר ממנו מייצרים סירות לגודמה: 370). אין צורך להסביר מדוע סימנתי אותם נכון?

FireRescue

New member
המשך

או קי התמונה השניה. אני עכשיו מדבר על התמונה הימנית: נקודה 1 המנוע כבר כולו בוער הטמפרטוגה גבוה וכו'. החום מתחיל להיתפשט לכיוון הסלון. נקודה 2 החום והאש מנסים להיכנס לסלון הרכב אבל מתקשים בגלל מערכת איטום שככל הנירא קיימת ברכב. החום והאש ממשיכים לחפש כיוון אליו ניתן להתשפט ומוצאים את החלק התחתון של הרכב. ( כן אני מודע לעובדה שחום ו אש בדרך כלל מחלפשים לעלות ולא לרדת אבל המרחקים פה לא כ"כ גדולים). בתמונה המציאותית ניתן לראות והאש והחום נתפשטו גם למלה ולמטה. נקודה 3- החום והאש מנסים שוב להיכנס לסלון הרכב אך לא מצליכים וממשיכים ברכם לחלק האחורי של הרכב. וזאת ניתן לראות ע"י סימני העשן שמסומנים בחץ הירוק בתמונה של הרכב השרוף. כמובן בדרך החום והאש פולטים אנרגיית חום שגורמת בין השאר לחימום כללי של הרכב. נקודה 4 - בא האש והחום מוצאים את הקורבן הבא שלהם, הצמיג, הוא ניתפס מהאש (ככול הנירא בחלקו הפנימי מכיוון שבתמונה של הרכב השרוף רואים את הגלגל שלם מבחוץ) מקבל עוד תוספת למטען האש והחום וממשיך בחיפוס לאחר מוצא כדי להגיע למלה (אמרנו.. האש והחום שואפים להגיע למלה). ושם הם שורפים את החלק האחורי שךל האוטו... שכמו שאמרתי מקודם עשוי מפלסטיק(נקודה 5). טוב כל מה שנכתב פה הוא כמובן דעתי בלבד!!! יש פה הרבה שגיאות בתיאור כי אני על רגל אחת עושה את ההסבר. נו מה דעתם?

תשובה

אני לא כימאי ואף פעם לא בדקתי אז קשה לי לאמוד טמפ' ממוצעת בשריפת רכב.אני מעריך ותלוי כמובן בחומרים הבוערים ,שמדובר גג עד 350 מעלות...קשה לי להאמין שיותר. (בשריפה בדירה לדוג' הטמפ' נעה בין 300-500 מע' לפני כמובן שמתרחשת "הצפת אש" בטמפ' של 602 מע') כדי שהחום יעבור מצד אחד של הרכב לצד שני ע"י הוסעה דרושה טמפ' גבוהה הרבה יותר (דרושה גם כמות אנרגיה גדולה שמשתחררת כתוצאה מהבעירה אבל אני לא אכנס כרגע למושג הזה) אגב זה נושא מאוד מעניין ויפה שזה מסקרן אותך...תברר אם לכבאים אצלכם יש את הספר "יסודות תורת הכבאות" החדש ותקרא שם על הנושא הזה של חום,טמפ',אנרגייה וכו'...

רון Ron

New member
הערה

העברת אנרגיה בצורת חום בתווך מוצק נקראת הולכה ולא הסעה. הולכה מתרחשת תמיד כאשר קיימים הפרשי טמפרטורה בין שני גופים הנמצאים במגע. הסעה מתרחשת בנוזלים או בגזים - הגז או הנוזל החם יחסית נע לאזור אחר ובכך מעביר אליו אנרגיה בצורת חום.

כן יכול להיות שאתה צודק...

תמיד יש נטיה לבלבל בין השניים. תודה שהארת את תשומת ליבי...

רון Ron

New member
ולעניין עצמו

לא נראה לי הגיוני שהטמפרטורה הגבוהה יחסית בחלק הקדמי של הרכב גרמה להתלקחות של החלק האחורי על ידי הולכת אנרגיה. אם זה מה שקרה, אז הטמפרטורה מתחת לאמצע הרכב הייתה צריכה להיות גדולה מהטמפרטורה בחלק האחורי שלו. לא סביר שהפגוש מתלקח בטמפרטורה יותר נמוכה באופן משמעותי מאשר הפלסטיקה והריפודים בתוך הרכב. דניס, כמו שכבר נאמר, בתחנה בת"א יש כמה אנשים שעברו קורס חוקרי דליקות. תוכל לקבל מהם תשובה חד-משמעית.

למעלה