שעת הצוענים

melancholy man

New member
שעת הצוענים

יש איזשהו הקשר שבו הטקסט שאני כותב עכשיו כן קשור לנושא הפורום, אבל אם זה ממש מפריע לכם, אז זה השרשור הלא קשור של השבוע, ויסלח לי האח אולמן שאני פותח את זה עכשיו, אבל אתמול בלילה עברתי חוויה מוסיקלית מדהימה ואני חייב לשתף.. איזה אבסורד הכל התחיל בעצם ביום שלישי, לפני שנכנסתי לעבודה, פגשתי הג'נג'ית המקסימה מהעבודה, זו שמידיי פעם אני אוהב לדמיין איך אנחנו הולכים לאסיפות הורים של הילדים הג'ינג'ים הסופר אינטלגנטים שלא יהיו לנו... ושואלת אותי, אם אני אוהב את אמיר קוסטריצה, קוסטריצה, אתם יודעים, הוא סוג של גאון (סוג מאוד פשוט, אגב, כזה שאתה רואה משהו שהוא עשה, ואומר, וואלה, האיש גאון), אז בלי להתבלבל, אמרתי, כן בטח והתחלתי להכין בראש ציטוטים חכמים במיוחד שקראתי עליו פעם, ואז היא שואלת ואת ברגוביץ'? עכשיו, אני מכיר לא רע קולנוע, אפילו יוגוסלבי, אבל לא עלה לי כלום בראש, למרות זאת, חייתי מספיק זמן בשביל להבין שכשג'ינג'ית חמודה שקרואת אחמטובה במקור, שואלת אותך אם אתה אוהב מישהו עם שם מזרח אירופאי מורכב אתה קודם כל אומר כן בטח!, ואז מקווה שתוכל לאלתר מספיק בשביל לצאת מזה בכבוד, יופי היא אמרה, הוא מופיע בתל אביב ביום שישי, רוצה ללכת? מה עניתי לה אתם בטח מבינים כבר לבד, ובטח גם המשכתם איתי לגוגל, למצוא מי זה לכל הרוחות הברגוביץ' הזה (תוך תפילה חרישית שהשם שלו יופיע בגוגל בעברית, כי לאיית בראגוביץ' באנגלית מהראש, זה קצת יותר מידיי בשבילי, אבל קיוותי שיש איזשהו קשר לקוסטוריצה ואיך מאייתים את השם שלו באנגלית, תמיד אפשר להוציא מ IMDB או שמהו). אז כן, יש קשר ואני שוב מוכיח שאני דביל (דביל עם מזל כנראה, אבל עדיין... דביל), גוראן ברגוביץ', הוא המלחין היוגסלבי שעבד עם אמיר קוסטריצה על כל הסרטים החשובים שלו והמוסיקה הצוענית/יוגסלבית/בלקנית היא שהופכת (בין השאר) את הסרטים של קוסטריצה לכל כך יפים וכל כך מלאי נשמה, שבנוסף, ברגוביץ' כך מסתבר היה מנהיג להקה בשם Bijelo Dugme אולי להקת הרוק הגדולה והמצליחה ביותר בארצם של טיטו, מילוסביץ' ודרגן פטרוביץ', משנות השבעים ועד פרוק הלהקה בסוף שנות השמונים (וזה למתקשים הקשר, אבל ממש אין ללהקה הזאת קשר אמיתי למה שהוא עושה היום) עוד ממצא אינטרנטי, היה שההופעה של ברגוביץ' תערך במסגרת פסטיבל המוסיקה של היינקן בגני התערוכה, החימום תיהיה להקת הג'ירפות והקרור (המופע המסיים) יהיה משהו שנקרא בלקן ביט בוקס, הרכב דאנס (או משהו כזה) מאוד נחשב במקומתנו ומחוץ להן, אומנם, בזמן ההופעה הייתי אמור להיות בעבודה, ואומנם הג'רפות, שעד אתמול הכרתי רק שיר אחד שלהם (וואי איזה אבסורד...) והבלקן whatever ממש לא עושים לי את זה ובענק, אבל ברגוביץ', כך מסתבר ממש כן מעניין וחוץ מזה, ג'ינג'ית מקסימה ואחמטובה כבר אמרתי, אז כמובן, ששיקרתי לבוסית בעבודה ודאגתי להשתחרר ביום שישי בערב. נפגשנו מתחת לבית שלה והלכנו לאסוף חברים מר"ג, שהתבררו כעוד פיסיקאית שקוראת צביטובה במקור ואיזה חבר מהנדס חשמל או מתכנת (תסלחו לי, לא ממש התרכזתי) חמודים נורא, שתינו יחד איזה קונאיק גרוזיני (קוניאקשווילי כמו שהם קראו לזה) שתי בירות רוסית וכשסרבתי לוויסקי, הבחורה השניה שאלה אם אני נוהג ובגלל זה אני שותה כל כך מעט... הופעות בגני התערוכה זה דבר מוזר, כל המקום המוזר הזה, אומר במקרה הטוב שאתה הולך לשמוע הרצאה על שינויים בשווקים המתפתחים של מזרח אסיה לאורה עלאת שער הריבית בארה"ב, או מקסימום איזה ערב עם איבו פוגרליץ' (או פסנתרן אחר עם חליפה) שום דבר שיעיד על ערב של בירות, ריקודים ושמחה בילתי נגמרת, אבל הטיפוסים ההזוהים בכניסה, ובקבוקי הבירה שהחזיקתי אמרו שבכל זאת, הולך להיות משהו מיוחד. הגענו באיחור של שעה ומשהו, מה שאומר שהיה רק רבע שעה לחכות עד תחילת ההופעה (מחלה מקומית שאני עדיין לא מצליח להבין) ואז עלו הג'יפרות, הסולן שלהם, ראה ושמע כנראה המון Doors אבל לא הבין מזה כלום, ניסיון משונה לחכות את ההופעה של מוריסון, בשילוב לוזריות (אומנם שובת לב) מקומית, זה לא ממש משהו שמתערבב, גם הג'אם המסיים שהיה חיקוי (לא מושלם) ל The End בליווי טקסט משונה על איך תולים אותו בשידור חיי אצל יאיר לפיד כסדאם חוסיין, אפילו שהיה מצחיק, לא הציל את המצב, אין מה לעשות, מי שלא יודע לכתוב שיר, לא משנה כמה טוב הוא מופיע, בחיים לא יעשה לי את זה, מה שכן, החברה מאוד מצחיקים, אולי שיוותרו על העניין הזה של המוסיקה, יש שם הרבה פוטנציאל. חתול שחור חתול לבן ואז הוא הגיע, עם גיטרה חשמלית, מתופף בקידמת הבמה ולהקת כלי נשיפה מאחוריו וכמובן, צמד הזמרות הבולגריות עם העציץ הבילתי נמנע על הראש בצד והתחיל עם המוסיקה הצוענית המטריפה שלו, הכל בישבה (אולי בגרגוביץ' למד משהו מרוברט פריפ ואולי הוא הבין שאחרי גיל חמישים, אין הרבה יותר מידיי סיבות להשתולל על הבמה) בצנעה (שלוש פעמים אמר הגאון הזה, שהופיע בכל מקום אפשרי:"אני מאוד מאוד שמח שהמוסיקה מוצאת חן בעינכם") ועם כריזמה שקטה כזאת. הם התחילו עם שיר חתונות חסידי (שכנראה אני הייתי היחיד שזיהה, כי נדמה לי שהייתי היחיד שם שהיה בחתונה יהודית...או לפחות היחיד שנולד דרומית לאודסה) והמשיכו לשרשרת של שלושה שירי שמחה טהורה, אחרי שנים של האזנה לשירי רוק מדוכאים, קומפוזיציות מורכבות עלאק של נושרים מבתי ספר למוסיקה שגילו את הסינטיסזר אתמול וסתם שירי פופ מגניבים, יש קסם מיוחד במוסיקה עממית אמיתית, במיוחד כזאת שמוצאים דרך יפה לשלב אותה עם גיטרה חשמלית, אגב, שלא תטעו, זה לא פולק רוק יגוסלבי, זו מוסיקה צוענית שבין השאר מנגנים בה בגיטרה חשמלית. בהמשך התברר למה הלהקה של ברגוביץ' נקראת "תזמורת לוויות וחתונות" אם יש משהו יותר יפה מהשילוב המאוד בלאקני של מוסיקה סלאבית, צוענית, הודית, יוונית, ים תיכונית ומה שאתם לא רוצים בקטעי ריקוד סוחפים, זה אותו שילוב בקטע איטי מהפנט וסוחף, שנותן זמן לשתות קצת בירה, לעשן לעצום את העניים ולחלום חלומות שמחים/אומללים של צוענים, שתי הזמרות שהפילאו בשירתן לאורך כל החגיגה הזאת, הוכיחו שהן מסוגלות בקטעים האלה להגיע לשיאים שגם הטובות שבזמרות הנשמה יתקשו בהן. אחד הדברים שהתתמיהו אותי עם הכניסה, היה יציע הישיבה שהכינו שם, מי הולך להופעה כזאת ויושב כל הזמן? אז אל דאגה, כבר בשיר השני או השלישי הרחבה שלפני הבמה התמלאה והיציע התרוקן, גם מי ששילם עוד חמישים שקל בשביל מקום ישיבה מכובד ונוח, לא יכול בסופו של דבר לעמוד בפרץ הרגשות והשמחה הזה, תאמינו או לא, גם אני לא יכלתי ומהרגע הראשון קפצתי ורקדתי כמו שלא עשיתי מעולם בעצם, מוסיקה, זה כיף! מוסיקה שמחה זה הכי כיף וברגוביץ' הוא גאון ענק. אחרי ההופעה ואחרי שקרוב לחצי שעה של מחיאות כפיים החזירו את ברגוביץ' והחברה לעוד פעמיים של קטע מטורף שנקרא קלצ'ניקוב (אקט מלחמתי משמח כמו שהוא קרה לשיר הציני הזה) רוב הקהל התחיל להתפזר, למרות הקריאות הנושאות מהבמה:,יהודים אל נא תתפזרו" (שהחלטנו שצריך לחלק כסטיקר אחרי פיגועי טרור...) מייד תופיע כאן הבלאקן ביט בוקס, שנתנו כנראה סט מופלא, אבל אחרי כמעט שלוש שעות של ריקודים, בירה ווודקה, למי יש כוח? גם אנחנו ויתרנו ויצאנו החוצה, אז התברר שכולנו, שהגענו במיטב מעילנו וג'קטנו יצאנו החוצה עם גופיות לתוך גשם תל אביבי סוחף, אבל למי אכפת?? ולסיום, הנה קצת חגיגה צוענית באותו הרכב שהופיע אתמול ועוד אחת בהרכב קצת שונה (יש מלא משלו ב youtube כדאי לחפש)

yoavsc

New member
אני שמח שנהנית בוס

אחותי רצתה ללכת להופעה הזו... אבל למה ללכלך על הג'ירפות למה?

melancholy man

New member
לא מלכלך

הם מופיעים מעולה, רק לכתוב שירים מה לעשות לא הצד החזק שלהם, מעבר לזה, הסולן עסוק רוב הזמן בלהיות חכם ומצחיק (בעיקר להצחיק את עצמו), זה לא עושה לי את זה, מצטער.

strangebrew

New member
כיף לשמוע,

מד"ב אמרת?
אין לך מושג איך החזרת אותי עכשיו למאמא רוסיה. בכל חגיגה שהייתה היו יוצאים בתופים ומחולות והמוזיקה נשמעה משהו מאוד דומה לזה. כיף אמיתי. אני ביום שישי הייתי באחת ההופעות של קלאסי בים האדום, ולמרות שבדרך כלל אני לא מתלהבת מביצועים שונים למוזיקה קלאסית כי בדרך כלל עושים אותם עקום, הפעם היה נהדר. הופיע אנסמבל מרינסקי, הקטע הראשון היה טוב מאוד, הם ניגנו איזה קטע של בטהובן שאת שמו אני לא זוכרת. אבל הקטע השני, צ'ייקובסקי - זכרונות מפירנצה. פשוט פצצה. כל מה שאתם לא מצפים ממוזיקה קלאסית! הם עשו את זה כל כך טוב שאפילו לא נרדמתי! מלאה חיות ואנרגיה. פשוט אדיר. והכנרית הסולנית הייתה יוצאת מן הכלל. פשוט נהדרת. אין מילים.

melancholy man

New member
../images/Emo13.gif צודקת, הפתעת את עצמי

מסתבר שאני כן יודע לכתוב מדע בידיוני
(אין על בדיחות פרטיות...). מה זאת אומרת ביצועים שונים? מה הם עשו?

strangebrew

New member
לא לא,

הם לא עשו ביצועים שונים. העניין הוא שכשלי יצא לשמוע מוזיקה קלאסית בהופעות, עם כל הכבוד למופיעים, הם בדרך כלל זייפו אותה ויצא משהו קלוקל במיוחד. והפעם, הם היו ממש מצויינים, עשו את הקטעים כמו שצריך (עד כמה שאוזן הלא מיומן שלי הבחינה), ובאמת באמת הפציצו. על הקטע ההוא של צ'ייקובסקי חשבתי כל היום, עד כדי כך הם עשו אותו טוב. למרות שהקרדיט באמת מגיע לצ'יקובסקי והלהקה רק איכשהו הצליחה לא להרוס אותו
תמיד ידעתי שיש לך עתיד

Barmelai

New member
קשה להשאר אדיש

כשאתה ממש בתוך הופעה של ברגוביץ', הוא עובד על כל החושים סימולטנית. ויפה עשית עם הבירות והקוניאקשווילי, זאת הדרך לראות את ההופעה. אני זכיתי לראות את ההרכב שמופיע בלינק השני שנתת בהופעה באילת, כששומר הבארים התפלצתי על התוף-פם גונב את ההצגה מכולם. האלבום היחיד של גוראן שיש לי בבית הוא Ederlezi, אלבום אוסף משירים לסרטים שברגוביץ כתב וביצע בהרכבים שונים. המימד הלירי, הכמיהתי והקינתי חזק יותר באלבום הזה ולכן מבחינתי מתאים יותר לשמיעה בבית מהמערכת. זה שיר הנושא שמביא את הפן הנוסף של המוסיקאי הגדול הזה. גאון אמרת? גאון.

pasteran

New member
כיפאק היי!!! זיהינו אותך!

ז"א דביר זהה אותך ואז שאל אותי. וגם אני אמרתי שהוא דומה לך אבל שאין שום סיבה שבעולם שתבקר בחתונה יוגוסלבית ביום שישי בלילה (ועוד עם בת זוג שאפה
. אני לא נהניתי כמוך, לא יודע למה כי היתה מוזיקה מקפיצה ונושפנית שהיתה אמורה להעיף אותי. אולי היו אלו בני הלוויה המאעפנים שלי, שנאספו באזור פרוגיסטן. אולי בגלל שבאמת היה חסר בשר מוזיקלי (ההופעה של קוסטריצה בארץ היתה תת רמה). לגבי הג'ירפות בהחלט הופעה חלשה. אני בדעת מיעוט, אבל לא יחיד, שהאלבום החדש פחות טוב מהראשון, ובכלל שהג'ירפות בכלל וכהנא בפרט התברגנו בצורה לא מחמיאה לגילם. הבלקן ביט בוקס דווקא התחילו להרקיד אותי, אבל תומר יוסף העיק עד מאוד, ובגלל שהתחלתי לעבוד היום בשבע בבוקר נטשנו.

melancholy man

New member
תביא את דביר פה

מי נתן אישור להעלם??? לא יודע, לא היה חסר לי כלום, אולי זה קשור לזה שלחברה שהייתי איתם לא היה שום קשר לפרוג
ומה זה לא מתאים לי בת זוג שאפה????

epitaph

New member
לגבי הגי'רפות...

גם אני שותף איתך לדיעה, האלבום השני לא ממש עושה איתם חסד. בכל מקרה, מוזיקה בלקאנית, מישהו הזכיר בום פם?

melquiadess

New member
חשבתי שהבחנתי בך שם

חשבתי שהבחנתי בך בקהל (ואמרתי לעצמי "מלנכולי? לא מתאים לו ללכת להופעה, ועוד אחת עם מוזיקה כה שמחה"), אך היה צפוף מדי כדי להתקרב ולומר שלום. ולגבי ההופעה. את הג'ירפות אני מאוד אוהב, ובניגוד אלייך אני דווקא חושב שגלעד כהנא הוא אחד מכותבי השירים היותר מוכשרים שיש. מהנסיון שלי קשה לקלוט זאת בשמיעה ראשונה, ולקח לי מספר שמיעות כדי להבין עד כמה אני אוהב את השירים שלו. היופי בכתיבה שלו הוא שהוא מצליח לתמצת תחושות וחוויות שלמות לתוך משפטים קצרים וקולעים. ההופעה אתמול הייתה ההופעה הרביעית שאני רואה של הג'ירפות, והיא גם הייתה הכי פחות טובה, משום שלדעתי אולם כנסים גדול כל כך לא מתאים להם. את הג'ירפות צריך לראות בפאב דחוס ומעושן (הבעיה היא שאז אין מקום לנשום עקב הקהל הרב). האנרגיות הרבות שהחברה האלה מביאים איתם לבמה קצת הולכות לאיבוד במקום העצום הזה. טוב יאללה מספיק עם הג'ירפות, רק אוסיף שבביקורת הזו הכותב די קלע לתחושות שלי לגבי הדיסק החדש שלהם. ואז עלה ברגוביץ', ונתן באמת אחלה הופעה, של מוזיקה צוענית שמחה. ואני מסכים עם כל מה שאמרת לגביו. לצערי אחותי לא הרגישה טוב במהלך ההופעה ולכן חצי מההופעה ביליתי איתה בחוץ. ולצערי עקב סדר היום הלחוץ וחוסר השינה שיש לי במקום בו אני נמצא כעת הייתי קצת עייף מדי בשביל ערב כה ארוך של הופעות. אך למרות העייפות, הייתי חייב להישאר לראות את בלקן ביט בוקס, משום ששתי ההופעות הקודמות שראיתי שלהם היו מההופעות היותר מהנות ומסעירות שהייתי בהן. בגדול אם תיקח את המוזיקה השמחה של ברגוביץ' ותוסיף לה סימפולים אלקטרונים, והרבה טירוף, ואנרגיות, אתה תקבל את בלקן ביט בוקס, שנותנים שואו מטורף ומקפיץ, ואת אחת המסיבות היותר טובות שהייתי בהן. אז בסופו של דבר נשארו לראות אותם פחות ממחצית האנשים שהיו בהופעה של ברגוביץ', אבל אותם אנשים נהנו מכל רגע.

melquiadess

New member
ולגבי ההיעלמות ../images/Emo8.gif

אז כפי שהבוס שם לב, לא נכחתי כאן יותר מדי בזמן האחרון. זאת משום שלצערי לפני מספר חודשים הגיע הרגע ממנו חששתי והצבא החליט לגייס אותי. אז בשעה טובה סיימתי את התואר לאחר ארבע שנים, וכיום אני מהנדס (אז אם מישהי רוצה להיות אשת מהנדס ולזכות ברבע עוף...
). אך כתוצאה מכך התגייסתי לצבא וכבר מספר חודשים אני בקורס קצינים, כלומר בקושי נמצא בבית פעם בשבועיים, וגם אז יש לי מלא עבודה על הראש. לכן לא הראתי את נוכחתי בזמן האחרון, ואפילו לא הספקתי לקרוא את מה שאתם כותבים

melancholy man

New member
2,3 הקשב!

שיהיה בהצלחה יקירי, ואתה יודע בטח יותר טוב ממני, שלכל מוצאי שבת יש שבת, אז פעם בשבוע שבועיים, תראה נוחכות...

bibi50

New member
אני מתאר לעצמי שהג'ינג'ית הזו.....

על כל פנים המוזיקה הזו ואינני רוצה להמעיט מערכו של ברגוביץ היא מוזיקה לחתונות מוזיקה לעשות שמח ולהרקיד... מארצות הבלקן קבלנו את אריס סאן כבר בשנות השישים מצרפת קבלנו את אנריקו מסיאס. אולי העיבודים של ברגובץ עם כלי הנשיפה מזכירים את ה mothers of invention של זאפא אבל רק באקראי. נהנית בחברתה של הג'ינג'ית, נהדר ! אבל האם באמת היית מקשיב לסידי שלם שלו ללא הג'ינג'ית ??? מקווה ומאחל לך שהערב עם הג'ינג'ית הוא רק סיפתח למערכת יחסים שיתנו תוצאות כפי שרק תרצו.

melancholy man

New member
נחיתה על חוף הג'ינג'יות

עכשיו רק נשאר להתפלל שהיא לא תגיע לפורום במקרה...
בשיא הכנות ביבי, כן, אגב, אני גם אוהב מאוד את אריס סאן ויש לי כמה תקליטים שלו, זה לא עומד אצלי באותו מדף כמו אנריקו מאסיאס (שלא נמצא אצלי בשום מדף), אבל אין ממש קשר בין ברגוביץ' לאריס סאן, אריס סאן עשה רוק מחושמל ופראחי עם ניחוח יווני חזק, בראגוביץ' עושה מוסיקה עממית בלאקנית עם השפעות מכל מקום אפשרי, הוא באמת יוצא יחודי ומעניין, ופסי הקול של סרטיו של קוסטריצה, נראים כמו הרכישות הבאות שלי, מה שכן, אם הייתי שם בסיטואציה חברתית אחרת, סביר שהייתי מגיב כמו ערן למשל.

למעלה