שקדים...

אבי 122

New member
שקדים...

שלום לכולם...

שקדים זה דבר בריא- וזה מוסכם על כולם...
אבל
עדין לא ברור לי האם רצוי לאכול את הקליפה
החומה הדקה- או לא.
אשמח לקבל תגובות רציניות בעניין זה.

תודה
אבי

freearth10

New member
עד שתקבל תשובה מהמומחים

עד כמה שאני יודעת הקליפה היא רעילה. ההמלצה היא לתבול את השקדים כמה דקות במיים שכמעט רותחים ואז להשיל את הקליפה בקלות ולהנות מהשקדים.

מאיה

הקליפה

דווקא טובה (אולי לחלק קצת קשה לעיכול). מדובר בסיבים תזונתיים, ויש בה ציאנידים, השם מלחיץ, אבל זה חומר אנטי סרטני.
וחימום של השקדים דווקא פוגע בשקד- גורם לחימצון של חומצות השומן.

hal767

New member
שקדים.

אין סיבה להוריד את הקליפה החומה הדקה, למעט מקרים בהם מזינים תינוקות בחלב שקדים ולחולי כליות. הקליפה אינה רעילה. היא מכילה חומצה שאינה מזיקה לאדם הבריא. אני מצרף מאמר בנושא מתוך האתר שלי.

השקדים הם תוכנו של פרי השקד. אנו מכירים אותם בצורתם המיובשת. במצב זה הם מרוכזים יותר מאשר בצורתם הטריה כשהם על העץ.
השקדים שייכים למשפחת האגוזים. ככאלה הם בהחלט מהווים מזון חשוב וחיוני לאדם.
ערכם התזונתי גבוה ביותר ומאד מתאים לצרכים התזונתיים של האדם וליכולת מערכת העיכול לעכלם. הם מכילים עד כ-25% חלבון, שזאת כמות גבוהה, כ-50% ויותר שומן אכותי וחיוני, כמות גדולה של סידן זמין (כ-250 מ"ג ל-100 גרם) וגם ברזל בכמות נכבדה (קרוב ל-5 מ"ג ל-100 גרם), ויטמיני B בכמות גדולה ומעט ויטמין A, מינרלים שונים וחשובים, אינם מכילים חומצות וויטמין C, ותגובתם בתאי הגוף, בסיסית.

קליפת השקד מכילה חומצה טאנית. בשל כך היא אינה מומלצת למאכל תינוקות וילדים ולאנשים הסובלים ממחלות שונות, כמו מחלות כבד, כליות ועוד.
ניתן להסיר את הקליפה החומה בקלות לאחר השריית השקדים במים רגילים למספר שעות. אני לא ממליץ להשרותם במים חמים בשל הפגיעה בהרכב התזונתי שתיגרם לשקד כתוצאה מכך.
יש הטוענים שקליפת השקד מכילה ציאניד. אין כל אמת בטענה המגוחכת הזאת.
לא מומלץ לקנות שקדים לבנים חסרי הקליפה החומה. אלה מתחמצנים במהירות ומאבדים מערכם התזונתי.
אין לקלות שקדים. תהליך החימום הורס יסודות מזון חיוניים, משבש את ההרכב הטבעי של המזון והופך את השומנים למזיקים.

שקד טרי שאוחסן כראוי והוא באכות טובה, יהיה טעים למאכל וקל לעיכול. שקדים מרים אינם ראויים למאכל.
מומלץ לאחסן את השקדים בכלי סגור במקרר. כך תישמר טריותם לאורך זמן ותימנע חדירת חרקים לתוכם.

מבחינת צרופי המזון, נכון לאכול שקדים בצרוף ירקות טריים. כן ניתן לצרפם לירקות מאודים שאינם עמילניים (קישוא, סלק, ברוקולי, חציל וכד'). שקדים בצרוף פירות חמוצים (פרי הדר למשל), אפשרי.
המתעצלים בלעיסה יכולים לטחון את השקדים במטחנת קפה ולערבבם בסלאט ירקות.

יש הטוענים ששקדים ואגוזים קשים לעיכול. זאת איוולת שנובעת מבורות. הנכון הוא שתהליך עיכול מזונות אלה, ממושך. זה נובע בעיקר בגלל כמות החלבון הגדולה המצויה במזונות אלה. וחלבון, כידוע, עובר שלבי עיכול שונים בקיבה ובמעיים, הנימשכים זמן רב יחסית. אך אין זה אומר שהעיכול בעייתי. להבדיל מחלבוני הבשר הנירקבים במערכת העיכול האנושית, חלבוני האגוזים מתעכלים בקלות רבה.

חלב שקדים

ניתן להכין תחליב מהשקדים. נקבל משקה נוזלי טעים ומתוק הדומה במראהו לחלב. חלב שקדים משמש כחלק חשוב בתזונת תינוקות שאינם יונקים. לתינוקות מסננים את המשקה דרך בד או מסננת דקה במיוחד, וההרכב מותאם לתינוק בהתאם לגילו ומצב בריאותו. מזון זה עולה בערכו על תחליפי החלב המקובלים לשימוש ברפואה המערבית, ואינו גורם לתופעות הלוואי והנזקים שהם גורמים.

חלב שקדים ישמש כמזון אכותי גם את הילד המתפתח וגם את הבוגר בכל גיל. חשיבותו גדולה אצל אלה ששינייהם פגומות או חסרות ואינם יכולים ללעוס.
מומלץ לאוכלו כארוחה בפני עצמה, ללא צרוף של מזון אחר. על אף המרקם הנוזלי, אין לראותו כמשקה, אלא כמזון מרוכז, אותו יש לאכול לאט ולערבב היטב עם הרוק.

חלב שקדים מורכב מרבע כוס שקדים, כוס וחצי מים טהורים, כ-7 תמרים. את אלה מערבלים בסבלנות מספר פעמים בבלנדר, עד לקבלת משקה דמוי חלב.
מומלץ להשרות את התמרים במעט מים, לפני ההכנה, לשעה ואף יותר. ניתן לשנות את כמות התמרים לפי הטעם.
לגיוון הטעם ניתן להמיר חלק מכמות המים בחלב סויה בטעם ווניל.
המשקה המוכן ישמר היטב במקרר לפחות 24 שעות בכלי סגור.

freearth10

New member
על המאמר

לי אכן נאמר על ידי מטפל ברפואה סינית שהשקד מכיל ציאניד שהוא חומר רעיל, אז התשובה שלך קצת מבלבלת...

תודה על כל שאר המידע ובעיקר על הדרך להכנת חלב שקדים,
מאיה

אבי 122

New member
hal767

תודה לך הל התשובה המפורטת
שמתי לב ששימך אינו מופיע בשום מקום
אפשר לדעת למה ?

המלצתך לאכול את קליפת השקד- מנוגדת להרבה המלצות
שקיבלתי בעבר.
השאלה שעולה לי: למה עדיף לקבל את המלצתך- ולא את ההמלצות
האחרות ?

תודה ויום טוב
אבי

0 אור 0

New member
הי אבי

אם תרצה את שמו של האל מן הסתם תמצא אותו בהקשה על הקישור לאתר שלו בחתימה,
רציתי לחזק את המלצתו,
האל הינו חבר ותיק בפורום ומייצג נאמנה את שיטת הריפוי הטבעוני. הידע שלו בתזונה טבעית מקיף ומעמיק - כך שכאשר מדובר במוצרים מן הטבע, לא הייתי מהססת בכלל להסתמך על המלצתו.
אני לא עניתי לך כי לא הייתי בטוחה מה התשובה הרשמית והמוסמכת, אך אני אישית אכן אוכלת שקדים כולל קליפתם החומה, החל מהילדות הרכה (בתור ילדה הכרתי באופן אינטימי את כל עצי השקדים באיזור מגורי וידעתי אילו מהם נותנים פרי מתוק ואילו מרים)

על חלב השקדים-

א. למה החיבור לתמרים? רק בשביל הטעם? (סתם כי זה נראה לי המון תמרים)
ב. הוא ממש מתאים לתינוקות שלא יונקים? מגיל 0? במקום מטרנה למשל?
ג. מה זאת אומר שההרכב מותאם לתינוק בהתאם לגילו ומצב בריאותו?
ד. איך יכול להיות שהמלצת על חלב סויה בטעם וניל???

hal767

New member
חלב שקדים

א- גם בגלל הטעם וגם בגלל הערך התזונתי הגבוה של התמרים והתאמתם למאכל אדם.

ב- תחליפי החלב הינם מזון גרוע לתינוקות. הם למעשה תרופה לכל דבר. לתינוקות שאינם יונקים ניתן ומומלץ להתאים תפריט שחלב שקדים הינו מרכיב חשוב בו.

ג- זה לא ברור?
ריכוז המרכיבים בחלב השקדים משתנה כפונקציה של גיל ומצב בריאות התינוק (תפקוד מערכת העיכול, חום הגוף, מחלות שונות וכד'). גם שאר מרכיבי תזונת התינוק יושפעו מנתונים אלה.

ד- מה הבעיה, חלב סויה וניל הוא רעל?
לתינוקות הוא אינו מתאים, אבל לילד ולבוגר הוא עשוי להתאים.

0 אור 0

New member
אנא הבהר למה אתה מתכוון כשאתה אומר חלב סויה

האם אתה מתכוון לקופסאות הקרטון התעשייתיות שמצויות בסופר ליד שאר תחליפי החלב כמו מעדני הסויה עתירי הסוכר וצבעי המאכל?

hal767

New member
לא מעדנים - משקה סויה. יש גם אורגניים.

אם אתה לא עצלן אז אתה יכול להכין בעצמך בבית.

איך מכינים?

התחלתי עכשיו לעשות חלב שקדים וחלב קוקוס. הבנתי שהסויה מורכב יותר. אשמח למתכון!

hal767

New member
אינני זוכר. חפש בגוגל, בוודאי תמצא משהו.

חלב שומשום הרבה יותר בריא. ממליץ.

שזה טחינה?

או שמשרים שומשום?

מה שמצאתי היה רק שחלב סויה קשה להכנה, בגלל שלבים שונים או משהו כזה...

hal767

New member
שומשום וחלב שומשום

מאמר שכתבתי באתר שלי בנושא.

השומשום שייך למשפחת הזרעים. בניגוד לזרעים אחרים כמו חמניות ודלעת, את גרעיני השומשום אפשר לאכול כמות שהם. קליפת השומשום דקה מאד ורכה וכך גם הזרעונים.

השומשום המומלץ הוא זה שאינו מקולף. שומשום לבן, פסול בעייניי, בעיקר בגלל תהליכי החימום, ההלבנה והעיבוד שהוא עובר כדי להסיר את קליפתו, הפוגעים בערכו התזונתי ובתכונותיו.

השומשום הוא מזון בעל ערך רב. ערכו התזונתי זמין לאדם. מערכת העיכול האנושית יודעת לטפל בו ביעילות, לעכלו ולספוג אותו לדם. הגוף האנושי ישמח להיזון משפע הויטמינים, המינרלים, השומנים ומהחלבון האכותי שמצויים בשומשום.

חלבון השומשום הוא אכותי במיוחד ומכיל את חומצות האמיניות החיוניות. בשומשום יש כ-18% חלבון, שזאת כמות גבוהה יחסית, ויטמיני B בכמויות ניכרות, כמות קטנה של פחממות, והרבה מאד מינרלים, בעיקר בולטות הכמויות האדירות של סידן וברזל.

שומשום אינו מכיל את הויטמינים A ו-C, אותם נקבל בשפע מאכילת פירות וירקות.

אכילת שומשום בצורתו הטבעית דורשת לעיסה קפדנית ומרובה כדי להופכו למעין טחינה בפה, שאחרת חלקים גדולים ממנו לא יבואו במגע עם מיצי העיכול במערכת העיכול, והתוצאה הבלתי נימנעת תהיה אי ניצול ערכו התזונתי הגבוה.
לעצלנים בלעיסה ולאלה ששינייהם אינן תקינות או חסרות, מומלץ לטחון את השומשום במטחנת קפה. את השומשום הטחון ניתן לשמור בקרור בכלי סגור מספר ימים. הקפאתו, כמו הקפאת כל מזון אחר, אינה מומלצת. מרכיבים שונים במזון נהרסים בהקפאה.
הדרך הנכונה לאכול שומשום היא בצרוף ירקות טריים. סלאט ירקות עשיר מעורבב בשומשום הינה ארוחה אידאלית, מזינה ומשביעה.
כמו כן ניתן לערבבו עם ירקות מאודים לא עמילניים, כמו קישואים, סלק, גזר, ברוקולי וכד'.

חלב שומשום

ניתן להכין תחליב מגרעיני השומשום. זהו למעשה משקה דמוי חלב. למרות היותו נוזלי, יש להחשיבו כמזון מרוכז, ולכן אין לשתות אותו כמו מים, אלא לאוכלו במתינות תוך הקפדה על עירבובו עם הרוק.

במקור, חלב השומשום פותח ע"י הטבעונים כמזון חלופי לחלב אם. ואכן הוא מזון הראוי להיות בתזונה חלופית לתינוקות. בגלל ערכו התזונתי הגבוה הוא מעולה גם לילד המתפתח וגם לבוגר בכל גיל.

לילד או לבוגר נשתמש ב-3 כפות שומשום, כוס וחצי מים טהורים, ותמרים בכמות המשתנה לפי הטעם האישי. 5-8 תמרים הינה הכמות המקובלת בדרך כלל. חסידי הטעם המתוק יכולים להגדיל את הכמות.
את התמרים רצוי להשרות קודם לכן במעט מים למשך שעה ויותר כדי לרככם. מי ההשריה יספגו מקצת מסוכרי התמרים ולכן כדאי להשתמש בהם להכנת התחליב.
מערבלים את התערובת הנ"ל בבלנדר. כדי להשיג מירקם חלבי נוזלי, מערבלים מספר פעמים למשך 1-2 דקות בכל פעם, עם הפסקה קלה בין העירבולים, לצורך קבלת משקה נוזלי.
ניתן להכין מירקם דליל יותר ע"י הוספת מעט מים.
לפי הטעם, ניתן להמיר חלק מהמים בחלב סויה. חלב סויה בטעם ווניל, מומלץ.

חלב שומשום כנ"ל מהווה ארוחה בפני עצמה. הוא משביע לאורך זמן. ניתן לשמרו במקרר ליממה אחת לפחות. לכן ניתן לקחתו לעבודה כארוחת צהריים לאחר הכנתו בבית.
הוא יכול להוות ארוחת בוקר מזינה ומשביעה למספר שעות.
חלב השומשום מאד מתאים בעונת הקיץ החם כמשקה/מזון מרענן ולא מעייף ומעיק.
חשיבותו רבה כמזון לילדים ונערים הבונים את גופם המתפתח בגלל ערכו התזונתי המיוחד. משקה מתוק כזה ימעיט את הצורך של הילדים במתוק אחר ומזיק, כמו ממתקים. 2-3 כוסות משקה שומשום ביום אינה כמות מופרזת לילדים.
חלב השומשום הינו "תרופה" לחסרים בסידן [כ-100% מהאוכלוסיה המערבית]. הכמות העצומה של סידן זמין אותו הוא מכיל היא הסיבה כך. הוא בוודאי עדיף על כדורי הסידן המזיקים ועל מוצרי החלב המחליאים שהסידן בהם אינו זמין כלל לאדם. ואגב, בשומשום יש פי שמונה סידן יותר מאשר במוצרי חלב. כאמור, להבדיל ממוצרי החלב, הסידן שבשומשום, זמין.

התמרים שבחלב השומשום הינם מזון מתאים מאד לאדם. הם מכילים סוכרים אידיאליים ומאוזנים היטב הנותנים אנרגיה רבה לגוף ומשלימים את חוסר הפחממות שבשומשום. הם מכילים כ-2% חלבון, הם דלי שומן, הם מכילים ויטמיני A,B, סידן, ברזל ומינרלים אחרים, הם חסרי חומצות ומגיבים בסיסית בתאי הגוף.
מזון מעולה זה בשילוב עם השומשום הופכים את חלב השומשום למזון כמעט מושלם.

לתינוקות מכינים חלב שומשום בדרך אחרת, כשהוא מסונן וכמויות המרכיבים מותאמות לתינוק ע"פ גילו ומצבו הבריאותי. התאמת תחליב שומשום לתינוק דורשת הכוונה מקצועית.

למעלה