שמתי לב לדיכוי מגדרי

catchet

New member
שמתי לב לדיכוי מגדרי

כשאני מדברת עם אנשי דת. ואני לא מתכוונת למעמד האישה בתוך הקהילה עצמה, אלא ליחס כלפי נשים מחוץ לקהילה הדתית - כמוני למשל. משום מה אני מרגישה שלא מתייחסים אלי כאל סובייקט שווה ערך להם, נגיד כמו שהיו מתייחסים לגבר חילוני אילו עמד במקומי. האם זו רק אני, או שגם לכן יצא לחוות יחס בלתי שווני מצד אנשי דת?

משום מה נוצר אצלי רושם שזה לא לגיטימי שאישה תשאל שאלות בנוגע לדת, ובכלל זה דבר לא רצוי שאישה תשאל שאלות. יכול להיות שסקרנות נשית מאיימת על הממסד הדתי?

Berethor

New member
רק גברים יכולים להיות רבנים, זה לא סוד שהדת לא תומכת בשוויון

לאנשי דת קשה לעשות את ההבדלה בין נשים מחוץ לקהילה לבין נשים בקהילה עצמה, אחרת הם לא היו דורשים גם מחילוניות ללכת עם לבוש צנוע לדוגמה. כן כנראה שאנשי דת מעדיפים שנשים ידברו כמה שפחות, שהרי נאמר "שקול באישה ערווה", אומנם המשפט מתכוון קודם כל לשירת נשים, אבל יכולים בקלות לקחת את זה גם עוד צעד קדימה.

catchet

New member
אני לא בטוחה שזה נכון

שקשה להם לעשות את ההבחנה הזו. לדעתי הם מבחינים היטב בין נשים מתוך הקהילה לנשים מחוץ לקהילה. אך כנראה שהם תופסים את כלל הנשים כמין שונה-נחות מבחינה מבנית.

Berethor

New member
הדבר העיקרי שהם מבחינים בו זה אם האישה מתלבשת מספיק צנוע

וגם כרזות עם תמונות של נשים אשר חרדים משחיתים, זה נעשה משום שבתמונות מופיעה אישה, ולא בגלל שבתמונות מופיעה חילונית, עובדה שאת התמונות של גברים חילונים לא משחיתים ככה בדרך כלל. בכל מקרה ההדרת נשים אצל אנשי דת זה לא עניין חדש, ובנוסף לכך שאלות קשות מדי, עלולות לערער להם את האמונה, משהו שהם אינם מעוניינים בו, משום שהם מעדיפים להישאר פנאטים, ואני גם בספק שבאמת יש להם תשובות להכל, אפילו לאלו שמבינים הרבה בדת, בקרב אנשי דת רבים יש עניין שנקרא אמונה עיוורת.

[URL]http://room404.net/?p=44786[/URL]

GreenMamba

New member
לדעתי זה מערבב שני דברים של"רבנים" קשה איתם

הראשון, מגע עם אישה, ועוד חילונית
השני, שאלות וחקירה, בדברם שבעיניהם לא רק שאין מה לחקור בהם, אלא שעצם החקירה היא חילול הקודש.
&nbsp
ולמה "רבנים" במרכאות- מכיוון שדרכה של היהדות היתה תמיד לחקור ולשאול ולהגיע לחקר ופשר העניין. אך בדורות האחרונים חלה הקצנה חמורה בנושא, ודברים שפעם היו לגיטימיים נחשבים היום לבעייתיים.

catchet

New member
חלה החמרה

גם מבחינת היחס לנשים? כלומר פעם זה היה לגיטמי שנשים יפנו שאלות לרבנים?

GreenMamba

New member
כמובן

חלה הקצנה חריפה בכל הגישה הדתית כלפי נשים- גם בהילכות צניעות, גם בהיסתגרות של דתיים בינם לבין עצמם וכו'.
יש תמונה של הרב עובדיה יוסף, כילד, עם משפחתוף אביו ואימו. מדובר על משפחה חרדית מקפידה ממצריים- ואימו של עובדיה לבושה שם בתלבושת שהיתה גורמת לה להיזרק בבושת פנים מבתי הכנסת של נכדיה. שום דבר קיצוני בלבושה- אבל החרדיות הקצינה מאוד.
בקשר לשאלתך- בעבר היו נשים שפסקו הלכות, היתה אפילו תנאית וראשת ישיבה בבבל. אך היהדות הקצינה והסתגרה (וקיבלה על עצמה הרבה מהתפיסה הנוצרית הקתולית בקשר למין, כ"חטא הקדמון")
&nbsp
את מתארת לעצמך בת ישראל חסודה כיום שעושה כמעשה רות והולכת לפתות מישהו בגורן, או מתרחצת על גג ביתה כמו בת שבע? (ואלו, להזכירך, נחשבות לנשים גדולות, שהרי מהן יצאה מלוכה...)

מה דעתך לתת להם אותו יחס, מצדך?

לחשוב על אחד כזה מלכתחילה כבהמה חשוך, כך להסתכל בו, ואין ספק שהדבר ישפיע גם על הטון בו תדברי אליו.
אגב, עצם המטאטא שהם מגדלים על פניהם כבר גורם לסלוד מהם.

catchet

New member
תראי, אני יכולה בכלל לא להתייחס אליהם

הבעיה נוצרת כשאני מגלה עניין בדת, וזה קורה לי מדי פעם, אז צריך לפנות לבעל סמכות בתחום, לא?
&nbsp

Berethor

New member
מה יש לך לחפש בדת בתור פמיניסטית? בדרך כלל אלו דברים והיפוכם

ואם בכל זאת את מגלה עניין בדת, אז אין לך מה לתפלא שיש שם הרבה סקסיזם, משום שבדרך כלל בקהילה הדתית יש את רמת הסקסיזם הכי גבוהה בחברה, ותמונה אחת מאתר חרדי שווה אלף מילים. את גם תמיד יכולה לחפש רבה מהיהדות הרפורמית, אבל בזרם המרכזי ביהדות, ביהדות האורתודוקסית, זה כמעט ולא קיים. חוץ מזה מטבעם אנשים דתיים בדרך כלל מעדיפים להטיף בנושאים של דת מאשר לדון בנושאים של דת, אם יש לך שאלות של איך לקיים מצווה זאת או אחרת, אז סביר להניח שאנשי דת יענו לך בלי יותר מדי מבעיה, אבל אם יש לך שאלות שמטילות ספק בנושא דתי זה או אחר, זה כבר משהו שמרבית אנשי הדת לא יאהבו לשמוע. אם זה מנחם אותך, אז גם כלפי חילונים, אנשי דת בדרך כלל לא יראו בהם ערך רב, אבל מישהי שגם אישה וגם חילונית, האפקט הוא גדול יותר, משום שמדובר בשני קבוצות אשר אנשי דת לא מעריכים, באדם אחד.

"קבוצה של חרדים תקפה את צוות "אולפן שישי" וקראה לה להסתלק מבית שמש. "איננו צריכים להסביר את עצמנו", הם אמרו. "יש לנו תורה ומצוות. אין חוקים, אין מדינה, אין שום דבר. היום זה חנוכה - תסתלק, שלא יהיו פה מתייוונים"."

[URL]http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000709438[/URL]

http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/696/127.html

"רבה הרפורמית הראשונה הפועלת בישראל היא הרב כנרת שריון, שהוסמכה בארה"ב ועלתה לארץ בשנת 1983. היא הקימה את קהילת יזמ"ה במודיעין ועומדת בראשה עד היום, ואף כיהנה במשך ארבע שנים כיושבת ראש מועצת הרבנים המתקדמים בישראל (מר"ם). בשנת 1992 הוסמכה לראשונה בישראל נעמה קלמן-אזרחי על ידי התכנית הישראלית של ההיברו יוניון קולג' הרפורמי, שהסמיך מאז למעלה מ-35 נשים נוספות (נכון ל-2015)."

https://he.wikipedia.org/wiki/רב_(אישה)#.D7.91.D7.99.D7.A9.D7.A8.D7.90.D7.9C

GreenMamba

New member
אם את מגלה עניין בדת

הרבנות האורתודוקסית המסורתית הוא המקום האחרון שאני ממליצה לך ללכת אליו.
ישנם רבני צהר, רבנים ורבות רפורמים/יות, יש במקומות שונים בארץ "בתי מדרש" שבהם יושבים ולומדים יחד חילוניים ודתיים, נשים וגברים, בשיוויון ומתוך כיבוד דעתו ואמונתו של האחר.
הרבנות האורתודוקסית, למרות שהיא ברירת המחדל הישראלית, בוודאי שאינה הפיתרון המושלם או אפילו הכדאי.

catchet

New member
תודה על ההמלצה

באופן עקרוני אני יכולה ללמוד גם מספרים ומאמרים, אני לא באמת חייבת לבוא במגע עם איש דת. הבעיה נוצרת כשאת נתקלת באיש כזה ומקבלת יחס לא מכבד מצידו, אז את מתחילה לחשוב מה יכולה להיות הצדקה ליחס כזה, האם זה משהו שורשי בדת. בטוח לא תוכלי לברר את זה עם האיש עצמו, לכן העליתי את התהייה כאן בפורום.

יש היום תלמידות-חכמות!! את לא חייבת היום לפנות לזכר מנוכר

ומלא דיעות קדומות.
יש בתי מדרש לבנות, למשל "מתן" ברעננה. אחפש לך את הכתובת. (אמנם יש שם גם מרצים. אבל יש הרבה מרצות).
ישנה תלמידת-חכמות שפוסקת הלכות, אשה נהדרת ומבריקה, אחפש את שמה (נשמט ממני). גרה בירושלים.
וישנה כמובן חנה קהת (נדמה לי שזה שמה) העומדת בראש "קולך", הארגון של חרדות משכילות פמיניסטיות, חכמות ומבריקות. חפשי איך להתקשר אליה, או אעשה זאת בשבילך.

catchet

New member
תודה פנתרית

אני לא באמת מתכוונת ללכת ללמוד בבית מדרש, לא שאני לא רוצה פשוט יש לי כל כך הרבה עיסוקים שקשה לי למצוא זמן גם לדברים יותר בוערים. אולי כשהילדים יגדלו אוכל להתפנות ליותר תחביבים :)

אין צורך שתלמדי בבית מדרש, פשוט יש תלמידות-חכמות שאפשר

לפנות אליהן, במקום לרבנים מנוכרים ופאנאטיים, וכפי שכתבתי אני יכולה לנסות לחפש את שמה של פוסקת ההלכות המבריקה מירושלים, וכן לברר אם ראשת "קולך" שמה המדויק הוא חנה קהת.

הרבנית מלכה פיוטרקובסקי

ויש רבניות לא מעטות אחרות.

הרבנית ד"ר מיכל טיקוצ'ינסקי, ראש בית המדרש לנשים בבית מורשה וחברת הנהלת בית הלל: "הוראת הלכה על ידי נשים חכמות היא למעשה, כבר עובדה בשטח. נשים מקבלות פניות מרובות מציבור הצמא לפסקי ההלכה שלהן. עובדתית ציבור הפונים אינו מורכב רק מנשים ותוכן השאלות אינו מיוחד להלכות הקשורות בנשים. נשים מורות בשאלות פשוטות ובשאלות מורכבות והכל כפי כוחן והכשרתן. אני יכולה להעיד במרחב הקרוב אלי שהדברים נעשים מתוך יראת שמים, מתוך תודעת שליחות ונשיאה בנטל. מדובר בחידוש גדול של הדור האחרון ואשרינו שזכינו. כמובן שפסק ברור בעניין זה הוא הישג וציון דרך חשובים ביותר

בנית ודיינית: ברטוב מנפצת את תקרת ההלכה
לאחר שהוסמכה לרבנית אורתודוכסית, תחל עידית ברטוב במסלול שיכשיר לראשונה נשים לדיינות. "היום זה לא נראה מתקבל על הדעת, אבל מי חלם פעם שנשים ילמדו גמרא?", אומר הרב טהרלב, אחד ממייסדי התכנית. "יגידו שאני משוגע, אבל אנחנו הולכים עם זה קדימה. אני מאמין שבעוד 15 שנה דברים יקרו"

ויש עוד הרבה תלמידות חכמות ופוסקות הלכות.

למעלה