שמירת מרחק, מה החוק אומר?

• פותח הנושא binen
  • פורסם בתאריך

binen

New member
שמירת מרחק, מה החוק אומר?

מה מגדיר החוק בנושא שמירת מרחק מהרכב שמלפנים? ע"פ האתר של משטרת ישראל, ניתן לתת דו"ח אוטומטי (באמצעות מכשור אלקטרוני, ללא מגע יד אדם) על שמירת מרחק של פחות משניה (בזמן) מהרכב שלפנים. ע"פ הקמפיין של הרשות למניעת תאונות דרכים מלפני כ-10 שנים, יש לספור: עשרים ואחת, עשרים ושתיים (כלומר 2 שניות), אבל יתכן שזה "מקדם בטחון" למה שרשום בחוק. כבר שאלתי ידידים שלי, והם זוכרים 3 שניות. בכל מקרה, גם שמירה של 3 שניות אינה מספיקה כדי לבלום ב- 100 קמ"ש. 100 קמ"ש = 27.7 מ' בשניה. 27.7 כפול 3 = 83.3 מטר. מרחק העצירה של רכב ממוצע במהירות 100 קמ"ש הוא 107 מ' !!!! לא מספיק כדי לבלום. לא נשמע הגיוני שהחוק יחייב שמירת מרחק ע"פ מטרים. האומדן של רוב האנשים אינו מאפשר מדידת המרחק במטרים, שלא לדבר על לזכור מה מרחק העצירה לכל מהירות (שאגב משתנה ע"פ משקל הרכב, טמפרטורה חיצונית ועוד). לא נשמע הגיוני גם לשמור מרחק של 100 מ', שכן בכביש מהיר - רכב נוסף יכנס בין הרכב שלי לזה שלפני, ואז אצטרך להפחית ממהירותי עד שאגיע למרחק הרצוי, ואז יכנס רכב נוסף וכו'. למי שחושב ש- 100 מ' זה מרחק סביר, נסו למדוד. הגשר הרחב ביותר מעל איילון-צפון הוא "השלום" (רוחבו 50 מטרים), הכפילו את המרחק ב-2 וקיבלתם 100 מ'. גשר ההלכה מעל איילון דרום, במקום בו המשולשים של ארלוזולוב-ז'בוטינסקי נפגשים מעל נתיבי איילון = 88 מ'.

פרטנר

New member
שמירת מרחק

ע"פ החוק יש לשמור מרחק של כשניה מהרכב מלפנים. קביעה זו מתבססת על הנתון שזמן התגובה הממוצע של אדם הוא כ0.75 שניה. כיוון שנתון זה נבדק בתנאי מעבדה רצוי להגדיל את שמירת המרחק לכ2 שניות, ליצירת מקדם בטחון, ובתנאים מסויימים אף יותר. החוק מציין גם שהרווח בין כלי הרכב יתיר מקום לכניסת רכב עוקף. על מנת לדייק יותר בספירת 2 השניות רצוי לספור כ4 מילים לשניה (1121 1122 למשל).

רן בר טל

New member
בחישוב שלך לא נלקח בחשבון

שהרכב מלפנים לא נעצר באותו מקום שבו נדלק אור הברקס אלא הוא גם "בתהליך בלימה". הוא לא נתקע פתאום בקיר.

binen

New member
לי זה ברור, אבל לחברת הביטוח...?

אתה צודק במאה אחוז, ומובן שכמו שרכב שלי יש מרחק עצירה של X מטרים, כך גם לרכב שלפני. המרחק שאני שומר מהרכב שלפני אמור לכסות את מרחק התגובה (שהוא קבוע בזמן בין 0.18-0.7 שניות) פלוס ההפרשים בין משקלי הרכבים וסוגי הבלמים. לי זה מובן מאליו שאין סיכוי שאוכל לבלום ממרחק סביר אם מופיע לפתע קיר מלפני הרכב שלי. עם זאת, לאחרונה הייתי מעורב בתאונת שרשרת, שבה הרכב שלפני נתקע ברכב נוסף שחתך לתוך הנתיב (השמאלי ביותר) שלו מלפניו כשהרכב הקדמי לוחץ על הברקס מהלחץ ושובר לכיוון השוליים השמאליים, והרכב שלפני שנסע 100 קמ"ש ממש נעצר מעוצמת המכה (מדדתי 3-4 מטר של סימני החלקה של הרכב האמצעי). החלקתי עם גלגלים נעולים בבלימת החירום שביצעתי למרחק של 50-60 מ' (מדדתי בצעדים) ונכנסתי ברכב שלפני מאחור במהירות של 20-30 קמ"ש (נזק בינוני). היה יום חם מאוד (34 מעלות) והשעה היתה 1 בצהריים, דבר שהגדיל את מרחק הבלימה. עכשיו מוטלת עלי המלאכה הקשה של להוכיח את חפותי מהתאונה הזו, שכן חברות הביטוח (שלי ושל הרכב שלפני) החליטו, כנראה ביחד, שכל תאונה שבה רכב נפגע מאחור - הרכב שמאחוריו אשם בשל אי שמירת מרחק. נשמע לכם לא הגיוני אבל זה נכון. כמובן שלא הגיע בוחן תנועה מקצועי ממשטרת ישראל, אלא רק שוטר רגיל שרשם דו"ח תאונה בלי לעשות מדידות על הכביש (יתכן שבגלל שלא היו הרוגים וזה לא מעניין את המשטרה). עכשיו כל טענה שלי היא בגדר עובדה שצריך להוכיח, והעדים מהתאונה לא ראו בכלל את הרכב שלי (הם היו מימין לרכב האמצעי). הלוואי שסוכני הביטוח והחוקרים היו לומדים קצת פיזיקה...

פיני007

New member
מה לא ברור? שהרכב מאחור אשם

תמיד? שלא שמר מרחק בטחון? אילו היה הרכב הראשון לבד ובולם בפתאומיות אף אחד לא היה "נכנס" בו. לא שמרת על מרחק ונתקעת בו - סביר להניח שאתה אשם:

be_roo

New member
דווקא יש משהו במה שהוא אומר

החוק אומר לשור מרחק שיאפשר לך לעצור, אבל הוא לוקח בחשבון שהרכב שלפנים אינו עוצר במקום וגם הוא ממשיך וגולש. והנה כאן מקרה שאיש לא הביא בחשבון. והרי לא ניתן לצפות שנהג ישמור מרחק מהרכב שלפניו שיספיק לעצירה כמו מול קיר שאינו זז, כי אז ב-90 קמ"ש בין כל רכב יהיו 100 מטרים, ותסכים איתי שזה לא ממש ניתן ליישום. זה משהו שצריך לחשוב עליו. וזה שלחברות הביטוח נוח יותר להתקזז בינהן מאשר להביא כל מקרה למשפט, לא אומר שהקביעה שהנהג מאחור תמיד אשם היא נכונה, ולא חסרות סיטואציות בהן זה בפירוש לא נכון. דוגמא שהייתי מעורבת בה אישית. לרכב שלפנים לא היו אורות בלימה, כך שעברו שניות ארוכות עד שהמוח קולט שבכלל הוא מאט. הרכב שמאחור שמר מרחק בהתאם למקובל בחוק, כאשר החוק מסתמך על כך שהרכבים תקינים. ברור שאם הבלמים שלך לא תקינים זו אשמתך, אבל מה קורה אם יש תקלה ברכב שמלפנים כמו במקרה זה
האם הנהג מאחור צריך לשמור מרחק אבסולוטי
דוגמא נוספת, אתה נוסע ושמור מרחק מאוד גדול מהרכב שלפניך, מספיק בשביל שאוטובוס יכנס ביכם בנוחות, ולפתע נהג נכנס ממש לפניך, למרות שיש לו מקום יותר קדימה, ובולם לפני שהספקת להגדיל את המרחק בינכם.

רן בר טל

New member
אני מציע לך לעשות כך:

תעשה איזה שרטוט של המקום עם מיקום הרכבים והמידות וכמה שיותר פרטים תציג את זה עם החישובים ואולי אם יראו שאתה רציני זה יעזור. אם לא, תדרוש יעוץ ממומחה . אני לא יודע מה עמדת הביטוח לגבי דברים כאלה. או שתאיים עליהם בתביעה . הרי אין הוכחות נגדך זה מצב לא ברור למשל כמו אם היית נכנס במישהו שבלם ברמזור אדום. אני מעלה רעיונות לא על סמך משהו שהיה בעבר. בהצלחה אני מצרף לך גם קישור לסימולציה של מרחקי עצירה

לקט מתקנות התעבורה

תקנה 49: ריווח בין רכב לרכב (תיקון: תש"ל, תשנ"א) (א) לא ינהג אדם רכב בעקבות רכב אחר אלא תוך שמירה על ריווח המאפשר לעצור בכל עת את הרכב ולמנוע תאונה, בהתחשב במהירות הנסיעה של שני כלי הרכב, במצב הדרך ובמצב הראות והתנועה בה. (ב) בלי לגרוע מן האמור בתקנת משנה (א), לא ינהג אדם רכב בעקבות רכב אחר הנוסע לפניו באותו נתיב אלא אם כן הוא שומר על מירווח זמן של שניה אחת לפחות כדי לעבור, במהירות נסיעתו אותה שעה, את המרחק שבין שני כלי הרכב.

ריווח

50. נסיעה בשיירה (תיקון: תש"ל, תשנ"ה) (א) כשכלי רכב נוסעים זה אחר זה בדרך שאינה דרך עירונית, ישמור הנוהג ברכב על ריווח מספיק בין רכבו ובין הרכב הנוסע לפניו, כדי להבטיח זרימה תקינה של התנועה וכדי לאפשר לרכב הבא מאחוריו, אשר מהירות נסיעתו עולה על שלו, להיכנס ללא סיכון לאותו ריווח.

ו... תשובות ../images/Emo35.gif

מרחק העצירה אינו גודל קבוע מראש - הוא תלוי בהרבה גורמים, ויכול להשתנות (אפילו במידה ניכרת) סביב הערך שציינת. החוק מגדיר ששמירת המרחק חייבת לאפשר בלימה "בכל עת" - מן הסתם הכוונה היא לשמירת מרחק מתאימה להתנהלות תנועה סבירה, ולא למקרה שבו רכב "חותך" לרוחב המסלול. עם זאת, על מהירות התנועה להיות מותאמת לתנאי הכביש, כך שאין כאן קו ברור. ע"פ תקנה (50) יש לשמור מרחק של כלי רכב אחד (לפחות) בין כלי רכב בטור בדרך בין-עירונית. בהנחה שאורך מכונית הוא כ-5 מטר, המרחק הנדרש כדי לאפשר לכלי רכב אחר להכנס בינך ובין המכונית לפניך יהיה בערך 10 מטר (?). במהירות של 100 קמ"ש, מרחק של שניה הוא 27 מטר, כך שאין בעיה לקיים הן את (49) והן את (50). ביחס למקרה שלך, ובלי להכיר את הנסיבות, ובלי להיות עו"ד או מומחה לתאונות או (כסת"ח) - אתה לא אמור לצפות שהרכב שנוסע מלפניך יתקל בקיר שצץ לו פתאום - זה, בהנחה, שעירנות לא היה עוזרת במובן של לראות קדימה מספיק כדי להגיב באופן שיצמצם את נזקי התאונה. יש פסיקות (תברר אצל העו"ד) שמדברות על זה שיש דברים שהאחריות עליהם לא תהיה מוטלת על הנהג, בין בגלל שלא היה ניתן לצפות אותם, ובין בגלל שלא ניתן למנוע אותם בהתנהגות שתשמר את המושג "תנועה בדרך".

למעלה