שנה טובה לכולם!

שנה טובה לכולם!

ומכיוון שבימים אלו אמורים לעשות, ע"פ המסורת היהודית, תשובה, נשאל שאלה בהקשר זה (השאלה איננה רלוונטית ליהודים דתיים בלבד, זו לדעתי שעלה כללית באתיקה): בהנחה שיש בחירה חופשית והאדם יכול להשתפר מבחינה מוסרית, כיצד זה יכול לקרות? הרי אם השתפרתי ('חזרתי בתשובה' במובן המקורי של המילה), הרי שאני עצמי החלטתי להשתפר, ואת ההחלטה הזו עשה 'האני הקודם' שלי. אם כך, גם קודם הייתי באותה רמה מוסרית ולא השתפרתי כלל! האם האדם יכול להשתפר מבחינה מוסרית?

Grimsom

New member
ניסיון לכיוון לפיתרון

אולי ניתן לפתור זאת באמצעות ההנחה שהאדם טוב מוסרית במהותו, ושהעוולות המוסריות הן מקריות. כך בחזרה בתשובה (במובן הרחב של הביטוי) האדם פשוט חוזר לעצמו, ולא הופך למשהו אחר.

neko

New member
לא מחייב, לא כל אדם מוסרי במהותו

אבל כן הגיוני להגיד שרוב בני האדם יותר מוסריים בנפשם מאשר הם נוהגים בפועל.

Grimsom

New member
Devil's Adovcate

לשם הדיון, אני לא רואה איך אפשר להביא ראיה לכך שפלוני אינו מוסרי במהותו. מה גם, שאם נקבל את ההנחה שלכל בני האדם מהות משותפת, בגינה הם נקראים כולם אדם (ומה היא מהות אם לא משהו המשותף לכל הפרטים המכונים באותו שם ומגדיר אותם כקבוצה), הרי נהיה מחוייבים לאחת מן השתיים: או שכל אדם מוסרי במהותו, או שאין אדם מוסרי במהותו. מבין שתי האופציות, הראשונה מאפשרת לנו להבין איך יתכן שאדם, מתוך עצמו, יכול להשתפר מבחינה מוסרית.

neko

New member
הכוונה שלי היא לא למוסריות כקיימת

או לא קיימת, אלא לרמות מוסריות שונות. וגם אם מניחים שהמוסריות טבועה בבני אדם באופן טבעי, הרי שיתכנו מקרים שבהם אותה מוסריות נדחקה או כלל לא התקיימה - כמו שקיימים בני אדם ללא מין מוגדר או עם בעיות אחרות).

אף פעם לא בא לי דבר כזה:

להשתפר מבחינה מוסרית. להיפך, לפעמים נדמה לי שאני טוב מדי ויצאתי בגלל זה פרייר בנסיבות שונות. מישהו מכיר פה סדנאות להורדת הרמה המוסרית? אולי יש פורום לאנשים שנמצאים במצוקה דומה לשלי?

כן, זה בפורום "מצוקי דרגות", אבל

צריך לדעת סנפלינגגגג

EdisonGirl

New member
אין צורך...../images/Emo20.gif

אני חושבת שאינך צריך להוריד את הרמה המוסרית! אלא פשוט ללמוד לשלוט בה. להכיר אותה ולהחליט מהם הגבולות שאתה מציב לה ומתי אתה נותן לה חופש פעולה (לעולם לא מוחלט!).

מה רע?

מה רע ב'לצאת פרייר'? אני לא מבין. אם זה בגלל התגובות- שיקפצו! מה אכפת לך? אם אתה לא חושב שכך צריך לנהוג- אז למה אתה עושה את זה?! ואם זה סתם שאתה מרגיש ש'להיות טוב' לא כל כך מועיל לחיים- זה בדיוק הרעיון, לא לעשות מה שמועיל/כיף, אלא מה שצריך ו"טוב".

אני עצמי החלטתי

להשתפר בריצה, והיום לעומת אתמול רצתי ב134 מ' יותר רחוק, ואת ההחלטה הזו עשה "האני הקודם" שלי. אז מה, זה רק נדמה לי שהשתפרתי?

EdisonGirl

New member
כן, האדם יכול להשתפר...

ההחלטה להשתפר נעשית ע"י ה"אני" הקודם שלך, בגלל שהוא מכיר את מה שיותר טוב מהמצב כרגע ושואף אליו. כשאתה משתפר (תהליך מורכב בפני עצמו...), ועולה מדרגה A לדרגה B, אתה רואה את המציאות קצת אחרת. אתה רואה אותה מנקודת מבט שלא הייתה לך לפני השינוי, וכך נפתרת בעצם הסתירה שלך: מבחינה מוסרית אינך "אותו אדם" שהיית קודם, ודרגה B יכולה לקחת אותך במחשבה ובמעשה לדברים שלא היית מסוגל להבין אותם כראוי כשהיית שרוי בדרגה A. זה נכון לגבי כל תחומי החיים, לדעתי.

sheketz

New member
הכושר כמשל

ואינני מדבר על בטן שטוחה דווקא.... תאר לעממך אדם שמתאמן באיזה אופן ומשפר את הכושר שלו. האם מישהו שמליט - זהו ממחר מתחילים להתאמן משנה בן לילה את כושרו? ההחלטה היא בסך בכל צעד ראשון בתהליך ארוך. והאם בן אדם מוסרי יותר או פחות על סמך החלטה אחת בלבד? אולי... לגעתי בכל אופן מרכיב חשוב במוסריות זוהי הבנה כיצד הוא פועל ומשפיע בעולם - בין השאר על אנשים אחרים, וכיצד האנשים האחרים פועלים. עדיין זה לא מבטיח מוסריות מכל סוג שהו אבל זהו תנאי הכרחי למוסריות. האם אפשר לפעול באופן עיור ולהיות מוסרי? לא נראה לי שבעולם המורכב שלנו זה אפשרי. אז למשל אדם יכול להחליט לההתבונן יותר סביבו וללמוד , להקשיב ולראות. אז ההחלטה עצמה להשתפר עדיין לא משפרת את האדם בדיוק כפי שההחלטה להתאמן אינה משנה מייד את הכושר הגופני של האדם.

אין המשל דומה לנמשל

בניגוד לכושר, במוסר הדבר החשוב (לדעתי לפחות) הוא הרצון ולא ההצלחה בביצוע (כמובן, שהרצון משמעו- נכונות לביצוע, כך שמי שמבצע פחות, כנראה רוצה פחות, אבל זה רק מדד). לפי מדד זה, אדם שגדל בחברת עבריינים וכיום הוא אדם רגיל יוערך יותר מאדם 'מוסרי יותר' שגדל בחברה מבוססת. לכן, גם אצלנו, אם הכל החלטות שלי, הרי שמלכתחילה הכח היה גנוז בי והעובדה שהוא לא יצא אל הפועל איננה פגם בי אלא נובעת מטעמים חיצוניים כמו חוסר זמן, החשפות לטענות מוסריות וכדומה. לכן מבחינה מוסרית עקרונית (שמומחשת בצורה הטובה ביותר בשאלה הדתית: "כמה שכר מגיע לו בגן-עדן?"), לא השתניתי כלל.

Alady insane

New member
אדם אינו מוסרי בעליל במהותו

ילדים בני שלוש רוצים להתחתן עם אמא שלהם ולאונן בציבור. השכל שלנו הוא מוסרי, השכל שקולט נורמות מן החברה ומסתגל. השאלה היא, האם בנאדם הוא טוב במהותו? אני מאמינה שהוא גם טוב וגם רע במהותו. וכפי שהוא עשוי להיות בלתי מוסרי ורע, הוא עשוי להיות ההפך. ואם הוא בוחר לחזור בתשובה הרי שזה רק מוסר ותו לא הנבנה מהשכל. ואם נחזור לוויכוח של "אם אלוהים שולט בגורל, מה בעצם נשאר לנו לעשות מלבד לשבת בחיבוק ידיים ולהיות מי שאנחנו" אני אמנע להשתתף, כי באמת זה לא מוביל לשומקום... כמו כל הפילוסופיות למיניהן

ל נ צ ח

New member
אלוהים שולט בגורל וגם בך ../images/Emo88.gif

ולך לשבת בחיבוק ידיים או שלא, לא משנה מה שכן או שלא תהיה החלטתך, חשיבתך (וכל חשיבתה שלך) מעולם בטרם אותה חשבת מקורה מחפצו שמעל לכל חפצך. כך הדין לכל מחשבה ומחשבה שחשבת חושבת ושתחשבי אותה. לפני שחשבת אותה, מראש היא נקבעה עבורך ע"י האלוהים.

למעלה