שרה המל, טעית...

• פותח הנושא א77
  • פורסם בתאריך

שרה המל

New member
מה פתאום?

התמונה הזאת לקוחה מן האלבום של ההורים שלי - וגם אבא שלי (בנו של יעקב-יוסף) אמר, שזו תמונה של האבא שלו. למה אתה חושב שהיא של הרבי מבויאן? שרה

א77

New member
ככה אני יודע.

מלבד אם הם היו מאד דומים. פרט לזה, יש עוד הוכחות למתבונן והמבין בתמונה. אבל אין זה חשוב. בידקי, בבית רוז´ין ובויאן, ויש לך אצל מי. הכנסי לאתר של THE GOLDEN DYNESTY ודלגי מיד ל (רשימת הפרקים בשמאל המסך) CHAPTER 8 REBBE MORDECHAI SHLOMO OF BOYAN תראי את הדמות של הרבי הקודם מבויאן. והנה תמונה מחתונת חנה חברתנו לפורום. הרבי מבויאן גוחן במעט לעבר השולחן, אל מול הרב הרצוג.

א77

New member
זה בטוח שאם הקובץ המצורף

זה סבא יעקב, אז התמונה עם הסידור לא אותו אדם. אבל באמת... אני יודע, ואני מכיר. התמונה הזו היא של הרבי מבויאן זצ"ל. איך זה נכנס לאלבום של אביך שהוא בן לחסיד בויאן, לא אוכל להגיד בדיוק, אם כי ייתכן שקורה ששוגים, וכאן, אל נא תסמכי על דבריי, אלא חיקרי, ורק כדי שתהיי באמת בטוחה וסמוכה. שתהיה לך שבת שלום

שרה המל

New member
עברתי על כל התמונות

באתר, שנתת את הקישור אליו. זה לא מה-זה משכנע... אני מודעת לכך - שהאנשים בשתי התמונות שלי אינם נראים דומים - אבל עברו כמה שנים מן האחת לשניה - ואדם לא תמיד דומה כשהוא מזדקן. בכל אופן - אני נוסעת עוד מעט לשבת לטירת-צבי, ואחפש את התמונה המקורית לראות אם כתוב משהו מאחריה, וגם אנסה לשאול את אמי אם זכור לה מניין הגיעה אליהם התמונה. (את אבי כבר לא אוכל לשאול). האם ראית את התמונה עם הסידור באיזה מקום אחר? ולמה נזכרת בזה רק עכשיו, כשאתה חוקר את הסבא שלי כבר כל-כך הרבה זמן? שבת-שלום! שרה

א77

New member
שרה היקרה

אבל: את הרבי מבויאן הכירו רבבות אנשים. אמנם את סביך הכירו פחות. תמונותיו של הרבי מבויאן הופצו המון. בפורום נפגש אני עם אנשים שכולם חביבים ונחמדים, ויודעים המון. אבל בד"כ אינם האנשים הנמנים על מכירי החסידויות. לו תלכי עם התמונה לדוגמא לישיבת תפארת ישראל שברחוב מלכי ישראל בירושלים, ותטעני כדברייך, בפני מאות הסובבים שם, תארי לך איך יסתכלו עלייך. הרי כולם שם מכירים את הרבי, והצעירים מביניהם מכירים ושומרים המון תמונות הרבי. ומיכיון שאיננו כרגע בין הציבור החסידי, אלא בפורום, ואין לי ברשותי תמונה חזותית של הרבי היותר ברורה להציגה. אז אם אתפוס את הצד המקצועי. קחי לדוגמא את גבות עיניו של סביך, וגבות עיניו של הרבי, שני עולמות. אמנם יש דמיון ביניהם בזקן, ומוסיפה לכך העובדא ששניהם לא נגעו לקצץ לא בזקנם ולא בשפם שלהם. אבל למרות הכל זה ברור לכל מי שהכיר כנ"ל, שזה הרבי. וגם, מי שחי ונושם את הסביבה החסידית, מכיר על נקלה בצורת עטיפת הטלית, בכך שבתמונה עם הסידור, זה אדמו"ר. גם אם לא יכיר את האדמו"ר. איך הגיעה התמונה לאלבום, לא אני אמור לחקור. אבל חושבני שאם סביך היה חסיד של הבויאנר טשרנוביץ אז אין סיבה שלא לשמר תמונה מבויאן. [בין חצרות בית רוז´ין תמיד היו קשר אדוק] אז אם תרצי אכן לבדוק. איעצך, ללכת לחסידי בויאן. החל בגבאים דרברמדיגר ו... שכחתי שמו, אולי משהו כמו שטיינברג. והמשיכי בין כולם. עברי לחצרות סדיגורא וכל מי שתרצי. ותשמעי דעתם. נמצאת בינינו הגב´ חנה, שיש לה קשר משפחתי אדוק. ואוליי היא גם תוכל לסייע בידך לבדוק. הצד המקצועי [שהוא מיותר לחלוטין לו תבדקי במקורות כנ"ל] שלי הוא דיי חזק, פרט לצד החסידי וההיכרות. שבת שלום. נ.ב. הנה אני קורא את שאלתך האחרונה. מדוע נזכרתי רק עכשיו. אז ככה. איני זוכר אם לא הערתי לך בפרטי, בפעם הראשונה שנכנסתי לאתר הזה. אבל לאחר שביקר אמש בביתי, מישהו מירושלים, [נשוי ל... שלי] שהוא כבר דורות חסיד בויאן, הצגתי בפניו את האתר, מבלי לדבר מילה. והנה הוא קופץ באותה תמיהה: איזה טעות?! מה פתאום?! בעבר ראה את זה גם שרוליק החבר שהיה אצלי, שהוא גם מכיר, וכולם תמהים. כשראיתי את הביטחון שיש בכולם, החלטתי להעיר שוב, למרות שידעתי בעצמי, פשוט איני רוצה להיכנס לויכוח בדבר שיקשה להסיק. כאן הרי בקלות ניתן להסיק. העיקר עיוני באתרר, הינו בגלל קשר סביך להרבי, ותיאור הנעשה בחצר עם דברי התורה של הרבי. אפילו העברתי לגבוהים בבויאן שיש ד"ת מהבויאן טשרנוביץ שנכתבו ע"י אחד החסידים, ונמצאים אצל נכדתו. העיקר שבת שלום, ומקוה שתבררי בהקדם.

שרה המל

New member
שבוע טוב זאבי!

ובכן - חבל שלא ראית את אמי - כשאמרתי לה, שמישהו חושב שהאיש בתמונה אינו הסבא שלי... היא ממש נעלבה! היא הרי הכירה אותו מאז ילדותה! (המשפחות היו מיודדות, כי גם האבא שלה היה חסיד של הבויאנר, וכשאמי נסעה לעשות בחינות ממלכתיות בצ´רנוביץ - כי היא למדה בגימנסיה "תרבות" שלא היה מוכרת אז על-ידי השלטונות הרומניים - היא גרה בביתו של יעקב-יוסף), היא אמרה, שאין לה צל-צילו של ספק שזהו "יוסל´ה שויחט" - זה היה כינויו של סבי בעיירה שלו. היא זוכרת בדיוק איך הוא היה נראה! הסתכלתי גם על התמונה המקורית. יש שתיים: שלו, ושל הסבתא ( החיבור נעשה במחשב רק בזמן האחרון, והתמונה תלוייה בדירתה של אמי). שתיהן באותו גודל, ושתיהן נראות אותו דבר מאחור - כלומר: צולמו בידי אותו צלם, באותה הזדמנות. האם אתה מזהה גם את הסבתא כמישהי אחרת? ודבר אחרון: התמונה מאד יפה, ואם זה באמת הרבי - איך זה שאף אחד לא הכיר תמונה זו ולא שמר אותה? הריזו היתה צריכה להיות "תמונת-הדגל" של החסידים! בקיצור: אם אין ברירה - נסכים שאנחנו לא מסכימים, ונישאר ידידים. בסדר? כל טוב - שרה

א77

New member
תראי. איני מתווכח.

נושא התמונה אינו ניתן לויכוח. אבל ברגע זה אני מעביר אימייל עם האתר לעוד מישהו שהוא "פרופסור" בבית רוז´ין. הוציא ומוציא ספרים וחוקר. איני צריך להתייחס לדעת הצד של גרשטיין, כי איני מכירו. וגם לא את סבתך. אבל אני מכיר כמו רבבות את הצד השני. צר לי שאני הופך למעין "משוגע" כאן בפורום. אבל זה הרבי מבויאן !!! בקשר לידידות וודאי נישאר.

א77

New member
סבתך=אימך תבדלט"א.

ואגב. אינך יכולה לטשטש כמו הרבה דברים מקובלים. בקשר לראשי התבות לדוגמא. גם שם הבאת דעה של מישהו מהמשפחה. בזמן שזה כלל לא נכון. וזה לא המקרה היחיד. כוונתי למשל ל"עכלה"ק. שכתבת עד כאן לשונו הקטן. וזה במפורש לא נכון. ייתכן והדברים הללו כאן בפורום לא משנים. אבל הם הבדלים משמעותייםן ביותר לאחרים. ויש עוד דוגמאות בראשי התבות. וזה לא פוגם מתרומתך הגדולה והחשובה בכל הכתבים. סליחה על הסגנון. זה מראה בי מעין לחץ דם שעלה במעט. אבל באמת אנחנו ידידים בעבר, בהווה ובעתיד. למרות שהתמונה שלדעתי היא הרבי, הרי שלדעתך זה סביך.

א77

New member
בקשר למה שכתבת שהתמונות

מקבילות מאחור של אותו צלם. הבנאדם אם זה לא הרבי. אז הוא התחפש להרבי. כאלו משקפיים בדיוק היו להרבי. ואוליי תוכלי לפענח תעלומה נוספת: אם זה סביך אז באיזו הזדמנות צולמה תמונה זו? טלית שבתית!!! לא של יום חול. לפי העטרה. נניח שהוא לבש טלית של שבת ביום חול. אז היכן התפילין שמניחין ביום חול. רק אצל הרבי ניתן לתפוס פוזות מסוג כזה. יש לי תמונות שצולמו בידי אותו צלם, לפי החותמת שמאחור. התמונות צולמו בתל אביב, אצל צלם שקיבל תמונות ישנות של הורי סבי וסבתי. כמובן שכל תמונה צולמה במקור בזמן אחר ובאיזור אחר. אבל זה ניתן לצילום מחדש. זו מה שהבאת אינה הוכחה כלל.

שרה המל

New member
לזאב שלום!

לא צריך להמשיך את הויכוח לעיני כל ישראל - אבל בכל זאת יש לי מה לענות לך: ראשית - יכול להיות שיש שני אנשים דומים זה לזה - בייחוד שמה שרואים זה רק חלק מן הפנים. אז, אם האמא שלי אומרת שהיא הכירה את האדם אישית וזה הוא - והאבא שלי אמר תמיד שזה אביו - אז ייתכן שהוא באמת היה דומה לרבי. לא? וכיוון שצילום היה בשבילו אירוע יוצא-דופן, ולא מעשה של יום-יום - אז הוא התלבש במיטב בגדיו, והתעטף בטלית של שבת (למרות - שלפי דעתי הוא כן עטור בתפילין!) , ולקח בידין ספר-קודש (בתמונה המקורית אפשר לקרוא חלק מן הכתובים - ונראה לי שזה ספר-תהלים, ולא סידור). לא צריך לומר שהוא התחפש לרבי - אבל בוודאי שהוא ניסה ללמוד ממנו, ולנהוג כמוהו. אין בזה פסול. לדעתי - אין לך צורך לשאול עוד אנשים. תשאר בדעתך. עוד מישהו שמכיר תמונות של הרבי לא יעזור כאן.כאמור - איני פוסלת את עצם העובדה שהמצולם דומה לרבי...(אגב - כשאני הייתי ילדה, ומדי-פעם דאגו להנציח אותי בתמונות - זה גם היה אירוע ייחודי, והלבישו אותי בגדי-שבת במיוחד לצילום!). למה סבא הצטלם תמונה כל-כך מיוחדת? אל תשכח, שבניו עלו לארץ-ישראל, והקשר אתם היה חשוב לו, ואני מניחה שהוא עשה את התמונה הזאת (וגם סבתא), כדי שיזכרו אותם תמיד, ובייחוד שככה הוא מעביר להם מסר - שימשיכו בחיי-תורה ויראת-שמים. אבל, לדעתי, הנקודה הכי משמעותית זו השאלה: איך ייתכן שאצל אף-אחד מן החסידים לא נשארה התמונה הזאת??? בקשר לראשי-התיבות: יכול להיות שזו טעות, ויכול להיות שהשתמשו באותן אותיות למובנים שונים. יש עוד דוגמאות, של אותן ראשי-תיבות למלים שונות. צר לי, שאינני זוכרת בדיוק איפה במכתבים הופיעו ראשי-תיבות אלה, אבל ייתכן שאעשה מבצע ואעבור על כל המכתבים כדי לבדוק מה צריכה להיות המשמעות כאן. בכל-אופן - חבל לקלקל את הבריאות בגלל ההדבר הזה. שיהיה לך יום נעים - שרה

שרה המל

New member
רציתי לשלוח מסר אישי-

ומתוך הרגל שלחתי לפורום. מבקשת סליחה מכל החברים על הטרטור. שרה

א77

New member
הבריאות לא מתקלקלת כשיש ידידות

הגדרת משהו כמו : איך התמונה לא נעשתה תמונת הדגל?! איני מבין כוונתך. ויתכן כי אינך מבינה אותי. איני מבין את המושג תמונת הדגל. אוליי זה קיים בחב"ד. כמו גם ציור הבעש"ט ובעל התניא שהם יחידים. כאן לא עושים דגל, מיכיון שיש המון המון תמונות. בכל מה שכתבת, הבה אומר שיכול להיות במה שאמרת, כדי לסיים את זה בכאן. ובא לציון גואל. יום טוב שבוע טוב חודש טוב [אתמול היה ראש חודש שבט, ואוסיף ר"ת מהספה"ק. ש´מועות ב´שורות ט´ובות]

למעלה