שקר על מנת להטיב

yaakii

New member
שקר על מנת להטיב

אני מדריך קבוצה בקייטנה כלשהי,(שמטפלת בעיקר בילדים אנרגטיים מאד). בזמני הקבוצה האישיים-שהמדריכים מעסיקים לבד את החניכים יש הרבה בלאגן כמעט תמיד ואני יחד עם המדרריכים האחרים לא 'משטלתים' על הקבוצה. מה שכן מצליח זה הדברים הבאים: איום שהאחראי של הקייטנה נמצא ליד ואנחנו נקרא לו אם לא יהיה שקט/איום שנמסור חניך זה או אחר לאחראי הקייטנה שיטפל בו-ואנחנו אומרים את זה הרבה פעמים גם כשהוא לא ליד/כשברור שלא נמסור את הילדים. שאלתי היא: האם מותר לנו לשקר להם בנושא במצב הזה? כמובן, אין לשכוח שאנחנו באים אך ורק לטובתם שתהיה להם פעילות מוצלחת. ראוי לציין שאחראי הקייטנה מודע לכך שמדריכי הקבוצות משתשים באיומים הנ"ל ודומים להם רבות. תודה מראש!

אני יודע רק שאסור להפחיד ילד ולהגיד לו למשל

שייקח אותו איזה דוב או משהו , בקשר למקרה הזה לא יודע מה המסקנה.

אופירA

New member
מנהל
איפה השקר

אם אתה מאיים עליו, וכתוצאה מהאיום הוא משתתק - אינך חייב לממש את האיום. במה שיקרת לו?

yaakii

New member
תשובה

שיקרתי לו ביודעי מראש שגם אם לא יתאפס על עצמו לא אממש את איומי.

אופירA

New member
מנהל
עדיין לא שקר

אולי לא תמיד תיישם את איומך, אבל האם כשמדובר בילד שמתפרע באופן קבוע - לא תיידע את המנהל? כך שהאיום בהחלט תקף ואמיתי. אין פה שקר. יש פה התנהגות מקובלת בדרך ארץ. עוד דוגמא להתנהגות מקובלת בדרך ארץ, זה כאשר אני מאירה פנים לאשה הפוגשת אותי ברחוב ושואלת לשלומי, ועונה לה: הכל טוב, ב"ה. ובאמת - רע לי ומר לי, ואני בצרות צרורות. אז מה? אני צריכה לומר לה שרע לי? דרך ארץ היא לומר לה שטוב לי. וזו האמת מדרכי דרך ארץ. אז מדרכי ריסון ילדים - האמת היא להזכיר להם את האפשרות לפנות למנהל (גם אם בפועל לא מיישמים אותה ב-100% אלא ב-1% מהמקרים בלבד...).

תשאל יותר מזה!

איך זה שהתורה התירה למחנכי הקטנים להכות אותם אם לא מתנהגים יפה? אלא על כרחך שמצוות חינוך גוברת. וידוע הוא שמותר ללמד ברכות ופסוקים לילדים (עם שם ה'!!) גם אם אתה לא אוכל כלום - אלא משום מצוות חינוך. ואם כן, רואים מזה שבקטנים אין חומרה כמעט בכלל, ובפרט בנידון דידן שאתה עושה כן על מנת לחנכם שיתנהגו כראוי, משום דרך ארץ דקדמה לתורה, וליתן שלום בין חבריהם. ובפרט שהאדם שבשמו מאיים מודע ומוחל על "השקר". ואישית, אני חושב שבסיום הקייטנה אם ידוע לך שילדים אלו לא יבואו בשנה הבאה או ישלחו את אחיכם, אמור להם את האמת (את "התרגיל" שעשית להם להשתיקם) כדי לצאת ידי חובה אם אתה עדיין מרגיש עם זה לא נוח. רק הוסף דברי ברכה ו"כל הכבוד לכם שהתנהגם כך, והמשיכו בדרכיהם הטובות", כדי שהם עכשיו לא ירגישו מרומים ונפגעים.

vodka6

New member
התורה לא התירה למחנכים להכות קטנים

אם אתה מחפש היתרים לכך חפש בדת אחרת ולא בחצאי מידע מהתורה שאוסרת הכאה בין של מורה לתלמיד ובין של הורה לילד. ובעניין דעסקינן, האיום הנ"ל מזכיר לי את האיום :"אם לא תאכל יבוא שוטר", כלומר... יתכן שזה לא בדיוק שקר, אבל כמו שכתבה כאן אחת המגיבות, זו תגובה של חוסר אונים ולא תגובה של מחנך או מדריך שטובת הילדים בהכרח לפניו, במקום זאת כפי שכתבה אותה מגיבה חפש דרכים יצירות לעניין אותם, דרכים בהם תוכל להגיע אליהם, לגעת, וליצור שפה משותפת של כבוד שמבוססת על חיבה והערכה ולא על איומים והפחדות.

yaakii

New member
הילדים בקייטנה

רובם המוחלט לפחות, הגיעו ממשפחות מכות ו/או עם בעיות כלכליות, הם אנרגטיים בצורה יוצאת דופן, ו"שותים ריטלין" כדברי האחראי.

vodka6

New member
אדרבא

זה רק מחדד את הצורך בגישה שמבוססת על יצירתיות וגמישות ולא במסגרת מקובעת וטקסית שמבוססת על איום משמעת חריפה ושליטה. דווקא ילדים כאלה צריכים ריגושים, שינויים ואפשרות בחירה, לעומת זאת פקודות ומסגרת "משעממת" רק מגבירים את הקושי שלהם. נפלה בחלקך זכות גדולה, נצל אותה כדי לעזור לילדים הללו. רק אביא שתי דוג' למשמעות של הליכה לקראתם ולא כנגדם: " רב איקלע לההוא אתרא גזר תעניתא ולא אתא מיטרא נחית קמיה שליחא דצבורא אמר משיב הרוח ונשב זיקא אמר מוריד הגשם ואתא מיטרא . אמר ליה מאי עובדיך ? אמר ליה מיקרי ינקי אנא ומקרינא לבני עניי כבני עתירי, וכל דלא אפשר ליה לא שקלינא מיניה מידי וכל מאן דפשע בינוקא, אית לי פירא דכוורי ומשחדינא פירא דכוורי ומשחדין ליה ביכוורי ומשדרנא להו ומפייסינא ליה. עד דאתי וקרי ".(תענית כ"ד ע"א) ובעברית פשוטה: מלמד התינוקות הפשוט והאנונימי, שלימד ללא כוונת תשלום ומי ש"התרשל" ו"פשע" במקום להענישו היה בדרכי נועם מעניק לו מתנה קטנטונת - דג מבריכת דגים אחורית ונסתרת כדי שיתקרב ללימוד התורה, (אל תרוץ לקנות דגים, זה לא העניין... העניין הוא למצוא דרכים יצירתיות שיעניינו אותם ויגרמו להם לרצות להיות בקרבתך ולשמוע מה שיש לך לומר) ומתוך מדרש רבה רות פרשה ה פסקה ט, משפט מדהים על הנותן והמקבל : "ותאמר לה חמותה איפה לקטת היום תני בשם ר' יהושע יותר ממה שבעל הבית עושה עם העני העני עושה עם בעל הבית שכן אמרה רות לנעמי שם האיש אשר עשיתי עמו היום ולא אמרה אשר עשה עמי אלא אשר עשיתי עמו הרבה פעולות והרבה טובות עשיתי עמו בשביל שהאכילני פרוסה אחת". כלומר הילדים האלה יכולים לעשות הרבה מאוד אם יקבלו רק פרוסת לחם...

אופירA

New member
מנהל
זה לא כמו "יבוא שוטר"

משום שאף שוטר לא יבוא לילד שאינו אוכל, והאיום מופרך לחלוטין, וחוץ מזה - האיום הזה מטיל אימה יתר על הסביר, משום שהגעת השוטר משמעה שהילד עלול להילקח לבית הסוהר, וישהה עם עבריינים קשים... לעומת זאת, אמירה למנהל הקייטנה על חוסר סדרים בהתנהגות הילדים בקייטנה היא בהחלט אמירה סבירה בהחלט, גם אם לא תמומש בפועל, והיא אמורה לרסן את התנהגותם של הילדים, ולכן היא לטובתם, משום שגם הם לא מעוניינים בקייטנת בלגן ואנדרלמוסיה, אלא בעזרה להשגת המשמעת הפנימית והסדר הפנימי והחיצוני. וזו בהחלט עזרה אפקטיבית, אינה מטילת מורא יתר על המידה, אינה אלימה, מועילה ומיטיבה עם הילדים. אי אפשר לחנך ילד אך ורק בגזר. יש להוסיף את המקל, במינון נמוך ונחוץ. הימנעות מהמקל היא עוול לילד, שנאמר - חושך שבטו שונא בנו! ברור שיש לבוא עם כלי הדרכה יצירתיים ומעניינים, המושכים את הילד בעבותות של עניין, אהבה וכבוד. אלא שהאוהב הגדול ביותר חייב לדעת לשים גבולות, וגבולות שמים בחומרה, בפנים חמורות ובאיום ברמה הנחוצה. מינון קטן של הגבולות הללו על חומרתם הנחוצה חשוב ביותר, ואין לוותר עליו. העניין הוא המינון, וכמובן שהוא צריך להיות קטן, כמו שפלפל חריף או רוטב צ'ילי צריכים להיות במינון נמוך מאוד. אבל אי אפשר לוותר עליהם ולטעון שהם שליליים, כאשר הם שנותנים את הטעם האמיתי והערב לאוכל!!! בדרך אגב, ולא קשור כלל לנושא הקייטנה: התורה לא אסרה על הכאה של חניך, אלא על אלימות. יש הבדל משמעותי וענק בין שני הדברים. לעומת זאת, חוקי המדינה אסרו על הכאה, וגורמים לאלפי הורים להיות חסרי אונים מול ילדים בני שנתיים ושלוש המתפרצים לכביש ומסכנים את חייהם, ואף מתרגלים בכך, כיוון שההורה אינו מבין שזה המקום המאוד נדיר לתת את הסטירה הנחוצה כדי שהילד יבין היטב שכאן הגבול הוא בצבע אדום זוהר!!! אני רואה המוני הורים בוכים בפורומים על הקטע הזה, ובא לי להקיא... התוצאה של הנהגה מסוג זה גורמת לחוצפה שלא תיאמן אצל הילדים כלפי הוריהם וכלפי כל מבוגר בשטח. אם עד לפני 10 שנים הסיסמה היתה "העולם שייך לצעירים" (כלומר הם קובעים את הקצב והסגנון של החיים), הרי שבשנים האחרונות העולם שייך לילדים, ובשנים הבאות העולם יהיה שייך לתינוקות ולעוברים...

vodka6

New member
וזו דוגמא מצוינת ללימוד מחצי מידע מחצי פסוק!

לצטט חצאי פסוקים ולקבוע על פיהם כללי התנהגות זו בדיוק הבעיה. הפסוק "חוסך שבטו שונא בנו" לא מסתיים כאן, הפלא ופלא יש המשך, ועוד יותר פלא הוא שההמשך הוא לא - ואוהבו מכה בשבטו, או בהתאם לחריזה התנכ"ית - ואוהבו מכהו, אלא בדיוק ההיפך, זה הציטוט המדויק "ואוהבו שחרו מוסר" ! והרי לך שיעור משלמה המלך שילדים הם אוצר ועולם נפלא ואין סיבה וצידוק לשלוח יד להכות את ילדייך כי איה רחמינו כרחם אב על בנים ? (ומיותר להזכיר כל מאמרי חז"ל כמו "כל המרים יד על חברו נקרא רשע" שמיוסד על הפסק בתורה "רשע למה תכה רעך " ואת "מבשרך לא תתעלם" ו "וחי אחיך עמך" ועוד ועוד רבים אין צורך להמשיך, המסתמכים על "רשות" לכאורה להכות מסתמכים על חצי אחד של פסוק, היכנסי לכל אחד מהפסוקים והציטטות הנ"ל וקראי מה כתבו המפרשים בהרחבה על כל אחד מהם, ובעיקר דבריו של רש"י בפירושו ל "חוסך שבטו" זה רחוק מהפירוש שהבאת. שלוה ונחת וגם הערה ומילה קשה אבל מלב אוהב ופה מדבר ואף פעם לא ידיים משתלחות. להיות יצירתי ולהבין את נפש הילד המתקשה אינו אומר לתת לילדים לחיות חיי הפקר בלי משמעת וחינוך ומסגרת ומגבלות, אב שאוהב את בנו, מדריך שאוהב את תלמידיו, ראשית כל מתקרב אל נפשו, אל ליבו, לומד את נפשו של הילד, את הלך רוחו, את קשייו ןפחדיו, ואם יש צורך שוחרו מוסר, מחנכו, מעיר כשצריך, הכל מלב אוהב ופה מדבר, דרכי נועם ובעיקר בילדים עם בעיות כנ"ל היא הדרך אל ליבם וכבודם, באהבה גדולה ובמאור פנים זוכים ב "ויהיו עמך" באהבה גדולה ו"כמים הפנים לפנים"

אופירA

New member
מנהל
כמו שכבר אמרתי

אי אפשר לחנך ילד אך ורק בגזר. יש להוסיף את המקל, במינון נמוך ונחוץ. הימנעות מהמקל היא עוול לילד, שנאמר - חושך שבטו שונא בנו! המשך הפסוק אינו סותר את תחילתו, אלא מוסיף עליו. והרי הסברתי כבר לגבי המינון, ואין צורך להרחיב, שהרי הדברים ברורים. אמנם הסקת שלמדתי מפסוק זה על שהתורה לא אסרה על הכאת בנים/חניכים, אבל טעית במסקנתך. את מה שאומרת התורה למדתי מדעת תורה. גדולי התורה בעלי דעת התורה למדו זאת מהתורה באופן רחב, ולא חצי מידע מחצי פסוק... מאמרי חז"ל שהבאת אינם קשורים להכאת חניכים, אלא לאלימות כלפי הזולת, כשמדובר בזולת שווה ערך אליך, שאינו תחת חסותך כחניך. ואני הרי כבר כתבתי שהתורה אסרה על אלימות. ברוכה תהיי שציטטת דוגמאות לכך. הסברתי שיש הבדל עצום בין אלימות להכאת בנים/חניכים. המאמרים שציטטת מדברים על הכאה ואלימות שלא לצורך, ואינם מדברים על ההכאה שהיא לצורך גמור (כמו הדוגמא שהבאתי בתשובתי על הילד המפתח הרגל להתפרץ לכביש). היות שבנים זה אוצר ועולם נפלא במיוחד, יש סיבה טובה מאוד להכות אותם, כשטובתם דורשת זאת, ובמידה שהיא דורשת זאת. הקב"ה המרחם על בניו אינו נוהג מידת "ידי נשים רחמניות בישלו ילדיהן", אלא מערב חסד ורחמים בדין ואמת ומיטיב עם בניו הטבה מושלמת. אמר החזו"א, שאי אפשר להבין זאת, אבל גזירת השואה הנוראה, שגזר הקב"ה על בניו האהובים, היתה הרחמים הגדולים ביותר. וכמובן שאיננו יכולים ללכת בדרכיו במקומות שאיננו יכולים להבין, אבל יכולים ללמוד על שיש נסיבות שצריך להכות. הקב"ה נוהג במידת "בקרובי איקדש", ומכה את הראויים ביותר לאהבתו בניסיונות קשים, כשם שחובטים את הפשתן, על מנת שישתבח. זו עוד הנהגה שמראה שהמכות והקשיים הם הדרך להשביח את התכונות החיוביות. זה לא מכות אלימות - זה מכות שמראות את הדרך. הכאת בנים אינה ידיים משתלחות. העובדה שבדורנו הרבה הורים החלו לשלוח ידיים משתלחות היא בעיה (שאכן החוק מנסה לפתור אותה, ללא הצלחה), אבל אינה הופכת את התורה לפלסתר. הכאת בנים אינה שליחת ידיים ללא רסן, בעצבים, אלא הכאה מחושבת היטב. ילד מרגיש היטב מתי ההכאה היא לצורך חינוך, ומתי היא ידיים משתלחות, גם אם במעט. אדם מבוגר סיפר לי על עצמו סיפור יפהפה, רלוונטי מאוד לנדון: הוא היה ילד שובב במיוחד, ובעל מרץ, אנרגיות ושמחת חיים נמרצים במיוחד. (הערה אגבית שלי - ילד עם שמחת חיים כה רבה, ניתן לזקוף זאת גם לחינוך המצוין של הוריו, שמפתח ומטפח ואינו מדכא את שמחת חייו). אביו נהג להכותו כאשר היה עובר את הגבולות לכל הדעות, והילד מעולם לא נפגע ולא התמרד. הוא ידע היטב שהמכות הגיעו לו בכל צדק. הוא מספר שאהב את אביו אהבת נפש באופן מיוחד. יום אחד, כשהשתולל הילד באופן מיוחד, הכה אותו אביו בשתי סטירות לחי, והילד פרץ בבכי מר... אח"כ שאל אותו האב מדוע בכה? האם לדעתו לא הגיעו לו מכות על מעשיו? ענה הילד, שמעשיו בהחלט הצריכו מכות, ואכן, את המכה הראשונה הוא קיבל באהבה גמורה. אבל במכה השניה הוא הרגיש שהאב גם הוציא עליו קצת עצבים, ולא רק הכהו כדי לחנכו, ועל כך חש פגוע ובכה... לדידי ולטעמי - אם ההורה אינו יודע להכות את ילדו אך ורק מסיבת חינוך, בלי לערב בכך גם הוצאת עצבים - עדיף שלא יכהו כלל, כי יש סיכון בסוג כזה של הכאה, שהוא מטביע בילד אלימות ותחושות דיכוי. אבל אם הורה יודע חינוך מהו, ויודע לשלוט בעצמו היטב - עדיף שיגיע ליחסי אהבה כה עמוקים כמו בסיפור, וישתמש במושכל במכות הנדירות, המבהירות היטב את הגבולות לילד הצמא להם, ואשר נפשו אוהבת אותם ברורים.

vodka6

New member
אם את רוצה להכות את הילדים שלך בבקשה

העובדה שלהכות בשר מבשרך נראה לך פחות חמור מלהכות את "הזולת" היא כבר בעיה חמורה אחרת בפני עצמה ואם את מתעקשת לדלג על דברי רש"י בפירושו שם זו כבר בעיה שלך לגמרי. אפשר לחנך ולגדל ילדים מקסימים ממושמעים ומוצלחים ללא מכות כלל ואם אינך יודעת לעשות זאת יש הרבה אפשרויות ללמוד לפני שמחליטים שהתורה "ציוותה" כך, רק כדי להצדיק את חוסר האונים וחוסר הידע שלך. אם תביאי לי פסוק אחד שאומר מפורשות להכות את הילד שלך אני אוכל את הכבע שלי ואפילו אברך קודם.

עמטת

New member
../images/Emo42.gifלא הייתי שולחת את הילדים שלי לשם.

מותר או אסור, ככה מתנהגים עם ילדים?? קצת מקוריות, קצת חינוך!. אפשר לתת הרבה לילדים בחודש וגם בשבועיים, זה לא מעבר לתשלום שמתקבל בסוף החודש?

dafosh

New member
אינני יודעת אם מותר או אסור אבל..

למה שתשקר להם? אתה יכול באמת להעביר שמות לזה שמעלך.. עיצה איך להתמודד עם הילדים...אתה צריך לתת להם תחושה שאתה חבר שלהם אך עדיין יש לך את הכבוד שאתה ראוי לו..ז``א שהם יחשיבו אותך לחבר שלהם אך לא יזלזלו בך... אתה צריך להתקרב אליהם מבחינה רגשית,וחיבתית. כשאתה רואה ילד שהתנהג טוב אתה יכול להעניק לו פרס לפני כולם כאות הצטיינות(יש מלא דברים חמודים שמוכרים בשקל או שניים ובשביל הילדים זה המון) תדע שילדים אלו צריכים הרבה תשומת לב..בהצלחה!

למעלה