שפת הלדינו

aviev1

New member
שפת הלדינו

צהריים טובים.. שמי אבי הורי ילידי טורקיה לאחרונה משוחח עם חברים על כך שלא רחוק היום שהשפה זו הלדינו תיעלם מהמפה. אז יש את הרצון והחשק להשתמש בה ולחוש אותה כל עוד אפשרי הדור הזה עדיין יש לו את זה אבל לגבי דור העתיד לא נראה שיקרה נס ושהשפה תחיה. היא אולי תישמר אבל לא תהיה שפה מדוברת שפה חיה.

Sarika

New member
בואן ב'ינידו אבי ../images/Emo140.gif

מאז הקמתו של הפורום בשנת 2002, דנו לא מעט בנושא שהעלת, ישנם דעות לכאן ולכאן, מה שמעודד מאד שבשנים האחרונות ישנה מגמה לשימור השפה - בשנת 1996 נחקק בכנסת חוק - הרשות הלאומית לתרבות הלאדינו במטרה לסייע בשימור וטיפוח השפה ומורשתה. באוניברסיטאות השונות מתקיימים קורסים ללאדינו ברמות שונות באוניברסיטת בר-אילן קיים "המרכז לחקר תרבות הלאדינו" שמקיים בנוסף למחקרים בנושא, גם קורסים לסטודנטים מן המניין ולקהל הרחב. נוסף לכך,ברחבי הארץ מתקיימות פעילויות שונות ומגוונות הכוללות הרצאות, ערבי שירה ועוד... הוקם גם תיאטרון לאדינו, שאילה חברת הפורום שלנו מופיעה בו. ויש עוד.... תכנס לקישורים בפורום ותיווכח.

aviev1

New member
gracias sarika.hatima tova a todos

תודה לך שריקה על קבלת הפנים. אני יודע שנעשים דברים מצוינים לשימור השפה הזו באוניברסיטאות השונות כמו בבר אילן כפי שציינת וגם בבאר שבע. לאחרונה בת אחי היתה במשלחת מטעם אוניברסיטת באר שבע בטורקיה כדי לבדוק את מצב היהודים שם וכמובן את מצב הלדינו גם כן. הנקודה שהעלתי היתה שגם אנחנו משתמשים מעט מאד בלדינו. פה ההורים שם איזה פורום.והדור הבא שלא מכיר כלל את השפה ברור שגם לא ידבר אותה. רובינו שמענו ספניולית מהסבים ומהסבות בעיקר שהיתה שפתם העיקרית. וגם מההורים אך פחות. בכל אופן מה שעושים הוא דבר גדול שממש הציל את השפה משקיעה מוחלטת. לדעתי יש להודות במיוחד לנשיא לשעבר מר יצחק נבון ולזמר יהורם גאון שיש להם חלק גדול בהחדרת מודעות השפה היפה הזו לכל שכבות העם ולא רק לדוברי הלדינו. מי לא שר היום את הפיוט חטאנו לפניך רחם עלינו או אפילו את לוס בילביליקוס. וגם הפורום הזה שזה עתה התודתי אליו יבורך על כן. אבי (למי שמעוניין /מעויינת יש באינטרנט אתר של פיוטים של עדות שונות)

אסטרלו

New member
בואן ב'ינידו אבי../images/Emo140.gif

אקי, אסטאמוס אזיינדו לו מאס , פארה נו אולב'ידאר לה לנגואה. ב'אס אה טופאר אקי - קונסז'אס, קנטיגאס אי דיקסיונאריוס. אסנטה אקי קון מוזוס

aviev1

New member
תודה אסטרלו

גרסיאס אסטרלו פור סגורו ונגו אקי קומו סה דיסה טו נומברה אקי? esterlo o estrelo?

אסטרלו

New member
אל נומברה אז esterelu

סי קונוסס לה קאנטיגה (סיגורו פור קה סוס טורקאנו
) אסטרלו דה פאן דה קאזה קה מה לה טאניין קואנדו קאזה אנסינה מה קאנטב'ה מי באב'ה

aviev1

New member
esterelu

no conosco ma esta ermoso no so turkano so israeliano/nasi aqui de la familia 3 partes de la turkia un parte de la bulgaria/ la ester que conosco seyama esterika/

רותי ב.

New member
ביאנב'נידו אבי,

הבעיה שהעלית מציקה לרבים מאיתנו. לה ראזון קה סה אב'ריו אסטה פ'ורו אז קי מטימוס טינו קה לה לינגואה סה ב'ה אולב'ידאר סי נו לה ב'אמוס אוזאר, אנדה פודמוס. אין מקום טוב מלתת מודעות לשפה הזו, כמו האינטרנט. לדעתי זו הדרך הכמעט יחידה, היות שמה שצריך היה להיעשות לא נעשה מספיק, ואני לא בקטע של לחפש אשמים לעניין הזה. על עצמי אני יכולה לספר שיכולה הייתי לדבר יותר לאדינו עם הילדים, ולא עשיתי את זה. עכשיו אני מנסה לתקן את הנושא הזה עם הנכדים בהרבה תקווה שהם יזכרו את המילים (המעטות) שאני מנסה "להשחיל" בתוך משפטים (או לפעמים משפטים שלמים). אבל קיום של שפה ותרבות לא מתחיל ונגמר רק במשפחה, למשל בפעילויות שורשים השונות בבתי הספר, לא בטוחה שבכלל איזה מורה הזכיר את קיומה של השפה הזו. אולי דיברו קצת על הגירוש, ככה בתמצות, אבל זהו זה. פה אנחנו מנסים לדבר את השפה כמה שאפשר יותר, ונכנסים גם צעירים, ואין שמחה גדולה יותר מאשר לקרוא שיש צעירים שמעוניינים לדעת יותר, ללמוד יותר את השפה שהם שמעו פעם, מסבא / סבתא. אז בשבילם יש את הפורום, עם כל התכנים שנאספים בו, כמו ששריקה ואסתרלו כתבו לפני. אספרו קה קדיס אקי קון מוזוס
, קי אסקריב'אס אן לאדינו או קומו טה אס מאס קולאי
, קי טומס פארטה אה לוס אינקונטרוס
, קה דס א סאב'ר אי אה אוטרוס קה קונוסס פור לה אקסיסטייה דה אסטה פורום. ביאן ב'נידו, אי אנייאדה בואנה.

aviev1

New member
הי רותי

הי רותי תודה על קבלת הפנים מסכים מאד למה שאמרת למעשה הרבה אין מה לעשות לדינו היא שפה שנולדה בגרוש ספרד והיתה למעשה הכלי לשמירת הקשר בין היהודים כעת 500 שנה אחרי משקמה מדינת ישראל היא סיימה את תפקידה. ומה שעושים כאן ובמקומות אחרים לשימור השפה היא למעשה יותר שימור התרבות של היהודים שדיברו ומדברים לדינו ותרבות יש לשמר. לנו זה חשוב במיוחד כי על בירכיה גדלנו. ואני בטוח שגם ילדינו אן נכדינו גם אם לא מדברים את השפה מכירים מילה פה מילה שם ומרגישים קשר לשפה. אכן אם יבואו לא כאן צעירים זה יכול להיות שינוי מרענן.

רותי ב.

New member
סליחה

אבל עדיין ישנם יהודים ספרדים בגולה. ראה את השרשור בנושא לאדינוקומוניטה - הפורום הבינלאומי. כך שהלאדינו לדעתי לא סיימה את תפקידה, לא אצל הדוברים אותה בארץ, ובטח ובטח שלא ברחבי הגלויות השונות בעולם.

ר ח י לו

New member
../images/Emo24.gif ביאן ב'ינידה אבי בצל קורתנו

צריך להיות אופטימיים ו"לעשות" כדי שהנס יקרה והשפה תשתמר. אתמול התכנסנו כל המשפחה לאחר הצום והורי פונים אלי בדרך כלל בספאניולית ואז הבת שלי אמרה שהיא מבינה כל מה שסבתא מדברת אבל לא מסוגלת לענות לה, ואז אמרתי לה שתנסה לענות ואז השפה תתגלגל לה על הלשון. צריך לעודד גם את הילדים שלנו ולנצל כל ניצוץ של סקרנות שיש בהם. ברוך בואך ושבת שלום

aviev1

New member
הי רחילו

ברוכה הנמצאת ושבת שלום טוב אמרת שצריך לעודד אבל לרובינו אין את הסבלנות ללמד מה עוד שלא תמיד יש מי שרוצה ללמוד.

רותי ב.

New member
כמה שאת צודקת, לגבי הקטע

של לעודד את הסקרנות שבילדים. כי הרי את הידע יש להם - כמו שסיפרת, הם באמת מבינים הכל.

למעלה