שמירת שבת

HotGod

New member
שמירת שבת

נשאלתי ע"י אחד מהסטודנטים שלי שאלה שלא היתה לי תשובה. אולי פה אמצא תשובה. כשנברא היקום, הבורא נח ביום השביעי. לא מדובר ביום השביעי יחסית למיקום על פני כדור הארץ. כמו כן, כידוע, אנו מחוייבים לשמור על היום הקדוש. השאלה היא - מכיוון שעל כדור הארץ מונהג זמן יחסי, הרי שחלק מסויים ששומר שבת באיזור מסויים, אינו שומר שבת בתום השבת היחסית. דבר דומה קורה באיזור אחר על פני הכדור. לשם פשטות ניקח שני קצוות מנוגדים פני הכדור. כשאיזור אחד מפסיק לשמור שבת, באיזור אחר עדיין שבת. אם מדובר ביום אבסולוטי הרי ישנה פה הפרה חוזרת ונשנית של הצווי האלוקי. ואם לא מדובר ביום שבת אבסולוטי, ללא קשר עם כדור הארץ, הרי שמדובר ביום שבת יחסי שהרי בבריאה לא היתה סין, ארה"ב ושאר המדינות. רק איזור הבריאה בו נבראו בני האדם הראשונים. היה יותר נכון, אולי, לקבע את השבת לאיזור זה בלבד (יש הטוענים כי מדובר במקום כלשהו באפריקה). אז מי צודק? האם באמת אפשר להמשיך לחיות בידיעה כי השבת מחוללת על בסיס שבועי?

אופירA

New member
מנהל
תגיד להם שקודם יקראו בראשית ואח"כ ישאלו

כי אם לא קוראים, שואלים שאלות משונות. אשמח אם ילמדו אותי היכן כתוב בתורה שהבורא נח ביום השביעי. הפכתי את כל ספר התנ"ך ולא מצאתי. אבל אולי פספסתי. בקש מהם שיביאו לי מקור - ספר, פרק ופסוק. מה שאני מצאתי, זה שהבורא כילה מלאכתו ושבת ביום השביעי, בירך אותו וקידש אותו. זה כתוב בפסוקים הראשונים של פרק ב' בספר בראשית. בנוסף, כידוע, התורה ניתנה בהר סיני מהקב"ה ע"י משה לכל עם ישראל, ובאופן שמוודא היטב לא יגיעו לידי טעויות כרוניות אקוטיות, כי אז מה זה שווה? ניתנה תורה שבכתב, ניתנה תורה שבע"פ שמבטיחה שיבינו טוב טוב את התורה שבכתב ולא יתבלבלו (אם לא ירצו להתבלבל...). בתורה שבע"פ כתובות באופן מאוד ברור ההוראות איך לומדים את התורה שבכתב (ולמה), באופן שלא מגיעים לטעות בהבנת רצון הבורא, אבל כן מגיעים ל-70 הפנים של התורה, בחסדי ה' הגדולים עלינו. הקב"ה ציווה לשמור את יום השבת, ובהלכה מפורש שיום השבת נשמר בכל איזור בעולם לפי הזמן שלו. יום השבת אינו יחסי לאבסולוטי ואינו תלוי שעות ואזורים, אלא מתחיל עם שקיעת החמה, ויוצא בצאת הכוכבים שלמחרת. אז כיוון שבכל מקום בעולם שוקעת החמה ויוצאים הכוכבים, ממש לא בעיה להבין מתי שומרים את השבת, ולא צריך לחשוש שאנשים לא שומרים נכון את השבת... לצורך קידוש יום השבת ושמירתו, ממש לא מעניין אם השמש שקעה באיזור הזה בשעה אחרת לפי גריניץ מאשר באיזור אחר. ממש לא מעניין. מעניין השמש של אותו האיזור והזמנים שלה באותו האיזור. וממש לא מעניין אם היו אנשים בסין או בארה"ב או לא היו. זה לא משנה בכלל. גם לא משנה אם יש או אין חיים על הירח. בכל אופן, תשובתי היא תשובה של אשה, שלא יודעת ללמוד גמרא. מן הסתם שיודעי הגמרא בפורום יביאו לך פנים נוספות ועמוקות יותר של התשובה.

לשאלתך הראשונה

אני מניח שהוא התכון לפסוקים הפותחים את בראשית פרק ב' ונאמרים כל ערב שבת בתפילה ובקידוש. וַיְכַל אֱלֹהִים בַּיּוֹם הַשְּׁבִיעִי, מְלַאכְתּוֹ אֲשֶׁר עָשָׂה; וַיִּשְׁבֹּת בַּיּוֹם הַשְּׁבִיעִי, מִכָּל-מְלַאכְתּוֹ אֲשֶׁר עָשָׂה. ג וַיְבָרֶךְ אֱלֹהִים אֶת-יוֹם הַשְּׁבִיעִי, וַיְקַדֵּשׁ אֹתוֹ: כִּי בוֹ שָׁבַת מִכָּל-מְלַאכְתּוֹ, אֲשֶׁר-בָּרָא אֱלֹהִים לַעֲשׂוֹת.

בודאי שאפשר להמשיך לחיות

עובדה, אנחנו עושים זאת. האמונה היהודית היא שיחד עם התורה שנתנה בהר סיני ממנה למדנו על ששת ימי הבריאה ועל שביתת השבת ירדה גם התורה שבע"פ. בתורה שבע"פ יש כללים הנוגעים לאיך לשמור שבת, מה דינו של אדם שאיבד את חשבון השבת וכיו"ב, בתושב"ע גם עוסקים בעצם בשאלה מהו חילול שבת. לפי כללי התושב"ע אפשר גם לפסוק מתי שומרים שבת בקו התאריך או אפילו במעבורת החלל. הבעיה שהעלה הסטודנט שלך היא בעיה שאתה צריך להפנות לקראים שאינם מסתמכים על התורה שבע"פ ולכן נאלצים לתת פרשנות אישית כל פעם מחדש לכתובים.

HotGod

New member
כנראה שהפיצול הנ"ל הוא זה שגרם לשאלה

"האמונה היהודית היא שיחד עם התורה שנתנה בהר סיני ... ירדה גם התורה שבע"פ." המשפט הנכון צריך להיות, לדעתי, "האמונה של חלק מהיהודים.... וכו'" ברגע שמושכים את שטיח האמונה לגבי התושב"ע השאלה נעשית הגיונית מאוד. האם אני מסיק מכך שאין פה קראים? האם קלטתי מעין גיחוך כלפי זרם זה ביהדות בפורום שלנו?

עניתי למרות ההסטוריה של ההודעות שלך בפורומים

כרגע התחושה היא כאילו באמת נכנסת כטרול ולא כשאלה רצינית. הפורום הזה הוא פורום הלכה למעשה אורתודוקסי, עצם השאלה שלך היא קצת
בפורום מכיון שהיא שאלה תיאורטית ובכ"ז טרחו וענו לך. אם אתה מחפש פורום קראי, זה אינו המקום הנכון. מחוץ לקראים איני מכיר זרם ביהדות שמאמין בתורה ובחיוב המצוות וכופר בתורה שבע"פ. יותר מכך, הייתי מצטט בהזדמנות זאת דוקא את פרופ' ליבוביץ שהסביר שעצם קדושת התורה והתנ"ך נובעת מחז"ל ומהתורה שבע"פ. מי שמקבל את שספר דברים למשל הוא ספר קדוש מסתמך על התורה שבע"פ שאומרת לו מהם ספרי הקודש שלנו ומדוע ספר דברים קדוש ואילו למשל ספר מקבים אינו ספר קדוש.

HotGod

New member
תחושות אינן כלי מדוייק לבדיקת המציאות

נכנסתי לשאוב ידע, לא יותר, לא פחות. ואם כבר מדברים על תחושות, אני שואל שוב, האם התחושה שלי לגבי יחס הזלזול וההתנשאות כלפי הקראים פה מדוייקת?

מאחר ואתה שואל על תשובתי

אענה שלי יש כבוד לכל אדם, בין הוא מחזיק באמונתי ובין אם לאו.

אופירA

New member
מנהל
פה אין תשובות של קראים

קראות אינה יהדות. יהדות היא תורה + תורה שבע"פ. שאלת שאלה, נענית, זו מטרת הפורום. לא המטרה להכניס פה דעות שלא מקובלות. הגישה הקראית לא שייכת ליהדות, לא מקובלת על היהדות, וזה לא זרם ביהדות.

HotGod

New member
לא לצעוק. זה לא מנומס

באתי לקבל מידע. קיבלתי ועל כך אני מודה מקרב לב. לגבי המידע שאת מספקת אודות הקראים, זה סותר את המידע שיש בידי, זה סותר את המידע בויקיפדיה, בשאר מקורות המידע בעולם ובכלל את המציאות הגורסת בדיוק את ההיפך ממה שאת אומרת.

למה לטרוח להשיב לו?

וכי נדמה היה לכם כי אדם בר דעת יושב מצדו השני של המסך או שמא התפספס לכם הן הכינוי והן הקישור שבחתימת הכופר דלעיל?

REALI

New member
אהבתי את השאלה!

אומנם חברי הפורום כבר הסבו את תשומת ליבנו שקרוב לודאי מטרת השאלה היא רק להתגרות באמונת ישראל, אך כ"כ אהבתי את השאלה שלא יכולתי להתאפק מלכתוב את דעתי בעניין. ואכן הרבה מאד מהברכה שיש בלימוד התורה בדורינו צומח דוקא ע"י - ובזכות - אותם אנשים המנסים לסתור אותה ולהשפילה, שבקושיותיהם הם יוצרים אתגרים לימודיים ומצריכים את הלומדים להעמיק את הלימוד לרבדים הרבה יותר עמוקים. יש החושבים שהזמן הוא תלוי תנועה, כלומר כל המודעות שלנו לקיומו של המושג זמן ולקיומו של מימד הזמן, נובע רק מן העובדה שאנו חווים שינויים בתנועה במימד המקום והיכולת שלנו להצביע על מעבר בין תנועה אחת לתנועה שקדמה לה יוצרת את תחושת הזמן. לפי תפיסה זו ודאי שאין זמן אבסלוטי וגם לא יתכן מושג של קדושה בזמנים, כי אין מושג עצמי של הזמן, אלא הזמן הוא רק ביטוי והגדרה למעברים במימד המקום. ברגע שאנו מקבלים שיש קדושה בזמנים מסויימים, אנחנו מוכרחים גם לקבל שהזמן הוא מושג עצמי שקיים בפני עצמו ללא קשר למושגי התנועה. כלומר הזמן הוא אבסלוטי. מכאן עולה השאלה כיצד יתכן שבפועל אנו מתייחסים אל הזמנים כיחסיים אלינו ושומרים את השבת בזמנים שונים במרחבים השונים בעולם? כיוון אחד לתשובה היא ההבנה שהתורה ניתנה לבני אדם ולכן כל המצוות המופיעות בה, הם מתייחסים תמיד לאדם. ולכן אפילו הדבר האבסלוטי ביותר הלא הוא הקב"ה בכבודו ובעצמו, מופיע בתורה בצורה יחסית אלינו בלבד. אין לנו שום יכולת לתפוס מה הוא או מה הוא עושה, אך תמיד אנו נתייחס אליו עפ"י הדרך שבה הוא מתגלה לנו, עפ"י ההתייחסות שלו אלינו. ולכן הוא מכונה א-דני, כי מבחינתנו הוא האדון שלנו וכן כל שאר הכינויים שלו הם עפ"י היחס שלו אלינו (כגון רחום וחנון וכו') אך אין כינויים אבסלוטיים כפי מה שהוא בפני עצמו ללא קשר אלינו. וכך גם בשבת והזמנים - התורה מצווה אותנו לשמור את קדושת הזמנים כפי היחס שלהם אלינו. אין זה משנה מה היא השבת בפני עצמה, אלא רק כיצד היא באה לידי ביטוי מבחינתנו כאשר אנו פוגשים אותה. אומנם לפי תשובה זאת היינו יכולים לחשוב שאכן רבים מאיתנו שומרים את השבת בזמן שבעצם לא תואם לזמנה האמיתי, אך זו הבנה מוטעית לטעמי. כשאנו אומרים שזמן הוא אבסלוטי למה הכוונה? אם נאמר שהוא לא תלוי בתנועה וממילא לא תלוי בתנועת השמש, בזריחתה ובשקיעתה, מניין נוצרת ההגדרה לזמן של השבת? הרי מוכרחים להגיד שהזמן המקודש המכונה שבת, גם אם הוא קיים בפני עצמו ולא תלוי בתנועת השמש - עדיין מוכרחים להגיד שהוא לפחות מקביל אליה. ואז נוכל להגיד כמו שהשואל הציע שהזמן המוחלט תואם לאזור מסויים בלבד בעולם, שזה יהיה המקום אליו מיועדים מצוות התורה - ארץ ישראל ולפי זה בכל שאר העולם רק מקיימים שבת טכנית שבעצם לא תואמת לשבת האמיתית, ואכן יש אמירה שכל המצוות מתקיימות רק בארץ ישראל ומי שבחו"ל רק מקיימם כתזכורת טכנית לאופן שבו חיים בארץ ישראל. אומנם גם כך נישאר בבעיה, שהרי גם בתוך ארץ ישראל יש זמנים שונים לזריחה ולשקיעה, ולא יתכן לומר שרק סביב אופק ירושלים מקיימים את השבת, שהרי התורה ניתנה לכל ארץ ישראל. ולכן ברצוני להציע שהזמן הוא אכן אבסלוטי ועצמאי ומצד שני הוא אכן מקביל לשינויי תנועת השמש, אך לא כפי שרצינו להסביר קודם שהוא מקביל לתנועת השמש עצמה, אלא הוא מקביל לנפש האדם ולתנועה שבאדם. כשאנו אומרים שיש זמן מקודש מה הכוונה? מה המשמעות של הקדושה? נראה לומר שהכוונה היא שקורה איזשהו שינוי ואת השינוי הזה שקרה אנו מגדירים כקודש, כלומר כקרוב יותר לא-לוקים. היכן שינוי זה קורה? הזמן בפני עצמו ללא התייחסות למימד המקום והאדם הוא חסר ממשות. וממילא אין שום שינויים שיכולים לחול עליו, ולכן לא יתכן לומר על זמן שהוא מקודש, אלא אם כן אנו מקשרים אותו עם מימד אחר שיש בו ממשות ויכולים לחול בו שינויים. ואם כן אנו מוכרחים לומר שאעפ"י שהזמן הוא עצמאי, עם כל זאת, לא רק שהוא פועל במקביל למימדים אחרים כפי שטעננו קודם, אלא הוא פועל ממש בתוך המימדים אחרים ומקושר עמהם. כפי שהצענו קודם שהזמן פועל במקביל לשמש, נוכל גם להציע עכשיו שהמימד שהזמן מקושר אליו ופועל בתוכו את שינוייו הוא מימד המקום ותנועת השמש, אך גם כאן נחזור לאותה בעייתיות מסויימת שגם בארץ ישראל יש הבדלים בזמני השקיעה. ולכן נציע, כפי שהתחלנו לומר, שהמימד הנוסף שאליו הזמן מקושר ושבו הוא פועל את שינוייו הוא האדם עצמו. וביתר דיוק - האדם שבתוך מימד המקום. כלומר גם את מימד האדם אנו מקשרים בקשר פעיל עם מימד המקום, כך שהזמן המקודש חל בנפש האדם עצמו בזמן שהאדם נמצא במימד המקום בשקיעה של היום השביעי (היום השביעי מובא כאן בהקשר שלו לשינויים במקום ולא בזמן). וכך לימדונו חז"ל: "ויברך א-לוקים את יום השביעי ויקדש אותו - במה ברכו? במאור פניו של אדם. במה קידשו? במאור פניו של אדם" כלומר חז"ל מלמדים אותנו שאכן אותה "שבת" היכן היא נמצאת? - בנפשו של האדם עצמו. וכל מהותה של השבת אינה אלא נשמה יתרה שמתווספת באדם. וכל המאמר הזה שממנו למדנו (אני לפחות) ששלושת המימדים: הזמן, המקום והאדם (או בלשון חז"ל - נפש, עולם, שנה) פועלים יחדיו ומקושרים יחד ביניהם בהרמוניה, היה הרבה יותר קצר לו במקום לפתוח ממימד הזמן כנקודת מוצא, היינו פותחים לחקור את הנושא דרך האדם עצמו שהוא למעשה מרכז העולם ומימד המקום והזמן רק פועלים סביבו. אך דוקא כיוון שפתחנו ממימד הזמן הטבנו להבין, שלא השבת היא מושג אבסלוטי העומד בפני עצמו, חיצוני לאדם, "גדול עליו" ונכפה עליו מבחוץ, אלא האדם הוא העומד במרכז והשבת צומחת בו מתוכו, מתוך נימי נפשו המתחילים להאיר בקדושתם העצמית ומאירים פניו. בברכה ותודה על השאלה היפה.

REALI

New member
נ.ב.

עפ"י עקרון זה גם יותר מובן כיצד "ישראל מקדשים את הזמנים".

למעלה