שנת שמיטה

שרוך

New member
שנת שמיטה

בס"ד שלום לחברי הפורום חודש טוב עם ישראל רציתי לדעת עד מתי מתור לשתול דברים בגינה לפני שנת השמיטה? אנחנו עכשו משפצים את הגינה ושותלים דברים רצינו לדעת עד מותר לעשות זאת? ומה מותר אח"כ לעשות ? שבת שלום תודה רבה על העזרה שרוך

אני לא בדיוק יודע אבל זה תלוי בכמה גורמים

א. זה ירק או עץ? זה זרעים או שתילים - כי מאד חשוב תוך כמה זמן נקלט הצמח. ב. מאיפה אתה בארץ... יש אזורים שעל פי פוסקים מסויימים (או אף רוב הפוסקים אם לא כולם -תלוי באזור) אינם נחשבים לארץ ישראל לעניין שמיטה ג. זו גינה על הקרקע או בגג? (כלומר היא מנותקת מהאדמה או לא?)

שרוך

New member
אז ככה...

בס"ד אז ככה א. לרוב זה צמחיה פרחים ושיחים... מה זה אומר? ב. אני גר באיזור הצפון בגליל המערבי האם זה נחשב א"י? ג. זה גינה של בית פרטי.. השמח לקבל תשובות שרוך

אינני רב ובאמת תשאל רב

ומקווה שמישהו מוסמך כאן בפורום יוכל לענות אבל לענ"ד הבעיה היא בנטיעה.. ונראה שלנטוע כבר אסור, כי הנטיעה צריכה להיקלט 30 יום קודם השמיטה (ר"ח אלול) וקליטה היא שבועיים.. על כן היה לנטוע עד ט"ו באב.. בכל אופן תתייעץ עם פוסק שגם מבין בהלכות שמיטה - אולי יש משהו שעוד אפשר לעשות. בנוסף אזור קרית שמונה כמדומני לדעת רוב הפוסקים נחשב כא"י לעניין שמיטה.

new tone

New member
שאלה בנושא:

אם למשל בשנת השמיטה, אני שותה כוס מים בחוץ ונשפך לי קצת על האדמה או על הדשא, האם זה נחשב עבירה??? האם אסור לזרוק גלעינים של פירות על הקרקע מחשש שמא יגדלו??? המצווה היא על מנת שהעניים יאכלו את הפירות, אז אם יש לנו גינה האם צריך לפתוח אותה, כדי שאנשים יאכלו להיכנס, ומה עם גנבים או פושעים??? איזה פירות אוכלים בשנת השמיטה, כי הרי אי אפשר לשמור פירות שנה שלימה, ולאכול אותם, אז האם מייבאים פירות מחו"ל??? מה עושים עם פירות שנופלים מן העץ בשנת שמיטה, האם אפשר לאכול אותם??? והאם אפשר לקטוף פירות מן העץ בשנת שמיטה, כמובן שללא התערבות שלנו ועבודת אדמה, אלא פירות שגדלים לבד??? תודה רבה רבה

אופירA

New member
מנהל
כמה תשובות

צריך להפקיר את הפירות בגינה, אך אין צורך להסתכן בכניסת גנבים ופושעים. מותר לנעול את השער המונע מגנבים להיכנס לבית. מותר לאכול פירות שנפלו מהעץ ולקטוף פירות מהעץ (ועד כמה שידוע לי אין מפרישים תרומות ומעשרות על הפירות שגדלו בשביעית ונאכלו בקדושת שביעית). יש לנהוג בהם קדושת שביעית, כלומר לאוכלם לפי הכללים ולנהוג כבוד בשאריותיהם. בשנת השמיטה אוכלים פירות כרגיל (בקדושה), אלא שלא מעבדים את האדמה. הפירות צומחים מאליהם ע"ג העצים. מפורסמת וידועה הברכה השורה ביבול אצל שומרי שביעית, באופן שיבול השנה השישית מספיק הן לשנה השישית, הן לשביעית והן לחלק מהשנה השמינית. בחנויות הדברים הולכים ככה: את הפירות שבקדושת שביעית (שנקטפו ממטעי יהודים בשנת השביעית) אוספים ומוכרים ע"י שליחי אוצר בית דין עפ"י כללי השביעית. יש סחורה מתוצרת של נכרי, שלפי חלק מהשיטות אין בה קדושת שביעית, ולפי חלק מהשיטות מותר לסחור בה עם הנכרי, אך האוכל צריך לנהוג בה בקדושת שביעית. ויש סחורה מתוצרת חו"ל (יבוא מחו"ל או תוצרת אזורים במדינת ישראל שאינם נכללים בשטח ארץ ישראל), שאין עליה קדושת שביעית.

new tone

New member
תודה רבה, אך יש עוד כמה שאלות??

האם מותר לתכנן מערכת השקיה אוטומטית שתשקה את האדמה במשך כל השנה ללא הערבות אדם?? ומה עם השאלות האחרות (הגלעינים, והשפיכת מים בטעות)... תודה

אופירA

New member
מנהל
השקייה אוטומטית

העניין באיסור השקיה בשמיטה אינו מגע יד אדם, אלא באיסור עיבוד האדמה. האדמה קדושה בקדושת שביעית, ואסור לעבדה ולהוציא ממנה תבואה ופירות. אבל מותר לקיים את התבואה והפירות הצומחים, ולמנוע את אובדנם. לכן מותר להשקות - בין במערכת השקיה אוטומטית ובין בהשקיה ידנית (זה היינו הך) - בכמות שדרושה לצמחים בוודאות ע"מ שלא ינבלו, אך לא בכמות שבזכותה ישגשגו ויתפתחו. לגבי הגלעינים והמים - לא למדתי את הדברים, אך לעניות דעתי, כיוון שמים הנשפכים מכוס באקראי ובאופן חד פעמי לא יגרמו לשגשוג ולהתפתחות של צמח (וגם אם הוא בשדה בעל, שניזון ממי הגשמים בלבד ואסור להשקותו מעבר לכך), אין שום צורך להיזהר בכך (בשבת נזהרים בכך כדי להימנע ממלאכה של זורע). [מה שכן היה צריך לחשוש זה ממזגן שמטיף באופן קבוע את מימיו על הגינה, ומשביח את צמיחת הצמחים, אך זכור לי שההלכה דנה בעניין ופתרה אותו, ואין לחשוש לכך. ולא זכור לי הפיתרון...]. ולגבי הגלעינים - באמת שאינני יודעת. לכן המתנתי שיענו האחרים.

למעלה